Υπουργείο Εσωτερικών Μετάβαση στο περιεχόμενο
Κυπριακή Δημοκρατία Υπουργείο Εσωτερικών
14/09/2022

Δήλωση Υπουργού Εσωτερικών κ. Νίκου Νουρή μετά τη Συνεδρία του Υπουργικού Συμβουλίου για προσωρινή επέκταση λευκής ζώνης σε περιοχές και για παραχώρηση πρόσθετων κινήτρων σε διατηρητέα κτίσματα

14-09-2022 13:12

To Υπουργικό Συμβούλιο στη σημερινή του συνεδρία, μεταξύ άλλων, έχει πάρει κάποιες σημαντικές αποφάσεις που άπτονται του Υπουργείου Εσωτερικών.

Η πρώτη αφορά την επέκταση της λευκής ζώνης, μέχρι τον Σεπτέμβριο του 2023, στην περιοχή της Πέγειας και αυτό λόγω των αναφορών που έγιναν στην περιβαλλοντική γνωμάτευση για το θέμα του Ακάμα. Κρίνοντας ότι μπορεί να υπάρξουν ανάγκες για περαιτέρω μελέτες στην περιοχή της Πέγειας και στη δημοσίευση του τοπικού σχεδίου, κηρύξαμε λευκή ζώνη στην περιοχή της Πέγειας που θα απαγορεύσει την όποια νέα ανάπτυξη μέχρι τον Σεπτεμβρίου του 2023, εν αναμονή ακριβώς αυτών των εξελίξεων.

Λευκή ζώνη αποφασίστηκε να κηρυχθεί και στην περιοχή της κοινότητας του Μενοίκου, επίσης μέχρι τον Σεπτέμβριο του 2023 και επίσης εν αναμονή της ολοκλήρωσης των νέων ζωνών, σεβόμενοι και τη θέση του Κοινοτικού Συμβουλίου και κυρίως αναγνωρίζοντας ότι στη συγκεκριμένη περιοχή υπάρχει σοβαρή όχληση και επιβάρυνση από τη λειτουργία κτηνοτροφικών μονάδων. Με την ενέργεια μας αυτή θέλουμε ακριβώς να αποτρέψουμε την όποια νέα ανάλογη ανάπτυξη στη συγκεκριμένη περιοχή.

Το τρίτο θέμα, το οποίο άπτεται του Υπουργείου Εσωτερικών και είναι μια εξαιρετικά σημαντική απόφαση, αφορά κίνητρα που δίνονται στα διατηρητέα κτίσματα και οικοδομές, που αποτελούν μέρος της πολιτιστικής μας κληρονομίας.

Η σημερινή υιοθέτηση από το Υπουργικό Συμβούλιο της πρότασης του Υπουργείου Εσωτερικών για την παραχώρηση πρόσθετων κινήτρων για τα διατηρητέα κτίσματα ακριβώς αποσκοπεί, αφενός στο να βελτιωθούν τα κίνητρα για τη στήριξη των διατηρητέων οικοδομών, αναγνωρίζοντας ακριβώς και το πρόβλημα που υπάρχει στην αύξηση των κατασκευαστικών δαπανών.

Πρόσθετα με τα κίνητρα αυτά που παραχωρούνται στοχεύουμε και θέλουμε με αυτή την απόφαση να δώσουμε τη δυνατότητα στήριξης κάποιων επικίνδυνων κυρίως οικοδομών και να συνδράμουμε στην προσπάθεια ανάπλασης και αναζωογόνησης αυτών των οικοδομών, οι οποίες κατά κύριο λόγο χωροθετούνται στα αστικά κέντρα των πόλεων.

Πιο συγκεκριμένα τα κίνητρα που αποφασίστηκαν και παρέχονται συνίστανται στα εξής:

· Αύξηση κατά μέγιστο της χορηγίας από €90.000 σε €100.000 για τη στήριξη και ανάπλαση μια διατηρητέας οικοδομής.

· Αύξηση του κόστους συντήρησης για κατοικίες μέχρι 300 τ.μ. από €1.200 σε €1.400 το τ.μ.

Αυτή η αύξηση διαφοροποιείται εάν η κατοικία είναι μεταξύ 300 τ.μ. -1000 τ.μ. από €1.100 ευρώ, που ήταν μέχρι σήμερα, σε €1.300, και στην περίπτωση κατοικιών ή μεγάλων κτισμάτων πέραν των 1.000 τ.μ., η αύξηση γίνεται από €700 σε €1.000 το τ.μ.

Πρόσθετα αναγνωρίζοντας αυτό που είπα προηγούμενα, ότι υπάρχουν αρκετές οικοδομές, οι οποίες είναι σε όχι καλή κατάσταση και χρειάζεται μια άμεση παρέμβασή τους, παρέχεται ένα ενδιάμεσο κίνητρο μέχρι €20.000, νοουμένου ότι αυτό θα καλύπτει τα 2/3 της συνολικής δαπάνης στήριξης και αποκατάστασης σε αυτές τις οικοδομές και μάλιστα αυτό το κίνητρο θα παρέχεται ανά δεκαετία και όχι ανά εικοσαετία, όπως συνέβαινε μέχρι σήμερα.

Με αυτά τα συγκεκριμένα κίνητρα, ευελπιστούμε ότι αφενός μεν θα αρθεί η επικινδυνότητα σε πολλά από αυτά τα κτίσματα και βεβαίως θα βοηθήσουμε στην ανάπλαση αυτών των πολύ αξιολόγων διατηρητέων οικοδομών που, επαναλαμβάνω, αποτελούν μέρος της πολιτιστικής μας κληρονομιάς.

(ΕΦυς)


Πίσω στην προηγούμενη σελίδα