logo


Τα κριτήρια και οι προϋποθέσεις εισδοχής στην Κύπρο, για περίοδο που υπερβαίνει τις ενενήντα (90) ημέρες, αλλοδαπών ερευνητών τρίτων χωρών σε ερευνητικούς οργανισμούς, ιδιωτικούς ή δημόσιους, που πραγματοποιούν έρευνα, καθορίζονται με βάση την κείμενη νομοθεσία, δηλαδή τον περί Αλλοδαπών και Μετανάστευσης (Προϋποθέσεις Εισόδου και Διαμονής Υπηκόων Τρίτων Χωρών με σκοπό την Έρευνα, τις Σπουδές, την Πρακτική Άσκηση, την Εθελοντική Υπηρεσία, τις Ανταλλαγές Μαθητών ή τα Εκπαιδευτικά Προγράμματα) Νόμο του 2019, Ν.7(Ι)/2019, ο οποίος ενσωμάτωσε τη σχετική Ευρωπαϊκή Οδηγία (ΕΕ)801/2016.  

Η Ευρωπαϊκή νομοθεσία έχει θεσπίσει κανόνες εισδοχής αλλοδαπών ερευνητών τρίτων χωρών που είναι κοινοί σε όλες τις χώρες μέλη της ΕΕ. Ως εκ τούτου η κυπριακή νομοθεσία, που εναρμονίστηκε με την Ευρωπαϊκή, καθορίζει μεταξύ άλλων, τις γενικές και ειδικές προϋποθέσεις εισδοχής ερευνητών, τις προϋποθέσεις και τους όρους άσκησης διδακτικής δραστηριότητας από ερευνητές, τον τύπο και τη διάρκεια της άδειας διαμονής και τους λόγους ανάκλησης ή μη ανανέωσης της άδειας τους, καθώς και το δικαίωμα παραμονής στη χώρα μετά την ολοκλήρωση της έρευνας τους. Επιπλέον η νομοθεσία ρυθμίζει τις προϋποθέσεις εισόδου και διαμονής των μελών της οικογένειας τους και τις διαδικασίες κινητικότητας των ερευνητών μεταξύ των κρατών μελών της ΕΕ για την πραγματοποίηση μέρους της έρευνας τους σε άλλο κράτος μέλος από το αρχικό κράτος εισδοχής τους.  

Αρμόδια αρχή προς έγκριση ερευνητικών οργανισμών είναι το Ίδρυμα Έρευνας και Καινοτομίας που ορίστηκε από το Υπουργικό Συμβούλιο.

Κάθε ερευνητικός οργανισμός, ο οποίος επιθυμεί να υποδεχθεί ερευνητή στο πλαίσιο της διαδικασίας εισδοχής που προβλέπεται στη νομοθεσία, πρέπει να έχει προηγουμένως εγκριθεί προς το σκοπό αυτό από την αρμόδια αρχή. Οι αιτήσεις προς έγκριση, τόσο των δημόσιων όσο και των ιδιωτικών ερευνητικών οργανισμών, υποβάλλονται στην αρμόδια αρχή και βασίζονται στην αποστολή των εν λόγω οργανισμών, η οποία καθορίζεται στο καταστατικό τους ή, κατά περίπτωση, στον εταιρικό σκοπό τους, καθώς και στην απόδειξη ότι πραγματοποιούν έρευνα.  

Η έγκριση που χορηγείται σε ερευνητικό οργανισμό διαρκεί τουλάχιστον πέντε (5) έτη και σε εξαιρετικές περιπτώσεις, η αρμόδια αρχή μπορεί να χορηγεί έγκριση μικρότερης διάρκειας.  

Η αρμόδια αρχή προς έγκριση ερευνητικών οργανισμών δημοσιεύει και ενημερώνει τακτικά καταλόγους των ερευνητικών οργανισμών που εγκρίνονται. Η αρμόδια αρχή μπορεί να αρνηθεί την ανανέωση ή να αποφασίζει την ανάκληση της έγκρισης που χορήγησε σε ερευνητικό οργανισμό, εάν:   
(α) Ο ερευνητικός οργανισμός δεν πληροί πλέον τους όρους που προβλέπονται στην νομοθεσία  ή
(β) η έγκριση αποκτήθηκε δολίως· ή 
(γ) ο ερευνητικός οργανισμός έχει υπογράψει σύμβαση υποδοχής με υπήκοο τρίτης χώρας με δόλο ή αμέλεια. 
 
Σε περίπτωση ανάκλησης ή μη ανανέωσης της έγκρισης που χορηγήθηκε σε ερευνητικό οργανισμό, ο Διευθυντής του Τμήματος Μετανάστευσης ανακαλεί τις άδειες διαμονής των ερευνητών του ερευνητικού οργανισμού.