Υπουργείο Εσωτερικών Μετάβαση στο περιεχόμενο
Κυπριακή Δημοκρατία Υπουργείο Εσωτερικών
07/10/2022

Τελέστηκαν τα εγκαίνια της Φωτογραφικής Έκθεσης του ΓΤΠ με τίτλο “On the Line”

07-10-2022 22:01

Στο πλαίσιο της Υπουργικής Συνόδου MED 5 για θέματα Μετανάστευσης και Ασύλου, που πραγματοποιείται στην Πάφο, στις 7 και 8 Οκτωβρίου 2022, τελέστηκαν σήμερα τα εγκαίνια της Φωτογραφικής Έκθεσης του Γραφείου Τύπου και Πληροφοριών (ΓΤΠ) με τίτλο “On the Line” από την Πρόεδρο της Βουλής των Αντιπροσώπων κα Αννίτα Δημητρίου.

Η συλλογή εικόνων από το Φωτογραφικό Αρχείο του ΓΤΠ και τα στοιχεία που παρατίθενται αποτελούν μια προσπάθεια να ενωθεί η νοητή γραμμή που συνδέει τη μεγάλη πληγή της Κύπρου, την τουρκική εισβολή με τη σύγχρονη πληγή, το μεταναστευτικό.

Τελώντας τα εγκαίνια η κα Δημητρίου ανέφερε, μεταξύ άλλων, ότι η έκθεση εύστοχα απεικονίζει τα δεδομένα που σήμερα ισχύουν: τη συνεχή επί καθημερινής βάσης κατευθυνόμενη από την Τουρκία διοχέτευση παράτυπων μεταναστών από τα κατεχόμενα εδάφη μας προς τις ελεγχόμενες από τη Δημοκρατία περιοχές.

«Μέσα από τον εύστοχο τίτλο, On the Line, παραλληλίζονται οι τραγικές συνέπειες απ’ τον διαχωρισμό του νησιού με την τουρκική εισβολή του 1974, με τη σημερινή συνεχή κάθοδο των δυσανάλογων με το μέγεθος της μεταναστευτικών ροών, που καλείται να αντιμετωπίσει η Κύπρος.

Την ίδια ώρα που ο τόπος προσπαθεί ακόμη να διαχειριστεί τις δικές του ανοιχτές πληγές εδώ και 48 χρόνια, καλείται να σηκώσει ταυτόχρονα το μεγαλύτερο μεταναστευτικό βάρος μεταξύ των χωρών μελών της ΕΕ, αναλώνοντας τεράστιους ανθρώπινους και οικονομικούς πόρους», επεσήμανε.

Καταλήγοντας η κα Δημητρίου σημείωσε ότι οι αιτητές ασύλου έφτασαν να αποτελούν το 6% του πληθυσμού της χώρας μας και είναι γι’ αυτό τον λόγο που το Υπουργείο Εσωτερικών και οι αρχές ασφαλείας της Δημοκρατίας όφειλαν και οφείλουν να προχωρήσουν σε αποφασιστικά μέτρα εφαρμογής μηχανισμών ελέγχου στην πράσινη γραμμή. «Αυτό που συνεχώς επισημαίνουμε είναι η επιτακτική ανάγκη για μια συνολική αντιμετώπιση της μεταναστευτικής κρίσης μέσα από τους θεσμούς της Ευρωπαϊκής Ένωσης, με την εφαρμογή ενιαίας ευρωπαϊκής στρατηγικής, με συλλογική, ισομερή και ολιστική προσέγγιση», υπογράμμισε.

Η τελετή εγκαινίων πραγματοποιήθηκε στην παρουσία του Υπουργού Εσωτερικών κ. Νίκου Νουρή, ο οποίος ανέφερε, μεταξύ άλλων, ότι η έκθεση απεικονίζει με παραστατικό τρόπο το δράμα που η πατρίδα μας βίωσε στις 20 Ιουλίου του 1974 όταν η Τουρκία εισέβαλε στην Κύπρο καταλαμβάνοντας το 37% του εδάφους της και εκτοπίζοντας από τα σπίτια τους 200.000 Ελληνοκύπριους, οι οποίοι έκτοτε παραμένουν πρόσφυγες στην ίδια τους την πατρίδα.

«Για 48 χρόνια παρακολουθούμε την Τουρκία να εποικίζει τα κατεχόμενα εδάφη μας, μεταφέροντας μαζικά Τούρκους από την Τουρκία» υπογράμμισε και πρόσθεσε: «Σήμερα, η Κυπριακή Δημοκρατία αντιμετωπίζει μια νέα απειλή. Ένα χειρότερο και πιο επικίνδυνο Αττίλα με την συστηματική διοχέτευση παράτυπων μεταναστών προς τις ελεγχόμενες από την Δημοκρατία περιοχές μέσω της πράσινης γραμμής.

Μετά τον εποικισμό των κατεχομένων εδαφών μας, αυτή η εργαλειοποίηση του μεταναστευτικού από την Τουρκία σκοπό έχει την δημογραφική αλλοίωση και αλλοτρίωση και των ελεγχομένων από την Δημοκρατία περιοχών. Είναι μια υβριδική απειλή σε βάρος τόσο της Κύπρου όσο και της ίδιας της Ευρωπαϊκής Ένωσης και είναι γι’ αυτό τον λόγο που καλούμε όλους εσάς να στηρίξετε τις προσπάθειες μας για αντιμετώπιση του φαινομένου».

(ΕΠ/ΕΚ/IK)


Πίσω στην προηγούμενη σελίδα