Έντυπα και Αιτήσεις
Προσφορές
Θέσεις Εργασίας
Παράπονα σχετικά με τη διεξαγωγή του κυνηγίου
Δημόσια ΔιαβούλευσηΕκτύπωσηΕκτύπωση Κλείσιμο Κλείσιμο

Κυπριακή Δημοκρατία
Πάταξη Λαθροθηρίας


Το Ταμείο Θήρας ως η μόνη Υπηρεσία που περιπολεί επί 24ωρου βάσεως στην ύπαιθρο και τα δάση της Κύπρου, έχει καταγγείλει και αποτρέψει αρκετές παράνομες ενέργειες πέραν από υποθέσεις λαθροθηρίας όπως υποθέσεις ναρκωτικών, παράνομες μεταφορές πυροτεχνημάτων, ζωοκλοπές, λαθρεμπόριο στη Νεκρή Ζώνη, αρχαιοκαπηλίες, κλοπές, και κατασκοπίες. Επιπρόσθετα, έχει δώσει χρήσιμες πληροφορίες στις Υπηρεσίες του Κράτους για παράνομες επεμβάσεις σε χαλίτικη, τουρκοκυπριακή και δασική γη όπως και για την ύπαρξη παράνομων γεωτρήσεων και σκουπιδότοπων.

Τα τελευταία 7 χρόνια (2003 - 2011) έχουν καταγγελθεί από την θηροφυλακή πέραν των 2,800 υποθέσεων λαθροθηρίας στις οποίες ενεπλάκησαν πέραν των 4,000 προσώπων και οι οποίες αφορούσαν
· κυνήγι κατά τη διάρκεια της νύκτας
· κυνήγι σε απαγορευμένες περιοχές κυνηγίου
· κυνήγι προστατευόμενων ειδών
· κυνήγι με παράνομα μέσα (δίκτυα, ξόβεργα, ηχοπαραγωγικές συσκευές που εκπέμπουν κελαηδήματα άγριων πτηνών) κ.α

Ιδιαίτερη έμφαση δίνεται και στις υποθέσεις που αφορούν την κατοχή και χρήση δικτύων και ξόβεργων όπου εντοπίζεται ιδιαίτερο πρόβλημα. Στην πάταξη του πιο πάνω φαινομένου η Ευρωπαϊκή Ένωση επιδεικνύει ιδιαίτερη ευαισθησία μετά και τις πολλές επιστολές διαμαρτυρίας που καταφθάνουν κάθε μήνα στο Υπουργείο Εξωτερικών και στις Πρεσβείες της Κύπρου, στις χώρες της Ευρώπης, για αυτό το θέμα. Οι εντατικές προσπάθειες του Ταμείου Θήρας για πάταξη της σύλληψης πτηνών με δίκτυα και ξόβεργα έχει περιορίσει σημαντικά την έκταση του φαινομένου.
Σχετικά Αρχεία:
_______________________________________________
© 2010 - 2024 Κυπριακή Δημοκρατία,
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ
Υπηρεσία Θήρας και Πανίδας