Υπουργείο Εσωτερικών Μετάβαση στο περιεχόμενο
Κυπριακή Δημοκρατία Υπουργείο Εσωτερικών
14/04/2022

Ο Υπουργός Εσωτερικών επισκέφθηκε τις κοινότητες της περιοχής Πιτσιλιάς για να ενημερώσει για τα αναθεωρημένα στεγαστικά σχέδια και επιδόματα

14-04-2022 10:54

Η Κυβέρνηση θα συνεχίσει με έναν πολύ στοχευμένο τρόπο και ολιστικά να προσεγγίζει την αναζωογόνηση της υπαίθρου», είπε ο Υπουργός Εσωτερικών κ. Νίκος Νουρής. Τα συγκεκριμένα στεγαστικά σχέδια και επιδόματα δεν διέπονται από μεμονωμένες και αποσπασματικές προσεγγίσεις, αλλά από κίνητρα ούτως ώστε να αντιμετωπίσουμε το πρόβλημα της αστυφιλίας και να δώσουμε τη δυνατότητα σε νεαρά κυρίως ζευγάρια να επιστρέψουν στις κοινότητές τους, δήλωσε χθες το απόγευμα ο κ. Νουρής, στην Αγία Μαρίνα Ξυλιάτου.

Ο Υπουργός Εσωτερικών επισκέφθηκε το Πολιτιστικό Κέντρο της Αγία Μαρίνα Ξυλιάτου, όπου προέβη σε ενημέρωση των εκπροσώπων των κοινοτήτων Πιτσιλιάς για τα αναθεωρημένα στεγαστικά σχέδια και επιδόματα που αφορούν στις ορεινές, εξόχως ορεινές, μειονεκτικές και απομακρυσμένες περιοχές, στο πλαίσιο σειράς ενημερωτικών επισκέψεων που πραγματοποιεί σε κοινότητες.

Στις δηλώσεις του ο Υπουργός είπε ότι «συνεχίζοντας την ενημέρωση των κοινοτήτων, είχαμε σήμερα την ευκαιρία μαζί με τους συνεργάτες μου να παρουσιάσουμε τα σχέδια της στεγαστικής πολιτικής, αλλά και των επιδοματικών σχεδίων στους κοινοτάρχες και εκπροσώπους χωριών της ημιορεινής Λευκωσίας, αλλά και των ορεινών περιοχών όπως της Πιτσιλιάς».

«Συζητήσαμε και αναλύσαμε τα συγκεκριμένα σχέδια, αλλά πολύ πέραν τούτου, αυτό το οποίο καταγράφεται είναι ότι ακούσαμε εισηγήσεις, παρατηρήσεις. Όπως έχουμε πει πάρα πολλές φορές αυτές οι εισηγήσεις θα αξιολογηθούν εκ νέου με το τέλος της τρέχουσας χρονιάς, ώστε τα συγκεκριμένα στεγαστικά σχέδια να βελτιώνονται όσον γίνεται περισσότερο υπέρ των κοινοτήτων», πρόσθεσε.

Σημείωσε ότι «στόχος της Κυβέρνησης είναι η αναζωογόνηση ιδιαίτερα των εξόχως ορεινών και μειονεκτικών περιοχών της υπαίθρου μας, βεβαίως και των ακριτικών περιοχών. Και είναι για αυτόν τον λόγο που έχουμε επεξηγήσει ότι το σχέδιο, το οποίο έχει παρουσιαστεί κατά τη φετινή χρονιά, είναι σημαντικά βελτιωμένο, κάτι το οποίο θεωρώ ότι αποτελεί και τη διαπίστωση των ιδίων των κοινοταρχών που έχουν ακούσει τις συγκεκριμένες παραμέτρους».

Είπε ότι «η Κυβέρνηση θα συνεχίσει με έναν πολύ στοχευμένο τρόπο και ολιστικά να προσεγγίζει την αναζωογόνηση της υπαίθρου».

«Και είναι για αυτόν τον λόγο που τα συγκεκριμένα σχέδια, δεν είναι σχέδια τα οποία διέπονται από μεμονωμένες και αποσπασματικές προσεγγίσεις, αλλά από κίνητρα, ούτως ώστε να μπορέσουμε, και να καταστεί εφικτό, να αντιμετωπίσουμε το προβλήματα της αστυφιλίας που αντιμετωπίζουν τα χωριά μας και βεβαίως να δώσουμε τη δυνατότητα, ιδιαίτερα σε νεαρά ζευγάρια και νέους ανθρώπους, να επιστρέψουν στις κοινότητές τους», ανάφερε ο κ. Νουρής.

Ο Κοινοτάρχης Αγίας Μαρίνας Ξυλιάτου κ. Χρίστος Χρίστου, ευχαριστώντας τον Υπουργό για την παρουσίαση του στεγαστικού σχεδίου, τόνισε ότι, όντως σε σχέση με το περσινό σχέδιο, υπάρχουν αναπροσαρμογές.

«Ικανοποιεί σχεδόν πλήρως τις απαιτήσεις των κοινοτήτων μας και ευελπιστούμε ότι ανάλογα και με τις ανάγκες των κοινοτήτων θα χρήζει χρονιαίας βελτίωσης», είπε ο Κοινοτάρχης. «Θεωρούμε ότι είναι ένα καλό βήμα για να παραμείνει ο κόσμος στις κοινότητες ή να επανέλθει», σημείωσε.

Τις ευχαριστίες προς το Υπουργείο εξέφρασε και ο Κοινοτάρχης Παλαιχωριου Μόρφου κ. Θεόφιλος Μιλτιάδης για το νέο σχέδιο το οποίο, όπως είπε, είναι πολύ καλύτερο από το περσινό.

«Έχουμε θέσει στον κ. Υπουργό και το επιτελείο του κάποιους προβληματισμούς που απασχολούν τις ορεινές κοινότητες», ανάφερε ο Κοινοτάρχης.

«Είμαστε σίγουροι ότι έχουμε δίπλα μας ένα Υπουργείο, το οποίο ενδιαφέρεται πράγματι για την αναζωογόνηση των ορεινών κοινοτήτων και πιστεύουμε ότι με το νέο σχέδιο, αλλά και με τα νέα αιτήματα που θέτουμε και θα εξεταστούν, θα μπορέσουμε να αναζωογονήσουμε πραγματικά την ύπαιθρό μας», κατέληξε.

(ΕΦυς)


Πίσω στην προηγούμενη σελίδα