Τμήμα Πολεοδομίας και Οικήσεως
Ανακοίνωση του Τμήματος Πολεοδομίας και Οικήσεως για τη Διεθνή Ημέρα Τοπίου

Η Έκτη Διεθνής Ημέρα του Τοπίου του Συμβουλίου της Ευρώπης, είναι αφιερωμένη στο θέμα «Τοπίο και υγεία».

Το θέμα «Τοπίο και υγεία», έρχεται ως «Μήνυμα από το Στρασβούργο» της Γαλλίας, και καλεί τις αρμόδιες δημόσιες αρχές να αναλογιστούν τη σημασία του τοπίου σε παγκόσμιο επίπεδο ως το βασικό συστατικό του περιβάλλοντος του ανθρώπου. Τις καλεί επίσης, να εξετάσουν τη σημασία που έχει η ποιότητα και η ποικιλομορφία του τοπίου για το πνεύμα και το σώμα του ανθρώπου, καθώς και για την ίδια την κοινωνία, η οποία αντικατοπτρίζει με το έργο της τα ανθρώπινα δικαιώματα και τη δημοκρατία, έχοντας ως βασικό της στόχο τη βιώσιμη ανάπτυξη.

Η Διεθνής Ημέρα Τοπίου του Συμβουλίου της Ευρώπης γιορτάζεται από το 2017, κάθε χρόνο στις 20 Οκτωβρίου, σε υπόμνηση της ημέρας κατά την οποία «άνοιξε» προς υπογραφή από τα κράτη μέλη (20.10.2000) η Σύμβαση του Συμβουλίου της Ευρώπης για το Τοπίο, η οποία τέθηκε σε ισχύ την 1η Μαρτίου 2004. H Κύπρος επικύρωσε και υιοθέτησε ως εθνικό δίκαιο την Ευρωπαϊκή Σύμβαση για το Τοπίο, το 2006, με τον Ν.4(ΙΙΙ)/2006, «Ο περί της Ευρωπαϊκής Σύμβασης για το Τοπίο (Κυρωτικός) Νόμος του 2006».

Στον σημερινό κόσμο της παγκοσμιοποίησης, όπου οι χώρες ανταγωνίζονται μεταξύ τους για να ξεχωρίσουν, το τοπίο αποτελεί ουσιαστικό συστατικό του περιβάλλοντος των ανθρώπων, έκφραση της ποικιλομορφίας της κοινής πολιτιστικής και φυσικής τους κληρονομιάς, και θεμέλιο της ταυτότητάς τους. Η ποιότητα του τοπίου αποτελεί επίσης ένα σημαντικό παράγοντα οικονομικής ανταγωνιστικότητας και ένα οικονομικό πόρο για την εφαρμογή της βιώσιμης ανάπτυξης. Το τοπίο δημιουργεί οικονομικές ευκαιρίες και αποτελεί επίκεντρο της επιχειρηματικότητας, δημιουργώντας θέσεις εργασίας σε τοπική κλίμακα, και ευκαιρίες απασχόλησης σε δημιουργικούς τομείς.

Οι προσεγγίσεις κλίμακας τοπίου είναι θεμελιώδεις για την κατανόηση του παρελθόντος και του παρόντος του ατόμου και θεωρούνται πλέον ως το κατάλληλο χωρικό πλαίσιο για την επίτευξη της βιωσιμότητας. Παράλληλα, ένα ποιοτικό τοπίο είναι απαραίτητο στοιχείο και για το μέλλον, καθώς ενισχύει την ποιότητα ζωής και την ευημερία των κατοίκων και συνδέεται εγγενώς με την εικόνα που προβάλλει μια πόλη.

Το Τμήμα Πολεοδομίας και Οικήσεως, του Υπουργείου Εσωτερικών, στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων του για την κατάρτιση και εφαρμογή της Εθνικής Πολιτικής για το Τοπίο, αναλαμβάνει την ένταξη της έννοιας του τοπίου στην πολεοδομική και χωροταξική πολιτική, καθώς και σε άλλους τομείς με δυνατές άμεσες και έμμεσες επιπτώσεις στο τοπίο. Ταυτόχρονα, συμβάλλει στην αναγνώριση των τοπίων της χώρας, των χαρακτηριστικών τους, των δυνάμεων και πιέσεων που τα μεταβάλλουν, καθώς και στην επισήμανση των μεταβολών αυτών. Μέσα από την αναγνώριση αυτή προχωρά σε αξιολόγηση, καθοδηγούμενη από την ανταλλαγή εμπειριών και μεθοδολογίας με άλλα Συμβαλλόμενα Μέρη σε ευρωπαϊκό επίπεδο, και αναλαμβάνει την εισαγωγή θεσμικών εργαλείων που αποσκοπούν στην προστασία, στη διαχείριση ή/και στον σχεδιασμό του τοπίου.

Σηματοδοτώντας την Κυπριακή συμμετοχή στον εορτασμό της Έκτης Διεθνούς Ημέρας Τοπίου του Συμβουλίου της Ευρώπης, το Τμήμα Πολεοδομίας και Οικήσεως, χαράσσει τη στρατηγική ανάδειξης της σημασίας του τοπίου ως παράγοντα κοινωνικής συνοχής, αναπόσπαστο μέρος της πολιτιστικής κληρονομιάς, της ταυτότητας, της ευημερίας και της ποιότητας του περιβάλλοντος του τόπου μας.









Προσβασιμότητα Όροι Χρήσης