Υπουργείο Εσωτερικών Μετάβαση στο περιεχόμενο
Κυπριακή Δημοκρατία Υπουργείο Εσωτερικών
21/11/2023

Το μεταναστευτικό στο επίκεντρο της επίσκεψης του Υπουργού Εσωτερικών στην Αθήνα

Οι εξελίξεις στο μεταναστευτικό ήταν το αντικείμενο της συζήτησης κατά τη διάρκεια της συνάντησης του Υπουργού Εσωτερικών κ. Κωνσταντίνου Ιωάννου με τον Υπουργό Μετανάστευσης και Ασύλου της Ελλάδας κ. Δημήτρη Καιρίδη, στην Αθήνα. Οι δύο Υπουργοί αντάλλαξαν απόψεις επί της προσπάθειας για εισαγωγή σε ευρωπαϊκό επίπεδο ενός μηχανισμού για την προώθηση της νόμιμης μετανάστευσης και των διαδικασιών για τη στοχευμένη παραχώρηση αδειών μετανάστευσης ανά τομέα.

Μέσω της πρωτοβουλίας για την υιοθέτηση ενός ευρωπαϊκού συστήματος αξιολόγησης αναγκών, με απώτερο στόχο την υποκατάσταση της παράνομης με νόμιμη μετανάστευση, επιδιώκεται να στο να καταστεί ένα βασικό εργαλείο για την αποτελεσματικότερη αντιμετώπιση των μεταναστευτικών προκλήσεων.

Επιπλέον, εξετάστηκαν θέματα επιστροφών, με έμφαση στην ανάγκη συνομολόγησης το συντομότερο δυνατό συμφωνιών μεταξύ της Ευρωπαϊκής Ένωσης και τρίτων χωρών. Σκοπός των συμφωνιών αυτών είναι να δοθεί ώθηση και να αυξηθούν οι επιστροφές, ιδιαίτερα από τα κράτη μέλη Ανατολικής Μεσογείου που δέχονται πιέσεις λόγω των μαζικών μεταναστευτικών ροών. Σε αυτό το πλαίσιο, συζητήθηκε η πρωτοβουλία της Κυπριακής Δημοκρατίας για έναρξη της διαβούλευσης για την επαναξιολόγηση του καθεστώτος της Συρίας και τον καθορισμό συγκεκριμένων περιοχών ως ασφαλείς, σε συνάρτηση με την αξιολόγηση του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Ασύλου.

Παράλληλα, ο κ. Ιωάννου έτυχε ενημέρωσης για τη συνεργασία Ελλάδας-Τουρκίας στο ζήτημα του μεταναστευτικού, ενόψει και της συνάντησης του Έλληνα Πρωθυπουργού με τον Τούρκο Πρόεδρο στην Αθήνα στις 7 Δεκεμβρίου. Επιπρόσθετα, οι δύο Υπουργοί συμφώνησαν για την αναγκαιότητα υλοποίησης των παραμέτρων του Σχεδίου Δράσης για την Ανατολική Μεσόγειο, η πρακτική εφαρμογή του οποίου θα συντείνει στην πιο αποτελεσματική διαχείριση των μεταναστευτικών ροών.

Τέλος, ο κ. Ιωάννου ενημέρωσε για τις διεργασίες που είναι σε εξέλιξη για τη σύσταση και λειτουργία του Υφυπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου στην Κύπρο. Εν αναμονή της ολοκλήρωσης της συζήτησης και της ψήφισης του σχετικού νομοσχεδίου από το Κυπριακό Κοινοβούλιο, ο κ. Καιρίδης μετέφερε την ετοιμότητα του Υπουργείου του για παραχώρηση εμπειρογνωμοσύνης και τεχνικής βοήθειας, έτσι ώστε η μεταφορά των αρμοδιοτήτων στο νέο Υφυπουργείο να γίνει ομαλά.

Στη συνέχεια, ο κ. Ιωάννου πραγματοποίησε επίσκεψη σε δομές μεταναστών του Διεθνούς Οργανισμού Μετανάστευσης, στις οποίες φιλοξενούνται προσωρινά πρόσωπα τα οποία επιλέγουν να επιστρέψουν εθελούσια στις χώρες τους. Ο κ. Υπουργός ενημερώθηκε για τις διαδικασίες που ακολουθούνται, ενώ εξετάστηκαν τρόποι συνεργασίας για ενδεχόμενη εφαρμογή αντίστοιχου προγράμματος στην Κύπρο.


Πίσω στην προηγούμενη σελίδα