Υπουργείο Εσωτερικών Μετάβαση στο περιεχόμενο
Κυπριακή Δημοκρατία Υπουργείο Εσωτερικών
10/01/2023

Δηλώσεις του Γενικού Εφόρου Εκλογών στην παρουσίαση δείγματος του ψηφοδελτίου για τις Προεδρικές Εκλογές 2023

10-01-2023 13:29

Ο Γενικός Έφορος Εκλογών δρ Κώστας Α. Κωνσταντίνου παρουσίασε σήμερα το πρωί, στους εκπροσώπους των Μέσων Μαζικής Επικοινωνίας, το τελικό δείγμα ψηφοδελτίου για τις Προεδρικές Εκλογές 2023.

Σε δηλώσεις του προς τους δημοσιογράφους, ο Γενικός Έφορος ανάφερε τα ακόλουθα:

«Έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία για την ετοιμασία του ψηφοδελτίου για τις επόμενες Προεδρικές Εκλογές, που θα γίνουν την Κυριακή, 5 Φεβρουαρίου 2023. Μετά από σχετική προεργασία που έγινε από το Κυβερνητικό Τυπογραφείο, καταλήξαμε στο τελικό δείγμα, το οποίο χθες τέθηκε υπόψη των εκπροσώπων των υποψηφίων, από τους οποίους ζητήθηκε να το ελέγξουν για τα οποιαδήποτε δικά τους σχόλια, αφορούν τον υποψήφιό τους».

Ο δρ Κωνσταντίνου ανάφερε, ότι «έγιναν κάποιες εισηγήσεις όσον αφορά κάποιες λεπτομέρειες του ψηφοδελτίου» από υποψηφίους, λέγοντας πως «έγιναν οι ενδεδειγμένες διορθώσεις και πλέον έχουμε το τελικό δείγμα του ψηφοδελτίου, το οποίο ήδη δόθηκε εντολή στο Κυβερνητικό Τυπογραφείο να προχωρήσει με τη διαδικασία της εκτύπωσης των κανονικών ψηφοδελτίων».

Στο ψηφοδέλτιο, είπε, περιλαμβάνονται 14 υποψήφιοι. «Το μήκος του ψηφοδελτίου είναι το ίδιο, όπως προηγούμενες φορές, λόγω των τεχνικών περιορισμών από τις διαστάσεις του διαθέσιμου χαρτιού, αλλά και του τρόπου που μπορούν οι μηχανές του τυπογραφείου να λειτουργήσουν», διευκρίνισε ο Γενικός Έφορος.

Εξήγησε, πως το διαφορετικό σε αυτή την εκλογική διαδικασία είναι πως, για να μπορέσουν να χωρέσουν και οι 14 υποψήφιοι στο ψηφοδέλτιο, το πλάτος της στήλης του κάθε υποψηφίου έχει μειωθεί στα 4 εκατοστά περίπου. Σημείωσε δε, ότι έγινε με τέτοιο τρόπο η μείωση προκειμένου να είναι διακριτοί οι υποψήφιοι και για να μπορούν οι εκλογείς να κάνουν τις επιλογές τους.

«Περαιτέρω έγινε ρύθμιση, ούτως ώστε να αριθμηθούν οι υποψήφιοι με τέτοιο τρόπο, που να μπορεί εύκολα να αναγνωρίζεται η σειρά τους και με τον αριθμό κατάταξής τους», πρόσθεσε.

Επεσήμανε ο δρ Κωνσταντίνου, ότι «η σειρά με την οποία έχουν τοποθετηθεί οι υποψήφιοι στο ψηφοδέλτιο είναι αυτή που καθορίζεται από τη νομοθεσία, δηλαδή ξεκινήσαμε με τους υποψηφίους οι οποίοι είναι κομματικοί ή αντιπροσωπεύουν κομματικούς συνδυασμούς, κατά αλφαβητική σειρά των κομμάτων ή των κομματικών συνδυασμών που εκπροσωπούν, και στη συνέχεια ακολουθούν οι ανεξάρτητοι υποψήφιοι, πάλι κατά αλφαβητική σειρά του επιθέτου του κάθε υποψηφίου».

Κληθείς από δημοσιογράφο να αναφέρει τον χρόνο που τα ψηφοδέλτια θα προχωρήσουν σε εκτύπωση από το Κυβερνητικό Τυπογραφείο, ο Γενικός Έφορος, αφού πρώτα ευχαρίστησε τον Διευθυντή του Κυβερνητικού Τυπογραφείου και το προσωπικό του για τη συνεισφορά τους, απάντησε, ότι έχουν ήδη δοθεί οδηγίες για να ξεκινήσει η δοκιμαστική εκτύπωση. Διευκρίνισε δε, ότι εφόσον ολοκληρωθεί η δοκιμαστική εκτύπωση, κάτι που αναμένεται να γίνει εντός της μέρας, θα επικυρωθεί από τον ίδιο το πρότυπο ψηφοδέλτιο, και από αύριο το Κυβερνητικό Τυπογραφείο θα προχωρήσει στη μαζική εκτύπωση των ψηφοδελτίων, κάτι για το οποίο θα απαιτηθεί περίπου μια βδομάδα. Συνολικά θα εκτυπωθούν 590.000 ψηφοδέλτια.

Τα ψηφοδέλτια, συνέχισε, εφόσον εκτυπωθούν «μέχρι και τις 31 Ιανουαρίου θα βρίσκονται υπό αστυνομική φρούρηση στο Τυπογραφείο, ούτως ώστε να διασφαλιστεί πλήρως η εκλογική διαδικασία. Στον ίδιο χρόνο, το προσωπικό του Τυπογραφείου θα κατανέμει τα ψηφοδέλτια, ανάλογα με τις ανάγκες του κάθε εκλογικού κέντρου». Ακολούθως, είπε, θα δοθούν στους Εφόρους, που με δική τους ευθύνη θα τοποθετηθούν στις κάλπες και θα παραδοθούν στους Προεδρεύοντες υπαλλήλους, την Παρασκευή πριν τις εκλογές.

Κληθείς να σχολιάσει τις ενστάσεις υποψηφίων και τις σχετικές ανακοινώσεις που εκδόθηκαν, ο Γενικός Έφορος διευκρίνισε, ότι «η νομοθεσία δεν προβλέπει διαδικασία ένστασης αναφορικά με το ψηφοδέλτιο». Εξήγησε, ότι αυτό που προβλέπεται από τη νομοθεσία είναι πως ο κάθε υποψήφιος δηλώνει το όνομα με το οποίο θα αναγράφεται στο ψηφοδέλτιο, καθώς τη φωτογραφία του υποψηφίου και εάν επιθυμεί και έμβλημα.

Επισήμανε, πως το έμβλημα υποβάλλεται μαζί με την υποψηφιότητα και πως από τη στιγμή που επικυρωθούν οι υποψηφιότητες, δεν μπορεί να αλλάξει ούτε το έμβλημα, αλλά ούτε και η φωτογραφία.

Τέλος ανέφερε, πως έγιναν παραστάσεις από συγκεκριμένο υποψήφιο, στον οποίο επεξηγήθηκε η σχετική πρόνοια της νομοθεσίας, ήτοι ότι δεν υπάρχει δυνατότητα της αλλαγής του εμβλήματος, στο στάδιο αυτό. Σημείωσε περαιτέρω, πως η νομοθεσία καθορίζει ποια εμβλήματα απορρίπτονται και πως το συγκεκριμένο για το οποίο έγιναν παραστάσεις δεν περιλαμβάνεται σε αυτά. Σημείωσε ακολούθως, ότι κατόπιν δικών του οδηγιών έγινε τέτοια προσαρμογή στην απόχρωση του συγκεκριμένου εμβλήματος, για αποφυγή οποιασδήποτε σύγχυσης των εκλογέων.

[Για παρουσίαση ψηφοδελτίου βλ. εδώ]


Πίσω στην προηγούμενη σελίδα