Υπουργείο Εσωτερικών Μετάβαση στο περιεχόμενο
Κυπριακή Δημοκρατία Υπουργείο Εσωτερικών
20/09/2023 02:23:32 PM

Χαιρετισμός Υπουργού Εσωτερικών κ. Κωνσταντίνου Ιωάννου στη συνέντευξη Τύπου για το Σχέδιο Δράσης για την Ανάπλαση και την Αναζωογόνηση της εντός των τειχών Λευκωσίας

Θα ήθελα αρχικά να σας ευχαριστήσω για τη διοργάνωση της σημερινής δημοσιογραφικής διάσκεψης που μας δίνει τη δυνατότητα να ανασκοπήσουμε τις δράσεις που βρίσκονται σε εξέλιξη ή και αναμένεται να προωθηθούν το αμέσως επόμενο διάστημα και στόχο έχουν την κοινωνικό-οικονομική ενίσχυση και αναζωογόνηση της εντός των τειχών Λευκωσίας.

Ο πολυπολιτισμικός χαρακτήρας της Λευκωσίας επιβάλλει τη δημιουργία μιας ζωντανής κοινότητας στην εντός των τειχών Λευκωσία, αναδεικνύοντας και ενδυναμώνοντας τον ιστορικό χαρακτήρα, αλλά και την σύγχρονη ευρωπαϊκή της υπόσταση.

Το Υπουργείο Εσωτερικών, μέσω του Τμήματος Πολεοδομίας και Οικήσεως και της Διεύθυνσης Πολιτικής, Ευρωπαϊκών Θεμάτων, Στεγαστικής Πολιτικής και Ανθρώπινου Δυναμικού, εφαρμόζει σειρά Σχεδίων, τα οποία αλληλοσυμπληρώνονται με στόχο τη σφαιρική προσέγγιση και την ουσιαστική παρέμβαση.

Επιγραμματικά, θα ήθελα να αναφερθώ στις ενέργειες που υλοποιούνται από το Υπουργείο Εσωτερικών και αφορούν στα εξής:
1. Σχέδιο Χορηγιών για Ενίσχυση της Επιχειρηματικής Δραστηριότητας στην εντός των τειχών πόλη της Λευκωσίας, με ποσό ύψους €10 εκατομμυρίων από τον Κρατικό Προϋπολογισμό για την περίοδο από την 1η Ιανουαρίου 2022 μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου 2026 (€2 εκατομμύρια/χρόνο). Η 2η προκήρυξη του Σχεδίου ανακοινώθηκε στις 31 Ιουλίου 2023.
2. Σχέδιο Χορηγιών για Φοιτητικές Εστίες / Φοιτητικά Δωμάτια, με συνολικό προϋπολογισμό ύψους €15 εκατομμυρίων, και χρηματοδότηση μέσω του Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας. Αναμένεται η έγκριση του αναθεωρημένου οδηγού του Σχεδίου από την Έφορο Ελέγχου Κρατικών Ενισχύσεων και ακολούθως θα οδηγηθεί στο Υπουργικό Συμβούλιο για έγκριση.
3. Στεγαστικό Σχέδιο για την εντός των τειχών πόλη της Λευκωσίας, το οποίο τέθηκε σε εφαρμογή τον Μάρτιο 2023, με προϋπολογισμό €5 εκατομμύρια.
4. Ψηφιοποίηση Αρχιτεκτονικής Κληρονομιάς στην εντός των τειχών Λευκωσία, έργο μέσω του οποίου αξιολογήθηκαν 525 οικοδομές, με σκοπό οι πιο αξιόλογες εξ αυτών να κηρυχθούν διατηρητέες, επιπλέον των υφιστάμενων 800.
5. Πολεοδομικά κίνητρα και Ρυθμίσεις για την εντός των τειχών Λευκωσία.

Για όλα τα πιο πάνω, θα έχουμε την ευκαιρία στη συνέχεια να ενημερωθούμε εκτενέστερα από το Τμήμα Πολεοδομίας και Οικήσεως.

Φίλες και Φίλοι,

Με την υλοποίηση των Σχεδίων που ανέφερα πιο πάνω, φιλοδοξούμε να μεταμορφώσουμε το ιστορικό κέντρο σε έναν σύγχρονο χώρο επιχειρηματικής και οικονομικής δραστηριότητας, να διασφαλίσουμε την παραμονή των υφιστάμενων κατοίκων και να προσελκύσουμε νέους, επιτυγχάνοντας την αναβίωσή του.

Αναδεικνύοντας τον ξεχωριστό ιστορικό και αρχιτεκτονικό χαρακτήρα της περιοχής, ως αναπόσπαστο μέρος της ιστορίας και του πολιτισμού της Κύπρου, επιδιώκουμε την κοινωνική και οικονομική αναβάθμιση της περιοχής. Η προσπάθεια που άρχισε από την προηγούμενη Κυβέρνηση και εμπλουτίζεται από την παρούσα, επικεντρώνεται σε άξονες, όπως είναι η αύξηση της επισκεψιμότητας στην εντός των τειχών Λευκωσία, η δημιουργία νέων θέσεων απασχόλησης και η βελτίωση του δομημένου περιβάλλοντος με τη συμβολή στην κυκλική οικονομία και την πράσινη ανάπτυξη.

Το πλάνο για αναζωογόνηση της εντός των τειχών πόλης της Λευκωσίας είναι μεγαλεπήβολο και δυναμικό. Χαίρομαι ιδιαίτερα που αυτό το εγχείρημα πίστεψαν και στηρίζουν με γνώσεις και εμπειρία εταίροι μας όπως είναι το Υπουργείο Οικονομικών, η Γενική Διεύθυνση Ανάπτυξης και φυσικά ο Δήμος Λευκωσίας. Επιτρέψτε μου, επίσης, να ευχαριστήσω τον Διευθυντή του Τμήματος Πολεοδομίας και Οικήσεως και την Προϊστάμενη της Διεύθυνσης Πολιτικής, Ευρωπαϊκών Θεμάτων, Στεγαστικής Πολιτικής και Ανθρώπινου Δυναμικού και τις ομάδες τους για την προσήλωσή τους στη διεκπεραίωση των Σχεδίων.

Φίλε Δήμαρχε, αγαπητά μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου Λευκωσίας,

Σας συγχαίρω για το όραμα και τη βούλησή σας να εφαρμόσετε κοινωνικού χαρακτήρα δράσεις που προστατεύουν, προβάλλουν και προωθούν το ιστορικό κέντρο της Λευκωσίας. Ενόψει της υλοποίησης της μεταρρύθμισης της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, η ολοκληρωμένη στρατηγική που από κοινού εφαρμόζουμε, θα καλυτερεύσει την ποιότητα ζωής των κατοίκων της περιοχής και θα ενδυναμώσει την ανταγωνιστικότητα της Λευκωσίας, προσφέροντας στους επισκέπτες, ντόπιους και ξένους, μια μοναδική εμπειρία επίσκεψης.

Σας διαβεβαιώνω ότι η Κυβέρνηση και, ιδιαίτερα το Υπουργείο Εσωτερικών, θα βρίσκεται δίπλα σας για να διασφαλιστεί η επιτυχής εκπόνηση του πλάνου σας. Σας ευχαριστώ.


Κατεβάστε το αρχείο Acrobat Συνοπτική Γενική Παρουσίαση.pdf

Πίσω στην προηγούμενη σελίδα