Υπουργείο Εσωτερικών Μετάβαση στο περιεχόμενο
Κυπριακή Δημοκρατία Υπουργείο Εσωτερικών
24/11/2021

Απάντηση Υπουργείου Εσωτερικών σε δημοσιεύματα σε σχέση με αναφορές στην έκθεση του Κογκρέσου των Τοπικών Περιφερειακών Αρχών του Συμβουλίου της Ευρώπης για τη Μεταρρύθμιση της ΤΑ

24-11-2021 13:41

Μετά από πολύχρονη και επίπονη διαδικασία συζητήσεων και ανταλλαγή απόψεων, μέσα σε πνεύμα σύμπνοιας και συγκλίσεων μαζί με όλους τους εταίρους βρισκόμαστε ένα βήμα πριν από την κατάληξη και ψήφιση μιας από τις μεγαλύτερες μεταρρυθμιστικές τομές. Είναι κοινή θέση όλων ότι η μεταρρύθμιση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης αποτελεί αδήριτη ανάγκη που δεν επιδέχεται ούτε καθυστέρησης ούτε αναβολής. Ενώπιον μας έχουμε μια καλά μελετημένη και ολοκληρωμένη πρόταση, που διαμορφώθηκε μετά από συζητήσεις μιας ολόκληρης δεκαετίας και η οποία επιτυγχάνει αυτά που οι πολίτες επιζητούν.

Δημοσίευμα για δήθεν «επιφυλάξεις του ΕΚΤΠΑ για τη μεταρρύθμιση που η κυβέρνηση προτείνει», πόρρω απέχουν από την πραγματικότητα. Είναι προφανές ότι το δημοσίευμα μέσα από μια έκθεση 55 σελίδων, απομονώνει ορισμένες αναφορές σε σχέση με την διενέργεια δημοψηφισμάτων, με αποτέλεσμα να μην παρουσιάζεται η ολοκληρωμένη εικόνα των συστάσεων και συμπερασμάτων που υιοθετήθηκαν από το Κογκρέσο των Τοπικών και Περιφερειακών Αρχών του Συμβουλίου.

Επισημαίνουμε δε ότι στην εκτενή ανάλυση που γίνεται στην εν λόγω έκθεση αναφορικά με την ικανοποίηση των διατάξεων του άρθρου 5 του Ευρωπαϊκού Χάρτη Τοπικής Αυτοδιοίκησης, το οποίο αφορά στην αλλαγή των ορίων των τοπικών αρχών, σημειώνεται ότι:

1. Η Κυπριακή Δημοκρατία δεν έχει νομική υποχρέωση για τη διενέργεια δημοψηφισμάτων στην περίπτωση της νομοθετικής αλλαγής η οποία επιχειρείται στο παρόν στάδιο για τη μεταρρύθμιση του τρόπου λειτουργίας της τοπικής αυτοδιοίκησης, ενώ

2. Αναφέρονται οι λόγοι για τους οποίους η κυβέρνηση θεωρεί ότι η διεξαγωγή τοπικών δημοψηφισμάτων θα έθετε σε κίνδυνο την όλη προσπάθεια για μεταρρύθμιση της τοπικής αυτοδιοίκησης.

Υπενθυμίζεται ότι, το Υπουργείο Εσωτερικών πριν από την κατάθεση των νομοσχεδίων, ζήτησε και έλαβε :

· γνωμάτευση από την αρμόδια διεύθυνση του Συμβουλίου της Ευρώπης αναφορικά με το θέμα των διά νόμου συνενώσεων δήμων και κοινοτήτων, χωρίς τη διεξαγωγή δημοψηφισμάτων. Η γνωμάτευση η οποία κατατέθηκε και στη Βουλή μαζί με το νομοσχέδιο, ανέφερε ξεκάθαρα ότι «όπως διαφαίνεται οι ενέργειες στις οποίες είχε προβεί το Υπουργείο Εσωτερικών, συνάδουν πλήρως με τα όσα διαλαμβάνονται στον Ευρωπαϊκό Χάρτη Τοπικής Αυτοδιοίκησης».

· Πρόσθετα ανάλογη γνωμάτευση έδωσε και ο Γενικός Εισαγγελέας της Δημοκρατίας επισημαίνοντας ότι «δεν είναι δυνατή η διενέργεια δημοψηφισμάτων, μετά την ψήφιση του νομοσχεδίου, εφόσον συνάγεταιότι έμμεσα η ισχύς και εφαρμογή του συνόλου των διατάξεων του νόμου τίθενται υπό την αίρεση διενέργειας δημοψηφίσματος».

Παρά ταύτα το Υπουργείο Εσωτερικών, αφουγκραζόμενο την πρόθεση της πλειοψηφίας των κοινοβουλευτικών κομμάτων για διενέργεια δημοψηφίσματος για τη μεταρρύθμιση της τοπικής αυτοδιοίκησης, κατέθεσε τον περασμένο Μάρτιο, πρόταση στη Βουλή των Αντιπροσώπων για διεξαγωγή δημοψηφίσματος σε εθνικό επίπεδο, πριν από την ψήφιση των νομοσχεδίων, την οποία ωστόσο απέρριψε η ολομέλεια της Βουλής τον περασμένο Απρίλιο.

Ευρισκόμενοι λοιπόν στο παρά ένα της ολοκλήρωσης αυτής της μεγάλης κοινής προσπάθειας, και με γνώμονα την τήρηση των χρονοδιαγραμμάτων που τέθηκαν όταν αποφασιζόταν η αναβολή των εκλογών για τις αρχές τοπικές αυτοδιοίκησης και παρά το γεγονός ότι σεβόμαστε απόλυτα όλες τις απόψεις, θεωρούμε ότι την δεδομένη στιγμή, ανάλογες τοποθετήσεις δεν υπηρετούν τον κοινό σκοπό για τον οποίο, κυβέρνηση και κοινοβουλευτικά κόμματα, συνεργαζόμαστε συναινετικά και υποδειγματικά για την επίτευξη του.

(ΕΦυς)


Πίσω στην προηγούμενη σελίδα