Υπουργείο Εσωτερικών Μετάβαση στο περιεχόμενο
Κυπριακή Δημοκρατία Υπουργείο Εσωτερικών
05/04/2021 12:11:19 PM

Ο Υπουργός Εσωτερικών και ο Επίτροπος Ανάπτυξης Ορεινών Κοινοτήτων απάντησαν σε ερωτήσεις δημοσιογράφων στη Συνέντευξη Τύπου για τα έργα και τις πολιτικές για την ανάπτυξη ορεινών περιοχών

02-04-2021 14:53


Κατά τη Συνέντευξη Τύπου που πραγματοποιήθηκε σήμερα το πρωί και στόχο είχε την παρουσίαση των έργων και των πολιτικών της Κυβέρνησης για την ανάπτυξη των ορεινών περιοχών, ο Υπουργός Εσωτερικών κ. Νίκος Νουρής και ο Επίτροπος Ανάπτυξης Ορεινών Κοινοτήτων κ. Κώστας Χαμπιαούρης δέχθηκαν ερωτήσεις από δημοσιογράφους.

Σε ερώτηση δημοσιογράφου για τα επιδόματα του Υπουργείου Εσωτερικών, εάν είναι ανά οικογένεια ή ανά άτομο, ο Υπουργός παρέπεμψε στην αρμόδια Λειτουργό του Υπουργείου.

Η κα Ανθούλα Σαββίδη, Προϊστάμενη Διεύθυνσης Πολιτικής, Ευρωπαϊκών Θεμάτων και Στεγαστικής Πολιτικής του Υπουργείου εξήγησε ότι το επίδομα για τις απομακρυσμένες και τις ορεινές περιοχές είναι ανά οικογένεια. Στο επίδομα των ορεινών περιοχών, είπε, προστίθεται ποσό ανάλογα με τα μέλη της οικογένειας, εάν είναι συνταξιούχοι ή μη. Σε ό,τι αφορά όμως το επίδομα των απομακρυσμένων περιοχών ξεκινά, εξήγησε, από 400 ευρώ μέχρι 600 ευρώ, ανάλογα με την απόσταση και είναι ανά οικογένεια, νοουμένου ότι υπάρχει άτομο μη συνταξιούχο που εργάζεται στην οικογένεια.

Σε τοποθέτηση δημοσιογράφου, ότι η ανάπτυξη και αναζωογόνηση περιοχών πρέπει να συνοδεύεται με την παρουσία εργατικού δυναμικού, και σε ερώτηση εάν αυτά τα έργα που ανακοινώθηκαν συνεπάγονται με τη δημιουργία θέσεων, ο Υπουργός απάντησε:

«Όσον αφορά το θέμα των έργων, ενδεχόμενα να είναι η πρώτη φορά που υπάρχει μια τέτοια ολιστική παρέμβαση μιας κυβερνητικής προσπάθειας όσον αφορά στο θέμα της στήριξης των ορεινών περιοχών. Θέλω να σας θυμίσω από αυτά που ακούσατε ως επικεφαλίδες ότι η πολιτική πλέον της παρέμβασής μας στη στήριξη των ορεινών περιοχών συνίσταται σε έργα υποδομής- και μάλιστα σε έργα υποδομής σε όλους τους τομείς- συνίσταται σε στεγαστικά σχέδια απόκτησης ιδιόκτητης κατοικίας, συνίσταται σε επιδοματικά σχέδια, σε παραχώρηση πολεοδομικών κινήτρων, σε οριζόντιες κυβερνητικές υποστηρικτικές δράσεις, αλλά και σε μια σειρά από διάφορες υπηρεσίες. Επομένως μέσα από αυτές τις συγκεκριμένες δράσεις αναπόφευκτα θα δημιουργηθούν συνέργειες. Η έννοια της δημιουργία εργατικού δυναμικού, θέσεων, είναι αλληλένδετη σαφέστατα. Όταν υπάρχει ανάπτυξη, αυτόματα δημιουργούνται θέσεις εργασίας. Επομένως, βεβαιότατα το ένα με το άλλο συμπορεύονται και νομίζω ότι την απάντηση θα τη δώσουμε ξανά: ότι όταν το 2013 η Κυβέρνηση αναλάμβανε και είχε να αντιμετωπίσει το τεράστιο πρόβλημα της ανεργίας, η απάντηση αυτής της Κυβέρνησης ήταν ‘ανάπτυξη’. Και με την ανάπτυξη να σας θυμίσω ότι μειώσαμε το ποσοστό της ανεργίας από το δυσθεώρητο ύψος του 16%, σε αυτό που είναι σήμερα, που είναι σε μοναδιαίο νούμερο, που είναι σήμερα γύρω στο 5-6%. Επομένως δεν μας ανησυχεί το θέμα των θέσεων εργασίας. Αντιθέτως η δημιουργία των έργων σαφέστατα θα συνοδεύεται».

Σε ερώτηση δημοσιογράφου εάν η καταβολή του επιδόματος για τις οικογένειες που παραμένουν στις ορεινές περιοχές είναι στοχευμένη, ο κ. Νουρής είπε ότι «όσον αφορά τα επιδόματα υπάρχει στόχευση» και έδωσε τον λόγο στην αρμόδια Λειτουργό του Υπουργείου για να αναφερθεί στις λεπτομέρεια κατανομής των επιδομάτων.

Η κα Σαββίδου είπε ότι τα επιδόματα είναι σε συνέργεια και συμπληρωματικότητα των στεγαστικών σχεδίων και όλων των έργων που έχουν παρουσιαστεί σήμερα. Εξήγησε ότι το επίδομα για τις απομακρυσμένες περιοχές έχει ως ελάχιστη απόσταση τα 40 χιλ., και είναι κριτήριο το οποίο χρησιμοποιήθηκε και για τα στεγαστικά σχέδια για να προσδιορίσει ποιες κοινότητες εμπίπτουν και μπορούν να λαμβάνουν το στεγαστικό σχέδιο. «Υπάρχουν παράμετροι σε σχέση με το υψόμετρο για τις ορεινές περιοχές, επομένως την ίδια παράμετρο έχουμε και για τις ορεινές περιοχές ως επίδομα και για τα στεγαστικά σχέδια», είπε η κα Σαββίδη. Πρόσθεσε δε ότι είναι στοχευμένα τα σχέδια και εξήγησε ότι υπάρχουν εισοδηματικά κριτήρια τόσο στο σχέδιο των απομακρυσμένων περιοχών (επίδομα) όσον και στα στεγαστικά σχέδια. Επίσης, σημείωσε, «στοχεύουμε στην προσέλκυση νεαρών ατόμων. Για τον λόγο αυτό τα στεγαστικά σχέδια έχουν αυξημένα ποσά κατά 15 χιλιάδες ευρώ στις περιπτώσεις νεαρών ατόμων και νεαρών πολύτεκνων οικογενειών», ανάφερε η κα Σαββίδη.

Σε ερώτηση δημοσιογράφου κατά πόσο η εθνική στρατηγική θα επεκταθεί και σε άλλες επαρχίες, ως αναφέρθηκε κατά την παρουσίαση, και πότε προσδιορίζεται χρονικά να ενταχθούν και αυτές οι κοινότητες στην στρατηγική αυτή, ο Επίτροπος Ανάπτυξης Ορεινών Περιοχών απάντησε:

«Αυτή τη στιγμή η εθνική στρατηγική καλύπτει 113 κοινότητες του Τροόδους, της επαρχίας Λευκωσίας, και της επαρχίας Λεμεσού. Κάποιες κοινότητες από την επαρχία Λεμεσού δεν περιλαμβάνονται στη στρατηγική. Η επέκταση θα καλύψει αυτές τις περιοχές της Λεμεσού που δεν είναι αυτή τη στιγμή στη στρατηγική, χωρίς να σημαίνει ότι παραμερίζονται ή ότι δεν τις στηρίζουμε. Παράλληλα, θα προχωρήσει στην ορεινή Πάφο και Λάρνακα. Έχει ήδη γίνει προεργασία. Έχουν ετοιμαστεί οι όροι προκήρυξης και αναμένουμε ότι σε έναν χρόνο από σήμερα θα είμαστε έτοιμοι να εξαγγείλουμε τη νέα στρατηγική. Παράλληλα όμως είμαστε σε επαφή με τοπικές αρχές, με παράγοντες των άλλων επαρχιών και ξεκίνησε ήδη η συλλογή στοιχείων για να ετοιμαστεί η στρατηγική. Εντός των ημερών θα γίνει η προκήρυξη».

Σημείωσε ο κ. Χαμπιαούρης ότι εντός των ημερών θα γίνει η προκήρυξη και για στρατηγικό σχεδιασμό της περιοχής Τηλλυρίας και ότι είναι κι αυτά έτοιμα.

Αναφερόμενος σε προηγούμενη ερώτηση για τις θέσεις εργασίας ανάφερε ότι υπάρχει εξαιρετικό ενδιαφέρον από επενδυτές να δραστηριοποιηθούν στο Τρόοδος. «Και θεωρώ ότι με την πάροδο του χρόνου, όταν κτίζεται η στρατηγική και με τα νομοσχέδια της οικοτεχνίας και του πολυλειτουργικού επισκέψιμου αγροκτήματος και όλα τα άλλα που είναι σε εξέλιξη ότι θα υπάρχει ακόμη καλύτερη προοπτική», είπε.

Ερωτηθείς για τους τομείς των επενδύσεων ο κ. Επίτροπος απάντησε ότι υπάρχουν επενδύσεις σε όλους τους τομείς. «Έχουμε τον τομέα του τουρισμού, υπάρχουν αρκετές προτάσεις που είναι προς μελέτη. Σχεδόν καθημερινά έχουμε αιτήματα από ανθρώπους που θέλουν να επενδύσουν» και διευκρίνισε ότι υπάρχουν και εγχώριοι και ξένοι επενδυτές. Δίδοντας παραδείγματα για επενδύσεις αναφέρθηκε σε ιδέες όπως έξυπνα πάρκα, πάρκα περιπετειών, μικρές κλίνες για διαμονή. «Υπάρχουν πολλές ιδέες. Είμαστε σε προκαταρκτικό στάδιο και θα τις μελετήσουμε με τους αρμόδιους Υπουργούς», σημείωσε ο Επίτροπος.

Ο Υπουργός Εσωτερικών στην καταληκτική παρέμβασή του είπε:

«Αυτό το οποίο έχουμε παρουσιάσει σήμερα είναι το αποτέλεσμα μιας συλλογικής δουλειάς όλων των Υπουργείων. Θέλω να τονίζω καταληκτικά ότι, και είναι πάρα πολύ σημαντικό να λεχθεί, ότι όσα έχετε ακούσει και δει είναι έργα που τροχοδρομούνται ή έχουν ήδη υλοποιηθεί μέσα στο 2021. Δεν είναι έργα τα οποία θα προγραμματίζονται για την επόμενη τριετία ή σε βάθος χρόνου. Και αυτό είναι εξαιρετικά σημαντικό.

Ο κατάλογος όμως των έργων τα οποία η Κυβέρνηση έχει ενώπιον της δεν εξαντλείται σε αυτά τα έργα. Έχουμε έναν πολύ μεγάλο προγραμματισμό και ακολουθεί ακριβώς ένας επίσης μεγάλος αριθμός έργων, τα οποία τα Υπουργεία προσπαθούν να τα ωριμάσουν, ούτως ώστε με τη συμπλήρωση τους να τροχοδρομείται η διαδικασία υλοποίησής τους».

Κλείνοντας ο κ. Νουρής ανάφερε ότι η στόχευση είναι να ενισχυθούν οι ορεινές περιοχές -και σε ό,τι αφορά σε έργα υποδομής και σε στεγαστική πολιτική και σε επιδοματική πολιτική και σε οριζόντιες δράσεις- και κατά τον ίδιο ακριβώς τρόπο, όπως είπε, «θα προχωρήσουμε και στο εγγύς μέλλον με επόμενες ανακοινώσεις και επόμενα έργα».


(ΕΦυς)


Πίσω στην προηγούμενη σελίδα