Υπουργείο Εσωτερικών Μετάβαση στο περιεχόμενο
Κυπριακή Δημοκρατία Υπουργείο Εσωτερικών
20/09/2021 08:15:11 AM

Χαιρετισμός του Υπουργού Εσωτερικών κ. Νίκου Νουρή στα εγκαίνια του Μουσείου Αγροτικής Κληρονομιάς και του Περιβάλλοντος Χώρου, στον Ξυλιάτο19-09-2021 12:24


Είναι μεγάλη η ικανοποίηση όλων μας κάθε φορά που ολοκληρώνεται ένα αναπτυξιακό έργο στην ύπαιθρο και για αυτό χαίρομαι που βρίσκομαι σήμερα εδώ για να τελέσουμε τα εγκαίνια του «Μουσείου Αγροτικής Κληρονομιάς και του Περιβάλλοντος Χώρου στον Ξυλιάτο». Το έργο που εγκαινιάζουμε σήμερα είναι αποτέλεσμα μιας αξιέπαινης πρωτοβουλίας και αποτελεί σημαντική προσφορά στην κοινότητα, αλλά και την ευρύτερη περιοχή.

Μέσα από το έργο αυτό επιτυγχάνεται από τη μία η ανάδειξη της πολιτιστικής κληρονομιάς και της ιστορίας του τόπου μας, αλλά και από την άλλη η περαιτέρω βελτίωση της αισθητικής εικόνας της κοινότητας.

Η συνολική δαπάνη για το έργο που σήμερα εγκαινιάζουμε ανήλθε γύρω στις €650 χιλ. Συγχρηματοδοτήθηκε από το Ευρωπαϊκό Γεωργικό Ταμείο Αγροτικής Ανάπτυξης, στα πλαίσια του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης 2007-2013 και 2014-2020, καθώς και από την Κυπριακή Δημοκρατία και το Κοινοτικό Συμβούλιο Ξυλιάτου.

Το έργο αφορά στη δημιουργία ενός μουσείου, με τρεις κύριους εκθεσιακούς χώρους: το διατηρητέο αναπαλαιωμένο σπίτι τοπικής παραδοσιακής αρχιτεκτονικής, τον νέο διώροφο αλλά και τον υπαίθριο εκθεσιακό χώρο, ο οποίος επιτυγχάνει την ενότητα του μουσείου, αφού βρίσκεται ανάμεσα στα δύο κτήρια.

Το μουσείο αυτό στόχο έχει να αναδείξει την πλούσια λαϊκή και αγροτική παράδοση της κοινότητας και της περιοχής, συμβάλλοντας στη επιμόρφωση των νέων μας, τη γνωριμία τους με την πολιτιστική και οικονομική παράδοση του τόπου τους.

Η μετατροπή τέτοιων παλαιών κτηρίων σε κυψέλες πολιτισμού και ιστορίας, καθώς και η δημιουργία εστιών εκπαίδευσης και προβολής της παράδοσης, των ηθών και εθίμων της κληρονομιάς και της ταυτότητας του τόπου, είναι σημαίνουσας σημασίας.

Το όμορφο χωριό Ξυλιάτος έχει σημαντικό ρόλο στην ιστορία του τόπου μας, που ξεκινά από τα μεσαιωνικά χρόνια. Η πιο πρόσφατη όμως ιστορία του χωριού είναι συνυφασμένη με δυο πολύ σημαντικά μεταλλεία. Αυτό του Ξυλιάτου αλλά και του Αλεστού.

Γι αυτό και το μουσείο αυτό έχει πολλά να δείξει και να πει μέσα από τα εκθέματά του, όπως είναι τα γεωργικά εργαλεία και ο εξοπλισμός που χρησιμοποιούσαν οι αγροτικές οικογένειες στα παλαιότερα χρόνια, όπως είναι τα αντικείμενα και φωτογραφίες που αναδεικνύουν τα παραδοσιακά επαγγέλματα, τις συνήθειες και τη ζωή των κατοίκων. Παρουσιάζει επίσης το κυπριακό παραδοσιακό σπίτι, με τα αυθεντικά έπιπλα, τα σκεύη και τα υπόλοιπα οικιακά αντικείμενα.

Πρόκειται για ένα μουσείο που κτίζει τη γέφυρα του παρελθόντος με το παρόν. Γνωρίζει τη νέα γενιά με τους προγόνους της. Διδάσκει τον παραδοσιακό τρόπο ζωής των παππούδων και των γιαγιάδων. Άλλωστε, η πολιτιστική κληρονομιά κάθε τόπου είναι ανεκτίμητης αξίας και πρέπει να διαφυλάσσεται, να εμπλουτίζεται, να επεκτείνεται και να μεταδίδεται, ενδυναμώνοντας τη μνήμη και γεννώντας συναισθήματα από το χθες.

Το μουσείο θα αποτελέσει πόλο έλξης ενισχύοντας το ρεύμα επισκεπτών προς την κοινότητα, που ήδη είναι αυξημένο λόγω του εξαιρετικής ομορφιάς φράγματος.

Για τις ανάγκες του έργου διαμορφώθηκε χώρος στάθμευσης, παιχνιδότοπος και χώρος πρασίνου, γεγονός που να συμβάλει στην αναβάθμιση της ποιότητας ζωής των κατοίκων και στην προώθηση της κοινωνικότητας.

Το όλο έργο έρχεται να προσθέσει ακόμη ένα σημείο αναφοράς στην κοινότητα, μαζί με το φράγμα, τον εκδρομικό χώρο του Ξυλιάτου, το Παλιό Γεφύρι Ξυλιάτου, την τεχνητή λίμνη, την εκκλησία του Αγίου Μάμα και τα πολλά αξιοθέατα της περιοχής.

Κύριες και κύριοι,

Η δημιουργία έργων ανάπτυξης και υποδομής, ειδικά στην ύπαιθρο, αποτελεί πρωταρχικό στόχο της Κυβέρνησης, η οποία συνεχίζει έμπρακτα να στηρίζει την Τοπική Αυτοδιοίκηση και τους στόχους της για ανάπτυξη και ευημερία.

Με προσήλωση στις εξαγγελίες του Προέδρου της Δημοκρατίας και οδηγό την αναγκαιότητα στήριξης της υπαίθρου και αναζωογόνησης των ορεινών μας κοινοτήτων, έχουμε προχωρήσει σαν Κυβέρνηση σε προγραμματισμό και προώθηση δράσεων και έργων υποδομής, που ενθαρρύνουν την ανάπτυξη των ορεινών περιοχών. Σε αυτή τη δύσκολη χρονικά συγκυρία, λόγω της πανδημίας, μέλημα και έγνοια της Κυβέρνησης είναι η ολιστική αντιμετώπιση των διαχρονικών προβλημάτων των ορεινών μας περιοχών, καθώς και η αντιμετώπιση της αστυφιλίας.

Σαν Υπουργείο Εσωτερικών, τον περασμένο Μάρτιο, εξαγγείλαμε γενναιόδωρα στεγαστικά σχέδια, επιδοματικά κίνητρα, μέτρα ενίσχυσης της οικονομίας και της επιχειρηματικότητας στην ύπαιθρο, με ιδιαίτερη αναφορά στις ορεινές και απομακρυσμένες περιοχές μας.

Οι κάτοικοι του Ξυλιάτου μπορούν να επωφεληθούν από την αξιόλογη οικονομική βοήθεια που παρέχει το «Στεγαστικό Σχέδιο Αναζωογόνησης Ορεινών, Ακριτικών και Μειονεκτικών Περιοχών», ενώ παράλληλα και ταυτόχρονα δύνανται να αιτηθούν και το επίδομα που αφορά στο σχέδιο στήριξης των κατοίκων απομακρυσμένων περιοχών σε απόσταση τουλάχιστον 40χλμ από αστικό κέντρο, το οποία έρχεται να συμπληρώσει και να συνδράμει στη στήριξη των κατοίκων για παραμονή στα ορεινά.

Αγαπητοί,

Θα ήθελα να σας ενημερώσω ότι με την νέα προγραμματική περίοδο 2021-2027 του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης, αναμένουμε να απορροφήσουμε πρόσθετους ευρωπαϊκούς πόρους για έργα ανάπτυξης στις ορεινές περιοχές και στην ύπαιθρο μας. Το Υπουργείο Εσωτερικών γρηγορεί. Εχουμε ήδη υποβάλει σωρεία προτάσεων για έργα υποδομής στην ύπαιθρο προκειμένου να αξιοποιήσουμε εις το έπακρον, τα κονδύλια που θα διατεθουν από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Οι προτάσεις που υποβάλαμε εστιάζονται κυρίως στους τομείς της προώθησης της απασχόλησης, της κοινωνικής ένταξης και της τοπικής ανάπτυξης στις αγροτικές περιοχές. Στοχεύουν ακόμα στην ανάπλαση δημόσιων χώρων αλλά και την προώθηση της επιχειρηματικότητας. Προτεραιότητα μας οι ορεινές περιοχές και ιδιαίτερα εκείνες οι Κοινότητες της περιοχής Τροόδους που έχουν χαρακτηριστεί σαν αρχιτεκτονικά και ιστορικά αξιόλογες με βάση την Εθνική Στρατηγική για την Ανάπτυξη των Ορεινών Κοινοτήτων (ΕΣΑΟΚ).

Ευελπιστούμε ότι η νέα προγραμματική περίοδος θα ξεκινήσει αρχές του 2022 και είναι γι αυτό τον λόγο που το ΥΠΕΣ εντός του προσεχούς Νοεμβρίου θα προβεί σε νέες προκηρύξεις που θα αφορούν αναπλάσεις δημόσιων χώρων, πλατείες, πυρήνες, δρόμους κοινοτήτων, πάρκα και δημιουργία υποδομών για λαϊκές αγορές, με διαθέσιμο προϋπολογισμό €7,3 εκ., ενώ στην υλοποίηση των έργων θα περιλαμβάνεται επιπλέον και το ποσό της τοπικής συνεισφοράς. Η πρόσκληση απευθύνεται σε όλες τις Τοπικές Αρχές (Δήμους και Κοινότητες), που δεν συμπεριλαμβάνονται στα Τοπικά Πολεοδομικά Σχέδια των πόλεων (Λευκωσία, Λάρνακα, Λεμεσός, Πάφος).

Κυρίες και Κύριοι,

Σήμερα, δεν θα μπορούσα να μην αναφερθώ στο πρώτο και αποφασιστικό βήμα που έγινε την περασμένη Πέμπτη με την ψήφιση των τριών τροποποιητικών Νομοσχεδίων για την επίτευξη του μεγάλου στόχου της μεταρρύθμισης της τοπικής αυτοδιοίκησης.

Μιας από τις πιο σημαντικές μεταρρυθμίσεις για τον τόπο μας μπαίνει σε τροχιά υλοποίησης και προχωρούμε να εκσυγχρονίσουμε τις τοπικές αρχές προς όφελος των πολίτων.

Μαζί με την πλειοψηφία των κοινοβουλευτικών κομμάτων πράξαμε επιτέλους αυτό που είναι ωφέλιμο για την τοπική μας κοινωνία: να δημιουργήσουμε οντότητες διοικητικά και οικονομικά αυτόνομες αλλά και βιώσιμες, που θα διέπονται από διαφάνεια και μηχανισμούς ελέγχου.

Στόχος οι πολίτες να απολαμβάνουν πιο αποτελεσματικές και ποιοτικότερες υπηρεσίες, στο χαμηλότερο δυνατό κόστος.

Είμαστε αισιόδοξοι ότι οι νέες, σύγχρονες οντότητες θα γίνουν πραγματικότητα μέσα στα συμφωνηθέντα χρονοδιαγράμματα.

Τα κόμματα έχουν δεσμευτεί και είμαι βέβαιος για την υπευθυνότητα, την αξιοπιστία και την προσήλωση όλων ώστε μέχρι τέλος Νοεμβρίου και τα τρία μεταρρυθμιστικά νομοσχέδια να ψηφιστούν σε Νόμους υλοποιώντας το συμβόλαιο τιμής με τους πολίτες.

Ειδικότερα για το νομοσχέδιο που αφορά στις κοινότητες, οι οποίες δεν εντάσσονται στο παρόν στάδιο σε δήμους, προνοείται η δημιουργία 32 τοπικών συμπλεγμάτων παροχής υπηρεσιών με τη συμμετοχή διαφόρων όμορων κοινοτήτων.

Τα κοινοτικά συμβούλια που θα συμμετέχουν στο κάθε σύμπλεγμα, θα συνεργάζονται και θα συμπράττουν, ώστε από κοινού να παρέχουν υπηρεσίες στους κατοίκους των κοινοτήτων τους, όπως την διαχείριση αποκομιδής σκυβάλων, την προώθηση ενεργειών για σχεδιασμό και υλοποίηση ενοποιημένων έργων, την παροχή λογιστικών υπηρεσιών με ενιαίο λογισμικό σύστημα, την τεχνική υποστήριξη από εξειδικευμένο εργατικό προσωπικό, αποτελεσματικές υγειονομικές υπηρεσίες, υπηρεσίες ρύθμισης τροχαίας κινήσεως και πολλές άλλες.

Τα τοπικά αυτά συμπλέγματα θα ενισχυθούν με επιπλέον προσωπικό ώστε να καταστεί δυνατή η παροχή ποιοτικά καλύτερων υπηρεσιών σε όλους εσάς, τους κατοίκους του Ξυλιάτου και γενικά στους κατοίκους της υπαίθρου μας.

Κύριες και κύριοι,

Είμαστε βέβαιοι ότι το έργο που σήμερα εγκαινιάζουμε και παραδίδουμε στους τοπικούς παράγοντες και τους κατοίκους της κοινότητας και της γύρω περιοχής, με βεβαιότητα θα αξιοποιηθεί και θα προσφέρει τα μέγιστα.

Θα ήθελα να εκφράσω τις ευχαριστίες μου στον φίλο Πρόεδρο του Κοινοτικού Συμβουλίου κ. Κυριάκο Φοίβο, καθώς και στα μέλη του Κοινοτικού Συμβουλίου Ξυλιάτου για τις ενέργειες και για την απόφαση τους να προωθήσουν την υλοποίηση αυτού του έργου. Ένα έργο στολίδι για την Κοινότητα.

Θέλω επίσης να ευχαριστήσω όλους όσοι εργάστηκαν για την υλοποίηση του και ταυτόχρονα να τους συγχαρώ θερμά για το εξαίρετο αποτέλεσμα: τους Λειτουργούς των εμπλεκόμενων Κυβερνητικών Τμημάτων/ Υπηρεσιών και όλους τους συντελεστές. Ιδιαίτερα θα ήθελα να ευχαριστήσω τον Έπαρχο Λευκωσίας, ο οποίος διαδραμάτισε πρωταρχικό ρόλο στην υλοποίηση του.

Κλείνοντας, θέλω να σας διαβεβαιώσω για το αδιάλειπτο ενδιαφέρον της Κυβέρνησης σε ό,τι αφορά στην πρόοδο και την ανάπτυξη της υπαίθρου.

Τόσο εγώ προσωπικά όσο και το σύνολο των μελών της Κυβέρνησης είμαστε πάντα στη διάθεση του Κοινοτικού Συμβουλίου για θέματα που αφορούν στην περαιτέρω πρόοδο και ευημερία της κοινότητάς σας.(ΕΦυς)


Πίσω στην προηγούμενη σελίδα