Υπουργείο Εσωτερικών Μετάβαση στο περιεχόμενο
Κυπριακή Δημοκρατία Υπουργείο Εσωτερικών
08/12/2020 07:26:12 AM

Ο Υπουργός Εσωτερικών κ. Νίκος Νουρής χαιρέτισε τις Επιτροπές Παρακολούθησης των Ταμείων Εσωτερικών Υποθέσεων 2014-2020 της ΕΕ«Αυτό που ζητάμε από τη μεγάλη ευρωπαϊκή οικογένεια στην οποία ανήκουμε είναι να αναγνωρίσει τις ιδιαιτερότητες της χώρας μας και τη συνεχή πίεση που δεχόμαστε από την κατοχική Τουρκία, η οποία συστηματικά προωθεί ρεύματα μεταναστών μέσω των κατεχομένων περιοχών προς τις ελεγχόμενες από τη Δημοκρατία περιοχές», είπε ο Υπουργός Εσωτερικών κ. Νίκος Νουρής σήμερα, κατά τη διάρκεια διαδικτυακής συνάντησης των Επιτροπών Παρακολούθησης της Μονάδας Ευρωπαϊκών Ταμείων 2014-2020. 

Ο κ. Υπουργός χαιρετίζοντας την έναρξη των εργασιών στην οποία μετείχαν εκπρόσωποι της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, δημόσιων και ιδιωτικών φορέων από την Κύπρο, καθώς και ΜΚΟ, που ασχολούνται με θέματα μετανάστευσης, ασφάλειας και επιτήρησης των εξωτερικών συνόρων, είπε ότι «σαν λαός ξέρουμε πολύ καλά τον πόνο του πρόσφυγα» προσθέτοντας ότι «έχουμε αποδείξει πολλές φορές ότι τα αποθέματα ανθρωπιάς του ταλαιπωρημένου λαού μας είναι ανεξάντλητα».  

«Είναι όμως προφανές, ότι σήμερα δεν είναι αυτό το διακύβευμα για τη μετανάστευση. Τα όρια μεταξύ της ανθρωπιάς και της εκμετάλλευσής της, είναι δυστυχώς δυσδιάκριτα» είπε, σημειώνοντας ότι στον βωμό της αισχροκέρδειας, η Κύπρος γίνεται χώρος αγοραπωλησίας ανθρώπινων ψυχών. «Η πατρίδα μας γίνεται χώρος συνάθροισης χιλιάδων μεταναστών» ανέφερε με το 78% που υποβάλλουν αίτηση ασύλου να μην αφορούν σε πρόσφυγες, αλλά ανθρώπους προερχόμενους από τις λεγόμενες «ασφαλείς χώρες».

«Οι τεράστιες ροές μεταναστών που φτάνουν στο νησί μας είναι υπέρμετρα μεγαλύτερες απ’ όσες αναλογούν στο μέγεθός του» ανέφερε υπογραμμίζοντας πως η κατάσταση που διαμορφώνεται στη Κύπρο, υπερβαίνει τα όρια αλλά και τις δυνατότητές της, εμποδίζοντας τη σωστή διαχείριση και αποτελεσματική υλοποίηση δράσεων για ένταξη των υπηκόων τρίτων χωρών στην κοινωνία.   

Δίδοντας στοιχεία είπε ότι «το 2019 είχαμε σχεδόν 17,000 αιτήσεις ασύλου. Μια αύξηση της τάξης πέραν του 500% σε σύγκριση με το 2015. Σήμερα στη χώρα μας οι αιτήσεις ασύλου και τα πρόσωπα στα οποία έχει ήδη παρασχεθεί καθεστώς διεθνούς προστασίας, συμποσούνται σε πέραν των 35,000 δηλαδή σε ένα ποσοστό 3,8% του πληθυσμού». Μιλώντας για την εικόνα των ροών και των αφίξεων για το 2020 είπε ότι δείχνουν μια εικόνα παραπλανητική λόγω της πανδημίας.  

Αναφερόμενος στα μέτρα που λήφθηκαν από την Κυπριακή Δημοκρατία υπό το φως της επιδείνωσης του προβλήματος, είπε ότι αυτά ήταν χωρίς καμία έκπτωση στα ανθρώπινα δικαιώματα των μεταναστών. Η στόχευση επεκτείνεται στη δίωξη των διακινητών και στην κατάχρηση του συστήματος που δυστυχώς κατέστησαν την Κύπρο πόλο έλξης, ανέφερε.

Επίσης, μέσα σε λίγους μήνες, σε συνεργασία με το EASO, όπως είπε, «πετύχαμε την αποφασιστική ενίσχυση της υπηρεσίας ασύλου, καθορίσαμε κατάλογο ασφαλών χωρών, πετύχαμε την ψήφιση σημαντικών αλλαγών στους Περί Προσφύγων, Περί Μετανάστευσης Νομοθεσιών, τροποποίηση του Συντάγματος από την Βουλή των Αντιπροσώπων, ενώ η Κυβέρνηση ενίσχυσε αποφασιστικά με 10 δικαστές το Διοικητικό Δικαστήριο Διεθνούς Προστασίας». Τόνισε πως στόχος είναι η επιτάχυνση των διαδικασιών εξέτασης των αιτήσεων ασύλου που προέρχονται από χώρες που περιλαμβάνονται στη λίστα των «ασφαλών χωρών». «Μόνο με ένα τέτοιο μηχανισμό θα πετύχουμε δραστική μείωση των προδήλως αβάσιμων αιτήσεων και θα μπορέσουμε να δώσουμε ουσιαστική βοήθεια, στήριξη και φροντίδα στους πραγματικούς πρόσφυγες μετανάστες που το έχουν  ανάγκη» τόνισε ο κ. Υπουργός.

Εξήρε, εξάλλου, τη σημασία της αύξησης του αριθμού των επιστροφών σημειώνοντας ότι υλοποιήθηκαν 1,250 εθελούσιες επιστροφές μεταναστών στις χώρες καταγωγής τους από τις αρχές του χρόνου. 

Πρόσθεσε ότι «τερματίσαμε το φαινόμενο των εικονικών φοιτητών με την εισαγωγή από το τρέχον ακαδημαϊκό έτος αυστηρών κριτηρίων». Σε ό,τι αφορά στο πρόβλημα της τέλεσης εικονικών γάμων, «τερματίστηκε εδώ και τρεις μήνες, με τη ψήφιση από την Βουλή τριών Νομοσχεδίων που το Υπουργείο Εσωτερικών υπέβαλε και μέσω των οποίων τέθηκαν αυστηρά κριτήρια και ποινές. Ακυρώσαμε 836 άδειες παραμονής ενώ συνεχίζεται η διερεύνηση για άλλες 1,200 περιπτώσεις».

Υπογράμμισε ότι είναι κεφαλαιώδους σημασίας η εφαρμογή μέτρων αποτροπής της παράνομης εισόδου στη διαχωριστική γραμμή, χωρίς αυτό με κανένα τρόπο να υποδηλώνει, είπε, ότι αυτά είναι τα χερσαία μας σύνορα. «Άλλωστε, ο Κανονισμός της πράσινης γραμμής όχι απλά επιτρέπει, αλλά επιβάλλει στην Κυπριακή Δημοκρατία τη φύλαξη της γραμμής ώστε να αποτρέπεται η παράνομη είσοδος του οποιουδήποτε, σε ευρωπαϊκό έδαφος. Και αυτό οφείλουμε να πράξουμε», συμπλήρωσε.

Μιλώντας για τα κονδύλια που λαμβάνει η Κύπρος από την ΕΕ, είπε ότι η προσπάθεια    συνεπικουρείται από τις πιστώσεις που λαμβάνει από τα Ευρωπαϊκά ταμεία, οι οποίες θα ανέλθουν με τις αυξήσεις γύρω στα 107 εκατομμύρια ευρώ. Από τα 136 έργα που έχουμε στο ενεργητικό μας ολοκληρώθηκαν ήδη τα 86, ανέφερε.

«Το πρόβλημα της παράνομης μετανάστευσης δεν είναι πρόβλημα μόνο της Κύπρου. Είναι πρόβλημα ολόκληρης της ΕΕ», είπε ο κ. Υπουργός. Αναφερόμενος στις προτάσεις της αρμόδιας Ευρωπαίας Επιτρόπου κας YlvaJohansson που παρουσίασε στις 24 Σεπτεμβρίου μια νέα ενιαία Ευρωπαϊκή Πολιτική Ασύλου και Μετανάστευσης, είπε ότι η Κύπρος τοποθετήθηκε υπέρ της αναγκαιότητας για μια ενιαία πολιτική, λέγοντας πως αν και δεν είναι το ιδανικό Σύμφωνο «διασφαλίζει όμως υπό τη μορφή υποχρέωσης ότι τα κράτη μέλη θα προσφέρουν στήριξη και αλληλεγγύη σε εκείνα τα κράτη που δέχονται το μεγαλύτερο βάρος, με διάφορους τρόπους». Πρόσθεσε ότι επιβάλλεται όλοι να κάνουμε αποδεκτές εκπτώσεις και να συναινέσουμε σε μια εξισορροπητική φόρμουλα που θα επιτρέπει την ορθολογιστική υποδοχή των προσφύγων μεταναστών, πάταξη και τιμωρία για τους διακινητές, σύναψη συμφωνιών επιστροφής με τρίτες χώρες σε κεντρικό επίπεδο, οργάνωση και μεγιστοποίηση των επιστροφών, αλλά και υιοθέτηση σωστών μεθόδων κοινωνικής ένταξης και διαχείρισης όσων εξασφαλίζουν νόμιμα την παραμονή τους».  Κλείνοντας, ευχήθηκε να υπάρξει θετική κατάληξη σε μια ενιαία Ευρωπαϊκή Πολιτική Ασύλου και Μετανάστευσης που θα ρυθμίζει με ορθολογισμό και αλληλεγγύη αυτό το εξαιρετικά σοβαρό θέμα.

Από πλευράς της η Διευθύντρια της Γενικής Διεύθυνσης Μετανάστευσης και Εσωτερικών Υποθέσεων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής κα Katerina Volkova, είπε ότι η ΕΕ είναι γνώστης των προκλήσεων και ιδιαιτεροτήτων που αντιμετωπίζει η Κύπρος. «Είμαστε εδώ για να ενισχύσουμε την αλληλεγγύη» σημείωσε, λέγοντας πως υπάρχει προσδοκία για επίτευξη της εφαρμογής του νέου Συμφώνου για τη  μετανάστευση. Θα εξαρτηθεί από τις πολιτικές συζητήσεις και τους συμβιβασμούς που θα επιτευχθούν, πρόσθεσε.

«Τα Ταμεία δημιουργούν ένα ευέλικτο πλαίσιο και μπορούν να στηρίξουν τομείς στους οποίους δεν υπάρχει ακόμη πολιτική συμφωνία. Ξέρουμε ότι μπορούμε να στηρίξουμε εθελούσιες μετεγκαταστάσεις, επιστροφές και συστήματα υποδοχής των κρατών μελών κ.ά.» σημείωσε η κα Volkova. Αναφερόμενη στην οικονομική ενίσχυση της Κύπρου είπε ότι υπάρχει επιθυμία από την ΕΕ να συνεχίζει να στηρίζει την Κύπρο και στόχος είναι να αποδεσμευτεί η περαιτέρω χρηματοδότηση που ζήτησε και αναμένει η Κύπρος προκειμένου να την αξιοποιήσει για σκοπούς διαχείρισης των μεταναστευτικών προκλήσεων. «Είμαστε έτοιμοι να συνεχίσουμε να συνεργαζόμαστε για να διαμορφώσουμε τα μελλοντικά εθνικά προγράμματα για οικονομική ενίσχυση και να συζητήσουμε και άλλες δυνατότητες οικονομικής στήριξης για την Κύπρο» κατέληξε.

Ο Επικεφαλής της Μονάδας Ευρωπαϊκών Ταμείων κ. Κωνσταντίνος Κυπριανού ενημέρωσε ότι ως διαχειριστική αρχή των Ταμείων Εσωτερικών Υποθέσεων 2021-2027, βρίσκεται σε προχωρημένο στάδιο όσον αφορά τον προγραμματισμό της για τη νέα Προγραμματική Περίοδο, έχοντας ήδη υποβάλει προσχέδιο των Εθνικών της Προγραμμάτων στην Επιτροπή. Στόχος μας είναι η έγκαιρη και αποτελεσματική αξιοποίηση των πόρων που είναι διαθέσιμοι προς όφελος της Κυπριακής Δημοκρατίας.


Πίσω στην προηγούμενη σελίδα