Υπουργείο Εσωτερικών Μετάβαση στο περιεχόμενο
Κυπριακή Δημοκρατία Υπουργείο Εσωτερικών
10/09/2021 07:07:45 AM

Δηλώσεις του Υπουργού Εσωτερικών μετά το πέρας της συνεδρίας της Επιτροπής Εσωτερικών της Βουλής των Αντιπροσώπων

09-09-2021 14:43


Ο Υπουργός Εσωτερικών κ. Νίκος Νουρής προέβη σήμερα σε δηλώσεις προς τους δημοσιογράφους, μετά το πέρας της συνεδρίας της Επιτροπής Εσωτερικών της Βουλής των Αντιπροσώπων, για το θέμα που αφορά στη μεταρρύθμιση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

Ο κ. Νουρής είπε ότι στη σημερινή συνεδρία έθεσε με ξεκάθαρο τρόπο τη θέση της Κυβέρνησης αναφορικά με το θέμα της πολυσυζητημένης, όπως δήλωσε, μεταρρύθμισης της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

«Έχω με πολύ σαφήνεια εξηγήσει στους Βουλευτές ότι μετά από μια ολόκληρη δεκαετία συζητήσεων, είμαστε σε ένα εξαιρετικά κομβικό χρονικά σημείο, στο οποίο επιβάλλεται να ληφθούν αποφάσεις. Θεωρούμε ότι τα θέματα είναι πολυσυζητημένα, πλείστα εκ των οποίων έχουν εξαντληθεί. Παρά ταύτα, η σημερινή συνεδρία χαρακτηρίζεται από μια σημαντική διαφορά σε σχέση με όλες τις προηγούμενες», ανάφερε ο Υπουργός.

Σημείωσε ότι «οι απόψεις όλων των κομμάτων είναι πλέον καταγεγραμμένες και γνωστές».

«Όπως έχω πει ενδεικτικά δεν υπάρχουν κρυφές ατζέντες από κανένα, γιατί πολύ απλά έχουμε δημοσιοποιήσει όλες τις θέσεις μας», είπε.

Τόνισε δε πως υπάρχει μια πρόσθετη εξέλιξη η οποία, όπως σημείωσε, είναι καλά γνωστή στους προέδρους των κοινοβουλευτικών κομμάτων, λέγοντας πως τος ενημέρωσε σχετικά από τον περασμένο Γενάρη.

Αναφέρομαι, διευκρίνισε, «στην υποχρέωση της χώρας μας σε σχέση με το Ταμείο Ανάκαμψης και την υποχρέωση που έχουμε αναλάβει να είναι στη θέση της, σε πλήρη λειτουργία, η μεταρρύθμιση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, τον Μάιο του 2024», η οποία μεταρρύθμιση ιεραρχείται πολύ ψηλά από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, όπως είπε.

Για να συμβεί αυτό, συνέχισε ο Υπουργός, «θα πρέπει να γίνουν μια σειρά από ενέργειες σε συγκεκριμένα χρονικά περιθώρια, λαμβάνοντας υπόψη ότι τον ερχόμενο Δεκέμβριο, στη βάση της νομοθεσίας, υπάρχουν οι εκλογές της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Το Υπουργείο Εσωτερικών έχει επεξηγήσει με πάρα πολύ σαφήνεια και το χρονοδιάγραμμα μέσα στο οποίο πρέπει να υπάρξουν και να ληφθούν οι συγκεκριμένες αποφάσεις».

Εξήγησε πως τα νομοσχέδια, τα οποία το Υπουργείο κατάθεσε στη Βουλή, διαλάμβαναν εισήγηση με την οποία θα υπήρχε η δυνατότητα υλοποίησης και της εφαρμογής της μεταρρύθμισης, ώστε τον Μάιο 2024 να είναι σε πλήρη εφαρμογή. «Η δική μας εισήγηση», είπε, «που θεωρούμε ότι θα ήταν ιδεατό εάν υιοθετείτο, θα ήταν να υπάρξει επέκταση της θητείας των υφιστάμενων εκλελεγμένων, ώστε αυτοί που είναι σήμερα καλοί γνώστες του θέματος της μεταρρύθμισης, να μπορέσουν να είναι και εκείνοι που θα συμμετάσχουν στη μεταβατική περίοδο της εφαρμογής».

Αναφέροντας ότι επειδή «υπάρχουν κόμματα που διατυπώνουν την εισήγηση και τη θέση ότι προκρίνονται ενδεχόμενα εκλογές μειωμένης θητείας, ώστε αυτές να λήγουν τον Μάϊο του 2024 και έχοντας πάντοτε κατά νου ότι οι εκλογές είναι ευλογία, γιατί είναι το δικαίωμα της δημοκρατικής βούλησης των πολιτών» είπε ότι δήλωσε στην Επιτροπή πως «η Κυβέρνηση δεν έχει καμία απολύτως ένσταση εάν αυτή θα είναι η επιλογή της Βουλής: να οδηγηθούμε σε εκλογές μειωμένης θητείας, δηλαδή δυόμισι χρόνων».

Σε περίπτωση που η Βουλή των Αντιπροσώπων θα επιθυμούσε να προκρίνει αυτό το σενάριο, είπε, «η Κυβέρνηση θα το υποστηρίξει με την προϋπόθεση ότι θα έχουν εν τω μεταξύ ψηφιστεί το σύνολο των τριών νομοσχεδίων της μεταρρύθμισης για την Τοπική Αυτοδιοίκηση και έχω επεξηγήσει πάρα πολύ καλά και με σαφήνεια γιατί αυτό αποτελεί προϋπόθεση για μας».

Εξήγησε ότι «αποτελεί προϋπόθεση γιατί θέλουμε οι υποψήφιοι, που ενδεχόμενα θα συμμετέχουν σε μια εκλογική διαδικασία τον ερχόμενο Δεκέμβριο, να ξέρουν εκ προοιμίου ότι εκλέγονται για μια συγκεκριμένη χρονική περίοδο, διότι ο Δήμος ή η κοινότητα στην οποία εκλέγονται, ενδεχόμενα να είναι μέρος μιας νέας οντότητας με τη λήξη της θητείας τους τον Μάϊο του 2024».

Πρόσθετα, ανάφερε ο Υπουργός ότι τα νομοσχέδια είναι ξεκάθαρο ότι πρέπει να ψηφιστούν, εάν θα υπάρξουν εκλογές, γιατί «εάν εκλεγούν αξιωματούχοι της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και δεν έχουν ψηφιστεί προηγούμενα τα νομοσχέδια, τότε ενδεχόμενα κάποιοι εξ αυτών, είτε να έχουν εκλογή με σύνθημα εναντίον της μεταρρύθμισης, για παράδειγμα, είτε με την εκλογή τους να ζητήσουν ευθύς εξαρχής ξανά άνοιγμα της συζήτησης για τη μεταρρύθμιση». «Οπότε πλέον δεν θα υπάρχει ο χρόνος γι‘ αυτή τη συγκεκριμένη μεταρρυθμιστική προσπάθεια και ό,τι αυτό συνεπάγεται όσον αφορά το Ταμείο Ανάκαμψης», συμπλήρωσε ο Υπουργός.

Αναφερόμενος στον τελευταίο λόγο για τον οποίο επιβάλλεται να υπάρξει ψήφιση των νομοσχεδίων πριν από τις οποιεσδήποτε εκλογές, αυτός είπε, «έχει να κάνει με τους ίδιους τους πολίτες».

«Νομίζω ότι κανένας, ούτε και τα κοινοβουλευτικά κόμματα, δεν θέλει να είναι ειλικρινής, έντιμος και αξιόπιστος απέναντι στους ίδιους τους πολίτες, οι οποίοι θα πρέπει να ξέρουν, προσερχόμενοι στις κάλπες για να ψηφίσουν, γιατί ψηφίζουν, για ποια περίοδο ψηφίζουν και για ποια μεταρρύθμιση επίσης τοποθετούνται», υπογράμμισε ο κ. Νουρής.

Διευκρίνισε ότι «για την Κυβέρνηση το σημαντικό είναι η ψήφιση των μεταρρυθμιστικών νομοσχεδίων» και υπογράμμισε πως «το θέμα των εκλογών έχει προκύψει ακριβώς ως συνέπεια της όλης διαδικασίας».

«Για εμάς προέχει το θέμα της ψήφισης της μεταρρυθμιστικής προσπάθειας» σημείωσε λέγοντας ότι πρέπει να συζητηθούν και τα χρονοδιαγράμματα», τα οποία, όπως είπε, «είναι ενώπιον μας».

«Έχω επεξηγήσει στους Βουλευτές και στις Βουλεύτριες ότι, εάν θα γίνουν εκλογές, αυτές θα γίνουν στις 12 Δεκεμβρίου, ώστε να υπάρχει δυνατότητα επαναληπτικής εκλογής στις 19 Δεκεμβρίου, δηλαδή πριν από τα Χριστούγεννα», ανάφερε ο Υπουργός, και πρόσθεσε πως σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο είναι σημαντικό να ακολουθηθούν οι διαδικασίες που προνοούνται για διεξαγωγή εκλογών.

Είπε ότι έχει υπογραμμίσει κατά τη συνεδρία την ημερομηνία που καθορίζεται από τον περί εκλογής νόμο και «αυτή είναι η 2η Οκτωβρίου, που είναι η ημερομηνία που κλείνει ο εκλογικός κατάλογος και στον οποίο έχουν δικαίωμα όσοι θα συμπληρώνουν το 18ο έτος της ηλικίας τους -μέχρι τις 12 Δεκεμβρίου- να εγγραφούν στον εκλογικό κατάλογο για να έχουν δικαίωμα συμμετοχής στις επερχόμενες πιθανές εκλογές».

Εξήγησε ότι για να υπάρχει δυνατότητα των πολιτών που συμπληρώνουν το 18ο έτος της ηλικίας τους να εγγραφούν στον κατάλογο θα πρέπει να προκηρυχθούν οι εκλογές εμπρόθεσμα και να δοθεί ο χρόνος για να ειδοποιηθούν και να εγγραφούν.

«Νομίζω ότι κανένας μας δεν θέλει να καθυστερήσει αυτή τη διαδικασία και να αφαιρέσουμε το δικαίωμα από τους 18αρηδες να αποκτήσουν το δικαίωμα να ψηφίσουν στις επερχόμενες εκλογές» είπε εξηγώντας ξανά ότι «είναι γι ‘ αυτόν τον λόγο που στην τοποθέτηση μου είπα ότι θεωρούμε ως καταληκτική ημερομηνία ψήφισης των νομοσχεδίων, για να μπορέσουμε να προχωρήσουμε στο ενδεχόμενο που θα αποφασιστούν εκλογές, την 23η Σεπτεμβρίου».

Κλείνοντας είπε ότι η θέση της Κυβέρνησης είναι πλέον ενώπιον των Βουλευτών -και μάλιστα με επιλογές- και ότι εναπόκειται στα κοινοβουλευτικά κόμματα.

Αναφερόμενος στη διαδικασία που έχει καθοριστεί, είπε ότι θα παραστεί ξανά στις 16 Σεπτεμβρίου στην Επιτροπή Εσωτερικών της Βουλής, όπου αναμένεται ότι τεθούν οι τοποθετήσεις των κομμάτων.

«Θεωρώ πραγματικά ότι είμαστε σε μια συγκεκριμένη χρονική στιγμή που μετά από τόσα χρονιά συζητήσεων και διαδικασιών, δικαιούμαστε να στέλνουμε το μήνυμα στους πολίτες ότι έφτασε η ώρα για να υλοποιήσουμε αυτή την τεράστια μεταρρυθμιστική προσπάθεια», είπε.

Προσδοκούμε, πρόσθεσε, ότι η πρόταση, η οποία μπορεί να βελτιωθεί ακόμη περαιτέρω μέσα από συζητήσεις, «θα δώσει στους πολίτες ποιοτικότερες υπηρεσίες, στο χαμηλότερο δυνατό κόστος». Θα εξασφαλίσει τη βιωσιμότητα αρχών τοπικής αυτοδιοίκησης, συμπλήρωσε, αναφέροντας ότι κάποιες βρίσκονται ένα σκαλοπάτι πίσω από τη συσσώρευση τεράστιων προβλημάτων, ενώ άλλες αντιμετωπίζουν και προβλήματα στάσης πληρωμών.

«Το Υπουργείου Εσωτερικών και εγώ προσωπικά είμαστε στη διάθεση της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Εσωτερικών, για να κάνουμε πράξη αυτή τη μεταρρύθμιση που για τόσα χρόνια συζητούμε», είπε καταλήγοντας.

(ΕΦυς)


Πίσω στην προηγούμενη σελίδα