Υπουργείο Εσωτερικών Μετάβαση στο περιεχόμενο
Κυπριακή Δημοκρατία Υπουργείο Εσωτερικών
25/05/2021 07:06:02 AM

Προκηρύχθηκε το Έργο για τη βελτίωση του δρόμου Σωτήρας – Δερύνειας

21-05-2021 13:34


Οι Υπουργοί Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων κ. Γιάννης Καρούσος και Εσωτερικών κ. Νίκος Νουρής, ανακοίνωσαν σήμερα στη Σωτήρα, στην παρουσία των δημάρχων Σωτήρας κ. Γιώργου Τάκκα και Δερύνειας κ. Άντρου Καραγιάννη την προκήρυξη του Έργου για τη βελτίωση του δρόμου Σωτήρας – Δερύνειας.

Το πολεοδομικό αυτό Έργο, το οποίο προωθείται με τεχνική και οικονομική υποστήριξη από το Κράτος, κατά 80% και από τις τοπικές Αρχές κατά 20%, αφορά δρόμο συνολικού μήκους 4 χιλιομέτρων και βελτίωση δευτερεύοντος οδικού δικτύου 2,5 χιλιομέτρων, περίπου. Η προκαταρκτική εκτίμηση της δαπάνης για την κατασκευή του Έργου, ανέρχεται περίπου στα €13 εκατομμύρια συν ΦΠΑ. Ως ημερομηνία υποβολής των προσφορών καθορίστηκε η 2α Ιουλίου 2021. Κατόπιν αξιολόγησης, κατακύρωσης της προσφοράς και υπογραφής του Συμβολαίου, το Έργο αναμένεται να ξεκινήσει πριν το τέλος του 2021 και να ολοκληρωθεί εντός 30 μηνών από την έναρξή του.

Ο σχεδιασμός έγινε με βάση ρυθμιστικό σχέδιο του Τμήματος Πολεοδομίας και Οικήσεως και τα κατασκευαστικά σχέδια ετοιμάστηκαν από τον Ιδιώτη Μελετητή NGA Consulting Civil Engineers LLC. με συντονισμό του Τμήματος Δημοσίων Έργων, που θα αναλάβει και την επίβλεψη της κατασκευής του Έργου. Το Υπουργικό Συμβούλιο αποφάσισε, επίσης, την ένταξη στο συνολικό κόστος του Έργου και των συναφών έργων για την αποχέτευση ομβρίων υδάτων, τα οποία θα κατασκευαστούν εκτός των ορίων του Έργου.

Ο σχεδιασμός προβλέπει δρόμο με δύο λωρίδες κυκλοφορίας (μία ανά κατεύθυνση), 3η λωρίδα όπου απαιτείται για την εξυπηρέτηση δεξιόστροφων κινήσεων, κατασκευή πλακόστρωτων πεζοδρομίων σε όλο το μήκος εκατέρωθεν του δρόμου, ποδηλατόδρομο διπλής κατεύθυνσης, λωρίδας πρασίνου στη μια πλευρά, δύο κυκλικούς κυκλοφοριακούς κόμβους σε σημαντικές διασταυρώσεις, υπερυψωμένα πλατό, φώτα τροχαίας, διαβάσεις πεζών, τοποθέτηση σύγχρονου οδικού φωτισμού, κατάλληλη σήμανση και σηματοδότηση καθώς επίσης σύστημα απορροής των ομβρίων υδάτων.

Στον χαιρετισμό του, ο Υπουργός Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων κ. Γιάννης Καρούσος ανέφερε ότι «η προκήρυξη του διαγωνισμού για την υλοποίηση του πολυαναμενόμενου αυτού Έργου, το οποίο περιμένουν οι τοπικές Αρχές εδώ και δεκαετίες, αποτελεί ακόμη μία απόδειξη ότι οι εξαγγελίες του Προέδρου της Δημοκρατίας γίνονται πράξεις».

Ο κ. Υπουργός επισήμανε ότι «ο υφιστάμενος δρόμος Σωτήρας – Δερύνειας παρουσιάζει σοβαρές ανεπάρκειες. Η διεύρυνση και βελτίωσή του θα προσφέρει στην περιοχή ένα σύγχρονο αστικό δρόμο, με πεζοδρόμια, ποδηλατόδρομο, λωρίδα πρασίνου, διαβάσεις πεζών και σύγχρονο οδικό φωτισμό, συμβάλλοντας στην αναβάθμιση της οδικής ασφάλειας, στη διευκόλυνση της κυκλοφορίας, στην προώθηση των εναλλακτικών μέσων διακίνησης και στην αισθητική αναβάθμιση και ανάπτυξη της περιοχής. Η βελτίωση του σημαντικού αυτού οδικού άξονα, θα εξυπηρετήσει επίσης τις υφιστάμενες υποδομές κατά μήκος του δρόμου και παράλληλα θα προσελκύσει νέες μελλοντικές χρήσεις και αναπτύξεις στην περιοχή».

Τέλος, ο κ. Καρούσος τόνισε ότι «το Έργο, σε συνδυασμό με άλλα έργα που έχουν υλοποιηθεί ή βρίσκονται σε εξέλιξη όπως η Λεωφόρος Περνέρας, η Λεωφόρος 1ης Απριλίου, η Λεωφόρος Κάππαρη, το Έργο βελτίωσης της προσβασιμότητας στο κέντρο της Αγίας Νάπας, το Έργο αποκατάστασης του Μοναστηριού Αγίας Νάπας και το Έργο ανάπλασης της περιοχής Ποταμού του Λιοπετρίου θα συμβάλουν στην αναβάθμιση της προσβασιμότητας, στη βελτίωση της ποιότητας ζωής των κατοίκων, αλλά και στην αύξηση της επισκεψιμότητας και της τουριστικής ανάπτυξης της ελεύθερης περιοχής Αμμοχώστου».

Στον χαιρετισμό του, ο Υπουργός Εσωτερικών κ. Νίκος Νουρής ανέφερε ότι στη νέα πραγματικότητα που διαµορφώνεται, η Κύπρος θα πρωτοστατήσει και πάλι. «Θέλουμε να επιστρέψουμε σύντομα στον δρόµο της ανάκαμψης και είναι επόµενο τέτοια έργα υποδοµής και ανάπτυξης να έχουν σημαντική θέση στους σχεδιασμούς μας. Γιατί είναι σ΄ αυτά και άλλα παρόμοια έργα που στηρίζονται οι τοπικές μας κοινωνίες, αφού συμβάλλουν στη βελτίωση της ποιότητας ζωής των κατοίκων, στη βελτίωση της καθημερινότητας, δίνοντας ταυτόχρονα ώθηση στην επιχειρηματικότητα και την τουριστική ανάπτυξη» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Νουρής.

Αναφερόμενος στην εξαγγελία από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας του προγράμματος «Η Κύπρος του Αύριο», που σηματοδοτεί την επανεκκίνηση της οικονομίας με τη διοχέτευση 4,4 δισεκατομμυρίων ευρώ τα επόμενα πέντε χρόνια μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, αλλά και των ταμείων συνοχής ο κ. Υπουργός επισήμανε ότι «το Υπουργείο Εσωτερικών, σε πλήρη συντονισμό με τα άλλα συναρμόδια Υπουργεία και με επίκεντρο τον άνθρωπο και τον τόπο μας, προγραμματίζει για το αύριο και υλοποιεί σειρά μέτρων και πολιτικών για τη στήριξη των πολιτών. Θέλω ενδεικτικά να αναφέρω τα νέα βελτιωμένα και εξαιρετικά γενναιόδωρα στεγαστικά σχέδια που προκηρύξαμε τον Μάρτη αλλά και τα έργα και προγράμματα που προωθούμε στη βάση ολοκληρωμένων στρατηγικών χωρικής ανάπτυξης, προωθώντας τοπικές συνέργειες με την εμπλοκή των Δήμων και Κοινοτήτων».

Ο Δήμαρχος Σωτήρας κ. Γιώργος Τάκκας στον χαιρετισμό του, αφού εξέφρασε την ικανοποίησή του για την τροχιοδρόμηση το Έργου αυτού το οποίο για περισσότερες από πέντε δεκαετίες οι κάτοικοι της Δερύνειας και της Σωτήρας αλλά και των γύρω περιοχών ανέμεναν, υπογράμμισε ότι «είναι ένα Έργο το οποίο θα συμβάλει ουσιαστικά στη βελτίωση του επιπέδου ζωής των κατοίκων, στη διακίνησή τους και στο αίσθημα ασφάλειας στο οδικό δίκτυο».

Τέλος, ο Δήμαρχος Δερύνειας κ. Άντρος Καραγιάννης ευχαρίστησε τους Υπουργούς Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων και Εσωτερικών για την προώθηση του Έργου και ανέφερε ότι «από το 2002 το Έργο περιλαμβανόταν κάθε χρόνο στον Κρατικό Προϋπολογισμό και οι κατασκευαστικές εργασίες για την υλοποίησή του αναμενόταν να αρχίσουν αρχές του 2010. Ευελπιστούμε ότι το Έργο θα αρχίσει σύντομα χωρίς άλλες καθυστερήσεις».

(ΑΤ/ΕΧ/ΣΧ)


Πίσω στην προηγούμενη σελίδα