Υπουργείο Εσωτερικών Μετάβαση στο περιεχόμενο
Κυπριακή Δημοκρατία Υπουργείο Εσωτερικών
14/04/2022

Ο Υπουργός Εσωτερικών συναντήθηκε με τον Έλληνα ομόλογό του

14-04-2022 14:36

Την ενεργό βοήθεια της Ελληνικής Κυβέρνησης και τη συνεργασία των δυο Υπουργείων στη μεταβατική περίοδο μέχρι την υλοποίηση της μεταρρύθμισης της Τοπικής Αυτοδιοίκησης το 2024 στην Κύπρο, συμφωνήσαν ο Υπουργός Εσωτερικών κ. Νίκος Νουρής και ο Έλληνας ομόλογός του κ. Μάκης Βορίδης κατά τη συνάντησή τους.

Ο κ. Νίκος Νουρής υποδέχθηκε σήμερα το μεσημέρι στο γραφείο του τον κ. Μάκη Βορίδη, ο οποίος συνοδευόταν από τον Πρέσβη της Ελλάδος κ. Ιωάννη Παπαμελετίου, τον Γενικό Γραμματέα Εσωτερικών και Οργάνωσης κ. Μιχάλη Σταυριανουδάκη και άλλους υπηρεσιακούς.

Σε δηλώσεις προς τους δημοσιογράφους μετά το πέρας της συνάντησης, ο Υπουργός Εσωτερικών αφού εξέφρασε τη χαρά του για την επίσκεψη του Έλληνα Υπουργού, ανάφερε ότι αντηλλάγησαν «απόψεις σε θέματα κοινού ενδιαφέροντος και βεβαίως σε αρμοδιότητες που άπτονται των δυο Υπουργείων, προεξάρχοντος του θέματος της Τοπικής Αυτοδιοίκησης».

«Είναι καλά γνωστό ότι η Ελλάδα έχει ήδη προχωρήσει σε σημαντικές μεταρρυθμιστικές τομές στα θέματα της Τοπικής Αυτοδιοίκησης», είπε ο κ. Νουρής.

Σημείωσε ότι σε ό,τι αφορά στη δική μας χώρα «μόλις πρόσφατα, πριν από λίγες εβδομάδες, η Βουλή των Αντιπροσώπων υλοποίησε την πρόταση της Κυβέρνησης για τη μεταρρύθμιση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης». Πρόσθεσε ότι «μπαίνουμε ήδη ενεργά στην υλοποίηση, ακριβώς μέσα σε αυτή τη μεταβατική περίοδο, ούτως ώστε να μορφοποιήσουμε την Τοπική μας Αυτοδιοίκηση κατά τρόπο που το 2024 οι πολίτες θα πρέπει να έχουν μπροστά τους πλέον το νέο διαμορφωμένο μοντέλο».

Σημείωσε ότι στην προσπάθεια αυτή, «πέραν από τις εμπειρίες που αποκομίζουμε από την Ελλάδα, έχουμε ζητήσει ήδη την ενεργό εμπλοκή με τη βοήθεια εμπειρογνωμόνων, ούτως ώστε να βοηθηθούμε σε αυτό ακριβώς το μεταβατικό στάδιο για την υλοποίηση».

«Είναι ένα μεταβατικό στάδιο που θα ξεκινήσει αρχές του επόμενου μήνα με μια πρώτη σύγκληση μιας συντονιστικής συνάντησης όλων των εμπλεκομένων στην Τοπική Αυτοδιοίκηση», ανάφερε ο Υπουργός. Επανέλαβε ότι σε αυτή την προσπάθεια, «έχουμε διαβιβάσει αίτημα για συνεργασία με την Ελληνική Κυβέρνηση, το οποίο, ο φίλος Υπουργός, έχει ήδη αποδεχτεί και βεβαίως τον ευχαριστώ ιδιαίτερα».

Ο Υπουργός Εσωτερικών της Ελλάδας κ. Βορίδης, στις δικές του δηλώσεις, ευχαρίστησε αρχικά τον κ. Νουρή για την υποδοχή και εξέφρασε τη χαρά και την τιμή που βρίσκεται στο Υπουργείο Εσωτερικών «για να ανταλλάξουμε απόψεις, αλλά και να δούμε πώς μπορούμε να στηρίξουμε από πλευράς της Ελληνικής Δημοκρατίας την προσπάθεια την οποία κάνει η Κυπριακή Δημοκρατία στα ζητήματα των μεταρρυθμίσεων ειδικά στον χώρο της Τοπικής Αυτοδιοίκησης».

«Ο χώρος της Τοπικής Αυτοδιοίκησης είναι ένας εξαιρετικά κρίσιμος και ζωτικός χώρος. Είναι ζωτικός χώρος γιατί είναι η πρώτη γραμμή και το πρώτο σημείο επαφής των πολιτών, εν ευρεία έννοια, κρατική διοίκηση», είπε ο Υπουργός της Ελλάδος.

«Έχει, λοιπόν, μεγάλη σημασία η αποτελεσματική παροχή των υπηρεσιών της, η αποτελεσματική της λειτουργία, η διαμόρφωση ενός πολιτικού περιβάλλοντος λειτουργίας της Τοπικής Αυτοδιοίκησης που μπορεί να φέρει συγκεκριμένα διοικητικά αποτελέσματα, να παράγει συγκεκριμένο διοικητικό προϊόν και αυτό συνδέεται με μια σειρά από ζητήματα», πρόσθεσε ο κ. Βορίδης. Διευκρίνισε ότι τα ζητήματα αφορούν στη «διαχείριση του ανθρώπινου δυναμικού και την εκπαίδευσή του, την ψηφιοποίηση των υπηρεσιών της, τη δημιουργία μιας διοικητικής μονάδας, η οποία μπορεί να φέρει αποτελέσματα και πρέπει να έχει το κατάλληλο μέγεθος και τις κατάλληλες ισορροπίες, το μεγάλο ζήτημα των αρμοδιοτήτων που μεταφέρονται προς την Τοπική Αυτοδιοίκηση και που πρέπει να μπορεί να τις ασκεί αποτελεσματικά». «Άρα μια σειρά από ζητήματα που βρίσκονται στο κέντρο της κάθε μεταρρυθμιστικής προσπάθειας. Για αυτά τα ζητήματα συνομιλήσαμε και συνομιλούμε με τον κύριο Υπουργό», εξήγησε ο κ. Βορίδης.

«Έχουμε ενημερωθεί για τις πολύ σημαντικές και σοβαρές μεταρρυθμιστικές προσπάθειες που ήδη έχουν αναληφθεί και για τη διαμόρφωση ενός καινούριου χάρτη, ενός καινούριου πλαισίου στην Τοπική Αυτοδιοίκηση. Και είναι μεγάλη μας χαρά να μπορέσουμε να συνδράμουμε με τη μεταφορά εμπειρίας και τεχνογνωσίας προς την Κυπριακή Δημοκρατία στην προσπάθεια αυτή», ανάφερε.

Τόνισε ότι «η Ελληνική Δημοκρατία προφανώς θα στηρίξει ανεπιφύλακτα και με κάθε δύναμη και δυνατότητα που έχει αυτή την προσπάθεια και νομίζω ότι στο αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα, με πολύ συγκεκριμένους τρόπους και ενέργειες, θα δρομολογήσουμε την υλοποίηση αυτής της συνεργασίας».

Κλείνοντας ευχαρίστησε ξανά τον κ. Νουρή για τη συνεργασία και για τη φιλοξενία. «Είναι μεγάλη μου χαρά που συνεργαστήκαμε κύριε Υπουργέ και είμαι βέβαιος ότι έτσι θα συνεχιστεί και στο μέλλον», κατέληξε.

Σε ερώτηση δημοσιογράφου κατά πόσο συζήτησαν οι δυο Υπουργοί το μεταναστευτικό ζήτημα, ο Υπουργός Εσωτερικών κ. Νουρής είπε ότι ο κ. Βορίδης έτυχε ενημέρωσης για το πρόβλημα που η Κύπρος αντιμετωπίζει, προσθέτοντας ότι αντάλλαξαν απόψεις τόσο για το ουκρανικό όσο για το μεταναστευτικό θέμα ευρύτερα. Ο κ. Βορίδης ανάφερε ότι τα ζητήματα της αντιμετώπισης των μεταναστευτικών ροών, της διαχείρισης των προσφύγων και τα θέματα των αδειών παραμονής είναι αντικείμενο ξεχωριστής διοικητικής δομής, του Υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής, και διευκρίνισε ότι δεν συζητήθηκαν με την έννοια της κοινής δράσης των Υπουργείων, καθότι δεν εμπίπτουν στο πεδίο αρμοδιοτήτων του Υπουργείου Εσωτερικών της Ελλάδας.

(ΕΦυς)


Πίσω στην προηγούμενη σελίδα