Υπουργείο Εσωτερικών Μετάβαση στο περιεχόμενο
Κυπριακή Δημοκρατία Υπουργείο Εσωτερικών
08/09/2021 11:40:48 AM

Χαιρετισμός Υπουργού Εσωτερικών κ. Νίκου Νουρή κατά την υπογραφή Συμβολαίου για την υλοποίηση του Έργου: «Διεύρυνση / Βελτίωση της Λεωφόρου Κάππαρη στο Δήμο Παραλιμνίου»

08-09-2021 10:45


Είναι με ιδιαίτερη χαρά που σήμερα βρίσκομαι σε αυτή τη λιτή τελετή για να προχωρήσουμε με την υπογραφή της Σύμβασης για την υλοποίηση ενός ακόμα σημαντικού Πολεοδομικού Οδικού Έργου στην ευρύτερη περιοχή της ελεύθερης Αμμοχώστου – αυτό της «Διεύρυνσης – Βελτίωσης της Λεωφόρου Κάππαρη στο Δήμο Παραλιμνίου».

Ο οδικός αυτός άξονας είναι ένας από τους σημαντικότερους για την ευρύτερη περιοχή. Αποτελεί τη ραχοκοκαλιά της ανάπτυξής της και τη σύνδεση της ενδοχώρας με την παραλιακή περιοχή του Δήμου, αλλά και τους γειτνιάζοντες Δήμους Δερύνειας και Σωτήρας.

Στο ισχύον Σχέδιο Ανάπτυξης, αυτός ο οδικός άξονας χαρακτηρίζεται σαν Δρόμος Πρωταρχικής Σημασίας και επεκτείνεται προς τα νότια, μέχρι την Αγία Νάπα και τον Αυτοκινητόδρομο Λάρνακας – Αμμοχώστου και προς τα βόρεια, προς την κατεχόμενη πόλη της Αμμοχώστου. Μελλοντικά προβλέπεται η σύνδεση του με τη Λεωφόρο Κέννεντυ της κατεχόμενης πόλης, όταν με το καλό επιτευχθεί η πολυπόθητη λύση του εθνικού μας προβλήματος.

Η σημερινή κατάσταση κατά μήκος του δρόμου αυτού, είναι ιδιαίτερα προβληματική. Στο μεγαλύτερο μήκος του δεν υπάρχει σήμανση και σηματοδότηση, ο οδικός φωτισμός είναι ελλιπής, το σύστημα απορροής των ομβρίων υδάτων ανεπαρκές, ενώ παρατηρείται έντονα το φαινόμενο της παράνομης στάθμευσης, με αποτέλεσμα να δημιουργούνται ανασφαλείς συνθήκες τόσο για τους πεζούς, όσο και για τα οχήματα και τους ποδηλάτες.

Με την υλοποίηση του Έργου, αναβαθμίζεται η οδική ασφάλεια, διευκολύνεται η κυκλοφορία, προωθούνται τα εναλλακτικά μέσα διακίνησης, ενώ συνολικά η εικόνα ολόκληρης της περιοχής θα αναβαθμιστεί αισθητικά, ποιοτικά αλλά και λειτουργικά, στη βάση των προνοιών του Ρυθμιστικού σχεδίου που ετοιμάστηκε από το Τμήμα Πολεοδομίας και Οικήσεως.

Η μελέτη των κατασκευαστικών σχεδίων του Έργου άρχισε τον Δεκέμβριο του 2016, με το συντονισμό της μελέτης από το Τμήμα Δημοσίων Έργων και Ιδιώτη Μελετητή το Γραφείο -Διονύσης Τουμαζής & Συνεργάτες, ενώ η υλοποίηση υποστηρίχθηκε τεχνικά και οικονομικά από το Κράτος με την δαπάνη να επιμερίζεται κατά 80% από το Κράτος και κατά 20% από τις Τοπικές Αρχές.

Το κατασκευαστικό κόστος αναμένεται να ανέλθει στα €6.426.762 (χωρίς ΦΠΑ) συν €1.556.300 για τις απαιτούμενες απαλλοτριώσεις, καθώς και το κόστος για τη μετακίνηση των υπηρεσιών κοινής ωφέλειας.

Κυρίες και Κύριοι,

Τέτοιου είδους αναπτυξιακά έργα αποτελούν έμπρακτη απόδειξη ότι η Κυβέρνηση στηρίζει την Τοπική Αυτοδιοίκηση, τις τοπικές κοινωνίες επιδεικνύοντας ταυτόχρονα ιδιαίτερη ευαισθησία στις ακριτικές μας περιοχές χωρίς να παραγνωρίζεται και η συνεισφορά στο τουριστικό προϊόν του τόπου μας.

Το γεγονός ότι συνολικά μόλις σε λιγότερο από 3 χρόνια ολοκληρώθηκε το έργο Βελτίωσης της Λεωφόρου Περνέρα στο Παραλίμνι, μήκους 2,8 χιλιομέτρων, με δαπάνη €7 εκ., ενώ βρίσκονται σε εξέλιξη η υλοποίηση της Γ΄ Φάσης του παραλιακού πεζόδρομου Πρωταρά, αξίας €4.800.000, καθώς και η κατασκευή του Έργου ανάπλασης του αλιευτικού καταφυγίου στον ποταμό Λιοπετρίου, με κόστος €8.200.000, δείχνει ακριβώς την πρόθεση και τ ενδιαφέρον της Κυβέρνησης για την ελεύθερη περιοχή Αμμοχώστου.

Να υπενθυμίσω ακόμα, ότι τον Αύγουστο του 2020 προσφοροδοτήθηκε και Έργο για βελτίωση της προσβασιμότητας στο κέντρο της Αγίας Νάπας, ενώ μόλις πρόσφατα, τον Μάιο του 2021, προσφοροδοτήθηκε το Πολεοδομικό Οδικό Έργο βελτίωσης του δρόμου που συνδέει τους Δήμους Δερύνειας και Σωτήρας, μήκους περίπου 4 χιλιομέτρων, με προκαταρκτική εκτίμηση κατασκευαστικού κόστους ύψους €13.000.000.

Μέσα σε μια δύσκολη οικονομικά χρονιά ελέω πανδημίας, με την υλοποίηση αυτών των σημαντικών έργων υποδομής, η κυβέρνηση αποδεικνύει ότι δεν αποκλίνει από τον προγραμματισμό και τις εξαγγελίες του Προέδρου της Δημοκρατίας. Και είναι με αυτές τις πολιτικές που επιτυγχάνουμε τη συνεχή ενίσχυση της αναπτυξιακής δραστηριότητας κάνοντας εφικτή την αναβάθμισή μας από τους διεθνείς οίκους αξιολόγησης.

Κύριες και κύριοι,

Όλα τα πιο πάνω δεν θα ήταν δυνατό να προωθηθούν αν δεν υπήρχε η άριστη συνεργασία μεταξύ του Δήμου Παραλιμνίου, των Λειτουργών του Τμήματος Πολεοδομίας και Οικήσεως -που εκπόνησαν το Ρυθμιστικό Σχέδιο, του Τμήματος Δημοσίων Έργων, που συντόνισε τη μελέτη των Κατασκευαστικών Σχεδίων, αλλά και του Τμήματος Κτηματολογίου και Χωρομετρίας, που σε συνεργασία με το Τμήμα Πολεοδομίας και Οικήσεως, ετοίμασαν τα σχέδια απαλλοτρίωσης και επίταξης.

Επιτρέψτε μου καταληκτικά θα ήθελα να συγχαρώ την Ανάδοχο εταιρεία «LOIS BUILDERSLTD» που ανέλαβε την υλοποίηση του έργου, ευχαριστώντας παράλληλα όλους όσους εργάστηκαν για την επίτευξη τη συμφωνίας. Προσβλέπω στην αγαστή συνεργασία μεταξύ όλων των εμπλεκόμενων μερών, ώστε να παραδώσουμε μέσα στα συμφωνημένα χρονοδιαγράμματα ένα ποιοτικό έργο κοινής ωφελείας.


(ΕΦυς)


Πίσω στην προηγούμενη σελίδα