Υπουργείο Εσωτερικών Μετάβαση στο περιεχόμενο
Κυπριακή Δημοκρατία Υπουργείο Εσωτερικών
21/05/2024 01:49:58 PM

Συνεχίζονται οι συναντήσεις του Υπουργού Εσωτερικών με τα Προσωρινά Συντονιστικά Συμβούλια των Επαρχιακών Οργανισμών Αυτοδιοίκησης


Ανακοινώνονται εντός του μήνα το Τοπικό Σχέδιο Παραλιμνίου και τα αναθεωρημένα Στεγαστικά Σχέδια Ορεινών, Ακριτικών και Μειονεκτικών Περιοχών και Περιοχών της Υπαίθρου

Σε αρκετά προχωρημένο στάδιο βρίσκονται οι διεργασίες των Προσωρινών Συντονιστικών Συμβουλίων (ΠΣΣ) των Επαρχιακών Οργανισμών Αυτοδιοίκησης (ΕΟΑ) ενόψει της υλοποίησης της μεταρρύθμισης της Τοπικής Αυτοδιοίκησης από την 1η Ιουλίου, ανέφερε σήμερα ο Υπουργός Εσωτερικών κ. Κωνσταντίνος Ιωάννου, προσερχόμενος σε συνάντηση με το ΠΣΣ ΕΟΑ Αμμοχώστου. Ο κ. Ιωάννου αναφέρθηκε επίσης στο Τοπικό Σχέδιο Παραλιμνίου, το οποίο θα δημοσιευθεί πριν το τέλος Μαΐου, καθώς και στα Στεγαστικά Σχέδια Ορεινών, Ακριτικών και Μειονεκτικών Περιοχών και Περιοχών Υπαίθρου.

Μετά από τις συναντήσεις με τα ΠΣΣ ΕΟΑ Λευκωσίας και Λεμεσού, ο Υπουργός Εσωτερικών πραγματοποιεί σήμερα συναντήσεις με τα ΠΣΣ ΕΟΑ Αμμοχώστου και Λάρνακας. Στόχος αυτών των επαφών, είπε, είναι να εντοπιστούν τυχόν εκκρεμότητες ή προβλήματα, ώστε να επιλυθούν. «Με μια πρώτη ματιά, βλέπω ότι βρίσκονται (σ.σ. στην Επαρχία Αμμοχώστου) σε πολύ καλό δρόμο τουλάχιστον όσον αφορά τις κτιριακές εγκαταστάσεις. Θα τύχω ενημέρωσης και για τα υπόλοιπα θέματα, είτε αυτά αφορούν θέματα προσωπικού ή μετακόμισης, κτλ», σημείωσε.

Ο κ. Υπουργός επανέλαβε ότι «πρόκειται για μια πολύ μεγάλη μεταρρύθμιση, αλλάζουμε κουλτούρες και νοοτροπίες, συνενώνονται τρεις διαφορετικοί οργανισμοί, για παράδειγμα, στην αδειοδότηση μεταφέρονται από τα Επαρχιακά Γραφεία του Τμήματος Πολεοδομίας και Οικήσεως, τα Γραφεία των Επάρχων και του Δήμους». Επεσήμανε πως θα χρειαστεί πίστωση χρόνου μέχρι να εξομαλυνθεί η κατάσταση. «Όπως με κάθε μεγάλη μεταρρύθμιση θα υπάρξουν και αναμένουμε ότι θα υπάρξουν δυσκολίες. Εδώ είμαστε, με καλή θέληση, να τα επιλύσουμε αυτά τα προβλήματα προς όφελος των πολιτών», υπογράμμισε ο Υπουργός Εσωτερικών.

Κληθείς να πει εάν έχουν επιλυθεί κάποια προβλήματα που υπήρχαν σε θέματα προσωπικού στην Επαρχία Αμμοχώστου και ερωτηθείς πώς έχει προχωρήσει η διαδικασία, ο Υπουργός Εσωτερικών ανέφερε ότι τα θέματα προσωπικού έχουν επιλυθεί, έχει αποσπαστεί το απαραίτητο προσωπικό βάσει των εκτιμήσεων που έχουν γίνει. «Μπορεί να χρειάζεται ακόμα περισσότερο προσωπικό, αυτό θα το δούμε στην πράξη και θα το διευθετήσουμε. Το μεγάλο πρόβλημα πριν από έναν χρόνο ήταν το θέμα των κτιρίων. Μετά χαράς βλέπω ότι μπορεί να είναι και πιο προχωρημένα αυτή τη στιγμή σε ό,τι αφορά στο κτίριο και θέλω να τους δώσω δημόσια τα συγχαρητήριά μου για τη συνεργασία», δήλωσε ο κ. Ιωάννου.

Εντός του μήνα η δημοσίευση του Τοπικού Σχεδίου Παραλιμνίου
Ακολούθως, σχολιάζοντας επισήμανση εκπροσώπου των ΜΜΕ, σχετικά με το Τοπικό Σχέδιο Παραλιμνίου, ο κ. Υπουργός αναγνώρισε ότι αυτό εκκρεμεί εδώ και πολλά χρόνια λόγω και των ενστάσεων που είχαν γίνει και απαιτούσαν τον επανασχεδιασμό του. «Είχαμε υποσχεθεί ότι μέχρι τα μέσα του 2024 θα είχε δημοσιευθεί και όντως, την επόμενη εβδομάδα θα δημοσιευτεί. Χθες μου έγινε παρουσίαση του Σχεδίου, το ενέκρινα και πριν το τέλος του μήνα θα δημοσιευθεί στην Επίσημη Εφημερίδα της Δημοκρατίας», δήλωσε ο κ. Ιωάννου. Όπως ανέφερε ο κ. Υπουργός, θα προχωρήσει η υλοποίησή του, θα υπάρχει ένα περιθώριο τεσσάρων μηνών για ενστάσεις, ωστόσο θα δημοσιευθεί και ο κόσμος θα γνωρίζει τις λεπτομέρειές του.

Εντός των ημερών εξελίξεις και για τα Στεγαστικά Σχέδια Ορεινών, Ακριτικών και Μειονεκτικών Περιοχών και Περιοχών της Υπαίθρου
Σε σχέση με το Στεγαστικό Σχέδιο Ορεινών, Ακριτικών και Μειονεκτικών Περιοχών και Περιοχών της Υπαίθρου, ο Υπουργός Εσωτερικών σημείωσε πως η μικρή καθυστέρηση που υπήρξε στην ανακοίνωσή του οφείλεται στο γεγονός ότι έγιναν αρκετές αλλαγές και αναβαθμίσεις. Σύμφωνα με τον κ. Ιωάννου, έχουν ληφθεί υπόψη σχόλια και εισηγήσεις που έγιναν από Κοινότητες, Κοινοτάρχες και Δημάρχους. «Προβήκαμε σε αλλαγές, όπως για παράδειγμα την επέκταση της χρονικής διάρκειας σε δύο χρόνια, τους δικαιούχους φοιτητές εξωτερικού, τη χρηματοδότηση, την ένταξη νέων Κοινοτήτων. Έχουν γίνει αρκετές αλλαγές, είναι έτοιμο και έχει σταλεί στο Υπουργείο Οικονομικών για τις δικές τους τοποθετήσεις και την επόμενη εβδομάδα θα κατατεθεί στο Υπουργικό Συμβούλιο για επικύρωση και ανακοίνωση», είπε καταληκτικά ο κ. Ιωάννου.


Πίσω στην προηγούμενη σελίδα