Υπουργείο Εσωτερικών Μετάβαση στο περιεχόμενο
Κυπριακή Δημοκρατία Υπουργείο Εσωτερικών
26/10/2021 08:41:22 AM

Απάντηση του Υπουργού Εσωτερικών σε ανακοίνωση του ΑΚΕΛ για τη στεγαστική πολιτική

25-10-2021 19:17


«Στον μηδενιστικό λαϊκισμό η κυβέρνηση απαντά με έργα και πολιτικές προς όφελος των πολιτών»


Ο άκρατος λαϊκισμός έχει γίνει πλέον πάγια τακτική του ΑΚΕΛ. Είναι τουλάχιστον άστοχο το κόμμα της αριστεράς να ενδύεται τον «φιλολαϊκό» του μανδύα όποτε αυτό βολεύει, ξεχνώντας ότι επί δικών του ημερών η οικονομία του τόπου και τα κυπριακά νοικοκυριά έφτασαν στο χείλος της καταστροφής.

Θέλουμε λοιπόν να θυμίσουμε στο ΑΚΕΛ ότι είναι η κυβέρνηση Αναστασιάδη που θέτοντας ως προτεραιότητά της την αντιμετώπιση των προβλημάτων της κοινωνίας, έχει διαμορφώσει γενναιόδωρα στεγαστικά σχέδια παροχής οικονομικής ενίσχυσης, τόσο για απόκτηση κατοικίας σε εκτοπισθέντες όσο και σε κατοίκους ορεινών, μειονεκτικών, απομακρυσμένων αλλά και ακριτικών περιοχών. Είναι αυτά τα σχέδια τα οποία αγκαλιάστηκαν με θέρμη από τους πολίτες και ιδιαίτερα από τα νέα ζευγάρια, αφού πρόκειται για στοχευμένα και γενναιόδωρα σχέδια, που ανταποκρίνονται στις ανάγκες τους. Πρόσθετα με τα πιο πάνω σχέδια στέγασης η κυβέρνηση θέσπισε και πρόσθετη επιδότηση ώστε να διευκολύνεται η μετάβαση στα αστικά κέντρα, όσων συμπολιτών μας επιλέγουν να κατοικήσουν στην ύπαιθρο. Την ίδια ώρα στον προτεινόμενο προϋπολογισμό του Υπουργείου Εσωτερικών για το 2022, τριπλασιάζονται τα κονδύλια της στεγαστικής πολιτικής, γεγονός που δείχνει τη σημασία που προσδίδουμε στα θέματα στέγασης.

Προχωρήσαμε όμως και σε αύξηση των δαπανών στέγασης των προσφύγων μας. Αναθεωρήσαμε το Σχέδιο Παροχής Οικονομικής Ενίσχυσης για Στέγαση των Εκτοπισθέντων τον Ιούλιο του 2019, αυξάνοντας σημαντικά, τόσο τα εισοδηματικά όρια, όσο και την οικονομική ενίσχυση για απόκτηση κατοικίας. Από το 2017 μάλιστα, ο προϋπολογισμός αυτός έχει διπλασιαστεί από τα 30 εκ. στα 63 εκ. ευρώ., ενώ μελετάται η πρόσθετη αύξηση της επιδότησης ενοικίου σε εκτοπισθέντες.

Μέσω των νέων αναβαθμισμένων προγραμμάτων του ΚΟΑΓ, τέθηκαν σε εφαρμογή τα σχέδια προσιτής κατοικίας και προσιτού ενοικίου, δίνοντας τη δυνατότητα στέγασης σε όσους δεν έχουν τη δυνατότητα αγοράς από τον ιδιωτικό τομέα. Τα προγράμματα αυτά, σε παγκύπρια κλίμακα, προωθούνται σταδιακά και κατόπιν αξιολόγησης της ζήτησης/ενδιαφέροντος, στη βάση ιεράρχησης προτεραιοτήτων. Στη βάση αυτής της φιλοσοφίας τον Ιανουάριο του 2021 ο ΚΟΑΓ υπέγραψε συμφωνία με τον Δήμο Λεμεσού δρομολογώντας την ανέγερση πέραν των 600 οικιστικών μονάδων στη Λεμεσό για να καλυφθούν ανάγκες στέγασης οικογενειών με χαμηλά εισοδήματα. Ταυτόχρονα ο ΚΟΑΓ βρίσκεται ήδη σε διαβούλευση με τον Δήμο Λάρνακας για ανέγερση κατοικιών με το ίδιο σχέδιο.

Πρόσθετα η Κυβέρνηση μέσω του Υπουργείου Οικονομικών προχώρησε με την υλοποίηση Σχεδίων Επιδότησης Επιτοκίων για Νέα Στεγαστικά και Νέα Επιχειρηματικά Δάνεια συνολικού προϋπολογισμού, για την τετραετία, €225 εκ. Για τα σχέδια αυτά που τέθηκαν σε εφαρμογή τον Ιούλιο του 2020 και τερματίζονται στις 31/12/2021, οι εγκεκριμένες δανειοδοτήσεις μέχρι τις 30/6/2021 ανήλθαν στις 5131 για ποσό ύψους €780 εκ. ενώ, εκτιμάται ότι μέχρι το τέλος του τρέχοντος έτους, τα δάνεια των δύο Σχεδίων θα υπερβούν το €1 δις, γεγονός που αντικατοπτρίζει την επιτυχία των Σχεδίων.

Στη γνωστή, λοιπόν, πολιτική των παρωπίδων και του μηδενιστικού λαϊκισμού που ακολουθεί το ΑΚΕΛ, η κυβέρνηση απαντά με στοιχεία, έργα και πολιτικές που στηρίζουν πραγματικά την κοινωνία και τους πολίτες αυτού του τόπου.

(ΝΓ)


Πίσω στην προηγούμενη σελίδα