Υπουργείο Εσωτερικών Μετάβαση στο περιεχόμενο
Κυπριακή Δημοκρατία Υπουργείο Εσωτερικών
12/07/2023

Ανακοίνωση του Υπουργείο Εσωτερικών για μετεγκατάσταση και επιστροφές μεταναστών

12-07-2023 14:05

Σήμερα, 12 Ιουλίου 2023, πραγματοποιήθηκε ακόμα μια μεταφορά αιτητών ασύλου από την Κυπριακή Δημοκρατία στη Γαλλία, μέσω του προγράμματος εθελούσιας μετεγκατάσης.

Συγκεκριμένα, πρόσθετοι 51 αιτητές ασύλου μετεγκαταστάθηκαν, στο πλαίσιο συνεργασίας του Υπουργείου Εσωτερικών με της γαλλικές αρχές, με τη στήριξη του Οργανισμού της Ευρωπαϊκής Ένωσης για το Άσυλο (EUAA) και του Διεθνούς Οργανισμού Μετανάστευσης (ΔΟΜ).

Οι μεταφορές ατόμων, μέσω αυτού του προγράμματος που στοχεύει στη στήριξη των κρατών μελών πρώτης γραμμής που έχουν αυξημένες μεταναστευτικές προκλήσεις, θα συνεχιστούν και το επόμενο χρονικό διάστημα.

Η επόμενη πτήση αναμένεται να είναι στις 19 Ιουλίου, από την Κύπρο στη Νορβηγία, όπου αναμένεται να μεταφερθούν γύρω στα 40 άτομα.

Επιστροφές έναντι των αφίξεων

Συνεχίζεται παράλληλα το θετικό ισοζύγιο του αριθμού των αναχωρήσεων μεταναστών από την Κύπρο, έναντι του αριθμού των εισροών.

Για πρώτη φορά, μετά από πάρα πολλά χρόνια, ως αποτέλεσμα των συντονισμένων ενεργειών και των μέτρων που λαμβάνονται το τελευταίο διάστημα, παρατηρείται ο συνολικός αριθμός των μεταναστών που έφυγαν από την Κύπρο να είναι μεγαλύτερος από τον συνολικό αριθμό των μεταναστών που εισήλθαν.

Συγκεκριμένα, το τελευταίο τρίμηνο Απριλίου – Ιουνίου 2023, ενώ υποβλήθηκαν 2.381 αιτήσεις ασύλου, έφυγαν από την Κύπρο 2.714 μετανάστες (μέσα από τα προγράμματα εθελούσιας μετεγκατάστασης σε άλλα κράτη μέλη, εθελούσιων επιστροφών ή απέλαση στην χώρα καταγωγής τους).

Σε ό,τι αφορά στον τελευταίο μήνα, Ιούνιο, υποβλήθηκαν 735 αιτήσεις ασύλου, ενώ 926 υπήκοοι τρίτων χωρών έφυγαν από την Κύπρο (μέσα από τα προγράμματα εθελούσιας μετεγκατάστασης σε άλλα κράτη μέλη, εθελούσιων επιστροφών ή απέλαση στην χώρα καταγωγής τους).

(ΕΦυς)


Πίσω στην προηγούμενη σελίδα