Υπουργείο Εσωτερικών Μετάβαση στο περιεχόμενο
Κυπριακή Δημοκρατία Υπουργείο Εσωτερικών
17/09/2022

Χαιρετισμός του Υπουργού Εσωτερικών κ. Νίκου Νουρή στο 8ο Φεστιβάλ Ροδιού 2022, στην Κοινότητα Ορμήδειας

17-09-2022 22:48

Με ιδιαίτερη χαρά βρίσκομαι σήμερα μαζί σας για να θέσω υπό την αιγίδα μου το 8ο ετήσιο Παγκύπριο Φεστιβάλ Ροδιού της Κοινότητας Ορμήδειας. Ένα φεστιβάλ που με όχημα την ψυχαγωγία και τη διασκέδαση, φέρνει κοντά τους κατοίκους της γύρω περιοχής για να αναβιώσει την παράδοση, τα ήθη και τα έθιμα που περιστρέφονται γύρω από ένα σημαντικό καρπό. Ένα φρούτο που για την Ορμήδεια καταλαμβάνει πλέον εξέχουσα θέση στο οικονομικό και πολιτιστικό γίγνεσθαι.

Είναι γνωστό πως το ρόδι συνδέεται με την Ελληνική αρχαιότητα και μυθολογία, και καταλαμβάνει σημαίνουσα θέση σε πολλαπλές εκφάνσεις της ζωής του τόπου μας, αφού συνδέεται συμβολικά με την κοινωνική και θρησκευτική μας παράδοση. Η ροδιά, αν και ήταν ένα δέντρο δυνατό και διάσημο στην αρχαία Ελλάδα, έχει περάσει για χρόνια στο περιθώριο. Μετά από μακρά περίοδο λήθαργου άρχισε να καλλιεργείται συστηματικά τα τελευταία χρόνια, αφού η θρεπτική και θεραπευτική του αξία άρχισε ευρέως πλέον να αναγνωρίζεται.

Κύριες και κύριοι,

Εκδηλώσεις όπως η σημερινή, έχουν ιδιαίτερη σημασία και αξία. Από τη μία διαφυλάσσουν ανέπαφους τους δεσμούς και την κοινωνική συνοχή των κατοίκων της τοπικής κοινωνίας, ενώ από την άλλη, μέσα από την ανάδειξη των τοπικών εθίμων και των παραδόσεων, δημιουργείται το αίσθημα της κοινής ταυτότητας και ενισχύεται η διαφύλαξη της τοπικής πολιτιστικής κληρονομιάς, η οποία μεταφέρει στις νεότερες γενιές μας τις αξίες και παραδόσεις του τόπου μας. Είναι χρέος εμάς, των παλαιότερων γενιών, να συνεχίσουμε την ιστορική και πολιτιστική διαδρομή του τόπου, να κρατήσουμε αναλλοίωτα στον χρόνο γεγονότα, εικόνες, γεύσεις, χρώματα, ακόμα και μυρωδιές που έχουν διαποτίσει τον τόπο μας ως τα γνήσια στοιχεία που ζωντανεύουν την ταυτότητα της παράδοσής μας.

Φίλες και φίλοι,

Η κυπριακή ύπαιθρος και τα ορεινά μας αποτελούν τον πυρήνα διατήρησης αυτής της αυθεντικότητας του τόπου μας. Ως Κυβέρνηση του Νίκου Αναστασιάδη έχουμε θέσει ψηλά τον πήχη για την αναζωογόνηση των περιοχών αυτών, τη δημιουργία ευοίωνων συνθηκών που θα επιτρέπουν την ευημερία των κατοίκων, την ανάπτυξη μέσα από έργα και υποδομές, την προσέλκυση κατοίκων, αλλά και την επαγγελματική δραστηριοποίηση.

Ιδιαίτερη βαρύτητα δίνεται από το Υπουργείο μας στα γενναιόδωρα Σχέδια παροχής οικονομικής ενίσχυσης για απόκτηση κατοικίας, με στόχο τη μείωση του φαινομένου της αστυφυλίας, που συνεχίζει να ταλανίζει τις κοινότητες της υπαίθρου.

Από τον Ιούλιο του 2019, μέσω των εν λόγω στεγαστικών Σχεδίων, εγκρίθηκαν συνολικά 780 αιτήσεις που αντιστοιχούν σε ποσό ύψους €28εκ. περίπου, κάτι το οποίο καταδεικνύει το ενδιαφέρον των πολιτών για τα εν λόγω Σχέδια, ιδιαίτερα στις ακριτικές περιοχές τόσο της Λάρνακας όσο και της Αμμοχώστου. Η κοινότητα Ορμήδειας εντάσσεται στο Στεγαστικό Σχέδιο Αναζωογόνησης Συγκεκριμένων Περιοχών Υπαίθρου και μέχρι σήμερα έχουν εγκριθεί τρεις αιτήσεις για το ποσό των €45.000.

Στον Προϋπολογισμό του 2022 έχουν τριπλασιαστεί οι πιστώσεις για τα εν λόγω στεγαστικά σχέδια στα €15εκ. το τρέχον έτος αντί €5εκ. τα προηγούμενα έτη και αυτό δείχνει τη στοχοπροσήλωση στο όραμα για αναζωογόνηση των περιοχών αυτών. Τα Σχέδια έχουν επαναπροκηρυχθεί με αναθεωρημένα κριτήρια για το τρέχον έτος, προκειμένου να καταστούν ακόμη πιο ελκυστικά.

Να αναφέρω επίσης ότι για την τριετία 2022-2024 το ποσό στον προϋπολογισμό του Υπουργείου μας για έργα στις κοινότητες της υπαίθρου και τα ορεινά είναι αυξημένο κατά €125 εκ. σε σύγκριση με την προηγούμενη τριετία, με στόχο βεβαίως τη βιώσιμη ανάπτυξη και βελτίωση της ποιότητας ζωής των κατοίκων εκεί.

Θα ήθελα, επίσης, με την ευκαιρία της παρουσίας μου εδώ, να αναφερθώ και στη μεταρρύθμιση της Τοπικής Αυτοδιοίκηση, από την οποία εσείς, οι πολίτες, θα αρχίσετε να καρπώνεστε τα οφέλη μετά τις εκλογές των Τοπικών Αρχών του 2024, μέσα σε ένα πλαίσιο πιο αναπτυγμένων και ποιοτικών τοπικών κοινωνιών.

Αυτή τη στιγμή βρισκόμαστε σε μια καμπή της μεταβατικής περιόδου, στην οποία το Υπουργείο Εσωτερικών, μέσα από συντονισμό ενεργειών, προωθεί την υλοποίηση των τριών νομοθεσιών για τη μεγάλη αυτή μεταρρύθμιση. Για τις κοινότητες, όπως ξέρετε, δημιουργούνται 30 τοπικά συμπλέγματα παροχής υπηρεσιών με δική τους νομική προσωπικότητα. Η συνένωση και συνεργασία δυνάμεων μπορεί να αποτελέσει ένα σημαντικό εργαλείο για την πρόοδο των τοπικών μας κοινωνιών.

Η κοινότητα της Ορμήδειας εντάχθηκε σε σύμπλεγμα μαζί με τις κοινότητες Ξυλοφάγου και Ξυλοτύμπου. Στόχος είναι η παροχή πιο αποτελεσματικών υπηρεσιών κοινής ωφελείας, η καλύτερη εξυπηρέτησή σας, αλλά και η περαιτέρω μείωση του κόστους υπηρεσιών που θα απολαμβάνετε, εσείς, οι κάτοικοι της υπαίθρου μας.

Αγαπητοί φίλες και φίλοι,

Με την ευκαιρία της παρουσίας μου απόψε εδώ επιτρέψετέ μου να μεταφέρω τα συγχαρητήρια μου προσωπικά στον Κοινοτάρχη της Ορμήδειας κ. Χριστοφή Κασιουρή και το Κοινοτικό Συμβούλιο για την πρωτοβουλία τους να συνεχίζουν να διοργανώνουν αυτό το Φεστιβάλ επί σειρά ετών, καθιερώνοντας το πλέον ως θεσμό, αλλά και διότι τα έσοδα της διοργάνωσης θα προσφερθούν για κοινωφελές σκοπό, στο κοινοτικό παντοπωλείο του χωριού που βοηθά 34 άπορες οικογένειες.

Τις ειλικρινείς μου ευχαριστίες σε όλους όσοι συνέδραμαν με οποιοδήποτε τρόπο στη διοργάνωση αυτής της όμορφης εκδήλωσης και σας εύχομαι καλή διασκέδαση.

Και επειδή η λαϊκή παράδοση συνδέει το ρόδι με την καλή τύχη και την αφθονία, είμαι βέβαιος ότι η κοινότητα θα επιτύχει τους στόχους που έχει θέσει για περαιτέρω πρόοδο. Και προς αυτό θέλω να σας διαβεβαιώσω ότι ως Υπουργείο Εσωτερικών θα είμαστε πάντα στη διάθεση του Κοινοτικού Συμβουλίου για θέματα που αφορούν στην ευημερία και ανάπτυξη της κοινότητας.

(ΕΦυς/ΕΠ)


Πίσω στην προηγούμενη σελίδα