Υπουργείο Εσωτερικών Μετάβαση στο περιεχόμενο
Κυπριακή Δημοκρατία Υπουργείο Εσωτερικών
28/04/2023

Χαιρετισμός του Γενικού Διευθυντή του Υπουργείου Εσωτερικών Δρος Κώστα Κωνσταντίνου, εκ μέρους του Υπουργού Εσωτερικών, στο συνέδριο Δήμου Έγκωμης με τίτλο «Κτίζοντας την νέα Τοπική Αυτοδιοίκηση στην Κύπρο»Αγαπητοί Δήμαρχοι και Δημοτικοί σύμβουλοι,

Εκλεκτοί προσκεκλημένοι,

Επιστρέψετέ μου να καταρχήν να μεταφέρω τους θερμούς χαιρετισμούς του Υπουργού Εσωτερικών, ο οποίος απουσιάζει για υπηρεσιακούς σκοπούς στο εξωτερικό και ως εκ τούτου δεν είναι σήμερα μαζί μας και προς τούτου σας εκφράζω τις απολογίες του.

Φίλες και φίλοι,

Είναι με ιδιαίτερη χαρά που απευθύνω χαιρετισμό στο συνέδριό σας, εκ μέρους του Υπουργού Εσωτερικών, το οποίο δίνει το μήνυμα ότι οι αρχές τοπικής αυτοδιοίκησης στην Κύπρο αναζητούν συνεχώς τρόπους για να βελτιωθούν, να αναπτύξουν περαιτέρω τις δυνατότητες τους και να εξεύρουν τρόπους για να ξεπεράσουν τα όποια εμπόδια για επίτευξη των στόχων τους.

Θα ήθελα επομένως να συγχαρώ τον Δήμο Έγκωμης και προσωπικά το φίλο Δήμαρχο για τη διοργάνωση του συνεδρίου αυτού, το οποίο πραγματοποιείται σε μία περίοδο όπου η μεταρρύθμιση της τοπικής αυτοδιοίκησης βρίσκεται στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος, τόσο του κράτους, όσο και της κοινωνίας ευρύτερα.

Tο Υπουργείο Εσωτερικών γνωρίζει πως έχουμε μπροστά μας μία πολύ σημαντική πορεία για την υλοποίηση της μεταρρύθμισης στην τοπική αυτοδιοίκηση, με πολύ συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα, η οποία παρουσιάζει βεβαίως και σημαντικές προκλήσεις. Παράλληλα, όμως, θέσαμε ως αδιαπραγμάτευτο στόχο τη δημιουργία υγειών, σύγχρονων και βιώσιμων οντοτήτων τοπικής αυτοδιοίκησης, οι οποίες θα είναι σε θέση να παρέχουν στους πολίτες αναβαθμισμένες υπηρεσίες με πιο αποτελεσματικό τρόπο.

Για αυτό το λόγο, η παρούσα κυβέρνηση έχει ιεραρχήσει τη μεταρρύθμιση της τοπικής αυτοδιοίκησης ως μία από τις πιο σημαντικές προτεραιότητές της όσον αφορά στο εσωτερικό, και παραμένει προσηλωμένη στις αρχές που τη διέπουν, δηλαδή της οικονομικής βιωσιμότητας, της διοικητικής αυτονομίας και της αποκέντρωσης των εξουσιών, οι οποίες έτυχαν ευρείας στήριξης και ενώπιον της Βουλής των Αντιπροσώπων.

Παράλληλα, όμως, επιδιώκουμε με ένα πακέτο νομοθετικών τροποποιήσεων για να ρυθμίσουμε τα όποια πρακτικά προβλήματα εφαρμογής υπάρχουν στους υφιστάμενους νόμους και τα οποία έχουν αναδειχθεί αυτό τον πρώτο χρόνο προετοιμασίας από όλους τους εμπλεκόμενους.

Πρόθεσή μας είναι η υλοποίηση της μεταρρύθμισης αυτής χωρίς καμιά απόκλιση από τα χρονοδιαγράμματα που τέθηκαν – δηλαδή από τις επόμενες δημοτικές και κοινοτικές εκλογές, οι οποίες σύμφωνα με τις ενδείξεις που έρχονται από τις Βρυξέλλες θα διεξαχθούν τον Ιούνιο του 2024, εφόσον τότε θα διεξαχθούν και οι εκλογές του ευρωκοινοβουλίου. Την χρονική αυτή περίοδο θα πρέπει να λειτουργήσουμε με το νέο νομοθετικό πλαίσιο.

Οι αρμόδιες υπηρεσίες του Υπουργείου Εσωτερικών, υπό την Κεντρική Συμβουλευτική Επιτροπή, σε συνεργασία με τα προσωρινά όργανα που έχουν συσταθεί σε τοπικό επίπεδο δήμων και επαρχιακών οργανισμών αυτοδιοίκησης, έχουν ξεκινήσει την προετοιμασία από τον περασμένο Μάιο και βρισκόμαστε ήδη στον δεύτερο χρόνο της μεταβατικής περιόδου. Ο Υπουργός Εσωτερικών παρακολουθεί προσωπικά τον σχετικό οδικό χάρτη και τυγχάνει συνεχούς και άμεσης ενημέρωσης για σοβαρά θέματα τα οποία απαιτούν τη δική του παρέμβαση, ώστε να μην παραμένουν ζητήματα σε εκκρεμότητα.

Συνοδοιπόροι μας σε αυτή την τελευταία διαδρομή που έχουμε να διανύσουμε, όπως και σε όλο το διάστημα που προηγήθηκε, είναι οι Ενώσεις Δήμων και Κοινοτήτων, με τις οποίες η διαβούλευση και η συνεργασία για όποια ζητήματα προκύπτουν στην πορεία είναι διαρκής. Πολύ σημαντική επίσης είναι και η συνεργασία μας με άλλα ευρωπαϊκά κράτη μέσω του Συμβουλίου της Ευρώπης, αλλά βεβαίως και η συνεργασία μας με την Ελληνική κυβέρνηση, για την αξιοποίηση της εμπειρίας που έχει αποκτηθεί μέσω των μεταρρυθμίσεων στην τοπική αυτοδιοίκηση που έχουν γίνει τα τελευταία χρόνια στην Ελλάδα.

Σε αυτό το σημείο θα ήθελα να ευχαριστήσω ιδιαιτέρως το Ελληνικό Υπουργείο Εσωτερικών, καθώς και τον κ. Ιωάννη Καραγιάννη, τον Γενικό Διευθυντή της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδος για την πολύτιμη συμβολή του στον τομέα αυτό, όπως επίσης και τους δημάρχους από διάφορες περιοχές της Ελλάδας οι οποίοι βρίσκονται σήμερα μαζί μας, έτοιμοι να μοιραστούν τις δικές τους εμπειρίες από τις μεταρρυθμίσεις που έγιναν στον ελληνικό χώρο.

Αγαπητοί μου,

Τα προβλήματα και οι προκλήσεις που συναντούμε και θα συναντήσουμε είναι πολλά, τα οποία, όμως, όταν μείνουμε προσηλωμένοι στον κοινό στόχο, είμαι βέβαιος ότι μαζί θα βρίσκουμε τους τρόπους για να επιλύουμε και να προχωρούμε παρακάτω.

Απομένει μόνο ένας χρόνος για να ολοκληρωθούν όλες οι αναγκαίες ενέργειες, που θα πρέπει να γίνουν στο μεταβατικό στάδιο ώστε οι νέοι δήμοι αλλά και οι υπόλοιπες οντότητες που συστήνονται, μέσω των νέων νόμων, να είναι σε θέση να λειτουργήσουν προς εξυπηρέτηση των πολιτών και της κοινωνίας γενικότερα. Σε αυτό το διάστημα, θα πρέπει όλοι οι εμπλεκόμενοι να εργαστούμε, με όλες μας τις δυνάμεις και τα εφόδια που διαθέτουμε, ώστε αυτό να γίνει κατορθωτό. Το Υπουργείο Εσωτερικών είναι και θα συνεχίσει να είναι συνεχώς αρωγός και καθοδηγητής στην όλη προσπάθεια.

Εύχομαι καλή επιτυχία στις εργασίες του συνεδρίου σας.


Πίσω στην προηγούμενη σελίδα