Υπουργείο Εσωτερικών Μετάβαση στο περιεχόμενο
Κυπριακή Δημοκρατία Υπουργείο Εσωτερικών
02/07/2021 08:06:20 AM

O Υπουργός Εσωτερικών συναντήθηκε με την Εκτελεστική Διευθύντρια της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Υποστήριξης για το Άσυλο

30-06-2021 19:00Ο Υπουργός Εσωτερικών κ. Νίκος Νουρής είχε συνάντηση σήμερα με την Εκτελεστική Διευθύντρια της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Υποστήριξης για το Άσυλο (ΕΑSO) κα Nina Gregory, η οποία βρίσκεται στην Κύπρο για τριήμερη επίσκεψη στην Κύπρο.

Μετά το πέρας της συνάντησης ο κ. Υπουργός σε δηλώσεις ανάφερε πως είχαν μια εποικοδομητική συνάντηση με την Εκτελεστική Διευθύντρια της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Υποστήριξης για το Άσυλο.

Ο κ. Υπουργός είπε: «Με τη Νίνα είχαμε την ευκαιρία να συζητήσουμε τη σημερινή κατάσταση στην Κύπρο και τη συνέχιση των δυσανάλογων πιέσεων και ροών ειδικά από την Τουρκία και μέσω των κατεχόμενων περιοχών και την Πράσινη Γραμμή. Αυτές οι ιδιαιτερότητες της Κύπρου και ιδιαίτερα το γεγονός ότι παραμένει παράνομα διαιρεμένη με μια γραμμή κατάπαυσης του πυρός μήκους 180 χιλιομέτρων, δημιουργεί μοναδικές συνθήκες για την ανάπτυξη της παράτυπης μετανάστευσης.

Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο η στήριξη της EASO είναι πολύ σημαντική για εμάς. Ανταποκρινόμενη στις αυξημένες πιέσεις προς την Κύπρο, η EASO έχει επεκτείνει και θα επεκτείνει περαιτέρω την τεχνική και επιχειρησιακή της βοήθεια. Συγκεκριμένα, ο Οργανισμός παρέχει στήριξη στις κυπριακές Αρχές στη διαχείριση και μείωση των εκκρεμούσων υποθέσεων ασύλου ενώπιον της Υπηρεσίας Ασύλου και του Διοικητικού Δικαστηρίου Διεθνούς Προστασίας, στην καταγραφή αιτήσεων ασύλου, στη βελτίωση των συνθηκών υποδοχής στα Κέντρα Υποδοχής καθώς και στη σύνταξη εθνικής στρατηγικής για θέματα υποδοχής σε συνεργασία με τις αρμόδιες Αρχές.

Η επικύρωση, από τη Βουλή, της Συμφωνίας για τη Φιλοξενία των Γραφείων της EASO στην Κύπρο, επέτρεψε την επέκταση του προσωπικού του Οργανισμού στην Κύπρο και συνεπώς την ενίσχυση της στήριξης που παρέχει στις κυπριακές Αρχές, για την οποία είμαστε ιδιαίτερα ευγνώμονες».

Εξέφρασε ακολούθως την ικανοποίησή του «που οι σημερινές συζητήσεις βρήκαν έδαφος και για τη συνέχιση της μεταξύ μας συνεργασίας, αλλά πολύ περισσότερο για την κατανόηση στα πάρα πολλά προβλήματα που η χώρα μας αντιμετωπίζει σχετικά με τη διαχείριση του μεταναστευτικού».

Ο κ. Νουρής είπε πως αξιολογήθηκε η κατάσταση στην Κύπρο και οι πολλές ιδιαιτερότητες που αντιμετωπίζει, οι αυξημένες ροές καθώς και ο τρόπος που η Κύπρος τις διαχειρίζεται. Ενημέρωσε πως στο πλαίσιο της επίσκεψής της η κα Gregory επισκέφθηκε το Κέντρο Πουρνάρα, ενώ αύριο θα επισκεφθεί το νέο Κέντρο Υποδοχής «Λίμνες» και το Κέντρο Υποδοχής στην Κοφίνου, καθώς και άλλους οργανισμούς που έχουν σχέση με το άσυλο και τη μετανάστευση.

«Η συνεργασία μας με την Υπηρεσία EASO είναι εξαιρετική από το 2014» είπε ο κ. Υπουργός, λέγοντας ότι υπάρχει έντονη επιθυμία από μέρους της Υπηρεσίας να στηρίξει την Κύπρο σε αυτές για την καλύτερη δυνατή διαχείριση των μεταναστευτικών ροών.

Ο κ. Νουρής χαιρέτισε την πολιτική συμφωνία στην οποία κατέληξε η Πορτογαλική Προεδρία σε συνεργασία με την EASO, την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, αλλά και το Ευρωκοινοβούλιο για τη μετεξέλιξη της EASO σε μια ανεξάρτητη υπηρεσία που θα αλλάξει και όνομα, προσδοκώντας ότι αυτή η νέα δομή θα δώσει τη δυνατότητα σε χώρες, όπως η Κύπρος, να λάβουν ακόμα καλύτερες υπηρεσίες με πολύ γρηγορότερο τρόπο για να αντιμετωπίσουν τις δύσκολες στιγμές.

Ο κ. Υπουργός εξέφρασε την ευγνωμοσύνη και τις ευχαριστίες του προς την υπηρεσία EASO, και ιδιαίτερα προς την κα Gregory, καθώς αποτελεί έναν από τους σημαντικότερους συνεργάτες σε αυτή την πολύ δύσκολη προσπάθεια που η Κύπρος καταβάλλει.

Από πλευράς της η κα Gregory εξέφρασε τη χαρά της που βρίσκεται στην Κύπρο για να συναντηθεί με τον Υπουργό, καθώς επίσης για να δει από κοντά την πρόοδο της επιχειρησιακής υποστήριξης της EASO στη χώρα.

«Κατά τη διάρκεια της συνάντησής μας, ευχαρίστησα τον κ. Υπουργό και την ομάδα του για τη συνεχή εξαιρετική συνεργασία με την EASO και προσωπικά ευχαρίστησα τον ίδιο τον κ. Υπουργό για τις προσπάθειες που έχει καταβάλει, μαζί με τις άλλες χώρες Med5, για να ξεκλειδώσει την έγκριση του EASO ως Οργανισμού της Ευρωπαϊκής Ένωσης για το Άσυλο», είπε.

Η κα Gregory ανάφερε πως με τη νέα εντολή, η Υπηρεσία θα είναι σε θέση να συνεχίσει να εργοδοτεί προσωπικό για να υποστηρίξει την Κύπρο, προκειμένου να καλυφθούν οι ανάγκες της χώρας, συμπεριλαμβανομένου και της παροχής εκπαίδευσης και πρακτικών εργαλείων και καθοδήγησης.

Είναι σαφές, σημείωσε, «ότι υπάρχει πραγματική βούληση από την πλευρά του Υπουργείου να συνεργαστεί με την EASO προκειμένου να είναι σε θέση να διαχειριστεί καλύτερα τις πιέσεις που προκαλούνται από τις αυξημένες αφίξεις και τις αιτήσεις».

«Στόχος μας είναι να βοηθήσουμε την Κύπρο να κάνει το σύστημα ασύλου πιο αποτελεσματικό, ώστε να μπορεί να λαμβάνει αποφάσεις γρηγορότερα, αλλά ταυτόχρονα να διασφαλίζεται ότι οι διαδικασίες είναι πλήρως σύμφωνες με τα πρότυπα της ΕΕ», είπε. Συνέχισε προσθέτοντας πως αυτό σημαίνει όχι μόνο λιγότερη οικονομική επιβάρυνση, αλλά επιτρέπει επίσης τον ταχύτερο εντοπισμό εκείνων που δεν μπορούν να έχουν διεθνή προστασία.

Η κα Gregory εξέφρασε περηφάνεια, καθώς μόλις τους πρώτους πέντε μήνες του έτους, η EASO έχει εργοδοτήσει 157 άτομα στην Κύπρο, τα οποία έχουν εργαστεί 7.502 εργάσιμες ημέρες για την υποστήριξη των κυπριακών Αρχών σε θέματα ασύλου και υποδοχής, καταγράφοντας αύξηση 65% σε σύγκριση με την ίδια περίοδο του 2020.

Παραθέτοντας και άλλα στοιχεία, η κα Gregory είπε πως το 62% του προσωπικού της EASO έχει χρησιμοποιηθεί στην πρωτοβάθμια διαδικασία εξέτασης αιτήσεων ασύλου, ενώ ανάφερε ότι ο προϋπολογισμός της EASO που χρησιμοποιήθηκε το 2021 για την Κύπρο, ανέρχεται στα 8,1 εκατομμύρια ευρώ. Επίσης, μεταξύ Ιανουαρίου και τέλος Μαΐου 2021, η EASO πραγματοποίησε 1.493 από 3.980 εγγραφές στην Κύπρο (σχεδόν το 40%), συμπλήρωσε.

Αξίζει να σημειωθεί, πρόσθεσε, ότι το πρώτο τρίμηνο του 2021, η EASO στην Κύπρο εξέδωσε μακράν τις πιο πολλές αποφάσεις, 3.470 στο σύνολο, από τότε που άρχισαν να τηρούνται τα τρέχοντα αρχεία της ΕΕ το 2008. «Αυτό φυσικά αντανακλά τις αυξημένες αφίξεις στη χώρα - αλλά κυρίως αντανακλά ένα πιο αποτελεσματικό σύστημα ασύλου», είπε.

Η κα Gregory σημείωσε πως επισκέφθηκε το Πρώτο Κέντρο Υποδοχής Πουρναρά, και εξέφρασε την ικανοποίηση της για τη συνεργασία που υπάρχει στον χώρο εξέτασης εκεί.

«Όπως συζητήθηκε με τον κ. Υπουργό, είμαστε έτοιμοι να ενισχύσουμε περαιτέρω τη συνεργασία μας με τις κυπριακές Αρχές», εξηγώντας ότι αυτό θα επιτευχθεί με πρόσθετες εργατοώρες του προσωπικού του EASO, καθώς επίσης και εκπαίδευση του προσωπικού σε θέματα υποδοχής και καθοδήγηση σε θέματα ασύλου.

(ΕΦυς/ΜΓ)


Πίσω στην προηγούμενη σελίδα