Υπουργείο Εσωτερικών Μετάβαση στο περιεχόμενο
Κυπριακή Δημοκρατία Υπουργείο Εσωτερικών
31/03/2022

Δηλώσεις του Υπουργού Εσωτερικών μετά το πέρας της Επιτροπής Εσωτερικών της Βουλής για το μεταναστευτικό

31-03-2022 16:02

Ο Υπουργός Εσωτερικών κ. Νίκος Νουρής, μετά το πέρας της σημερινής συνεδρίας της Επιτροπής Εσωτερικών της Βουλής, προέβη σε δηλώσεις προς τους δημοσιογράφους.

Αφού χαρακτήρισε τη Συνεδρία της Βουλής ως εποικοδομητική, είπε ότι είχε την ευκαιρία να ενημερώσει τους Βουλευτές για την κατάσταση του μεταναστευτικού, αλλά και για τις τέσσερις συμφωνίες και μνημόνια που η Κυπριακή Δημοκρατία έχει υπογράψει, είτε με την ίδια την Ευρωπαϊκή Επιτροπή είτε με διάφορους φορείς της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τον τρόπο διαχείρισης του μεταναστευτικού.

Σημείωσε ότι ενημέρωσε, επίσης, και για τα αποτελέσματα της τελευταίας Συνόδου Εσωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ στην οποία συμμετείχε την περασμένη Δευτέρα, με ιδιαίτερη αναφορά στην Ουκρανία, αλλά και του θέματος που αντιμετωπίζει η Κύπρος.

Είπε ότι μέσα από την ενημέρωση που έγινε, και απαντώντας στα διάφορα ερωτήματα, θεωρεί ότι έχουν πλέον ολοκληρωμένη εικόνα οι Βουλευτές «τόσο για την κατάσταση που επικρατεί στη χώρα μας όσο και για τις αντικειμενικές δυσκολίες που έχουμε όσον αφορά το αυξημένο πρόβλημα των μεταναστευτικών ροών, ιδιαίτερα από την πράσινη γραμμή».

Ενημέρωσε ο Υπουργός ότι η πράσινη γραμμή είναι πλέον ο χώρος τροφοδοσίας του 90% του συνόλου των μεταναστών που φτάνουν στην Κυπριακή Δημοκρατία. Ενημέρωσε πρόσθετα τους Βουλευτές «και για τη συγκεκριμένη μεθοδολογία που ακολουθεί η Κυβέρνηση όσον αφορά στα θέματα διαχείρισης του μεταναστευτικού, είτε αυτό αφορά στο θέμα του περιορισμού των ροών από την πράσινη γραμμή, είτε στο θέμα διαχείρισης του πληθυσμού του μεταναστευτικού που παραμένει στη χώρα μας, είτε βεβαίως του τεράστιου κεφαλαίου των επιστροφών». Αναφερθείς στις επιστροφές, τόνισε πως καταβάλλεται μια τεράστια προσπάθεια μεγιστοποίησής τους «ώστε να μπορέσουμε να αποφορτίσουμε τη χώρα».

Είπε ότι απάντησε και σε επιμέρους θέματα και ερωτήματα «που τυγχάνουν της διαχείρισης από το Υπουργείο Εσωτερικών, είτε αυτά αφορούν θέματα συνθηκών διαβίωσης, είτε θέματα συγκεκριμένων περιπτώσεων που βλέπουν το φως της δημοσιότητας».

«Το πρόβλημα της μεταναστευτικής διαχείρισης στην Κύπρο αυτή τη στιγμή επιβαρύνεται εξαιρετικά εξαιτίας των αυξημένων ροών», υπογράμμισε ο κ. Νουρής.

Παράθεσε δε στοιχεία λέγοντας πως τους τρεις πρώτους μήνες του τρέχοντος έτους έχουν φτάσει σχεδόν 5000 άτομα, τα οποία έχουν υποβάλει αιτήσεις ασύλου στην Δημοκρατία, «κάτι το οποίο αντιλαμβάνεστε ότι δημιουργεί μια πολύ δυσοίωνη προοπτική για το 2022».

«Την ίδια περίοδο έχουμε καταφέρει να επιστρέψουμε 680 ανθρώπους στις χώρες τους, κάτι το οποίο -όσο και αν εκπλήττει- αποτελεί ένα μεγάλο αριθμό, και αναγνωρίστηκε από την ΕΕ, με τις αντικειμενικές δυσκολίες που υπάρχουν», σημείωσε ο Υπουργός.

«Αλλά, εγώ μιλώ ρεαλιστικά, είναι άλλο να μπορείς να επιστρέψεις 680 και άλλο να υποδέχεσαι την ίδια ακριβώς περίοδο 5000» είπε και υποστήριξε ότι «αυτό δημιουργεί ένα τεράστιο φόρτο για τη χώρα, τον οποίο δυσκολευόμαστε να αντιμετωπίσουμε και να διαχειριστούμε, είτε σε θέματα υποδομών είτε και σε θέματα οικονομίας».

Ο Υπουργός στη συνέχεια ανάφερε ότι «για τη σίτιση, έχουμε προκηρύξει προσφορές €34 εκατ. για τους επόμενους 48 μήνες, με τα €30 εκατ. από αυτά να καταβάλλονται από τον εθνικό προϋπολογισμό, δηλαδή από τα λεφτά των φορολογουμένων, και τα €4 εκατ. να προέρχονται από συγχρηματοδότηση από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή».

«Επομένως, το πρόβλημα είναι υπαρκτό», δήλωσε, αναφέροντας πως ιδιαίτερα όσον αφορά στα θέματα των επιστροφών, γίνεται μια προσπάθεια βελτίωσης με μια σειρά από ενέργειες προς συγκεκριμένες χώρες για να προχωρήσουμε, όπως είπε, σε επιστροφές υπηκόων χωρών που μέχρι σήμερα δεν έγινε κατορθωτό να γίνουν.

Σε ερώτηση κατά πόσο προκύπτει η ανάγκη στην ΕΕ για αναδιάρθρωση των πόρων και των προτεραιοτήτων της, εξαιτίας της ουκρανικής κρίσης, και αν αυτό αναμένεται να έχει επιπτώσεις για την Κύπρο και τη διαχείριση των ροών, ο Υπουργός απάντησε: «Μοιραία και αναπόφευκτα, δεν είναι ανεξάντλητοι οι πόροι».

«Αυτή τη στιγμή έχω ενημερώσει ότι η ΕΕ έχει ουσιαστικά δεσμεύσει τα συγκεκριμένα Ταμεία που αφορούν τη μετανάστευση, και τα οποία έχουν διαθέσιμα ποσά της τάξης των €17 δις, για το ουκρανικό, κάτι το οποίο φυσιολογικά θα δημιουργήσει μια δυστοκία όσον αφορά στη χρηματοδότηση για τις μεταναστευτικές ροές που δεν αφορούν Ουκρανούς», είπε.

Πρόσθεσε ότι αυτό είναι κάτι που καλούνται όλα τα κράτη μέλη να διαχειριστούν και σημείωσε πως θα συνεχίσουν οι επαφές με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

«Δεν υπάρχει αλλαγή πολιτικής εκ μέρους της Ευρώπης όσον αφορά τις αποφάσεις που έχουν ληφθεί, όμως είναι φυσιολογικό ότι αυτό το τεράστιο βάρος, το οποίο καλείται η Ευρώπη σήμερα να σηκώσει, θα επηρεάσει και τον οικονομικό τομέα, μεταξύ αυτών, και τη δική μας χώρα», δήλωσε ο κ. Νουρής.

Η προσπάθεια συνεχίζεται, είπε, εξηγώντας ότι γι’ αυτό έχουν συσταθεί οι συγκεκριμένες ομάδες εργασίας. «Οι επαφές γίνονται σε εβδομαδιαία βάση, ακριβώς για να μην αντιμετωπίσουμε, ή τουλάχιστον να ελαχιστοποιήσουμε, τα όποια προβλήματα θα προκύψουν», συμπλήρωσε.

Απαντώντας σε ερώτηση αναφορικά με τους Σύρους πρόσφυγες, ο Υπουργός ανέφερε ότι η Συρία μέχρι σήμερα θεωρείται ως μη ασφαλής χώρα και εξήγησε ότι «δεν μπορούν να γίνουν και να καταγραφούν επιστροφές, ή τουλάχιστο δεν προκρίνεται να επιστρέφονται Σύριοι στη Συρία εξαιτίας της επικινδυνότητας».

«Όμως, έχουμε διαπιστώσει ότι Σύριοι, οι οποίοι απολαμβάνουν καθεστώς προστασίας στη χώρα μας, μεταβαίνουν στη Συρία, είτε για ιατρικούς σκοπούς, είτε για επισκέψεις για να δουν τους συγγενείς τους και στη συνέχεια επιστρέφουν στη χώρα μας. Έχω πει, λοιπόν, ότι είναι υπό εξέταση το συγκεκριμένο φαινόμενο, γιατί Σύριοι οι οποίοι έχουν τη δυνατότητα επιστροφής στη χώρα τους, προφανώς δεν κινδυνεύουν. Άρα, αυτές οι αιτήσεις, αυτών των συγκεκριμένων Σύριων, θα επανεξεταστούν από το Υπουργείο Εσωτερικών, κάτω από αυτό τον συγκεκριμένο φακό», υπογράμμισε.

Κληθείς ο Υπουργός να σχολιάσει τη μεταφορά αριθμού ανήλικων προσφύγων στην Πάφο, ανέφερε ότι «η προσπάθεια που γίνεται αυτή τη στιγμή είναι να υπάρξει καλύτερος επιμερισμός και καταμερισμός των ανηλίκων στη Δημοκρατία».

Ενημέρωσε δε πως το θέμα χειρίζεται το Υφυπουργείο Πρόνοιας. «Αντιλαμβάνομαι ότι έχει εξευρεθεί κατάλυμα στην Πάφο για τη μετακίνηση 150 παιδιών στην Πάφο και ήδη είναι σε εξέλιξη. Έχουν ήδη μεταφερθεί τα πρώτα 50», είπε.

«Κάνουμε ό,τι είναι ανθρωπίνως δυνατόν για τη μετακίνηση αυτών των ανθρώπων», πρόσθεσε ο κ. Υπουργός.

Σε σχόλιο για το προβλήμα trafficking που έχει η Ουκρανία και κληθείς να αναφερθεί σε τρεις περιπτώσεις που αντιμετωπίστηκαν στην Κύπρο, ο Υπουργός σημείωσε ότι η Ουκρανία ήταν από τις χώρες που ανήκαν στην πρώτη πεντάδα της Ευρώπης σε θέματα trafficking.

«Η ΕΕ έχει κάνει συγκεκριμένες συστάσεις προς τα κράτη μέλη ότι θα πρέπει να είμαστε εξαιρετικά προσεκτικοί, βεβαίως στα πλαίσια πάντοτε της παραχώρησης της απαιτούμενης φιλοξενίας στους Ουκρανούς πρόσφυγες, για να αποτραπούν φαινόμενα διακίνησης προσώπων με όχι νόμιμο τρόπο, και στην προσπάθεια αυτή αντιμετωπίζονται πολλά προβλήματα», ανάφερε.

Σημείωσε ότι ένα από τα προβλήματα αποτελεί η έλλειψη ταξιδιωτικών εγγράφων, ενημερώνοντας πως στην Κύπρο δεν υπήρξαν προβλήματα trafficking, αλλά τρεις περιπτώσεις έλλειψης ταξιδιωτικών εγγράφων, τα οποία σε συνεργασία με την πρεσβεία της Ουκρανίας, έχουν επιλυθεί.

«Είμαστε εξαιρετικά προσεκτικοί στο συγκεκριμένο θέμα, ιδιαίτερα όσον αφορά τα παιδιά», σημείωσε. Οι ροές των προσφύγων από την Ουκρανία αφορούν γυναίκες και παιδιά, συμπλήρωσε, λόγω του γεγονότος ότι ο άρρεν πληθυσμός, οι άνδρες, έχουν παραμείνει στην Ουκρανία για να είναι μάχιμοι.

«Γίνονται όλες οι ενέργειες που χρειάζεται να γίνονται για να διαπιστώσουμε ότι όντως είναι μέλη των συγκεκριμένων οικογενειών», είπε και σημείωσε πως τα τρία συγκεκριμένα περιστατικά έτυχαν της διαχείρισης του Υπουργείου με τη βοήθεια της Ουκρανικής πρεσβείας. «Παραμένουμε όμως σε εγρήγορση για να μην υπάρξουν προβλήματα», συμπλήρωσε.

Κληθείς να σχολιάσει την περίπτωση της μικρής Μαριάννας, ο Υπουργός ανάφερε ότι η συγκεκριμένη οικογένεια, αφίχθηκε το 2018 παράνομα από τα κατεχόμενα. Ενημέρωσε, στη συνέχεια, ότι υπέβαλαν αίτηση ασύλου, η οποία εξετάστηκε.

«Επειδή προέρχονται από μια χώρα η οποία δεν ανήκει στη λίστα των μη ασφαλών χωρών, έγιναν εφτά συγκεκριμένες συνεντεύξεις από εξεταστές της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Ασύλου, σε ένα μεγάλο χρονικό διάστημα, που θα μπορούσε να ήταν μικρότερο, για να βεβαιωθούν οι εξεταστές εάν, και κατά πόσο, στο ενδεχόμενο απόρριψης της συγκεκριμένης αίτησης, η επιστροφή τους στο Κονγκό θα εγκυμονούσε οποιοδήποτε κίνδυνο για την οικογένεια», είπε.

Σημείωσε ότι οι εξεταστές αποφάνθηκαν ότι δεν υπήρχε πρόβλημα για την επιστροφή τους στο Κονγκό και κρίθηκε η αίτηση τους απορριπτέα. Είπε πως τους επιδόθηκε η απόρριψη τον Δεκέμβριο του 2021 και πρόσθεσε ότι ακολούθως έχουν προβεί σε προσφυγή στο Δικαστήριο. «

Οι άνθρωποι αυτοί παραμένουν στη Δημοκρατία, όπως είναι τα δικαιώματά τους, και αναμένουμε την έκδοση της απόφασης του Δικαστηρίου», κατάληξε ο κ. Νουρής.

(ΜΒ)


Πίσω στην προηγούμενη σελίδα