logo


Τα κριτήρια και οι προϋποθέσεις εισδοχής αλλοδαπών μαθητών τρίτων χωρών που γίνονται δεκτοί για να παρακολουθήσουν αναγνωρισμένο κρατικό ή περιφερειακό πρόγραμμα δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης στην Κύπρο στο πλαίσιο ενός προγράμματος ανταλλαγής μαθητών ή εκπαιδευτικού προγράμματος που παρέχεται από εκπαιδευτικό ίδρυμα, για περίοδο που υπερβαίνει τις ενενήντα (90) ημέρες, καθορίζονται με βάση την κείμενη νομοθεσία, δηλαδή τον περί Αλλοδαπών και Μετανάστευσης (Προϋποθέσεις Εισόδου και Διαμονής Υπηκόων Τρίτων Χωρών με σκοπό την Έρευνα, τις Σπουδές, την Πρακτική Άσκηση, την Εθελοντική Υπηρεσία, τις Ανταλλαγές Μαθητών ή τα Εκπαιδευτικά Προγράμματα) Νόμο του 2019, Ν.7(Ι)/2019, ο οποίος ενσωμάτωσε τη σχετική Ευρωπαϊκή Οδηγία (ΕΕ)801/2016.  

Η Ευρωπαϊκή νομοθεσία έχει θεσπίσει κανόνες εισδοχής αλλοδαπών μαθητών τρίτων χωρών που είναι κοινοί σε όλες τις χώρες μέλη της ΕΕ. Ως εκ τούτου η κυπριακή νομοθεσία, που εναρμονίστηκε με την Ευρωπαϊκή, καθορίζει μεταξύ άλλων, τις γενικές και ειδικές προϋποθέσεις εισδοχής μαθητών, τον τύπο και τη διάρκεια της άδειας διαμονής και τους λόγους ανάκλησης ή μη ανανέωσης της άδειας τους.

Ο υπήκοος τρίτης χώρας, για να γίνει δεκτός ως μαθητής, δεν πρέπει να είναι κάτω των 12 ετών ούτε άνω των δεκαεννέα 19 ετών. Αν όμως η παρακολούθηση προγράμματος ανταλλαγής μαθητών ή εκπαιδευτικού προγράμματος παρέχεται και σε πρόσωπα μεγαλύτερης ηλικίας, τότε το ανώτατο όριο ηλικίας δεν εφαρμόζεται. Στις περιπτώσεις που ο υπήκοος τρίτης χώρας είναι ανήλικος, χρειάζεται γονική άδεια ή ισοδύναμο έγγραφο για την προβλεπόμενη διαμονή.

Το Τμήμα παραχωρεί επίσης άδεια μαθητή σε υπηκόους τρίτων χωρών που πρόκειται να φοιτήσουν σε ιδιωτικό σχολείο δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, αναγνωρισμένο δυνάμει του κυπριακού δικαίου ή της διοικητικής πρακτικής των κυπριακών αρχών, για εκπαίδευση επιπέδου Γυμνασίου και Λυκείου και θα διαμείνουν στο οικοτροφείο του σχολείου νοουμένου ότι οι γονείς τους δεν διαμένουν στην Κύπρο.