Υπουργείο Εσωτερικών Μετάβαση στο περιεχόμενο
Κυπριακή Δημοκρατία Υπουργείο Εσωτερικών
16/06/2022

Ο Υπουργός Εσωτερικών συναντήθηκε με την Αν. Γενική Διευθύντρια της Γενικής Διεύθυνσης Μετανάστευσης και Εσωτερικών Υποθέσεων

16-06-2022 13:48

Για πρόοδο στον τομέα ασύλου και μετανάστευσης σε σύγκριση με την τελευταία της επίσκεψη στην Κύπρο, μίλησε η κα Beate Gminder Αν. Γενική Διευθύντρια της Γενικής Διεύθυνσης Μετανάστευσης και Εσωτερικών Υποθέσεων (DG HOME) της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, σημειώνοντας ότι η Κύπρος αναπτύσσεται σε ένα μοντέλο βέλτιστης πρακτικής και για τα άλλα κράτη μέλη.

Ο Υπουργός Εσωτερικών κ. Νίκος Νουρής συναντήθηκε σήμερα με την κα Beate Gminder Αν. Γενική Διευθύντρια της Γενικής Διεύθυνσης Μετανάστευσης και Εσωτερικών Υποθέσεων (DG HOME) της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Σε δηλώσεις του στους δημοσιογράφους, ο Υπουργός την ευχαρίστησε που για πολλοστή φορά επισκέπτεται την Κύπρο.

Ενημέρωσε πως κατά τη συνάντηση συζητήθηκαν τα θέματα χρηματοδοτήσεων των διαφόρων έργων υποδομής που σχετίζονται με το μεταναστευτικό στην Κύπρο. Αναφερθείς στο σημαντικό, όπως το χαρακτήρισε, έργο στις «Λίμνες», είπε ότι υποβλήθηκε πρόταση χρηματοδότησης 72 εκ. από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. «Ευελπιστώ και αισιοδοξώ ότι θα έχουμε τη θετική ανταπόκριση για την κάλυψη του συνόλου της συγκεκριμένης δαπάνης», δήλωσε ο Υπουργός.

Πρόσθετα, σημείωσε ότι συζητήθηκε και το θέμα των αναβαθμίσεων στο Πουρνάρα. Πρόκειται για ένα Κέντρο που «αντιμετωπίζει αρκετά προβλήματα λόγω του υπερπληθυσμού», είπε και εξήγησε ότι το Υπουργείο Εσωτερικών «ήδη με χρήματα από τον εθνικό προϋπολογισμό προχωράει στην τοποθέτηση εξωτερικής περίφραξης, βελτίωσης του συστήματος αποχέτευσης στο Κέντρο, επέκτασης των οικιστικών μονάδων». Πρόσθεσε ότι «με τη βοήθεια της Ευρωπαϊκής Ένωσης έχουμε ολοκληρώσει τη ζώνη προστασίας των ανηλίκων, αλλά και το νέο ιατρικό κέντρο». Σημείωσε δε ότι υπολείπονται και άλλα πολλά να γίνουν. «Υπάρχουν θέματα τα οποία χρήζουν βελτίωσης, εξαιτίας πάντοτε του υπερπληθυσμού».

Ανάφερε ότι το επόμενο θέμα που συζητήθηκε είναι το θέμα της μονάδας επιτήρησης της πράσινης γραμμής, το οποίο, όπως είπε, βρίσκεται και στην επικαιρότητα, αφού η Βουλή των Αντιπροσώπων το απόγευμα στην Ολομέλεια θα κληθεί να ψηφίσει. «Θέλω να ελπίζω ότι θα υπερψηφίσει το νομοσχέδιο για τη δημιουργία της μονάδας επιτήρησης της πράσινης γραμμής», είπε και ενημέρωσε ότι «έχουμε ήδη υποβάλει την πρόταση μας για χρηματοδότηση της συγκεκριμένης μονάδας, για την οποία ευελπιστούμε να υπάρξει ανάλογη στήριξη».

Ενημέρωσε περαιτέρω ότι «συζητήθηκε το θέμα της νέας πολιτικής μετανάστευσης και ασύλου, που συζητείται αυτές τις ημέρες κάτω από τη Γαλλική Προεδρία».

«Όλα αυτά τα θέματα μπαίνουν κάτω από το πρίσμα της ουκρανικής κρίσης», είπε. «Δεν είμαστε αγνώμονες για τη βοήθεια που η Ευρωπαϊκή Ένωση μας παρέχει. Αντιθέτως είμαστε ευγνώμονες για όλη τη στήριξη που έχουμε», συνέχισε.

Την ίδια ώρα βεβαίως αναγνωρίζουμε, είπε ο κ. Νουρής, «ότι η κρίση στην Ουκρανία έχει δημιουργήσει προβλήματα ρευστότητας και στην ίδια την Ευρώπη και βεβαίως υπάρχει μια ανακατανομή των πόρων. Θέλουμε να ελπίζουμε ότι η ανακατανομή θα είναι τέτοια που δεν θα αποτελέσει εμπόδιο στην παροχή της απαιτούμενης βοήθειας».

Καταλήγοντας εξέφρασε την ευγνωμοσύνη του και πάλι προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και τη Γενική Διεύθυνση Μετανάστευσης και Εσωτερικών Υποθέσεων, καθώς και προς την Αντιπροσωπεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Κύπρο για τη στήριξη.

Από πλευράς της η κα Beate Gminder, στις δηλώσεις της, μιλώντας για τον τομέα της μετανάστευσης και ασύλου, αναφέρθηκε στην πρόοδο που επιτεύχθηκε από την τελευταία φορά της επίσκεψής της στην Κύπρο.

Σημείωσε ότι λόγω της εισβολής στην Ουκρανία και των προσφυγικών ροών, υπάρχει εκ μέρους των κρατών μελών ένα υψηλό επίπεδο δέσμευσης για στήριξη των προσφύγων, όπως συμβαίνει και στην Κύπρο. Ευχαρίστησε την Κύπρο, αλλά και τον Υπουργό Εσωτερικών για τις προσπάθειες που καταβάλλονται σε ό,τι αφορά στην υποδοχή, αλλά και παροχή φροντίδας στους πρόσφυγες.

Χαιρέτισε ακολούθως όλες τις προσπάθειες που γίνονται για βελτίωση στον τομέα των επιστροφών όσων δεν δικαιούνται άσυλο και προστασία, στις χώρες καταγωγής τους.

Η Κύπρος έχει κάνει πολλά για να επιταχύνει τις διαδικασίες και να αυξηθεί η δέσμευση τρίτων χωρών, είπε. Θεωρώ ότι πραγματικά αναπτύσσεστε σε ένα μοντέλο βέλτιστης πρακτικής και για άλλα κράτη μέλη, τόνισε η κα Beate.

Σημείωσε ότι είναι σε μόνιμο διάλογο και με άλλες χώρες σε ό,τι αφορά στις μεταναστευτικές ροές, αναφέροντας πως πρόκειται για ένα δύσκολο θέμα.

Συμπλήρωσε, τέλος, ότι είναι κοντά η κατάληξη συμφωνίας για οικονομική στήριξη αναφορικά με την κατασκευή του Κέντρου στις «Λίμνες», το οποίο, όπως είπε, θα μπορεί να φιλοξενεί περισσότερους ανθρώπους σε αξιοπρεπείς συνθήκες.

(ΕΦυς)


Πίσω στην προηγούμενη σελίδα