Υπουργείο Εσωτερικών Μετάβαση στο περιεχόμενο
Κυπριακή Δημοκρατία Υπουργείο Εσωτερικών
23/09/2021 01:58:43 PM

Απάντηση του Υπουργείου Εσωτερικών στις δηλώσεις του Εκπροσώπου Τύπου του ΑΚΕΛ«Ο κύπριος φορολογούμενος επιδότησε τη μετανάστευση με 179 εκατομμύρια ευρώ την περίοδο 2014 – 2020»

Παρά το γεγονός ότι έχουμε εξαντλητικά αναλύσει πολλές φορές στο παρελθόν τη διαχείριση των ευρωπαϊκών κονδυλίων που παραχωρήθηκαν στην Κυπριακή Δημοκρατία για τη διαχείριση των μεταναστευτικών ροών, το ΑΚΕΛ περί άλλων τυρβάζει.

Θέλουμε λοιπόν να υπενθυμίσουμε για ακόμη μια φορά στο ΑΚΕΛ ότι τα έργα τα οποία υλοποιήθηκαν με ευρωπαϊκούς πόρους και αφορούν στη διαχείριση των μεταναστευτικών ροών βρίσκονται δημοσιευμένα στην ιστοσελίδα της αρμόδιας Μονάδας του Υπουργείου Εσωτερικών, για σκοπούς πλήρους διαφάνειας.

Έχουμε επανειλημμένα αναφέρει ότι οι ευρωπαϊκοί πόροι δεν αρκούν για να καλύψουν τις δυσανάλογες πιέσεις που δέχεται η Κύπρος σε σχέση με τα άλλα κράτη μέλη και γι’ αυτό ο φορολογούμενος κύπριος πολίτης επιβαρύνεται κάθε χρόνο για την αντιμετώπιση τους.

Συνολικά κατά την περίοδο 2014-2020, η συνεισφορά της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τη μετανάστευση, στην οποία το ΑΚΕΛ επανέρχεται επανειλημμένα και φορτικά ανήλθε όντως στα 105 εκ. ευρώ αλλά την ίδια περίοδο ο κύπριος φορολογούμενος κατέβαλε μέσω του εθνικού προϋπολογισμού πρόσθετα 179 εκ. ευρώ για επιδόματα και ανάγκες των αιτητών ασύλου από τα αρμόδια υπουργεία.

Την ίδια ώρα είναι, αν μη τι άλλο, τραγελαφικό να κατηγορεί το ΑΚΕΛ την κυβέρνηση ότι «συναίνεσε σε πολιτικές της Ε.Ε. που εγκλωβίζουν τους πρόσφυγες στον μεσογειακό Νότο» όταν επί δικής του διακυβέρνησης μετέτρεψε την Κύπρο σε μεταναστευτικό παράδεισο. Είναι η κυβέρνηση Νίκου Αναστασιάδη που καθίδρυσε ταχύρρυθμες διαδικασίες ασύλου και που διεκδικεί μέσα από το νέο ευρωπαϊκό σύμφωνο ασύλου και μετανάστευσης τη δίκαιη ανακατανομή των μεταναστών, τις ασφαλείς επιστροφές στις χώρες προέλευσης και την εκπλήρωση των υποχρεώσεων της Τουρκίας έναντι όλων των κρατών μελών συμπεριλαμβανομένης και της Κύπρου.

Είναι όμως και άκρατος λαϊκισμός να διερωτάται το ΑΚΕΛ για το πότε ασκήθηκαν διώξεις σε Κύπριους κολλεγιάρχες και εργοδότες όταν είναι η παρούσα κυβέρνηση που τερμάτισε την υποβολή αιτήσεων ασύλου από εικονικούς φοιτητές και εικονικούς γάμους με την εισαγωγή νομοθετικών ρυθμίσεων και αποφάσεων του Υπουργικού Συμβουλίου.

Την ώρα που εν μέσω πανδημίας το Υπουργείο Εργασίας κλήθηκε να εξασφαλίσει πιστώσεις για τη στήριξη των εργαζομένων, χρειάστηκε να δαπανήσει 57εκ. ευρώ για τα επιδόματα των αιτητών ασύλου.
Αντί λοιπόν το ΑΚΕΛ να συνεχίζει να παραπλανεί με λαϊκίστικες τοποθετήσεις ας απαντήσει εάν προκρίνει τη συνέχιση της χρηματοδότησης των μεταναστευτικών ροών εις βάρος του κύπριου φορολογούμενου πολίτη.

Υπουργείο Εσωτερικών
22 Σεπτεμβρίου 2021


Πίσω στην προηγούμενη σελίδα