Υπουργείο Εσωτερικών Μετάβαση στο περιεχόμενο
Κυπριακή Δημοκρατία Υπουργείο Εσωτερικών
05/04/2021 12:15:29 PM

Οι Υπουργοί Εσωτερικών και Μεταφορών τέλεσαν σήμερα τα εγκαίνια της Λεωφόρου 1ης Απριλίου, στο Παραλίμνι

02-04-2021 14:20


Μέσα σε μια δύσκολη οικονομικά χρονιά ελέω πανδημίας, με την υλοποίηση σημαντικών έργων υποδομής, η Κυβέρνηση αποδεικνύει έμπρακτα, ότι δεν αποκλίνει από τον προγραμματισμό και τις εξαγγελίες του Προέδρου της Δημοκρατίας (ΠτΔ), είπε ο Υπουργός Εσωτερικών κ. Νίκος Νουρής. Ο Υπουργός Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων κ. Γιάννης Καρούσος ανάφερε ότι «το οδικό δίκτυο είναι η ραχοκοκαλιά των οικονομικών και εμπορικών δραστηριοτήτων του τόπου μας και γι’ αυτό δεν θα πάψει ποτέ να αναβαθμίζεται, ώστε να ανταποκρίνεται επαρκώς στις ανάγκες των πολιτών».

Οι Υπουργοί Εσωτερικών και Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων τέλεσαν σήμερα το μεσημέρι τα εγκαίνια της Λεωφόρου 1ης Απριλίου στο Παραλίμνι. Το Πολεοδομικό Οδικό Έργο «Βελτίωση της οδού Σταδίου και τμήμα της λεωφόρου 1ης Απριλίου στο Παραλίμνι» άρχισε τις εργασίες του στις 16 Ιανουαρίου 2019 και ολοκληρώθηκε τον Σεπτέμβριο του 2020.

Μιλώντας ο Υπουργός Εσωτερικών κατά την τέλεση των εγκαινίων είπε ότι «η εύρυθμη λειτουργία μιας πόλης προϋποθέτει, μεταξύ άλλων, ένα σωστά ιεραρχημένο οδικό δίκτυο, που να μπορεί να καλύψει αποτελεσματικά και αποδοτικά τις ανάγκες διακίνησης του αστικού πληθυσμού με έναν τρόπο οικονομικά, περιβαλλοντικά και κοινωνικά βιώσιμο». «Με γνώμονα αυτές τις θέσεις και αρχές υλοποιήθηκε το έργο που σήμερα εγκαινιάζουμε», ανάφερε ο κ. Νουρής.

Σημείωσε ότι «ανταποκριθήκαμε άμεσα στο αίτημα του Δήμου Παραλιμνίου για βελτίωση αυτών των δρόμων λόγω της μεγάλης κυκλοφοριακής σημασίας τους, της συνεχούς αύξησης της εμπορικής δραστηριότητας τους και των προβλημάτων οδικής ασφάλειας που παρουσίαζαν. Το έργο εντάχθηκε σαν Πολεοδομικό στον προγραμματισμό του Υπουργείου Εσωτερικών».

Αναφερόμενος στο έργο είπε ότι έχει συνολικό μήκος ενός και πλέον χιλιομέτρου. Πρόσθεσε ότι το κόστος ανήλθε γύρω στα €2 εκατ., τα οποία καλύφθηκαν κατά 80% από το Τμήμα Πολεοδομίας και Οικήσεως και κατά 20% από τον Δήμο Παραλιμνίου. Την ευθύνη των μελετών, της προσφοροδότησης και της επίβλεψης της κατασκευής, συμπλήρωσε, είχε το Τμήμα Δημοσίων Έργων.

«Τέτοιου είδους αναπτυξιακά έργα αποτελούν πρωταρχικό στόχο της Κυβέρνησης, η οποία αποδεικνύει την έμπρακτη στήριξη της προς την Τοπική Αυτοδιοίκηση», υπογράμμισε ο κ. Νουρής.

«Μέσα σε μια δύσκολη οικονομικά χρονιά ελέω πανδημίας, με την υλοποίηση ανάλογων σημαντικών έργων υποδομής, η κυβέρνηση αποδεικνύει έμπρακτα, ότι δεν αποκλίνει από τον προγραμματισμό και τις εξαγγελίες του Προέδρου της Δημοκρατίας», είπε. Εξέφρασε δε την πεποίθηση ότι «μέσα από επενδύσεις σε έργα υποδομής θα επαναφέρουμε την οικονομία στους επιθυμητούς ρυθμούς ανάπτυξης».

Καταλήγοντας ο Υπουργός Εσωτερικών είπε ότι «με τέτοια και τόσης έκτασης έργα, όπως αυτά που εξαγγέλθηκαν σήμερα από τον ίδιο τον ΠτΔ, είμαστε βέβαιοι ότι το μήνυμα της Κυβέρνησης προς τις Τοπικές Αρχές και τους πολίτες είναι και ξεκάθαρο και ηχηρό: Είμαστε έμπρακτα δίπλα σας».

Ο Υπουργός Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων, στη δική του ομιλία, είπε ότι τελούνται τα εγκαίνια ενός ακόμη Έργου που εξήγγειλε ο ΠτΔ. Ενός σημαντικού, όπως το χαρακτήρισε, Έργου τόσο για το Δήμο Παραλιμνίου όσο και για ολόκληρη την ελεύθερη επαρχία Αμμοχώστου.

«Η Λεωφόρος 1ης Απριλίου και η οδός Σταδίου, αποτελούν πρόνοια της Δήλωσης Πολιτικής Παραλιμνίου ως μέρος του δικτύου των βασικών δρόμων δευτερευούσης σημασίας. Οι δρόμοι αυτοί παραλαμβάνουν μεγάλο όγκο κυκλοφορίας, καθώς η μεν Λεωφόρος 1ης Απριλίου αποτελεί επέκταση του αυτοκινητόδρομου Δεκέλειας – Πρωταρά που μέσω της η κυκλοφορία των οχημάτων διοχετεύεται στην κεντρική περιοχή του Δήμου Παραλιμνίου, στο Δήμο Δερύνειας κλπ., ενώ η οδός Σταδίου αποτελεί τη σύνδεση με τις αθλητικές εγκαταστάσεις «Τάσος Μάρκου», είπε ο Υπουργός Μεταφορών.

Αναφερόμενος ο κ. Καρούσος στο έργο είπε ότι «η Λεωφόρος διαλαμβάνει δύο λωρίδες κυκλοφορίας, πλακόστρωτα πεζοδρόμια, ποδηλατόδρομο, νησίδες πρασίνου και λεκάνες δέντρων, παρόδιους χώρους στάθμευσης, διαβάσεις πεζών και στάσεις λεωφορείων».

Σημείωσε επίσης ότι «το Έργο βελτιώνει σημαντικά τη Βιώσιμη Αστική Κινητικότητα της ευρύτερης περιοχής Αμμοχώστου καθότι ενώνει με ποδηλατόδρομο την περιοχή του Πρωταρά και της Αγίας Νάπας με τη Δερύνεια και τη Σωτήρα».

Ενημέρωσε δε ότι στο πλαίσιο του Έργου κατασκευάστηκαν δυο κυκλικοί κόμβοι και εγκαταστάθηκαν φωτοελεγχόμενες διαβάσεις πεζών που στοχεύουν στην αναβάθμιση του επιπέδου ασφάλειας του δρόμου για όλους τους χρήστες.

«Η βελτίωση του οδικού δικτύου βρίσκεται ψηλά στις προτεραιότητες της Κυβέρνησης. Το οδικό δίκτυο είναι η ραχοκοκαλιά των οικονομικών και εμπορικών δραστηριοτήτων του τόπου μας και γι’ αυτό δεν θα πάψει ποτέ να αναβαθμίζεται, ώστε να ανταποκρίνεται επαρκώς στις ανάγκες των πολιτών», τόνισε ο Υπουργός Μεταφορών.


(EΦυς)


Πίσω στην προηγούμενη σελίδα