Υπουργείο Εσωτερικών Μετάβαση στο περιεχόμενο
Κυπριακή Δημοκρατία Υπουργείο Εσωτερικών
29/11/2023

Πέραν των 2.500 πολεοδομικών αιτήσεων υποβλήθηκαν κατά τον μήνα Οκτώβριο στο Τμήμα Πολεοδομίας και ΟικήσεωςΤο Υπουργείο Εσωτερικών ενημερώνει το κοινό ότι, λόγω και της ψήφισης του περί Φόρου Προστιθέμενης Αξίας (Τροποποιητικό) Νόμο του 2023 στις 16 Ιουνίου 2023, την περίοδο Ιουνίου-Οκτωβρίου 2023, ο αριθμός των αιτήσεων που έλαβαν οι Πολεοδομικές Αρχές ήταν περίπου διπλάσιος από την αντίστοιχη περσινή περίοδο. Συγκεκριμένα, την εν λόγω περίοδο υποβλήθηκαν συνολικά 6.333 αιτήσεις, εκ των οποίων οι 2.595 υποβλήθηκαν τον μήνα Οκτώβριο, οπότε και έληγε η πρόνοια για επιβολή μειωμένου ΦΠΑ 5% για την πρώτη κατοικία. Αντίστοιχα, την περίοδο Ιουνίου-Οκτωβρίου 2022, ο αριθμός των αιτήσεων που υποβλήθηκαν ήταν 3.406.

Δεδομένου του μεγάλου αριθμού αιτήσεων που υποβλήθηκαν εντός Οκτωβρίου, ενδέχεται να παρατηρηθούν καθυστερήσεις στην εξέταση των πολεοδομικών αιτήσεων. Το Τμήμα Πολεοδομίας και Οικήσεως ζητά την κατανόηση του κοινού και τους μελετητές και απολογείται εκ των προτέρων για τυχόν πρόκληση καθυστέρησης και ταλαιπωρίας.

Υπενθυμίζεται ότι, με οδηγίες του Υπουργού Εσωτερικών κ. Κωνσταντίνου Ιωάννου, έχει εκπονηθεί πλάνο με 22 μέτρα, με χρονικό ορίζοντα εφαρμογής το πρώτο εξάμηνο του 2024, με τα οποία, επιδιώκεται ο εκσυγχρονισμός και η απλοποίηση των διαδικασιών αδειοδότησης της ανάπτυξης και ο περιορισμός των καθυστερήσεων που παρατηρείται στον χρόνο εξέτασης των αιτήσεων. Επιπλέον, ενόψει της μεταφοράς της αδειοδότησης στους νέους Επαρχιακούς Οργανισμούς Αυτοδιοίκησης από 1η Ιουλίου 2024, το Υπουργείο Εσωτερικών έχει προχωρήσει στην πρόσληψη 105 ατόμων, τα οποία θα στελεχώσουν στο παρόν στάδιο τις υφιστάμενες Αρχές και εν συνεχεία τους ΕΟΑ, ώστε η μετάβαση στο νέο σύστημα να είναι ομαλή.


Πίσω στην προηγούμενη σελίδα