Υπουργείο Εσωτερικών Μετάβαση στο περιεχόμενο
Κυπριακή Δημοκρατία Υπουργείο Εσωτερικών
23/12/2022 12:15:41 PM

Δηλώσεις Γενικού Εφόρου Προεδρικής Εκλογής κ. Κώστα Κωνσταντίνου για την προκήρυξη των Προεδρικών Εκλογών 2023

23-12-2022 11:50

Ενόψει της λήξης της θητείας του απερχόμενου Προέδρου της Δημοκρατίας στις 28 Φεβρουαρίου του 2023, ο Υπουργός Εσωτερικών με Διάταγμά του, το οποίο δημοσιεύτηκε σήμερα 23.12.2022 στην Επίσημη Εφημερίδα της Δημοκρατίας, έχει προκηρύξει τις Προεδρικές Εκλογές για την εκλογή του επόμενου Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας για την Κυριακή 5 Φεβρουαρίου 2023 και, στην περίπτωση που χρειαστεί να γίνει επαναληπτική εκλογή, για την Κυριακή 12 Φεβρουαρίου 2023.

Ο Υπουργός Εσωτερικών, στα πλαίσια των εξουσιών του που προβλέπονται από τη νομοθεσία, έχει ορίσει τον υποφαινόμενο Κώστα Κωνσταντίνου, Γενικό Διευθυντή του Υπουργείου Εσωτερικών, ως Γενικό Έφορων Προεδρικής Εκλογής και τον κ. Μενέλαο Βασιλείου ως Βοηθό Γενικό Έφορο.

Επιπρόσθετα, με Διάταγμα του Υπουργού, το οποίο έχει δημοσιευτεί στην Επίσημη Εφημερίδα της Δημοκρατίας με σημερινή ημερομηνία, μου έχει δοθεί η Εντολή για την αποδοχή των υποψηφιοτήτων για τις 5 Ιανουαρίου του 2023. Οι υποψηφιότητες θα υποβάλλονται μεταξύ η ώρα 8 το πρωί και 12 το μεσημέρι, σε χρόνο που θα καθοριστεί σε συνεργασία με τους υποψήφιους.

Επομένως, σήμερα ενεργοποιείται ουσιαστικά η επίσημη διαδικασία για την εκλογή του νέου Προέδρου της Δημοκρατίας. Στα πλαίσια της διαδικασίας αυτής, το Υπουργείο Εσωτερικών και το Γραφείο του Γενικού Εφόρου δραστηριοποιείται, ούτως ώστε να διεξαχθούν οι εκλογές με τον καλύτερο δυνατό τρόπο.

Όσον αφορά την υποβολή των υποψηφιοτήτων, η οποία θα γίνει, όπως είπα και προηγουμένως, στις 5 Ιανουαρίου 2023, έχει γίνει όλος ο σχετικός προγραμματισμός, προκειμένου οι υποψηφιότητες να υποβληθούν στο Συνεδριακό Κέντρο ‘Φιλοξένια’. Από σήμερα, οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να λαμβάνουν τα έντυπα υποβολής υποψηφιότητας από το Γραφείο του Γενικού Εφόρου και συγκεκριμένα στην Υπηρεσία Εκλογών, του Υπουργείου Εσωτερικών. Τα έντυπα αυτά θα μπορούν να συμπληρωθούν και να επιστραφούν στον Γενικό Έφορο για τον σχετικό προέλεγχο, ούτως ώστε στις 5 Ιανουαρίου, να μπορούν να κατατεθούν επίσημα, για να μπορεί να γίνει η διαδικασία υποβολής υποψηφιοτήτων.

Με το τέλος της υποβολής των υποψηφιοτήτων, θα πρέπει να υπάρχει μια προθεσμία έξι (6) ώρες για να υποβληθούν οποιεσδήποτε τυχόν εντάσεις και στη συνέχεια εφόσον παρέλθει και αυτό το χρονοδιάγραμμα, επισημοποιείται ο κατάλογος των υποψηφίων. Εφόσον οι υποψήφιοι είναι πέραν του ενός, τότε ξεκινάει η διαδικασία για τη διεξαγωγή των εκλογών. Το Κυβερνητικό Τυπογραφείο είναι ενεργοποιημένο και θα ξεκινήσει άμεσα τη διαδικασία εκτύπωσης των ψηφοδελτίων. Πρόθεση μου και των συνεργατών μου είναι η εκλογική διαδικασία να διεξαχθεί με τον καλύτερο δυνατό τρόπο και σε πλήρη συνεργασία με τα επιτελεία των υποψηφίων.

Με την ευκαιρία αυτή, θα ήθελα να επαναλάβω, ότι η εγγραφή στον εκλογικό κατάλογο συνεχίζεται. Η δυνατότητα που δίνεται, στα πλαίσια της νομοθεσίας, είναι μέχρι τις 27 Δεκεμβρίου 2022, επομένως έχουμε ακόμη μερικές μέρες, ούτως ώστε να μπορούν να γίνουν εγγραφές στον εκλογικό κατάλογο για τους συμπολίτες μας, που έχουν τέτοιο δικαίωμα.

Συνεπώς, προτρέπω όλους τους πολίτες, που δεν έχουν εγγραφεί και μπορούν να εγγραφούν στον εκλογικό κατάλογο να το πράξουν. Οι αιτητές ηλικίας έως 25 ετών μπορούν να το κάνουν είτε μέσω της ηλεκτρονικής πλατφόρμας www.elections.gov.cy, η οποία θα λειτουργεί και θα δέχεται αιτήσεις μέχρι και τις 12 τα μεσάνυκτα της 27ης Δεκεμβρίου 2022, είτε με έντυπη υποβολή, εδώ στην Κεντρική Υπηρεσία Εκλογών του Υπουργείου Εσωτερικών, και όλα τα κατά τόπους Γραφεία Επαρχιακών Διοικήσεων και τα Κέντρα Εξυπηρέτησης του Πολίτη, μέχρι τις 5.00 μ.μ. στις 27 Δεκεμβρίου 2022.

Όσον αφορά στη διαδικασία εγγραφής στον εκλογικό κατάλογο του εξωτερικού, θα πρέπει να αναφέρω, ότι αυτή βρίσκεται σε εξέλιξη. Αυτή τη στιγμή έχουμε δηλώσεις που αντιστοιχούν σε δυνατότητα διεξαγωγής εκλογών σε 19 πόλεις στο εξωτερικό. Δηλαδή, στις πόλεις αυτές υπήρξαν πέραν των 50 δηλώσεων, που αποτελεί τον ελάχιστο αριθμό ψηφοφόρων για να συσταθεί εκλογικό κέντρο. Εκλογές στο εξωτερικό φαίνεται πως θα μπορούν να διεξαχθούν κυρίως είναι Ελλάδα, Ηνωμένο Βασίλειο και κάποιες άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Συγκεκριμένα, μέχρι τώρα, φαίνεται να υπάρχει η δυνατότητα να λειτουργήσουν εκλογικά κέντρα στην Ελλάδα και συγκεκριμένα σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Πάτρα, Ηράκλειο, Ιωάννινα, Λάρισα, Κομοτηνή και Βόλο. Στο Ηνωμένο Βασίλειο, σε Λονδίνο, Γλασκώβη, Μάντσεστερ, Μπέρμινγχαμ, Μπρίστολ και Ληντς. Στο Βέλγιο, στις Βρυξέλλες. Στην Ολλανδία στη Χάγη. Στη Βουλγαρία, στη Σόφια. Στη Γερμανία στο Βερολίνο, ενώ στις Ηνωμένες Πολιτείες, στη Νέα Υόρκη.

Συνεχίζεται η διαδικασία υποβολής δηλώσεων για άσκηση του εκλογικού δικαιώματος στο εξωτερικό και επαναλαμβάνω, πως μπορούν οι συμπολίτες μας, οι οποίοι διαμένουν προσωρινά στο εξωτερικό να εγγραφούν σε αυτόν τον ειδικό κατάλογο. Αυτή η δυνατότητα δίνεται μέχρι, επίσης, τις 27 Δεκέμβριου, στις 12 τα μεσάνυκτα, μέσω της ηλεκτρονικής πλατφόρμας aps.elections.moi.gov.cy . Μέχρι τώρα έχουν υποβληθεί συνολικά 6.033 δηλώσεις για ψήφο από το εξωτερικό.

Αξίζει τον κόπο να αναφέρω ότι μέχρι αυτή τη στιγμή ο εκλογικός κατάλογος έχει 551.758 συμπολίτες μας εγγεγραμμένους. Αυτός είναι ο κανονικός κατάλογος πριν να ενσωματωθεί ο προσωρινός κατάλογος που βρίσκεται σε εξέλιξη.

Μέχρι και χθες, οι νέες εγγραφές στον εκλογικό κατάλογο, στα πλαίσια της διαδικασίας που τρέχουμε, έχουν ανέλθει συνολικά σε περίπου 7.500. Το ενδιαφέρον είναι μικρότερο από την αντίστοιχη περίοδο στις Προεδρικές Εκλογές του 2018. Έχουμε ακόμη χρόνο και ευελπιστούμε, ότι ο αριθμός των συμπολιτών μας που θα εγγραφούν και αυτή την περίοδο θα είναι επίσης αυξημένος.

Τέλος, θα ήθελα να αναφέρω, ότι κατά την ημέρα διεξαγωγής των Προεδρικών Εκλογών, το Γραφείο του Γενικού Εφόρου θα λειτουργεί στο Υπουργείο Εσωτερικών και ταυτόχρονα θα υπάρχει γραφείο τύπου στο Γραφείο Τύπου και Πληροφοριών, για συνεχείς δηλώσεις και ενημέρωση.

(EΦυς)


Πίσω στην προηγούμενη σελίδα