Υπουργείο Εσωτερικών Μετάβαση στο περιεχόμενο
Κυπριακή Δημοκρατία Υπουργείο Εσωτερικών
21/12/2023

Σχέδιο Δράσης για τη διαπολιτισμική ένταξη και την κοινωνική συμπερίληψη των μεταναστών 2024-2026





Δηλώσεις Υπουργού Εσωτερικών

Το υπό διαμόρφωση Σχέδιο Δράσης για τη διαπολιτισμική ένταξη και την κοινωνική συμπερίληψη των μεταναστών για την περίοδο 2024-2026, παρουσιάστηκε σήμερα σε σύσκεψη υπό τον Υπουργό Εσωτερικών κ. Κωνσταντίνο Ιωάννου. Ο καταρτισμός μιας ολοκληρωμένης πολιτικής με σειρά 50 δράσεων σε πέντε τομείς, που να δημιουργούν συνθήκες για την ομαλή ένταξη στην κυπριακή κοινωνία υπηκόων τρίτων χωρών που διαμένουν νόμιμα στη Δημοκρατία, αποτελεί βασικό άξονα της στρατηγικής της Κυβέρνησης για τη διαχείριση του μεταναστευτικού και πηγάζει από τις ευρωπαϊκές και διεθνείς υποχρεώσεις της χώρας μας.

Μιλώντας στους εκπροσώπους των ΜΜΕ μετά το πέρας της σύσκεψης, ο Υπουργός Εσωτερικών υπογράμμισε ότι για την Κυβέρνηση το τομέας της κοινωνικής συμπερίληψης των μεταναστών είναι εκ των βασικότερων πυλώνων της προσπάθειας για αντιμετώπιση του μεταναστευτικού. «Πέραν από τις ενέργειες που γίνονται για την αποτροπή των ροών, την αύξηση των επιστροφών και τη βελτίωση των υποδομών, είναι και η ομαλή ενσωμάτωση και ένταξη των νόμιμων μεταναστών στην οικονομία και την κοινωνία του τόπου μας», σημείωσε ο κ. Ιωάννου.

Για να επιτευχθεί ο στόχος αυτό, συνέχισε, το Υπουργείο Εσωτερικών προχωρά στην εκπόνηση ενός Σχεδίου Δράσης, με 50 δράσεις σε πέντε ξεχωριστούς τομείς. Συγκεκριμένα, οι πολιτικές αφορούν τη στέγαση, την απασχόληση, τη βελτίωση των δεξιοτήτων, την εκπαίδευση και την υγεία. Οι δράσεις θα συνδιαμορφωθούν με όλες τις αρμόδιες Υπηρεσίες και τα άλλα Υπουργεία που εμπλέκονται, όπως τα Υπουργεία Εργασίας και Παιδείας και το Υφυπουργείο Κοινωνικής Πρόνοιας, θα τεθούν σε δημόσια διαβούλευση και το τελικό κείμενο θα υποβληθεί στο Υπουργικό Συμβούλιο για έγκριση εντός του πρώτου τριμήνου του 2024.

«Θέλω να τονίσω ότι το θέμα της ενσωμάτωσης των μεταναστών είναι πολύ ψηλά στις προτεραιότητες της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της UNHCR. Εξ ου και στην πρόσφατη επίσκεψή μου στην Γενεύη, είχα συνάντηση με τη Βοηθό Ύπατη Αρμοστή για την Προστασία της UNHCR κα Gillian Triggs, την οποία ενημέρωσα για το πλάνο μας, διότι υπήρχε και μια ανησυχία για το θέμα αυτό όσον αφορά τις δεσμεύσεις της Κύπρου και τις δράσεις μας. Εξέφρασε την ικανοποίησή της για τις ενέργειες της Κυβέρνησης όσον αφορά στην ενσωμάτωση των μεταναστών στην κοινωνία και την οικονομία της Κύπρου», δήλωσε ο κ. Ιωάννου, προσθέτοντας ότι το θέμα θα συζητηθεί και στην επικείμενη επίσκεψη της Επιτρόπου Γιόχανσον στις αρχές Ιανουαρίου.

Ερωτηθείς, ακολούθως, για την ψήφιση χθες από το Ευρωκοινοβούλιο του Συμφώνου για τη Μετανάστευση και το Άσυλο και κληθείς να πει πώς επηρεάζει την Κύπρο, ο Υπουργός Εσωτερικών χαρακτήρισε σημαντικό ότι στη συμφωνία αναγνωρίζεται πλέον η αλληλεγγύη μεταξύ των κρατών ως προς τον χειρισμό του μεταναστευτικού. Όπως εξήγησε, σε περιόδους κρίσης, όπως συνέβη το 2015-2016, θα γίνονται μετεγκαταστάσεις και θα δίνεται βοήθεια από τις άλλες χώρες. Επεσήμανε δε ότι, μέσω της αναγνώρισης της υποχρεωτικής αλληλεγγύης, προβλέπεται ότι οι χώρες της πρώτης γραμμής υποδοχής, όπως η Κύπρος, στις περιπτώσεις που θα υπάρχουν δυσανάλογοι αριθμοί μεταναστών, θα μπορούν να προχωρούν σε μετεγκαταστάσεις.

«Το ιδεατό σενάριο θα ήταν οι μετεγκαταστάσεις αυτές να είναι υποχρεωτικές. Δυστυχώς δεν είναι, δίνεται η δυνατότητα στα άλλα κράτη μέλη όπως, αντί να δεχτούν να εγκατασταθούν νόμιμοι μετανάστες στη χώρα τους, να μπορούν να πληρώσουν ένα ποσό που έχει καθοριστεί στις €20.000 ανά άτομο. Θα πρέπει να δούμε και τον μηχανισμό ακριβώς πώς θα δουλέψει για περίπου 100.000 άτομα τον χρόνο για όλα τα κράτη μέλη, πώς θα γίνεται ο διαμοιρασμός μεταξύ των κρατών, κοκ», ανέφερε ο Υπουργός Εσωτερικών.

Για την Κύπρο, το ιδεατό θα ήταν να γίνονταν υποχρεωτικές οι μετεγκαταστάσεις, διότι δεν αφορά ζήτημα οικονομικής βοήθειας, αφού ήδη λαμβάνουμε ως χώρα οικονομική στήριξη από την Ένωση. «Για εμάς, ουσιαστικό θα ήταν οι υποχρεωτικές μετεγκαταστάσεις», επανέλαβε.

Τέλος, ο κ. Ιωάννου χαρακτήρισε το Σύμφωνο ένα μεγάλο βήμα προς τη σωστή κατεύθυνση και αναφέρθηκε στα μέτρα που προτείνονται σε αυτό, λέγοντας ότι στην Κύπρο ήδη εφαρμόζονται ορισμένα από αυτά. Ενδεικτικά, μίλησε για τις πρόνοιες για ταχεία εξέταση των αιτήσεων ασύλου που ολοκληρώνεται πλέον εντός τριών μηνών. Υπάρχουν πολλά ακόμα που πρέπει να γίνου, αλλά είναι ένα τεράστιο βήμα προς τη σωστή κατεύθυνση, δήλωσε καταληκτικά ο κ. Υπουργός.


Πίσω στην προηγούμενη σελίδα