Υπουργείο Εσωτερικών Μετάβαση στο περιεχόμενο
Κυπριακή Δημοκρατία Υπουργείο Εσωτερικών
11/10/2021 08:36:11 AM

Χαιρετισμός Υπουργού Εσωτερικών κ. Νίκου Νουρή στα εγκαίνια του κτηρίου του Κοινοτικού Συμβουλίου Τόχνης και Δρόμου Τόχνης προς παλαιό δρόμο Λευκωσίας-Λεμεσού

10-10-2021 18:16


Είναι με ιδιαίτερη χαρά που παρευρίσκομαι σήμερα για δεύτερη φορά σε συντομο χρονικό διάστημα στην κοινότητα της Τόχνης για την τέλεση των εγκαινίων δύο ακόμα σημαντικών έργων υποδομής για την Κοινότητα. Των Κοινοτικών Κτηρίων και του δρόμου της Τόχνης «Κουρτζιών».

Πρόκειται για δύο σημαντικά έργα, τα οποία εκτελέστηκαν από τον κρατικό προϋπολογισμό, με κύριο στόχο την ανάπτυξη της κοινότητας, την αναβάθμιση των παρεχόμενων υπηρεσιών και τη βελτίωση της ποιότητας ζωής των κατοίκων της Τόχνης.

Η αναπαλαίωση του πρώην τουρκοκυπριακού σχολείου της Τόχνης με στόχο να χρησιμοποιηθεί ως Κοινοτικά Κτήρια ξεκίνησε τον Ιούνιο 2020 και ολοκληρώθηκε τον Αύγουστο 2021 με τη συνολική δαπάνη να ανέρχεται στις €341.000 περίπου, συμπ. του ΦΠΑ.

Επιπρόσθετα από το πιο πάνω ποσό, παραχωρήθηκε επιπλέον οικονομική βοήθεια ύψους €8.000 από το αποθεματικό κονδύλι του Επάρχου για τη διαμόρφωση των πεζοδρομίων στην είσοδο των Κοινοτικών Κτηρίων και την κατασκευή μεταλλικών καγκελόθυρων.

Με τα νέα σύγχρονα και ευρύχωρα κτήρια υλοποιείται ο στόχος για ποιοτικότερες υπηρεσιες στους κατοίκους της κοινότητας, παρέχοντας τις απαραίτητες διευκολύνσεις για τον τοπικό πληθυσμό συμπληρώνοντας ένα κενό που υπήρχε σε σ΄χεση με τις υπηρεσίες που παρέχονται στα μεγάλα αστικά κέντρα.

Αυτό το έργο όμως παρέχει πρόσθετα και κοινωνικό όφελος. Η Κοινότητα διαθέτει πλέον ένα νέο χώρο ψυχαγωγίας, με δυνατότητες διεξαγωγής πολιτιστικών και καλλιτεχνικών εκδηλώσεων, σεμιναρίων, διαλέξεων κ.α.

Το 2ο έργο που εγκαινιάζουμε αφορά την αναβάθμιση του χωρητικού δρόμου των «Κουρτζιών», συνολικού μήκους 720 μ., που ξεκίνησε στις αρχές Απριλίου 2021 και ολοκληρώθηκε τέλη Σεπτεμβρίου με συνολικό κόστος €206.000 περίπου.

Οι εργασίες εκτελέστηκαν εξ’ολοκλήρου από συνεργεία της Επαρχιακής Διοίκησης Λάρνακας και περιλάμβαναν εκσκαφές, επιχωματώσεις, τοποθέτηση θεμελιού και ασφαλτικού σκυροδέματος, χάραξη γραμμών και τοποθέτηση ορειοδεικτών.

Η βελτίωση του δρόμου αποτελεί μια νέα όδευση προς και από την κοινότητα της Τόχνης, συμβάλλοντας στην καλύτερη διαχείριση του οδικού δικτύου, ρύθμιση της κυκλοφορίας των οχημάτων και ασφαλή κίνηση των πεζών.

Δεν θα πρέπει επίσης να παραγνωρίζεται το γεγονός ότι στο παρόν στάδιο βρίσκεται, επίσης, υπό εξέλιξη το εξωραϊστικό έργο ανάπλασης της κοίτης του ποταμού, δαπάνης ύψους €1.785.000. συμπ. ΦΠΑ, το οποίο χωροθετείται στο πυρήνα της κοινότητας. Εκτός από τη διαμόρφωση της κοίτης του ποταμού, το έργο περιλαμβάνει γέφυρα πρόσβασης οχημάτων, δημιουργία αμφιθεάτρου, πεζόδρομου, παιχνιδότοπου, υπογειοποίηση υπηρεσιών, καθώς επίσης χώρους στάθμευσης και χώρους υγιεινής.

Υπό εξέλιξη είναι επίσης και οι εργασίες αναβάθμισης του χωρητικού δρόμου Τόχνη-Καλαβασού, συνολικού μήκους 800 μ., οι οποίες διενεργούνται από τα συνεργεία της Επαρχιακής Διοίκησης. Το συνολικό κόστος των εργασιών που αναμένεται να ολοκληρωθούν περί τα τέλη Οκτωβρίου, θα ανέλθει περί τις €281.000 περίπου.

Όλα τα πιο πάνω έργα, σε συνάρτηση με το πάρκο αθλοπαιδιών που εγκαινιάσαμε τον Σεπτέμβριο του περασμένου έτους, θα συμβάλουν τα μέγιστα στην αισθητική αναβάθμιση της Τόχνης, στην περαιτέρω προβολή της πολιτιστικής κληρονομιάς της, στην ενίσχυση του αξιόλογου παραδοσιακού πυρήνα της Κοινότητας κάτι που με βεβαιότητα θα προσελκύσει το ενδιαφέρον ντόπιων και ξένων τουριστών στο γραφικό σας χωριό. Αυτή η αναβάθμιση του δομημένου περιβάλλοντος συνδράμει επίσης την αύξηση του επιχειρηματικού ενδιαφέροντος, αναζωογονώντας την περιοχή.

Κύριες και κύριοι,

Αμετάθετος στόχος της Κυβέρνησης παραμένει η στήριξη και αναζωογόνηση της υπαίθρου και των ορεινών μας περιοχών.

Μέσα από τέτοια έργα ανάπτυξης και υποδομής σε συνδυασμό με τη στεγαστική μας πολιτική που ευρίσκεται σε ισχύ, φιλοδοξούμε να καταστήσουμε πιο ελκυστικές τις περιοχές τόσο για τον γηγενή πληθυσμό τους επενδυτές αλλά και τους επιχειρηματίες. Το σημαντικότερο όμως για εμάς είναι να δημιουργήσουμε τις προϋποθέσεις και τις προοπτικές για συγκράτηση του υπάρχοντος πληθυσμού, αλλά και προσέλκυση νέων κατοίκων, συντείνοντας στη μείωση του φαινομένου της αστυφυλίας, που συνεχίζει να ταλανίζει τις κοινότητες της υπαίθρου μας.

Με την ευκαιρία μου σήμερα εδώ στην Κοινότητα της Τόχνης, θα ήθελα να ανακοινώσω ότι, στο πλαίσιο των Στεγαστικών Σχεδίων του Υπουργείου Εσωτερικών για απόκτηση ιδιόκτητης κατοικίας στα ορεινά, την ύπαιθρο, τις ακριτικές και μειονεκτικές περιοχές μας, έχουμε εγκρίνει, τα δύο τελευταία χρόνια 398 νέες αιτήσεις με την οικονομική βοήθεια που δόθηκε να ξεπερνά τα €13 εκ.

Μάλιστα, σε ό,τι αφορά ειδικά στα σχέδια που άρχισαν την 1η Μαρτίου 2021, οι αιτήσεις των πολιτών έχουν ξεπεράσει κάθε προσδοκία και πρόβλεψή μας, και αυτό βεβαίως για εμάς είναι καθόλα ευχάριστο. Από τις 398 αιτήσεις των στεγαστικών σχεδίων που μέχρι στιγμής έχουν κατατεθεί στο ΥΠΕΣ, οι 150 αφορούν στους εφτά τελευταίους μήνες, με το ποσό που θα παραχωρηθεί σε νεαρά κυρίως ζευγάρια και οικογένειες να ανέρχεται στα €6 εκ.

Λόγω της μεγάλης ανταπόκρισης και του αυξημένου ενδιαφέροντος έχουμε μεριμνήσει για την εξασφάλιση πρόσθετων πιστώσεων ώστε να ικανοποιηθούν όλα τα αιτήματα των πολιτών που εμπίπτουν στα κριτήρια των σχεδίων.

Μάλιστα έχουμε προνοήσει ώστε στον προυπολογισμό του 2022 να τριπλασιαστούν οι πιστώσεις για τα στεγαστικά μας σχέδια σε σύγκριση με το τρέχον έτος, και αυτό δείχνει την στοχοπροσήλωσή μας στο όραμα της πολιτικής της Κυβέρνησης για αναζωογόνηση των ορεινών περιοχών και της υπαίθρου, αναβάθμιση της ποιότητας ζωής των πολιτών, αλλά και εκσυγχρονισμό της τοπικής κοινωνίας.

Αρχές του 2022 θα επαναπροκηρύξουμε τα στεγαστικά σχέδια με αναθεωρημένα κριτήρια, προκειμένου αυτά να καταστούν ακόμη πιο ελκυστικά κυρίως για τους νέους μας δίδοντας, μέσω των κινήτρων, ιδιαίτερη έμφαση στην ανάπτυξη των ορεινών περιοχών.

Αγαπητοί,

Είμαστε σε μια κρίσιμη χρονικά στιγμή για το μέλλον της Τοπικής Αυτοδιοίκησης στη χώρα μας. Μέσω της μεταρρύθμισης και χωρίς να αλλοιώνουμε την ταυτότητα και τον τοπικό χαρακτήρα των Δήμων και των Κοινοτήτων μας, θέλουμε να δημιουργήσουμε ακόμη καλύτερες συνθήκες για τις τοπικές κοινωνίες, με πολλαπλά οφέλη για το σύνολο των πολιτών.

Στις 16 Σεπτεμβρίου έγινε το πρώτο αποφασιστικό βήμα προς την κατεύθυνση της μεταρρύθμιση, με τη ψήφιση των νομοσχεδίων για παράταση της θητείας των υφιστάμενων συμβουλίων τοπικών αρχών.

Αυτή η ρύθμιση δίνει το περιθώριο για οριστικοποίηση και των υπόλοιπων νομοσχεδίων για τα οποία η Βουλή έχει δεσμευθεί ότι θα προχωρήσει με πιστή προσήλωση στα χρονοδιάγραμματα που τέθηκαν για την άμεση ψήφιση τους. Τα νομοσχέδια αυτά περιέχουν πρόνοιες για την ουσιαστική μεταρρύθμιση Δήμων και κοινοτήτων, αλλά και τη δημιουργία επαρχιακών οργανισμών που θα διαχειρίζονται το νερό, την αποχέτευση, τα στερεά απόβλητα και την αδειοδότησης της ανάπτυξης.

Κύριες και κύριοι,

Οι συνενώσεις και οι συγχωνεύσεις δεν ήταν ποτε για την κυβέρνηση αυτοσκοπός. Είναι όμως το όχημα μετάβασης στην νέα εποχή ώστε να καταστούν οι Δήμοι και οι Κοινότητες μας οικονομικά και λειτουργικά βιώσιμες οντότητες παρέχοντας ποιοτικότερες υπηρεσίες στους πολίτες, στο χαμηλότερο δυνατό κόστος, με τις εξοικονομήσεις να επενδύονται στην ίδια την τοπική κοινωνία.

Μέσω του νομοσχεδίου που αφορά στις κοινότητες που δεν εντάσσονται σε δήμους, δημιουργούνται 32 τοπικά συμπλέγματα παροχής υπηρεσιών με τη συμμετοχή διαφόρων κοινοτήτων, οι οποίες συνορεύουν μεταξύ τους. Η Τόχνη έχει περιληφθεί σε τοπικό σύμπλεγμα παροχής υπηρεσιών μαζί με άλλες 15 κοινότητες της περιοχής ώστε να δημιουργηθεί η απαραίτητη πληθυσμιακή πυκνότητα.

Τα κοινοτικά συμβούλια που θα συμμετέχουν στο κάθε σύμπλεγμα, θα συνεργάζονται και θα συμπράττουν, ώστε να παρέχουν από κοινού υπηρεσίες στους κατοίκους των κοινοτήτων τους, όπως η διαχείριση αποκομιδής σκυβάλων, η προώθηση ενεργειών για σχεδιασμό και υλοποίηση ενοποιημένων έργων, η παροχή λογιστικών υπηρεσιών με ενιαίο λογισμικό σύστημα, τεχνική υποστήριξη από εξειδικευμένο εργατικό προσωπικό, υγειονομικές υπηρεσίες, υπηρεσίες ρύθμισης τροχαίας κινήσεως και άλλες. Παράλληλα, τα τοπικά αυτά συμπλέγματα θα ενισχυθούν με επιπλέον προσωπικό.

Αυτές οι νέες ρυθμίσεις θα έχουν ως επίκεντρο εσάς, τους κατοίκους της υπαίθρου, για την καλύτερη εξυπηρέτησή σας, αλλά και την μείωση του κόστους υπηρεσιών που θα απολαμβάνεται.

Αγαπητοί,

Σήμερα εγκαινιάζουμε δυο έργα, το κτήριο του Κοινοτικού Συμβουλίου και του δρόμου Τόχνης. Η υλοποίηση τους είναι το αποτέλεσμα συντονισμένων προσπαθειών και συνεργασίας πολλών φορέων από τον ιδιωτικό και δημόσιο τομέα. Θα ήθελα λοιπόν να εκφράσω τα συγχαρητήρια μου ευχαριστώντας δημόσια όλους όσοι εργάστηκαν για την εκτέλεση τους.

Συγχαίρω ιδιαίτερα τον Πρόεδρο φίλο Παντελή Χαραλάμπους και τα Μέλη του Κοινοτικού Συμβουλίου Τόχνης για τον ζήλο που επέδειξαν στην προώθηση της υλοποίησης αυτών των έργων αλλά και των υπολοίπων έργων υποδομής που βρίσκονται σε εξέλιξη.

Ιδιαίτερες ευχαριστίες βεβαίως προς την Επαρχιακή Διοίκηση Λάρνακας για την πολύ σημαντική συμβολή και συνεισφορά της.

Θα ήθελα να ευχαριστήσω θερμά και όλους εσάς για την εδώ παρουσία σας που επιβεβαιώνει τη διάθεση σας για πρόοδο και βελτίωση της κοινότητάς σας.

Θέλω καταληκτικά να σας διαβεβαιώσω, ότι στα πλαίσια πάντοτε των οικονομικών μας δυνατοτήτων, η Κυβέρνηση σε συνεργασία με την τοπική αυτοδιοίκηση, θα στέκεται αρωγός στις φιλοπρόοδες προτάσεις των Κοινοτήτων μας για εκτέλεση κοινωφελών έργων για κοινό καλό.


(EΦυς)


Πίσω στην προηγούμενη σελίδα