Υπουργείο Εσωτερικών Μετάβαση στο περιεχόμενο
Κυπριακή Δημοκρατία Υπουργείο Εσωτερικών
11/05/2022

Δηλώσεις του Υπουργού Εσωτερικών μετά το πέρας της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Νομικών, Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως αναφορικά με τη συγκρότηση μονάδας για επιτήρηση της πράσινης γραμμής

11-05-2022 14:37

Για το θέμα που αφορά στη συγκρότηση μονάδας για επιτήρηση της πράσινης γραμμής, λόγω της κατάστασης εκτάκτου ανάγκης που διέρχεται η χώρα από τις αυξημένες μεταναστευτικές ροές, μίλησε σήμερα ο Υπουργός Εσωτερικών κ. Νίκος Νουρής. Η χώρα δεν έχει την πολυτέλεια να αναμένει χρονοβόρες αποφάσεις, όταν σε καθημερινή βάση οι εισροές είναι τέτοιες που έχουν δημιουργήσει ένα τεράστιο ‘ανισοζύγιο’ μεταξύ των εισροών και των εκροών, είπε σε δηλώσεις του.

Μιλώντας στους δημοσιογράφους, μετά το πέρας της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Νομικών, Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως, ο Υπουργός Εσωτερικών ανάφερε ότι στην Επιτροπή Νομικών ξεκίνησε η συζήτηση της πρότασης του Υπουργείου Δικαιοσύνης για τη συγκρότηση μονάδας επιτήρησης της πράσινης γραμμής.

Είπε ότι η πρόταση είναι συγκεκριμένη και «διαλαμβάνει για την πρόθεση της Κυβέρνησης να προχωρήσει με ένα συγκεκριμένο τρόπο στην πρόσληψη συμβασιούχων για να επιταχύνουμε τις διαδικασίες μπροστά στην κατάσταση εκτάκτου ανάγκης που διέρχεται η χώρα, όσον αφορά τα θέματα μεταναστευτικών ροών από την πράσινη γραμμή».

Επανέλαβε ότι αφορά σε συγκεκριμένη πρόταση, σημειώνοντας ότι ακούστηκαν τοποθετήσεις και κατά κύριο λόγο προβληματισμοί, όσον αφορά τη συνδικαλιστική πλευρά του θέματος.

«Επειδή αυτό είναι κάτι που άπτεται του Υπουργείου Δικαιοσύνης, επιτρέψτε μου να σταθώ στην πολιτική διάσταση του θέματος που αφορά το Υπουργείο Εσωτερικών», είπε.

«Το Υπουργείο Εσωτερικών έχει ξεκαθαρίσει ότι για μάς, ο μόνος τρόπος για να υπάρξει έλεγχος των ροών από την πράσινη γραμμή που σήμερα ξεπερνά το 90 % των παράτυπων εισροών στην Κυπριακή Δημοκρατία μέσω αυτής της οδού, είναι να εφαρμοστούν ταυτόχρονα και συνεργιστικά, τόσο η τοποθέτηση φυσικών εμποδίων στην πράσινη γραμμή όσο η συγκρότηση μονάδας επιτήρησης, αλλά βεβαίως και η πολύ σημαντική βοήθεια που αναμένουμε να δώσει το σύστημα επιτήρησης που αναμένεται να τοποθετηθεί από το τέλος του καλοκαιριού και μετά», ανάφερε.

«Ως εκ τούτου θέλω να ελπίζω ότι με την επαναφορά του θέματος στην επόμενη ημερήσια διάταξη της Επιτροπής, έχει γίνει κατανοητό από τα κοινοβουλευτικά κόμματα το επείγον του χαρακτήρα στο συγκεκριμένο θέμα», πρόσθεσε ο κ. Νουρής.

Σημείωσε ότι θα γίνουν ενέργειες στο μεσοδιάστημα για να ικανοποιηθούν κάποιες θέσεις ιδιαίτερα εκ μέρους των συνδικαλιστικών οργάνων. «Αλλά εκείνο το οποίο πρέπει να καταλάβουμε όλοι είναι ότι αυτή η χώρα δεν έχει την πολυτέλεια να αναμένει χρονοβόρες αποφάσεις, όταν σε καθημερινή βάση οι εισροές είναι τέτοιες που έχουν δημιουργήσει ένα τεράστιο ‘ανισοζύγιο’ μεταξύ των εισροών και των εκροών», τόνισε.

«Παρά το γεγονός ότι καταβάλλουμε τεράστιες προσπάθειες μαζί με την Αστυνομία για να προχωρούμε σε θέματα απελάσεων, παρά το γεγονός ότι έχουμε καταφέρει- γιατί πρόκειται περί επιτεύγματος πιστέψτε με- να επιστρέψουμε τους πρώτους τέσσερις μήνες του 2022, 1645 μετανάστες στις χώρες τους, που είναι κατά μέσο όρο ο ψηλότερος αριθμός κατ΄αναλογία μεταξύ των χωρών μελών της ΕΕ, αυτός ο αριθμός πόρρω απέχει από τις 7 και πλέον χιλιάδες που έχουν αφιχθεί τους πρώτους μήνες του 2022», είπε ο Υπουργός Εσωτερικών.

Τόνισε δε πως δεν υπάρχουν μαγικές συνταγές και πρόσθεσε ότι «είναι επιβαλλόμενο να υπάρχει επιτήρηση της πράσινης γραμμής» εξηγώντας πως αποτελεί «συμβατική μας υποχρέωση και απέναντι στην ΕΕ, βάσει του κανονισμού της πράσινης γραμμής».

«Θέλω να ελπίζω ότι η Βουλή των Αντιπροσώπων θα δώσει το πράσινο φως για να προχωρήσουμε στη συγκρότηση αυτού του σώματος», ανάφερε.

Ερωτηθείς κατά πόσο τα καθήκοντα των 300 συμβασιούχων θα είναι μόνο η επιτήρηση της πράσινης γραμμής, ο κ. Νουρής απάντησε ότι «τα καθήκοντα αυτής της μονάδας είναι καθήκοντα αποτροπής εισόδου στη Δημοκρατία παράνομων που δεν έχουν δικαίωμα να εισέλθουν από την πράσινη γραμμή». Εξηγώντας την έννοια των ‘βοηθητικών καθηκόντων’ που αναγράφεται στην πρόταση, σημείωσε ότι αυτή αναφέρεται στο ενδεχόμενο «αυτοί οι άνθρωποι να χρησιμοποιηθούν στην περίπτωση που στα κέντρα, όπως για παράδειγμα στο ‘ Πουρνάρα’, ή έχουμε συρράξεις ή έχουμε συγκρούσεις» και διευκρίνισε ότι η συγκεκριμένη μονάδα θα βοηθά πάντοτε σε ό,τι έχει να κάνει με την έννοια της μετανάστευσης.

Σε ερώτηση δημοσιογράφου αναφορικά με τα ψυχομετρικά τεστ και εάν υπάρχει ανησυχία στο ότι οι συμβασιούχοι θα είναι κάτοχοι όπλων, ο Υπουργός ανάφερε ότι το ερώτημα αφορά στο αρμόδιο Υπουργείο και την Αστυνομία Κύπρου και υπογράμμισε ότι αυτό που πάνω απ’ όλα ανησυχεί τον ίδιο είναι, όπως είπε, που «βλέπω την πατρίδα μου αυτή τη στιγμή να γίνεται ένα χώρος εισδοχής παράνομων καθημερινά και δεν μπορούμε να αντιδράσουμε με έναν σωστό τρόπο για να περιορίσουμε τις εισροές».

«Επομένως θα πρέπει να γίνουν όλα με τον σωστό τρόπο, με τελικό στόχο και αποτέλεσμα να περιορίσουμε τις εισροές», κατέληξε ο Υπουργός Εσωτερικών.

Για το βίντεο δηλώσεων εδώ (VOULI.TV)

(ΕΦυς)


Πίσω στην προηγούμενη σελίδα