Υπουργείο Εσωτερικών Μετάβαση στο περιεχόμενο
Κυπριακή Δημοκρατία Υπουργείο Εσωτερικών
02/05/2022

Δήλωση Υπουργού Εσωτερικών με αφορμή την προκήρυξη 1ης Πρόσκλησης Υποβολής Αιτήσεων για το Σχέδιο Χορηγιών για Φοιτητικές Εστίες/ Φοιτητικά Δωμάτια στην εντός των τειχών Λευκωσία

02-05-2022 13:34

Ο Υπουργός Εσωτερικών κ. Νίκος Νουρής, προέβη σήμερα στην ακόλουθη δήλωση στην πλατεία Φανερωμένης, με αφορμή την προκήρυξη της 1ης Πρόσκλησης Υποβολής Αιτήσεων για το Σχέδιο Χορηγιών για Φοιτητικές Εστίες/ Φοιτητικά Δωμάτια στην εντός των τειχών Λευκωσία:

«Είναι μια ξεχωριστή ημέρα η σημερινή. Είναι ξεχωριστή ημέρα γιατί σήμερα είναι η έναρξη της ημερομηνίας υποβολής των αιτήσεων για το εξαιρετικά μεγαλόπνοο σχέδιο της δημιουργίας φοιτητικών εστιών στην περιτειχισμένη πόλη της Λευκωσίας. Ένα θέμα, το οποίο από κοινού με το Υπουργείο Οικονομικών έχουμε συνδιαχειριστεί. Και βεβαίως είναι ένα ολιστικό σχέδιο, το οποίο πλαισιώνεται, πέραν από το κομμάτι που αφορά το θέμα των φοιτητικών εστιών, από μια σειρά από άλλες δράσεις, οι οποίες ήδη είναι τροχοδρομημένες και θα εφαρμοστούν τις επόμενες βδομάδες για να κάνουμε πραγματικότητα και πράξη αυτό που όλοι θέλουμε: την ανάπλαση της παλιάς πόλης, της περιτειχισμένης Λευκωσίας, την αναζωογόνηση και όχι μόνο.

Γίνονται παρεμβάσεις μέσω συγκριμένων σχεδίων. Θέλω να σας θυμίσω ότι ταυτόχρονα με το σχέδιο των φοιτητικών εστιών, το οποίο είναι εξαιρετικά πλουσιοπάροχο και γενναιόδωρο, θα τρέξει ένα επιχειρηματικό σχέδιο, το οποίο ακριβώς έχει σκοπό και στόχο, συνεργιστικά με το σχέδιο των φοιτητικών εστιών, να δώσει τη δυνατότητα σε όσους των επιχειρηματιών θα θέλουν να επενδύσουν να τους ενισχύσουμε.

Την ίδια ώρα, αναγνωρίζοντας ότι η πόλη έχει ανάγκη και πέραν των εστιών και από άλλες οικιστικές μονάδες, το Υπουργείο Εσωτερικών έχει αποφασίσει να επεκτείνει την εφαρμογή του στεγαστικού σχεδίου, το οποίο εφαρμόζουμε στις ακριτικές περιοχές και στην περιτειχισμένη πόλη, για να δώσουμε ακριβώς και αυτή τη δυνατότητα με το συγκεκριμένο τρόπο να συναθροιστεί όσο γίνεται περισσότερος κόσμος στην παλιά πόλη της Λευκωσίας.

Τέλος, επειδή κάθε προσπάθεια πρέπει πάντοτε να είναι μια προσπάθεια που θα παραχωρεί και θα δίνει κίνητρα, έχουμε εκπονήσει ένα εξαιρετικά γενναιόδωρο σχέδιο πολεοδομικών, αλλά και οικονομικών κινήτρων, το οποίο επίσης θα τεθεί σε εφαρμογή από τον επόμενο μήνα και για το οποίο θα μπορούν να αξιοποιήσουν όσοι θα επιλέξουν ακριβώς να επενδύσουν στην περιτειχισμένη πόλη της Λευκωσίας με δυνατότητες είτε χρηματοδότησης, αλλά ακόμα και αξιοποίησης των περιουσιών τους, είτε πρόκειται για τα γερασμένα κτήρια είτε κάτι εξαιρετικά σημαντικό και πρωτοπόρο που πρώτη φορά συμβαίνει: το γεγονός ότι έχουμε αποφασίσει 500 περίπου αξιόλογες οικοδομές που είναι στην περιτειχισμένη πόλη της Λευκωσίας να προκηρυχθούν ως διατηρητέες για να πάρουν τα δικαιώματά τους και τα κίνητρα που δικαιούνται. Πρόσθετα με αυτά, αναγνωρίζοντας ότι η πόλη της Λευκωσίας και όλα τα αστικά, ιστορικά κέντρα έχουν προβλήματα όσον αφορά τα προβλήματα στάθμευσης και εξεύρεσης χώρων στάθμευσης, αυτές οι συγκεκριμένες αναπτύξεις θα τυγχάνουν σοβαρότατης απαλλαγής των υποχρεώσεων που θα τους εξυπηρετήσει όσον αφορά τη δυνατότητα επένδυσης.

Ως εκ τούτου, σήμερα θεωρώ ότι είναι μια πάρα πολύ σημαντική ημέρα. Αυτό που για δεκαετίες οραματιζόμαστε όλοι, δηλαδή επιτέλους την ολιστική παρέμβαση του κράτους στην κλειστή πόλη της Λευκωσίας να γίνει πράξη. Είναι σήμερα το «εναρκτήριο λάκτισμα». Θέλω καταληκτικά πέραν από τους συνεργάτες μας στα δυο Υπουργεία που έχουν κάνει εξαιρετική δουλειά στην εκπόνηση αυτού του σχεδίου, να ευχαριστήσω πέραν από τον Δήμο Λευκωσία και τους άλλους φορείς που παρίστανται σήμερα εδώ, τα επιμελητήρια και φίλους της Λευκωσία που όλοι μαζί αγκάλιασαν αυτή την πρωτεύουσα».

(ΕΦυς)


Πίσω στην προηγούμενη σελίδα