Υπουργείο Εσωτερικών Μετάβαση στο περιεχόμενο
Κυπριακή Δημοκρατία Υπουργείο Εσωτερικών
27/10/2023 02:33:12 PM

Συνάντηση Υπουργού Εσωτερικών με την Γενική Γραμματέα και αντιπροσωπεία της ΠΕΟ

Με την Γενική Γραμματέα κα Σωτηρούλλα Χαραλάμπους και αντιπροσωπεία της ΠΕΟ συναντήθηκε σήμερα ο Υπουργός Εσωτερικών κ. Κωνσταντίνος Ιωάννου, στην παρουσία του Γενικού Διευθυντή και αρμόδιων Λειτουργών του Υπουργείου. Στη συνάντηση, εξετάστηκαν θέματα που άπτονται των αρμοδιοτήτων του Υπουργείου Εσωτερικών, όπως η στεγαστική πολιτική, η μεταρρύθμιση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και ζητήματα μετανάστευσης, με έμφαση στην απασχόληση εργαζομένων από τρίτες χώρες.

Σε δηλώσεις του μετά το πέρας της συνάντησης, ο Υπουργός Εσωτερικών ευχαρίστησε την κα Χαραλάμπους και την ΠΕΟ για την εποικοδομητική συνάντηση, σημειώνοντας πως υπάρχει αγαστή συνεργασία και συναντίληψη στα πλείστα ζητήματα. Σε σχέση με τη στεγαστική πολιτική, ο κ. Ιωάννου ανέφερε πως υπάρχουν κάποιες εισηγήσεις από τη συντεχνία που μπορούν να εμπλουτίσουν στη στεγαστική πολιτική και μετέφερε την ετοιμότητα του Υπουργείου να τις αξιολογήσει όταν υποβληθούν. «Όπως έχω πει επανειλημμένα, η στεγαστική πολιτική που ανακοινώσαμε δεν είναι κάτι στάσιμο. Είναι δυναμική και μπορεί να εμπλουτιστεί και αν υπάρχουν ιδέες, πολύ ευχαρίστως να τις αξιολογήσουμε», δήλωσε ο κ. Υπουργός.

Αναφορικά με τη μεταρρύθμιση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και τα εργασιακά θέματα που συνδέονται με αυτήν, ο Υπουργός Εσωτερικών είπε ότι συμφωνήθηκε να διευθετηθεί συνάντηση ανάμεσα στο Υπουργείο και τις συντεχνίες της ΠΕΟ και της ΣΕΚ, για να συζητηθούν τα επιμέρους θέματα.

Από πλευράς της, η Γενική Γραμματέας της ΠΕΟ ευχαρίστησε τον Υπουργό Εσωτερικών για τη συνεργασία. Αναφερόμενη στη στεγαστική πολιτική, αφού χαιρέτισε τα μέτρα και τα Σχέδια που ανακοινώθηκαν, σημείωσε ότι υπάρχει ανάγκη για δημιουργία συνθηκών που να δίνουν μεγαλύτερη δυνατότητα για κοινωνική στέγη, όχι μόνο στα πιο ευάλωτα στρώματα της κοινωνίας αλλά και στα χαμηλά και μεσαία νοικοκυριά και κυρίως στους νέους. Προς αυτή την κατεύθυνση, συνέχισε η κα Χαραλάμπους, η ΠΕΟ θα καταθέσει τις εισηγήσεις της, εστιάζοντας στον παράγοντα της δυσκολίας που αντιμετωπίζουν οι νέοι για εξασφάλιση δανειοδότησης.

Επιπλέον, η κα Χαραλάμπους, μιλώντας για τον ρόλο του Οργανισμού Χρηματοδότησης Στέγης, επεσήμανε ότι χρειάζεται να εξευρεθούν τρόποι ώστε ο Οργανισμός να επανέλθει στον αρχικό του στόχο, και να είναι προσανατολισμένος στη χρηματοδότηση εκείνων που δεν μπορούν να χρηματοδοτηθούν, υπό συγκεκριμένα κριτήρια.

Η Γενική Γραμματέας της ΠΕΟ επεσήμανε ακόμη ότι στη συνάντηση έγινε ανταλλαγή απόψεων για τη μεταναστευτική πολιτική και ειδικότερα για τα ζητήματα που αφορούν την απασχόληση εργαζομένων από τρίτες χώρες. Όπως είπε, η θέση της συντεχνίας είναι ότι αυτά τα ζητήματα πρέπει να ενταχθούν κάτω από μια ενιαία ομπρέλα, υπό το Υπουργείο Εργασίας. Εξήγησε πως η αδειοδότηση των οικιακών εργαζομένων θα πρέπει να μεταφερθεί στο Υπουργείο Εργασίας.

Επιπρόσθετα, η κα Χαραλάμπους επεσήμανε την ανάγκη να προχωρήσει η δημιουργία του Υφυπουργείου Μετανάστευσης, το οποίο θα μπορεί να αντιμετωπίζει ολιστικά τα ζητήματα ασύλου και μετανάστευσης, τους αιτητές ασύλου, την κοινωνική τους στήριξη, τα ζητήματα των επιδομάτων, κτλ.

Τέλος, σε σχέση με τη μεταρρύθμιση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, η κα Χαραλάμπους επανέλαβε τη στήριξη της ΠΕΟ στη μεταρρύθμιση, υπογραμμίζοντας ότι αυτή θα είναι προς το συμφέρον των πολιτών και των εργαζομένων, με την έννοια ότι δίνονται δυνατότητες μέσα από την ορθολογιστική αξιοποίησή του να εξελίσσεται το προσωπικό εντός των νέων οντοτήτων. Καταληκτικά, η κα Χαραλάμπους εξέφρασε προβληματισμό για ζητήματα που έχουν να κάνουν με τη στελέχωση των Επαρχιακών Οργανισμών Αυτοδιοίκησης, και το καθεστώς των εργαζομένων, επισημαίνοντας την ανάγκη αυτά τα ζητήματα να επιλυθούν το συντομότερο για λειτουργήσει σωστά η μεταρρύθμιση.


Πίσω στην προηγούμενη σελίδα