Υπουργείο Εσωτερικών Μετάβαση στο περιεχόμενο
Κυπριακή Δημοκρατία Υπουργείο Εσωτερικών
08/03/2023 11:57:34 AM

Ο Υπουργός Εσωτερικών μεταβαίνει στις Βρυξέλλες για το Συμβούλιο Δικαιοσύνης και Εσωτερικών Υποθέσεων

08-03-2023 10:31

Ο Υπουργός Εσωτερικών κ. Κωνσταντίνος Ιωάννου αναχωρεί σήμερα Τετάρτη, 8 Μαρτίου 2023, για τις Βρυξέλλες, όπου θα λάβει μέρος στο Συμβούλιο Υπουργών Δικαιοσύνης και Εσωτερικών Υποθέσεων που θα πραγματοποιηθεί στις 9 -10 Μαρτίου 2023.

Το Συμβούλιο Εσωτερικών Υποθέσεων θα απασχολήσουν θέματα που άπτονται της εσωτερικής και εξωτερικής διάστασης της ευρωπαϊκής μεταναστευτικής πολιτικής.

Ο Υπουργός Εσωτερικών θα θέσει ενώπιον των 27 τα σοβαρά προβλήματα που αντιμετωπίζει η Κύπρος τα τελευταία χρόνια σε σχέση με την πρόληψη, την αποτροπή και τη διαχείριση των σαφώς δυσανάλογων μεταναστευτικών πιέσεων που αντιμετωπίζουμε.

Λαμβάνοντας υπόψη το γεγονός ότι το 2022 οι μεταναστευτικές ροές έχουν ξεπεράσει κάθε προηγούμενο και οι δυνατότητες ανταπόκρισης των Υπηρεσιών έχουν εξαντληθεί, ο κ. Ιωάννου θα καλέσει τους εταίρους να περάσουν από θεωρητική προσέγγιση της αλληλεγγύης σε πιο πρακτικές λύσεις. Σε αυτό το πλαίσιο, θα θέσει στο τραπέζι την αξιολόγηση του μηχανισμού εθελοντικής μετεγκατάστασης, ο οποίος δεν είχε αποτέλεσμα και την αντικατάστασή του με ένα πιο αποτελεσματικό και κυρίως δεσμευτικό σύστημα, που θα παρέχει ουσιαστική αποφόρτιση των κρατών μελών πρώτης γραμμής.

Ανάμεσα σε άλλα, ο Υπουργός θα υπογραμμίσει εκ νέου την άμεση ανάγκη για κατάρτιση στοχευμένου Σχεδίου Δράσης για την περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου, με έμφαση στον ρόλο και τις ευθύνες της Τουρκίας, ενώ θα ζητήσει τη λήψη μέτρων από πλευράς της ΕΕ, τα οποία θα περιορίσουν δραστικά τη συστηματική προώθηση ροών μέσω των κατεχομένων.

Ταυτόχρονα, ο κ. Κωνσταντίνος Ιωάννου θα τονίσει την ανάγκη ανάληψης δράσης σε επίπεδο ΕΕ για άμεση συνομολόγηση νέων και αποτελεσματική εφαρμογή των υφιστάμενων Συμφωνιών Επανεισδοχής, συνδυάζοντας το μεταναστευτικό με την ευρύτερη πολιτική οικονομικής ενίσχυσης τρίτων χωρών στο πλαίσιο της ευρωπαϊκής γειτονίας.

Ο Υπουργός Εσωτερικών επιστρέφει στην Κύπρο τη Παρασκευή το απόγευμα, 10 Μαρτίου.

(ΕΦυς)


Πίσω στην προηγούμενη σελίδα