Υπουργείο Εσωτερικών Μετάβαση στο περιεχόμενο
Κυπριακή Δημοκρατία Υπουργείο Εσωτερικών
08/11/2021

Δηλώσεις του Υπουργού Εσωτερικών μετά το πέρας της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Οικονομικών και Προϋπολογισμού για τον Προϋπολογισμό του Υπουργείου για το έτος 2022

08-11-2021 14:55

Ο Υπουργός Εσωτερικών κ. Νίκος Νουρής προέβη σήμερα το πρωί σε παρουσίαση προς την Κοινοβουλευτική Επιτροπή Οικονομικών και Προϋπολογισμού του Προϋπολογισμού του Υπουργείου Εσωτερικών (ΥΠΕΣ) για το έτος 2022.

Μετά το πέρας της Επιτροπής προέβη σε δηλώσεις προς τους δημοσιογράφους λέγοντας πως ο Προϋπολογισμός για το 2022 «αβίαστα μπορεί να χαρακτηριστεί αναπτυξιακός και εξαιρετικά στοχευμένος».

Σημείωσε πως είναι ένας Προϋπολογισμός με ξεκάθαρη προσέγγιση για τη στήριξη και τον επιμερισμό των δαπανών προς την ύπαιθρο και τις αγροτικές περιοχές, και προς αναπτυξιακά έργα. Όπως είπε, ο Προϋπολογισμός χαρακτηρίζεται από έντεκα άξονες δραστηριότητας, στους οποίους ξεχωρίζουν σημαντικές μεταρρυθμιστικές προσπάθειες.

Αναφερθείς στον άξονα της μεταρρύθμισης της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, είπε πως βρίσκεται σε προχωρημένο στάδιο και εξέφρασε την ελπίδα να είναι ενώπιον της Ολομέλειας της Βουλής, εντός των χρονοδιαγραμμάτων που τέθηκαν.

Αναφέρθηκε και σε άλλο σημαντικό άξονα- δραστηριότητας, τη στεγαστική πολιτική, η οποία όπως είπε «έχει αγκαλιαστεί από τον κόσμο».

«Το ΥΠΕΣ ανταποκρινόμενο στο μεγάλο ενδιαφέρον, έχει τριπλασιάσει τις δαπάνες του για την επόμενη χρονιά» είπε και ενημέρωσε ότι στο τέλος αυτής της χρονιάς θα επαναξιολογηθούν τα σχέδια προκειμένου εντός του 2022 να επαναπροκηρυχθούν. Εξήγησε ότι αυτό θα γίνει γιατί, όπως είπε, «έχουμε αφουγκραστεί τα αιτήματα των πολιτών, ιδιαίτερα των νέων ανθρώπων και κάποια από αυτά ευελπιστώ ότι θα μπορέσουμε να τα υλοποιήσουμε και να τα εντάξουμε στη νέα μας προσπάθεια για την αναβίωση της υπαίθρου μας και την αντιμετώπιση της αστυφιλίας, που είναι πρωταρχικός στόχος αυτής της Κυβέρνησης».

Ο κ. Νουρής είπε πως παρουσίασε ενώπιον της Επιτροπής το σύνολο των διαφόρων πολεοδομικών παρεμβάσεων του ΥΠΕΣ μέσω σχεδίων ανάπτυξης, αλλά και παραχώρησης κινήτρων, ώστε να συνδράμει αποφασιστικά στην πολεοδομικής ανάπτυξη της Κύπρου. «Σημαντικό μερίδιο σε αυτή μας την προσπάθεια διαλαμβάνει η διαδικασία ταχείας αδειοδότησης που ήδη εφαρμόζεται από τον Οκτώβρη του 2020 σε ό,τι αφορά στην ανέγερση μιας κατοικίας και την έκδοση άδειας μέσα σε κατά μέγιστο 20 μέρες». Αυτή η πολιτική για πολύ μεγαλύτερες αναπτύξεις, μέχρι 20 οικιστικές μονάδες, όπως είπε, μπορεί να γίνει πράξη από την 1η Ιουνίου 2022.

«Βεβαίως συμπληρώνεται και ολοκληρώνεται η διαδικασία αδειοδότησης με τη συζήτηση στην Επιτροπή Εσωτερικών που ελπίζουμε να ολοκληρωθεί σύντομα, για την αδειοδότηση των μεγάλων στρατηγικών επενδύσεων κατά μέγιστο σε 12 μήνες, ώστε αυτοί που επιλέγουν να επενδύσουν είτε ντόπιοι είτε ξένοι στη χώρα μας, να ξέρουν εκ προοιμίου ότι θα αδειοδοτηθούν κατά μέγιστο σε 12 μήνες και όχι σε αόριστα χρονοδιαγράμματα, όπως συμβαίνει μέχρι σήμερα», συμπλήρωσε ο κ. Νουρής.

Σε σχέση με τον άξονα για την πολιτική ασύλου και μετανάστευσης, ο κ. Νουρής είπε πως έχει απαντήσει σε πολλά ερωτήματα από τους Βουλευτές και ανακοίνωσε πως θα συζητηθεί και σε ευρεία σύσκεψη υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας την ερχόμενη Τετάρτη στο Προεδρικό.

Είπε πως έχει επεξηγήσει στην Επιτροπή την προσπάθεια που γίνεται της ηλεκτρονικής διακυβέρνησης και της επέκτασης της στο σύνολο των υπηρεσιών του ΥΠΕΣ, ενώ ήδη οι επιδόσεις έχουν βελτιωθεί κατά πολύ και στο Τμήμα Πολεοδομίας, στο Κτηματολόγιο, στο Τμήμα Μετανάστευσης και σε πολλά άλλα Τμήματα.

Ο Υπουργός είπε πως ανέλυσε επίσης τη διεύρυνση του σχεδίου προστασίας των παραλιών μέσω της ναυαγοσωστικής υπηρεσίας και κάτω από το Σχέδιο «Σαλαμίς».

«Πλέον από την 1η του νέου χρόνου εντάσσει όλες ανεξαίρετα τις επαρχίες της Κυπριακής Δημοκρατίας, αναβαθμίζει τις παρεχόμενες υπηρεσίες και εξοπλίζει τους ναυαγοσώστες με τον σωστό εξοπλισμό, ώστε να παρέχεται η υπηρεσία στο σύνολο των λοουμένων», είπε.

Επίσης, πρόσθεσε πως επεξήγησε στην Επιτροπή την πολύ στοχευμένη προσπάθεια της ανάδειξης του Κέντρου της Λευκωσίας, το οποίο αφέθηκε σε μαρασμό για πολλούς και διάφορους λόγους, όπως είπε.

«Γίνεται πλέον μια ξεκάθαρη δραστική παρέμβαση από την Κυβέρνηση είτε με τη μετακίνηση της Αρχιτεκτονικής Σχολής στην περιτοιχισμένη πόλη, πολύ δε περισσότερο με την παροχή συγκεκριμένων κινήτρων και στον ιδιωτικό και στον ευρύτερο δημόσιο τομέα, τα οποία χρηματοδοτούνται με το ποσό της τάξης των €15 εκ. μέσα από το Ταμείο Ανάκαμψης για να δοθούν στην ανέγερση φοιτητικών εστιών», τόνισε ο κ. Υπουργός.

Ακολούθως, αναφέρθηκε στην παρουσίαση προς την Επιτροπή για την πολιτική του Υπουργείου σχετικά με τον έλεγχο των σωματείων και των ιδρυμάτων, κάτι, όπως είπε, «που τα τελευταία χρόνια αποτελούσε μόνιμη παρέμβαση και σημείωση στις εκθέσεις της Moneyval σε ό,τι αφορά στα θέματα διαφθοράς στη χώρα».

«Έχω ανακοινώσει ήδη ότι το ΥΠΕΣ έχει προβεί στη διαγραφή 2.200 τέτοιων σωματείων και βεβαίως προχωρούμε στην εξέταση των υπολοίπων αιτήσεων. Είμαστε σε πάρα πολύ καλό δρόμο όσον αφορά στον εξορθολογισμό», είπε ο Υπουργός και πρόσθεσε ότι προβλήματα υπάρχουν αλλά δίνονται ευκαιρίες μέσα από τον διάλογο. Ξεκαθάρισε δε πως «στο ΥΠΕΣ είμαστε αποφασισμένοι να περιορίσουμε το συγκεκριμένο πρόβλημα».

Ο κ. Νουρής ανέφερε ακόμη πως απαντήθηκαν ερωτήματα κατά τη διάρκεια της Επιτροπής τόσο σε σχέση με τις δράσεις της Υπηρεσίας της Πολιτικής Άμυνας, τις παρεμβάσεις στα θέματα των πυρκαγιών στην Κύπρο, αλλά και της στήριξης προς την Ελλάδας στα τελευταία προβλήματα που αντιμετώπισε.

Σε σχέση με το εν λόγω θέμα είπε πως κατά την τελευταία συνάντηση προ λίγων ημερών που είχε με τον Γάλλο Υπουργό Εσωτερικών έχει ζητήσει εκ νέου τη συζήτηση για δημιουργία βάσης αεροσκαφών στην Κύπρο για να χρησιμοποιείται από αεροσκάφη για πυροπροστασία.

Ακολούθως, σε ερώτηση δημοσιογράφου, ο Υπουργός κλήθηκε να εξηγήσει την αναφορά του κατά την Κοινοβουλευτική Επιτροπή ότι «η Κύπρος βρίσκεται σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης για το μεταναστευτικό». Ο Υπουργός είπε ότι «το Υπουργείο Εσωτερικών δεν είναι αβίαστα που έχει τοποθετηθεί ότι βρισκόμαστε σε μια κατάσταση εκτάκτου ανάγκης όσον αφορά τη μετανάστευση».

«Από την 1η Οκτωβρίου αντιμετωπίζουμε ένα τεράστιο κύμα ροών, όλες από την πράσινη γραμμή», υπογράμμισε. «Κατά μέσο όρο έχω αναφέρει ότι δεχόμαστε καθημερινά μεταξύ 60 - 100 μεταναστών από σημεία της πράσινη γραμμής, όλοι προερχόμενοι από τα κατεχόμενα προφανώς, και όλοι προερχόμενοι από την Τουρκία, είτε αεροπορικώς από την Κωνσταντινούπολη, είτε από τα νότια τουρκικά παράλια», πρόσθεσε ο κ. Νουρής.

Σημείωσε ότι είναι γι΄ αυτόν τον λόγο που δικαιολογούνται απόλυτα οι παρεμβάσεις σε όλα τα επίπεδα - είτε του Προέδρου της Δημοκρατίας, είτε Υπουργού Εσωτερικών ή Εξωτερικών- για την αναγκαιότητα φύλαξης των νότιων τουρκικών παραλίων από την υπηρεσία FRONTEX της ΕΕ, αλλά βεβαίως και για την αναγκαιότητα η Τουρκία να συμμορφωθεί, και για την Κύπρο, στις συμφωνίες της που έχει συνάψει με την ΕΕ στα θέματα της συγκράτησης των μεταναστών.

Ενημέρωσε ξανά ότι επειδή το θέμα έχει πλέον πάρει ανησυχητικές διαστάσεις, το Υπουργείου Εσωτερικών ζήτησε, και ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ανταποκρίθηκε, την ερχόμενη Τέταρτη να πραγματοποιηθεί διευρυμένη σύσκεψη στην παρουσία αρμόδιων Υπουργών, για να συζητηθούν και να ληφθούν αποφάσεις για την αντιμετώπιση και τη διαχείριση του μεταναστευτικού.

Ερωτηθείς για την πράσινη γραμμή και μέχρι πού αναμένεται να φτάσει το εύρος των «φυσικών εμποδίων» κατά μήκος της, ο Υπουργός απάντησε ότι «η πρακτική αυτή θα εφαρμοστεί εκεί και όπου χρειάζεται για να υπάρξει αποτροπή των ροών».

(ΕΦυς)


Πίσω στην προηγούμενη σελίδα