Υπουργείο Εσωτερικών Μετάβαση στο περιεχόμενο
Κυπριακή Δημοκρατία Υπουργείο Εσωτερικών
30/03/2021 12:15:34 PM

Ο Υπουργός Εσωτερικών είχε διαδικτυακή συνάντηση με αντιπροσωπεία του Κογκρέσου Τοπικών και Περιφερειακών Αρχών του Συμβουλίου της Ευρώπης

29-03-2021 18:29

Με την προώθηση της μεταρρύθμισης της Τοπικής Αυτοδιοίκησης θα ικανοποιηθούν οι πλείστες των συστάσεων του Κογκρέσου των Τοπικών και Περιφερειακών Αρχών του Συμβουλίου της Ευρώπης στη βάση της έκθεσης του το 2016, είπε ο Υπουργός Εσωτερικών κ. Νίκος Νουρής.

Ο Υπουργός Εσωτερικών είχε σήμερα διαδικτυακή συνάντηση με αντιπροσωπεία του Κογκρέσου Τοπικών και Περιφερειακών Αρχών του Συμβουλίου της Ευρώπης (ΣτΕ), κατά την οποία ενημέρωσε το σώμα σχετικά με την πρόοδο που έχει συντελεστεί στην εφαρμογή του Ευρωπαϊκού Χάρτη Τοπικής Αυτοδιοίκησης στην Κύπρο.

Ο κ. Νουρής ανέφερε ότι οι συστάσεις της έκθεσης της Επιτροπής Παρακολούθησης του Κογκρέσου των Τοπικών και Περιφερειακών Αρχών του ΣτΕ του 2016 έχουν ενταχθεί στα Νομοσχέδια της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, τα οποία βρίσκονται ενώπιον της Βουλής των Αντιπροσώπων. Οι συστάσεις προς την Κυπριακή Δημοκρατία αφορούσαν, μεταξύ άλλων, σε ενίσχυση του ρόλου των Τοπικών Αρχών, σε επάρκεια οικονομικών πόρων, καθώς και στην καθιέρωση διαφανών και προβλέψιμων χρηματοοικονομικών μεθόδων.

Ο Υπουργός, στην παρέμβασή του, υπογράμμισε την αναγκαιότητα για αλλαγή στην υφιστάμενη δομή της Τοπικής Αυτοδιοίκησης στην Κύπρο, η οποία περιλαμβάνει, όπως είπε, έναν υπέρμετρα μεγάλο αριθμό των Τοπικών Αρχών (ΤΑ). Πολλές από τις ΤΑ δεν έχουν ούτε το μέγεθος ούτε την ικανότητα να ανταποκριθούν στις προσδοκίες των πολιτών και της κοινωνίας γενικότερα, ανάφερε.

Στόχος της προτεινόμενης μεταρρύθμισης, τόνισε ο Υπουργός Εσωτερικών, είναι τόσο η οικονομική όσο και η διοικητική αυτοτέλεια των ΤΑ, αλλά και η επέκταση του ρόλου τους, ώστε να μπορούν να προσφέρουν περισσότερες και ποιοτικότερες υπηρεσίες στους πολίτες, στο χαμηλότερο δυνατό κόστος. Ανέφερε δε ότι με τη μεταρρύθμιση εφαρμόζονται νέοι κανόνες διαφάνειας και λογοδοσίας, καθώς και αυξημένη συμμετοχή των πολιτών στη λήψη αποφάσεων.

Στη διαδικτυακή συνάντηση, ο κ. Νουρής ενημέρωσε εξάλλου για τις τελευταίες εξελίξεις όσον αφορά στη μεταρρύθμιση, αλλά και για την πρόταση της Κυβέρνησης, που ήδη προωθήθηκε στη Βουλή, και αφορά στη διεξαγωγή ενός παγκύπριου δημοψηφίσματος ταυτόχρονα με τις Βουλευτικές εκλογές στις 30 Μαΐου 2021. Ο Υπουργός εξήγησε τις πρόνοιες του Νόμου περί Δημοψηφισμάτων και ότι η τελική απόφαση για διεξαγωγή ή όχι δημοψηφίσματος εναπόκειται στη Βουλή.

Καταληκτικά ο Υπουργός εξέφρασε την πεποίθηση ότι στο ενδεχόμενο ψήφισης των Νομοσχεδίων θα επιτευχθεί σε μεγάλο βαθμό η ικανοποίηση των συστάσεων του Κογκρέσου.

(ΕΦυς/ΣΧ)


Πίσω στην προηγούμενη σελίδα