Υπουργείο Εσωτερικών Μετάβαση στο περιεχόμενο
Κυπριακή Δημοκρατία Υπουργείο Εσωτερικών
03/03/2021 01:19:13 PM

Δηλώσεις Υπουργού Εσωτερικών μετά τη συνεδρία του Υπουργικού Συμβουλίου για την απόφαση διενέργειας δημοψηφίσματος για τη μεταρρύθμιση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης

03-03-2021 12:45

Στην απόφαση υιοθέτησης της εισήγησης του Υπουργείου Εσωτερικών για διενέργεια παγκύπριου δημοψηφίσματος στις 30 Μάϊου, ημερομηνία που θα διεξαχθούν και οι Βουλευτικές Εκλογές, αναφέρθηκε σήμερα ο Υπουργός Εσωτερικών κ. Νίκος Νουρής, μετά τη συνεδρία του Υπουργικού Συμβουλίου, στο Προεδρικό Μέγαρο.

Σε δηλώσεις του στους εκπροσώπους των Μέσων Μαζικής Επικοινωνίας, ο κ. Νουρής είπε ότι το «το Υπουργικό Συμβούλιο στη σημερινή του Συνεδρία υιοθέτησε εισήγηση του Υπουργείου Εσωτερικών για τη διενέργεια ενός παγκύπριου δημοψηφίσματος, με ημερομηνία διεξαγωγής την 30η Μαΐου 2021, που είναι η ημερομηνία διεξαγωγής των Βουλευτικών Εκλογών.

Η απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου θα διαβιβαστεί στη Βουλή των Αντιπροσώπων συνοδευόμενη με το κατάλληλο ερώτημα».

Είπε ότι το Υπουργείο Εσωτερικών εισηγήθηκε στο Υπουργικό Συμβούλιο ακριβώς τη διενέργεια ενός παγκύπριου δημοψηφίσματος, λαμβάνοντας υπόψη τη γνωμάτευση του Γενικού Εισαγγελέα της Δημοκρατίας, ο οποίος τοποθετήθηκε για τις τροποποιήσεις που είχαν επισυμβεί στην πρόταση της Κυβέρνησης από την Επιτροπή Εσωτερικών της Βουλής.

«Πιο συγκεκριμένα να θυμίσω ότι η Επιτροπή Εσωτερικών της Βουλής τροποποίησε, με κατά πλειοψηφία αποφάσεις των κοινοβουλευτικών κομμάτων, το νομοσχέδιο της Κυβέρνησης, υιοθετώντας τη θέση για τη διενέργεια τοπικών δημοψηφισμάτων μεταγενέστερα της ψήφισης των νομοσχεδίων. Ο Γενικός Εισαγγελέας της Δημοκρατίας γνωμάτευσε ότι αυτό δεν μπορεί να γίνει. Δεν γίνεται να τίθενται ενώπιον του λαού ψηφισθέντα άρθρα των νόμων υπό την αίρεση και την κρίση ενός δημοψηφίσματος», σημείωσε ο Υπουργός.

Είπε ότι η Κυβέρνηση έχοντας κατά νου και τις θέσεις των κοινοβουλευτικών κομμάτων, που κατά πλειοψηφία προέκριναν τη δημιουργία ενός δημοψηφίσματος, αποφάσισε κατόπιν εισήγησης του Υπουργείου Εσωτερικών, την οποία υιοθέτησε το Υπουργικό Συμβούλιο, τη διενέργεια δημοψηφίσματος. Και πρόσθεσε: «Υιοθετώντας ακριβώς τις θέσεις των κοινοβουλευτικών κομμάτων, εισηγούμαστε στη Βουλή να διενεργήσει ένα δημοψήφισμα την ημέρα των Βουλευτικών Εκλογών, στο οποίο θα τεθεί ενώπιον του κυρίαρχου λαού το ερώτημα εάν είναι επιθυμητή ή όχι η μεταρρύθμιση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης».

«Επομένως, θα πρέπει να αναμένετε ως τις επόμενες ημέρες, θα αποσταλεί εκ μέρους της Γραμματείας του Υπουργικού Συμβουλίου η σχετική απόφαση στην Βουλή των Αντιπροσώπων», κατέληξε ο Υπουργός.

(ΕΦυς)


Πίσω στην προηγούμενη σελίδα