Υπουργείο Εσωτερικών Μετάβαση στο περιεχόμενο
Κυπριακή Δημοκρατία Υπουργείο Εσωτερικών
10/10/2022 10:52:14 AM

Χαιρετισμός του Υπουργού Εσωτερικών κ. Νίκου Νουρή στην Περιφερειακή Συνάντηση στη Λάρνακα για την πορεία υλοποίησης της Μεταρρύθμισης της Τοπικής Αυτοδιοίκησης

10-10-2022 10:24

Η σημερινή συνάντηση, εντάσσεται στο πλαίσιο μίας σειράς επαρχιακών συναντήσεων σε όλες τις επαρχίες της ελεύθερης Κύπρου, με θέμα την πορεία προς την υλοποίηση της μεταρρύθμισης της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

Οι συναντήσεις αυτές, είναι συναντήσεις επίλυσης θεμάτων και προβλημάτων αφού ήδη μπήκαμε στη διαδικασία της μετάβασης στη νέα εποχή, υιοθετώντας αυτά που η νέα νομοθεσία επιτάσσει.

Είμαι στην ευχάριστη θέση να παρατηρήσω ότι υπάρχει μεγάλη διάθεση για συνεργασία από όλες τις εμπλεκόμενες πλευρές.

Το νέο νομοθετικό πλαίσιο έχει επεξηγηθεί στην Παγκύπρια διάσκεψη του περασμένου Μαΐου. Είναι ένα ογκωδέστατο νομοθέτημα, και πρέπει να γίνει βίωμα μας για να μπορέσουμε να προχωρήσουμε στην εφαρμοστική διαδικασία.

Οι βασικές διατάξεις και ο οδικός χάρτης των νέων νομοθεσιών, όπως και οι ενέργειες που έχουν γίνει μέχρι στιγμής από όλους τους εμπλεκόμενους φορείς, θα αναλυθούν στη συνέχεια από τους συνεργάτες μου.

Αυτό που θα ήθελα να πω είναι ότι είμαστε μπροστά από μια μεγάλη πρόκληση. Και όταν είμαστε μπροστά σε προκλήσεις, είναι απόλυτα φυσιολογικό ότι θα υπάρχουν, πέραν από τα ερωτήματα και κάποιες αντιδράσεις.

Κάθε νέο προκαλεί αντίδραση. Η συγκεκριμένη διαδικασία διέπεται από ένα εξαιρετικά πιεστικό χρονοδιάγραμμα, αφού με τις καθυστερήσεις που προέκυψαν στο επίπεδο της Βουλής, ουσιαστικά μας έχουν απομείνει λιγότερο από δυο χρόνια. Όμως δεν έχουμε επιλογή. Τον Ιούνιο του 2024, θα έχουμε ενώπιον των πολιτών, το νέο σχήμα της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, με όλα τα προβλήματα λυμένα.

Όπως συνεργαστήκαμε στο στάδιο της ψήφισης των Νομοθεσιών, έτσι συνεχίζουμε. Συνεναιτικά θα συγκεράσουμε θέσεις, θα γίνουν εκεί και όπου χρειάζεται αποδεκτές υποχωρήσεις ένθεν και ένθεν, για να φτάσουμε στο επιθυμητό αποτέλεσμα.

Αγαπητοί Φίλοι,

Στο διάστημα που μεσολάβησε από την προηγούμενη φορά που βρεθήκαμε στην παγκύπρια ημερίδα, τον περασμένο Μάϊο, έχουν γίνει πάρα πολλά τόσο από την πλευρά του Υπουργείου Εσωτερικών, όσο βέβαια και από τα προσωρινά και συντονιστικά συμβούλια των νέων οντοτήτων που θα δημιουργηθούν.

Παρά τις όποιες δυσκολίες αισθάνομαι ικανοποίηση για τον τρόπο με τον οποίο εργαζόμαστε. Μεθοδικά και συντονισμένα.

Για να ενισχύσουμε αυτή την προσπάθεια, αναλάβαμε σαν ΥΠΕΣ, ανάμεσα σε άλλα, την κατάρτιση τόσο των αιρετών όσο και του προσωπικού των τοπικών αρχών, ώστε να δοθούν τα αναγκαία εφόδια για την ομαλή και εύρυθμη μετάβαση στο νέο πλαίσιο λειτουργίας. Το πρόγραμμα επιμόρφωσης αναμένεται να ξεκινήσει τον επόμενο μήνα με συνολική διάρκεια υλοποίησης 30 μήνες, και θα υλοποιηθεί από το Κέντρο Εμπειρογνωμοσύνης για την Καλή Διακυβέρνηση του Συμβουλίου της Ευρώπης, με τη συνεργασία των Ενώσεων Δήμων και Κοινοτήτων, καθώς και της Ακαδημίας Δημόσιας Διοίκησης.

Πρόσθετα και παράλληλα με το επιμορφωτικό πρόγραμμα, συστάθηκε και συνεδριάζει σε τακτά διαστήματα η Κεντρική Συμβουλευτική Επιτροπή, η οποία αποτελείται από τα Υπουργεία Εσωτερικών και Οικονομικών, αλλά και τους δικούς σας εκπροσώπους - τις Ενώσεις Δήμων και Κοινοτήτων.

Η Επιτροπή εξέδωσε ήδη εγκυκλίους τόσο προς τα συμβούλια διαχείρισης κοινών υποθέσεων των δήμων, όσο και προς τα προσωρινά συντονιστικά συμβούλια που αφορούν τους επαρχιακούς οργανισμούς, γιατί εκεί εκτιμούμε ότι θα χρειαστεί η μεγαλύτερη προσπάθεια αφού μιλούμε για ένα εντελώς νέο θεσμό.

Την ίδια ώρα, έχουν συσταθεί και ξεκίνησαν δουλειά και οι ομάδες εργασίας της Κεντρικής Συμβουλευτικής Επιτροπής στις διάφορες θεματικές όπως τα θέματα προσωπικού, τα πληροφοριακά συστήματα, η αδειοδότηση της ανάπτυξης ενώ το επόμενο διάστημα θα συνέλθουν και οι ομάδες για τα θέματα εκπαίδευσης και προϋπολογισμού.

Πέραν των δικών μας προσπαθειών, λόγω της αναγνωρισμένης έλλειψης προηγούμενης εμπειρίας στο θέμα, απευθυνθήκαμε και προς την Ευρωπαϊκή Ένωση, ζητώντας βοήθεια και στήριξη, κυρίως σε θέματα εμπειρογνωμοσύνης και τεχνοκρατικής προσέγγισης.

Και είναι σε αυτά τα πλαίσια που εντάσσεται η συνεργασία που επετεύχθει με το ελληνικό Υπουργείο Εσωτερικών, μετά από μια σειρά επαφών και συναντήσεων. Η συμφωνία που επετεύχθει θα τεθεί ενώπιον του Υπουργικού Συμβουλίου στην επόμενή του συνεδρία του ώστε να υπογραφεί η διακρατική συμφωνία για την ανάθεση στον κύριο Γιάννη Καραγιάννη, τον Διευθυντή της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας, ο ρόλος του συντονιστή για τα θέματα που αφορούν την μεταρρύθμιση. Ο κ. Καραγιάννης θα πλαισιωθεί από μια σειρά από εμπειρογνώμονες και τεχνοκράτες του Υπουργείου Εσωτερικών της Ελληνικής Δημοκρατίας για να μας συνδράμουν σε θέματα οργανογραμμάτων, προσωπικού, αλλά κατάρτισης προυπολογισμών στηριζόμενοι στην δική τους εμπειρία από την εφαρμογή ανάλογων σχεδίων της Τοπικής Αυτοδιοίκησης στην Ελλάδα, όπως αυτό του προγράμματος «Καλλικράτης». Αυτή η βοήθεια παρέχεται χάρις στην ανταπόκριση του φίλου Υπουργού Εσωτερικών Μάκη Βορίδη τον οποίο και δημόσια θερμά ευχαριστώ.

Αγαπητοί Φίλοι,

Όλα όσα αναφέρθηκαν είναι πλέον δεδομένα και προχωρούμε μπροστά. Τώρα είναι η ώρα των έργων και όχι η ώρα των λόγων. Ζητώ λοιπόν από εσάς την συνέχιση της μεταξύ μας συνεργασίας και της αλληλοκατανόησης.

Μέχρι στιγμής, το μοναδικό πρόβλημα το οποίο παραμένει σαν εκκρεμότητα, αφορά στην Ελεύθερη περιοχή Αμμοχώστου και τη δυστοκία ανάληψης της θέσης του επικεφαλή των συντονιστικών οργάνων όπως και ποια θα είναι η έδρα κατά τη μεταβατική περίοδο. Γνωστή η ιδιαιτερότητα στην ελεύθερη περιοχή Αμμοχώστου, αφού ο μητροπολιτικός δήμος είναι ο κατεχόμενος Δήμος Αμμοχώστου που δεν είναι μέρος της μεταρρύθμισης.

Το Υπουργείο Εσωτερικών, αφού εξάντλησε όλες τις δυνατότητες μέσα από διάλογο με όλες τις εμπλεκόμενες τοπικές αρχές στην Αμμόχωστο, και επειδή δεν κατέστη δυνατό να υπάρξει ομοφωνία για την επίλυση του θέματος γι ᾽αυτή την μεταβατική περίοδο των δυο ετών, υποχρεωθήκαμε να προωθήσουμε σχετικό τροποποιητικό νομοσχέδιο στη Βουλή των Αντιπροσώπων με το οποίο το Υπουργείο εισηγείται το αυτονόητο, πάντα για την μεταβατική περίοδο. Σαν έδρα να οριστεί το Παραλίμνι και του προσωρινού σώματος να προεδρεύει ο Δήμαρχος του μεγαλύτερου Δήμου δηλαδή του Δήμου Παραλιμνίου.

Θέλω να ελπίζω ότι πολύ σύντομα θα οριστικοποιηθεί και αυτή η μοναδική εκκρεμότητα που παρουσιάστηκε ώστε να μην καταγραφεί πρόσθετη καθυστέρηση.

Αγαπητοί,

Τα προβλήματα και οι προκλήσεις που συναντούμε και θα συναντήσουμε είναι πολλά αλλά με καλή διάθεση είμαι βέβαιος ότι θα επιλυθούν. Γι΄αυτό άλλωστε είμαστε σήμερα εδώ. Για να απαντήσουμε στους προβληματισμούς σε θέματα πολιτικής όσο και τεχνοκρατικής φύσης που ενδεχόμενα σας απασχολούν.

Στην προσπάθεια αυτή εμείς δεν είμαστε δογματικοί. Οι πρωτοβουλίες όλων σας είναι καλοδεχούμενες, φτάνει όμως αυτές να είναι στα πλαίσια της νομιμότητας και χωρίς να υπάρχει εκτροπή από τις πρόνοιες της νομοθεσίας.

Θέλω να σας θυμίσω ότι τέτοιο καιρό πέρυσι κάποιοι μας χλεύαζαν, όταν μαζί με τα κοινοβουλευτικά κόμματα και τις Ενώσεις σας αυτοδεσμευόμαστε ότι μέχρι το τέλος της περυσινής χρονιάς η μεταρρύθμιση θα ψηφιζόταν, παρά τις διαφωνίες που καταγράφονταν τότε.

Το ίδιο θα ισχυριστώ και τώρα και προσωπικά θα δεσμευτώ ότι ανεξάρτητως των όποιων δυσκολιών τον Ιούνιο του 2024, η χώρα μας θα πορεύεται με το νέο μοντέλο Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

Γιατί απλά το χρωστάμε στους πολίτες.

Σας ευχαριστώ όλους και όλες για τη μέχρι σήμερα συνεργασία σας που είμαι βέβαιος ότι θα συνεχιστεί.

Καλή δουλειά σε όλους.

(ΕΦυς)


Πίσω στην προηγούμενη σελίδα