Υπουργείο Εσωτερικών Μετάβαση στο περιεχόμενο
Κυπριακή Δημοκρατία Υπουργείο Εσωτερικών
15/06/2023

Ο Υπουργός Εσωτερικών απάντησε σε ερωτήσεις δημοσιογράφων για το Υφυπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου

15-06-2023 15:42

Μετά τις δηλώσεις του που αφορούσαν στην Απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου για έγκριση του νομοσχεδίου για τη δημιουργία του Υφυπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου, ο Υπουργός Εσωτερικών κ. Κωνσταντίνου Ιωάννου απάντησε σε ερωτήσεις δημοσιογράφων.

Ερωτηθείς εάν θα μετακινηθούν υπηρεσίες από το Υπουργείο Εσωτερικών στο Υφυπουργείο, απάντησε ότι «η Υπηρεσία Ασύλου και η Υπηρεσία Μετανάστευσης, θα είναι πλέον κομμάτι του Υφυπουργείου Μετανάστευσης». Πρόσθεσε ότι θα ενταχθούν και κάποιες υπηρεσίες από το Υφυπουργείο Πρόνοιας που χειρίζονται θέματα ευάλωτων μεταναστών και ασυνόδευτων ανηλίκων, επιδομάτων κ.ο.κ.

Σε άλλη ερώτηση δημοσιογράφου κατά πόσο η Βουλή των Αντιπροσώπων θα ψηφίσει το νομοσχέδιο προτού να κλείσει, ο κ. Ιωάννου είπε πως στόχος είναι να ψηφιστεί το ταχύτερο δυνατό.

«Θα μιλήσω με τον πρόεδρο της Επιτροπής Εσωτερικών», ανάφερε σχετικά. «Νομίζω καταλαβαίνουν όλοι την ανάγκη να ψηφιστεί το συντομότερο δυνατό το συγκεκριμένο νομοσχέδιο» και συμπλήρωσε πως θα απαιτηθεί πρόσθετος χρόνος και μετά τη ψήφισή του. «Τα χρονοδιαγράμματα εξαρτώνται από πότε θα ψηφιστεί. Μόλις ψηφιστεί τίθεται σε ενέργεια ο συγκεκριμένος Νόμος και μετά μπαίνουμε σε διαδικασία υλοποίησης», δήλωσε ο Υπουργός.

Κληθείς να ενημερώσει για την παρούσα κατάσταση στο μεταναστευτικό, ο Υπουργός, αφού παρέπεμψε σε στοιχεία της δημοσιογραφικής διάσκεψης που παράθεσε πριν 10 μέρες, ανάφερε πως μέχρι στιγμής φαίνεται ότι «τα μέτρα που παίρνουμε όσον αφορά στις επιστροφές αποδίδουν».

Συγκρίνοντας το περσινό τρίμηνο Μάρτιου- Μάϊου με το αντίστοιχο φετινό, επισήμανε ότι «έχουν υπερδιπλασιαστεί οι επιστροφές». Εξάλλου, πρόσθεσε, το δίμηνο Απριλίου- Μαϊου καταγράφηκαν, για πρώτη φορά, εδώ και πολλά χρόνια, λιγότερες συνολικές αφίξεις μεταναστών, σε σχέση με τις επιστροφές.

Σημείωσε πως κατά τους τελευταίους μήνες υπάρχει επίσης και μια μείωση που αφορά τις αφίξεις των παράτυπων μεταναστών, γεγονός που το απέδωσε, «σε εξωγενείς παράγοντες, αλλά και στα μέτρα που λαμβάνει η Κυπριακή Δημοκρατία, πάντα και σε συνεννόηση και με την Ευρωπαϊκή Ένωση».

Σε τοποθέτηση δημοσιογράφου πως ένας μεγάλος αριθμός παράτυπων μεταναστών έχουν μπει στην αγορά εργασίας, ο Υπουργός εξήγησε ότι βάσει της υφιστάμενης νομοθεσίας, ο αιτητής ασύλου δικαιούται να εργαστεί σε συγκεκριμένους τομείς. «Γι αυτό και στόχος μας εμάς είναι η επίσπευση της εξέτασης ασύλου», τόνισε. «Με τον διπλασιασμό των εξεταστών που έχουμε κάνει τους τελευταίους δύο μήνες», ανάφερε, στόχος είναι η εξέταση των αιτήσεων όσο πιο γρήγορα γίνεται, προκειμένου να τερματίζονται τόσο τα επιδόματα όσο και το δικαίωμα εργασίας.

Πρόσθεσε ότι, παράλληλα, με τις αρμόδιες υπηρεσίες του Υπουργείου Εργασίας θα ξεκινήσουν εκστρατείες για να εντοπιστούν τυχόν παράνομοι εργαζόμενοι.

Ακολούθως, ο Υπουργός Εσωτερικών σημείωσε πως οι επιστροφές υπηκόων τρίτων χωρών έχουν υπερδιπλασιαστεί. Αναφέρθηκε στο σχέδιο εθελούσιων επιστροφών, λέγοντας ότι δίνονται χρηματικά κίνητρα, συγχρηματοδοτούμενα από την ΕΕ, για επιστροφή των μεταναστών στη χώρα καταγωγής.

Σε συνέχεια αναφορών του Τύπου για μεγάλο μέρος μεταναστών που στελεχώνουν χαμηλά αμειβόμενες θέσεις εργασίας, δημοσιογράφος ρώτησε κατά πόσο ενδεχόμενα να υπάρχουν πιέσεις. Ο Υπουργός απάντησε σχετικά πως «και πιέσεις να δεχόμαστε δεν σημαίνει ότι υποκύπτουμε στις πιέσεις». Επανέλαβε ότι σε συνεργασία με το Υπουργείο Εργασίας θα γίνει εκστρατεία για πάταξη της αδήλωτης εργασίας.

(ΕΦυς)


Πίσω στην προηγούμενη σελίδα