Υπουργείο Εσωτερικών Μετάβαση στο περιεχόμενο
Κυπριακή Δημοκρατία Υπουργείο Εσωτερικών
07/04/2023

Ο Υπουργός Εσωτερικών απάντησε σε ερωτήσεις δημοσιογράφων αναφορικά με το Σχέδιο Χορηγιών για τις Πολυκατοικίες σε Κυβερνητικούς Οικισμούς Στέγασης Εκτοπισθέντων

07-04-2023 20:06

Η μεγάλη εικόνα είναι ότι οι πρόσφυγες πρώτης γενιάς ή οι κληρονόμοι τους, που επιθυμούν να αποκτήσουν ένα καινούριο διαμέρισμα, θα κληθούν να πληρώσουν μόνο το 10% της αξίας ενός καινούριου διαμερίσματος, δήλωσε ο Υπουργός Εσωτερικών κ. Κωνσταντίνος Ιωάννου.

Ο Υπουργός Εσωτερικών, μετά τη σημερινή Συνεδρία του Υπουργικού Συμβουλίου, προέβη σε δηλώσεις αναφορικά με την απόφαση του Υπουργικού για έγκριση του Σχεδίου Χορηγιών για τις Πολυκατοικίες σε Κυβερνητικούς Οικισμούς Στέγασης Εκτοπισθέντων.

Μετά την αρχική του τοποθέτηση (βλ. εδώ), απάντησε σε ερωτήσεις δημοσιογράφων.

Σε ερώτηση εάν το ενοίκιο που θα επιχορηγείται μέχρι να επιδιορθωθεί, θα είναι 100%, ο Υπουργός, διευκρίνισε, ότι θα είναι επιδότηση ενοικίου. «Συγκεκριμένα τα ποσά θα είναι €400 για διαμέρισμα ενός υπνοδωματίου, €600 για δύο υπνοδωμάτια και €800 για τρία υπνοδωμάτια», είπε, αναφέροντας ότι το σχέδιο επιδοτήσεων ενοικίων για εκτοπισθέντες ήδη υπάρχει και θα ισχύσει και στο υφιστάμενο πρόγραμμα.

Ο Υπουργός κλήθηκε ακολούθως να απαντήσει τι θα γίνεται στις περιπτώσεις που υπάρχουν ιδιοκτήτες που δεν θα δύνανται να καταβάλλουν τη μικρή συνεισφορά για απόκτηση διαμερίσματος και κατά πόσο υπάρχει σχέδιο για τις εν λόγω περιπτώσεις.

Εξήγησε σχετικά ο κ. Ιωάννου, ότι το Σχέδιο προβλέπει πως η μικρή συνεισφορά, θα δίδεται ανάλογα με τον τύπο του διαμερίσματος, ενός, δύο ή τριών υπνοδωματίων που θα επιθυμούν να λάβουν.

Σε περίπτωση που το κτήριο κρίνεται ως κατεδαφιστέο, θα δίνεται ένα εφάπαξ ποσό, συμπλήρωσε ο Υπουργός.

Επισήμανε δε ότι οι ιδιοκτήτες χωρίζονται σε τρεις διαφορετικές ομάδες. «Η ομάδα Α είναι οι πρόσφυγες Α’ γενιάς ή κληρονόμοι τους, Β’ και Γ’ γενιάς. Στη Β’ ομάδα είναι πρόσφυγες, οι οποίοι έχουν αγοράσει το διαμέρισμα, αλλά έχουν ήδη τύχει βοήθειας. Η Γ’ ομάδα είναι πρόσφυγες που δεν δικαιούνται οποιασδήποτε στεγαστικής βοήθειας, ή μη πρόσφυγες, οι οποίοι έχουν αγοράσει διαμέρισμα», συνέχισε.

«Το ποσό θα διαφέρει από τη μία κατηγορία στην άλλη και στην Γ’ ομάδα δεν θα δικαιούνται οποιονδήποτε εφάπαξ», δήλωσε ο Υπουργός.

Σημείωσε ότι «στην περίπτωση που κάποιος επιθυμεί να συμμετέχει στο σχέδιο αναδόμησης, δηλαδή να συμμετέχει αγοράζοντας ένα καινούριο διαμέρισμα, θα κληθεί να συνεισφέρει ένα μικρό ποσό, το οποίο δεν θα υπερβαίνει το 10% της αγοραίας αξίας του διαμερίσματος».

Τόνισε ωστόσο ότι «η μεγάλη εικόνα είναι ότι οι πρόσφυγες πρώτης γενιάς ή οι κληρονόμοι τους, εάν αποφασίσουν να λάβουν ένα καινούριο διαμέρισμα, θα κληθούν να πληρώσουν περίπου το 10% της αξίας ενός καινούριου διαμερίσματος».

Σε περίπτωση δε, που δεν επιθυμούν να συμμετέχουν, συνέχισε ο κ. Ιωάννου, τότε θα έχουν την ευχέρεια να πάρουν αυτό το εφάπαξ ποσό συν την αξία της γης, θα επιστρέψουν τον τίτλο ιδιοκτησίας και θα αποχωρήσουν.

Σε ερώτηση κατά πόσο υπάρχει πιθανότητα ένα έργο να μην προχωρήσει εάν ένας ιδιοκτήτης πολυκατοικίας δεν επιθυμεί να συμμετέχει, ο Υπουργός απάντησε πως όσες πολυκατοικίες κρίνονται κατεδαφιστέες θα πρέπει να εκκενώνονται. Συμπλήρωσε, ωστόσο, πως «εδώ θέλουμε και τη συνεισφορά των τοπικών αρχών που είναι και οι άμεσα υπεύθυνες για την εκκένωση των κτηρίων σε περίπτωση κατεδάφισης».

Αναφερόμενος στις νέες πολυκατοικίες που θα κτιστούν, είπε ότι όλες έχουν οροθετηθεί σε παρακείμενα οικόπεδα στους ίδιους τους συνοικισμούς όπου βρίσκονται, εκτός από μία περίπτωση.

Σύμφωνα με τον Υπουργό οι πολυκατοικίες που θα κτίζονται θα είναι των 16 διαμερισμάτων. Μόλις συμπληρωθεί ο αριθμός των πρώτων 16 ενδιαφερόμενων, είπε, θα γίνεται συμφωνία με ιδιώτη μελετητή, ο οποίος με τη σειρά του θα λαμβάνει προσφορές από ιδιώτες εργολάβους / κατασκευαστές για την αναδόμηση της πολυκατοικίας.

«Όσοι καθυστερούν θα υπάρξει καθυστέρηση για τους ίδιους», κατέληξε.

(ΕΦυς)


Πίσω στην προηγούμενη σελίδα