Υπουργείο Εσωτερικών Μετάβαση στο περιεχόμενο
Κυπριακή Δημοκρατία Υπουργείο Εσωτερικών
28/01/2023

Χαιρετισμός Υπουργού Εσωτερικών κ. Νίκου Νουρή στα εγκαίνια του έργου «Διαμόρφωση Πλατείας Αποστόλου Λουκά, Χώρων Στάθμευσης και Ανάπλαση Τμήματος Οδικού Δικτύου στην Αραδίππου»

28-01-2023 11:31

Χαίρομαι πραγματικά που βρίσκομαι σήμερα εδώ μαζί με όλους εσάς τους εκπροσώπους της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, και όχι μόνο, για να τελέσουμε τα εγκαίνια ενός σημαντικού έργου, αυτού της «Διαμόρφωσης της Πλατείας Αποστόλου Λουκά, Χώρων Στάθμευσης και Ανάπλαση Τμήματος Οδικού Δικτύου στην Αραδίππου».

Οι αναπλάσεις πυρήνων αστικών ιστών δημιουργούν νέες συνθήκες για την καθημερινότητα των πολιτών, γι’ αυτό και η σπουδαιότητα αυτού του έργου για τους δημότες και τους επισκέπτες της Αραδίππου. Ο πλατειακός χώρος δημιουργεί νέα δεδομένα στην ανάπτυξη, στην αναβάθμιση της ποιότητας ζωής των πολιτών, στη βιώσιμη αστική κινητικότητα, αλλά και στην πράσινη ανάπτυξη, ενώ με την επέκταση και την ανάπλαση στον πυρήνα της Αραδίππου, αναβαθμίστηκε και ο χώρος γύρω από την εκκλησία.

Στο πλαίσιο του έργου κατασκευάστηκε επίσης χώρος στάθμευσης, απαραίτητος για τη λειτουργικότητα του έργου, ενώ αναμένεται σύντομα να ολοκληρωθεί περιμετρικά της πλατείας και το τελευταίο τμήμα του οδικού δικτύου που αποτελεί μέρος του παρόντος έργου, καθώς και η υπογειοποίηση των υπηρεσιών κοινής ωφέλειας.

Οι μελέτες εκπονήθηκαν και συντονίστηκαν από την Τεχνική Υπηρεσία του Δήμου Αραδίππου, ενώ σε συνεργασία με το Τμήμα Πολεοδομίας και Οικήσεως του Υπουργείου Εσωτερικών ολοκληρώθηκαν τα έγγραφα του διαγωνισμού κατασκευής. Οι κατασκευαστικές εργασίες άρχισαν στις 7 Ιουλίου 2021 και θα ολοκληρωθούν περί τον μήνα Ιούλιο 2023. Η έκταση του έργου είναι 4.300 τ.μ. περίπου, εκ των οποίων τα 1050 τ.μ. αποτελούν τον πλατειακό χώρο. Το ποσό του Συμβολαίου ανέρχεται στο €1.607.980 συμπ. ΦΠΑ.

Με την ανάπλαση της πλατείας και των γύρω δρόμων, κύριες και κύριοι, μπαίνει επιτέλους ένα τέλος στην άτακτη χρήση του χώρου, καθότι οι νέες χρήσεις που του προσδίδονται είναι πλέον οργανωμένες και οριοθετημένες.

Η αρχιτεκτονική προσέγγιση της ανάπλασης βασίστηκε σε σύγχρονες αντιλήψεις, με σεβασμό πάντοτε στην παραδοσιακή αρχιτεκτονική των υφιστάμενων κτηρίων. Όλα τα υλικά που αξιοποιήθηκαν για την κατασκευή του έργου είναι κυπριακής προέλευσης, φιλικά προς το περιβάλλον με υψηλές προδιαγραφές και τεχνουργία. Χρησιμοποιήθηκε σύγχρονος αστικός εξοπλισμός, δημιουργήθηκαν καθιστικοί χώροι, νέα φωτιστικά σώματα τα οποία εξοικονομούν ενέργεια, πραγματοποιήθηκαν φυτεύσεις δέντρων της κυπριακής χλωρίδας, ενώ εκσυγχρονίζονται όλες οι υπηρεσίες κοινής ωφέλειας. Είναι τέτοιες οι παρεμβάσεις και οι προσθήκες του έργου που καθιστούν τον χώρο εξαιρετικής αισθητικής, αποδίδοντάς του προστιθέμενη αξία.

Αγαπητοί,

Η αναβάθμιση του κέντρου του Δήμου είναι πλέον γεγονός. Είμαι βέβαιος πως με την ολοκλήρωση του έργου, ο Δήμος σας αλλάζει μορφή. Και είναι με τέτοια έργα και ανάλογες παρεμβάσεις που τα τελευταία δέκα χρόνια η Κυβέρνηση πέτυχε την ολική αναστροφή του κακώς δομημένου αστικού περιβάλλοντος σε πολλές περιοχές της χώρας μας. Έργα στοχευμένα, μέρος ενός ολιστικού σχεδιασμού του Υπουργείου Εσωτερικών, που πέτυχαν να αναδείξουν υποβαθμισμένες αστικές, περιαστικές, αλλά και τις αγροτικές περιοχές.

Αυτή τη στιγμή, το τριετές αναπτυξιακό πρόγραμμα του Υπουργείου Εσωτερικών 2021-2023, περιλάμβανε και περιλαμβάνει τέτοιας σπουδαιότητας έργα τα οποία, είτε ήδη εκτελούνται είτε προωθούνται στο σύνολο της επικράτειας, με μια συνολική δαπάνη που ξεπερνά τα €785 εκατομμύρια. Στόχος μας βεβαίως είναι η συμβολή στην ανάπτυξη και αναζωογόνηση των αστικών περιοχών και της υπαίθρου, καθώς και η ανάδειξη και προστασία της φυσικής και πολιτιστικής κληρονομίας.

Δραττόμενος της ευκαιρίας, επιτρέψτε μου να αναφερθώ συγκεκριμένα στα δεκάδες πολεοδομικά έργα που έχουν περιληφθεί στους σχεδιασμούς μας για υλοποίηση εντός της τελευταίας πενταετίας (2018-2023), με τα οποία αντικατοπτρίζεται η αναπτυξιακή δράση του Υπουργείου μας.

Σημαντικός πυλώνας των έργων αυτών αποτελούν οι αναπλάσεις/διαμορφώσεις που ανέρχονται σε 50, με τον συνολικό προϋπολογισμό τους να ξεπερνά τα €125 εκ. Συνολικά 32 έργα, με τα 27 εξ αυτών να περιλαμβάνονται στο πρόγραμμα διακυβέρνησης του Προέδρου Αναστασιάδη, έχουν ολοκληρωθεί, εκτελούνται ή θα ξεκινήσουν άμεσα με συνολικό κόστος €98.5 εκ. Συγκεκριμένα έχουν ολοκληρωθεί οκτώ έργα συνολικού κόστους €17.5 εκ., άλλα εννέα έργα αξίας €37.5 εκ. βρίσκονται υπό κατασκευή, ενώ εντός του 2023 θα ξεκινήσουν οι εργασίες για άλλα 15 έργα με συνολικό κόστος €43.5 εκ.

Επιπρόσθετα δέκα οδικά έργα που περιλαμβάνονται στις εξαγγελίες του Προέδρου της Δημοκρατίας έχουν ολοκληρωθεί, άλλα δέκα έργα τώρα βρίσκονται υπό κατασκευή, ενώ έχουν δρομολογηθεί πρόσθετα 13 έργα, και όλα αυτά αγγίζουν ένα συνολικό προϋπολογισμό της τάξεως των €187.9 εκ.

Κύριες και κύριοι,

Από τα λόγια έχουμε περάσει με συνέπεια σε πράξεις. Με την υλοποίηση όλων αυτών των έργων, αλλά και μέσα από τις μεταρρυθμίσεις και πολιτικές που εφαρμόσαμε ως Υπουργείο, μπορεί κάποιος να διαπιστώσει -με δείκτες πλέον και αριθμούς- πως έμπρακτα καταφέραμε να ενισχύσουμε τις τοπικές κοινωνίες προς την κατεύθυνση της ανάπτυξης και της ευημερίας, δίδοντας προοπτικές για ακόμη πιο πολλαπλασιαστικά οφέλη.

Κλείνοντας, αγαπητοί, δεν θα μπορούσα να μην αναφερθώ στη μεταρρύθμιση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, από την οποία οι πολίτες θα αρχίσουν να καρπώνονται τα οφέλη της, σε ένα πλαίσιο πιο αναπτυγμένων και ποιοτικότερων τοπικών κοινωνιών.

Eίμαστε ήδη στην εποχή της μετάβασης στη νέα αυτοδιοικητική εποχή, η οποία αλλάζει τον χάρτη της Τοπικής Αυτοδιοίκησης στην Κύπρο.

Με ορίζοντα εφαρμογής τις επόμενες τοπικές εκλογές του Μάη του 2024, η Αραδίππου μεγαλώνει και αυξάνεται πληθυσμιακά, αφού συνενώνεται με τις γειτονικές κοινότητες της Κελλιών και Τρούλλων. Αυτό θα προσδώσει τη δυναμική που χρειάζεται για να είναι σε θέση να παρέχει στους δημότες της νέας οντότητας, βελτιωμένες, πιο ποιοτικές και αναβαθμισμένες υπηρεσίες στο χαμηλότερο δυνατό κόστος.

Με αυξημένες αρμοδιότητες σε σειρά θεμάτων, με περισσότερη διοικητική και οικονομική αυτονομία, με ενισχυμένους μηχανισμούς εσωτερικού ελέγχου και διαφάνειας, για καταπολέμηση της διαφθοράς, αλλά και με τη μεγαλύτερη δυνατότητα συμμετοχής του πολίτη στη λήψη των αποφάσεων, θα έχουμε επιτέλους ισχυρότερους Δήμους και συμπλέγματα Κοινοτήτων πιο κοντά στον πολίτη.

Αυτός, αγαπητοί, υπήρξε και ο στόχος της δεκαετούς διακυβέρνησης Νίκου Αναστασιάδη: Να κτίσουμε και να παραδώσουμε στους πολίτες του τόπου μας πιο σύγχρονες και αναπτυγμένες τοπικές κοινωνίες, οι οποίες θα ανταποκρίνονται στις αυξημένες απαιτήσεις της κοινωνίας.

Στο σημείο αυτό, θα ήθελα να συγχαρώ τον Δήμαρχο, τα μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου Αραδίππου και το προσωπικό του, καθώς και τον Διευθυντή και το προσωπικό του Τμήματος Πολεοδομίας και Οικήσεως, και των εμπλεκόμενων υπηρεσιών του κράτους που με την αγαστή συνεργασία τους και τον μεταξύ τους συντονισμό έχουν συμβάλει στην ομαλή υλοποίηση του έργου, όπως φυσικά και την κατασκευαστική εταιρεία «IMATECH KOYNNA LIMITED» που φέρει την ευθύνη της κατασκευής του έργου.

Επιτρέψετέ μου να επαινέσω προσωπικά τον φίλο Δήμαρχο και το Δημοτικό Συμβούλιο για τις άοκνες και αποδοτικές προσπάθειες που καταβάλλουν για την πρόοδο και την ανάπτυξη του Δήμου. Η αποφασιστικότητα σας αποτελεί τον σημαντικότερο παράγοντα για την ευημερία της τοπικής κοινωνίας.

(ΕΦυς/ΜΓ)


Πίσω στην προηγούμενη σελίδα