Υπουργείο Εσωτερικών Μετάβαση στο περιεχόμενο
Κυπριακή Δημοκρατία Υπουργείο Εσωτερικών
30/05/2021 03:04:10 PM

Βουλευτικές Εκλογές 2021 – O Γενικός Έφορος Εκλογών απάντησε σε ερωτήσεις δημοσιογράφων κατά τη δήλωσή του για την προσέλευση ψηφοφόρων μέχρι τις 12μ.
Ο Γενικός Έφορος Εκλογών δρ Κώστας Κωνσταντίνου, στο πλαίσιο της δήλωσής του για την προσέλευση ψηφοφόρων μέχρι τις 12μ., οπόταν έκλεισαν προσωρινά οι κάλπες, απάντησε σε ερωτήσεις δημοσιογράφων.

Σε ερώτηση δημοσιογράφου για καταγγελίες σχετικά με παραβίαση της εκλογικής νομοθεσίας και την αποστολή μηνυμάτων sms χθες βράδυ, ο δρ Κωνσταντίνου επιβεβαίωσε ότι έχει δεχθεί σχετικές αναφορές για παραβίαση των προνοιών της νομοθεσίας από διάφορους. Σημείωσε ότι «όποιος έχει στοιχεία, τα οποία αφορούν επηρεασμό ψηφοφόρων, θα πρέπει να απευθυνθεί στην Αστυνομία, να κάνει συγκεκριμένη καταγγελία, ώστε να υπάρξει το κατάλληλο μαρτυρικό υλικό για υπόθεση στο δικαστήριο».

Είπε ότι το Γραφείο του Γενικού Εφόρου «έχει εκδώσει κατ’ επανάληψη ανακοινώσεις με τις οποίες διευκρινίζει ότι μετά το κλείσιμο της προεκλογικής περιόδου, η ώρα 12 τα μεσάνυκτα της Παρασκευής, απαγορεύεται η οποιαδήποτε εκλογική δραστηριότητα».

Πρόσθεσε ότι έχει αποστείλει σχετική ενημέρωση, μέσω επιστολής, και προς τους εκλογικούς συνδυασμούς ενώ, όπως είπε, έχει ταυτόχρονα ενημερώσει και τον Αρχηγό της Αστυνομίας, ώστε να επιληφθεί των οποιωνδήποτε περιπτώσεων υπάρξουν. Σημείωσε ότι είναι ενήμερη και η Επίτροπος Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων και τα περιστατικά θα τύχουν διερεύνησης από τις αρμόδιες αρχές της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Ερωτηθείς για το πόσες καταγγελίες έχουν τεθεί ενώπιον του, επανέλαβε ο Γενικός Έφορος Εκλογών ότι δεν είναι αρμοδιότητα του να ελέγχει και ότι οι καταγγελίες πρέπει παραπέμπονται στην Αστυνομία. Σημείωσε δε ότι, όπου παρουσιάστηκαν προβλήματα σε σχέση με το θέμα αυτό, ο Γενικός Έφορος έχει επέμβει και προβεί σε ενέργειες προς αποκατάσταση και εφαρμογή της νομοθεσίας, στο βαθμό που υπάρχει η δυνατότητα και με τους μηχανισμούς που διαθέτει.

Κληθείς να απαντήσει κατά πόσο αυτή τη στιγμή μπορούμε να μιλάμε για περίπου 70% αποχή, ο Γενικός Έφορος απάντησε ότι «δεν μπορούμε να μιλάμε για αποχή, διότι η διαδικασία ακόμη βρίσκεται σε εξέλιξη. Για την αποχή θα πρέπει να μιλήσουμε η ώρα 6μ.μ».

Σχολιάζοντας την προσέλευση είπε ότι «είναι κάπως χαμηλότερη τώρα», ενώ η ώρα 10 π.μ., πρόσθεσε, ήταν στο ίδιο περίπου ποσοστό σε σύγκριση με τις περασμένες Βουλευτικές Εκλογές του 2016.

Ανάφερε ότι στη βάση της ενημέρωσης του που τυγχάνει από τους Εφόρους Εκλογής, λίγο πριν τις 12 μ. υπήρχε πιο έντονη παρουσία των ψηφοφόρων στα εκλογικά κέντρα. Έγινε προσπάθεια να εξυπηρετηθούν οι εκλογείς, είπε, με οδηγίες προς τους προεδρεύοντες, όσοι ήταν στα εκλογικά κέντρα, να τους δοθεί η ευκαιρία να ψηφίσουν.

Εξήγησε ότι οι αριθμοί που παρουσιάστηκαν κατά την αρχική του δήλωση δεν ήταν πλήρως επικαιροποιημένοι. Πρόσθεσε ότι θα πρέπει να περιμένουμε τα τελικά αποτελέσματα προκειμένου να γνωρίζουμε ποια θα είναι τελικά η συμμετοχή.

Ερωτηθείς εάν εκτιμάται ότι μετά τη 1 μ.μ. θα υπάρχει αύξηση της ροής των ψηφοφόρων, ο Γενικός Έφορος Εκλογών απάντησε ότι είναι αναρμόδιος να απαντήσει στην ερώτηση αυτή, λέγοντας ότι ευελπιστεί όπως υπάρξει αύξηση στην προσέλευση.

Σε ερώτηση για τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και κατά πόσο η ομάδα του Γραφείου Τύπου και Πληροφοριών έχει εντοπίσει παραβιάσεις από συγκεκριμένα επιτελεία ή υποψηφίους, ο Γενικός Έφορος είπε ότι έχουν δοθεί οδηγίες στο Γραφείο Τύπου και Πληροφοριών να παρακολουθεί και να καταγράφει τα περιστατικά, λέγοντας ότι μέχρι στιγμής φαίνεται αυτά να είναι μεμονωμένα.

Ο Γενικός Έφορος στη συνέχεια υπενθύμισε ότι οι ψηφοφόροι μπορούν να ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα μέχρι τις 6μμ. Απεύθυνε παράκληση όπως προσέλθουν έγκαιρα για την καλύτερη εξυπηρέτησή τους, λαμβάνοντας υπόψη και τις διαδικασίες με τα μέτρα προφύλαξης για τον COVID-19, στη βάση των πρωτοκόλλων.

Ερωτηθείς και κατά πόσο οι εργοδότες πρέπει να παρέχουν τις σχετικές διευκολύνσεις στους εργοδοτούμενους στη βάση της εκλογικής νομοθεσίας, ο Γενικός Έφορος Εκλογών ανάφερε ότι «το δικαίωμα της ψήφου είναι απεριόριστο».

«Ακριβώς για αυτό τον σκοπό κάναμε τον ειδικό εκλογικό κατάλογο, για να δοθεί το δικαίωμα προς τους συμπολίτες μας, που τους περιορίζει το διάταγμα του Υπουργού Υγείας, λόγω του έχουν διαγνωσθεί θετικοί στον κορωνοϊό. Κατά ανάλογο τρόπο κανείς δεν μπορεί να εμποδίσει οποιονδήποτε εκλογέα από το να ασκήσει το δικαίωμα του». Καταλήγοντας, τόνισε ότι οι εργοδότες οφείλουν να διευκολύνουν όλους όσοι είναι εγγεγραμμένοι στον εκλογικό κατάλογο, να παραστούν στα εκλογικά κέντρα και να ασκήσουν το δικαίωμα της ψήφου.


Πίσω στην προηγούμενη σελίδα