Υπουργείο Εσωτερικών Μετάβαση στο περιεχόμενο
Κυπριακή Δημοκρατία Υπουργείο Εσωτερικών
30/01/2023

Παρουσίαση του Υπουργού Εσωτερικών κ. Νίκου Νουρή για τον απολογισμό του έργου του Υπουργείου Εσωτερικών

30-01-2023 15:13

Όταν τον Δεκέμβριο του 2019 ο Πρόεδρος Αναστασιάδης μού εμπιστευόταν το Υπουργείο Εσωτερικών είχα πλήρη επίγνωση τόσο του εύρους των δράσεων του συγκεκριμένου Υπουργείου όσο και των προκλήσεων που είχα να διαχειριστώ.

Σήμερα τρία χρόνια μετά, αισθάνομαι ικανοποίηση τόσο για την αποτελεσματική διαχείριση σειράς θεμάτων όσο πολύ περισσότερο από το γεγονός ότι στην περίοδο αυτή έγινε κατορθωτή η επιτυχής διαχείριση σοβαρών προβλημάτων, η υλοποίηση σημαντικού αριθμού μεταρρυθμιστικών παρεμβάσεων και πολιτικών, αλλά και η τροχοδρόμηση εξαιρετικά σημαντικών αναπτυξιακών έργων που συνέδραμαν στην κυβερνητική προσπάθεια για μια καλύτερη Κύπρο.

Η αποτίμηση του κυβερνητικού έργου του ΥΠΕΣ καταδεικνύει συνέπεια λόγων και έργων, απόλυτα προσαρμοσμένων στις προεκλογικές εξαγγελίες και το προγραμμα του Προέδρου της Δημοκρατίας. Ένα πρόγραμμα που ευθύς εξαρχής έθεσε τους ίδιους τους πολίτες στο επίκεντρό του και στόχευσε στην πρόοδο και την ευημερία τους. ‘Οχημα υλοποίησης των στόχων μας, η ανάπτυξη.

Δηλώνω λοιπόν σήμερα εξαιρετικά ικανοποιημένος γιατί στο ΥΠΕΣ μέσα από αυτές τις στοχευμένες δράσεις και πολιτικές, έχουμε συνδράμει αποφασιστικά στην υλοποίηση αυτών των στόχων βοηθώντας στη βελτίωση των παρεχομένων προς τους πολίτες υπηρεσιών, σε μια δύσκολη περίοδο, κάτω από αντίξοες συνθήκες, τόσο για την ιδιαίτερη μας πατρίδα όσο και για την υφήλιο ολόκληρη. Η πολύχρονη πανδημία, η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, οι πολλές διεθνείς μεταβλητές, η ενεργειακή κρίση, οι πληθωριστικές τάσεις, οι μεταναστευτικές ροές, είναι παράμετροι που προσδίδουν πρόσθετη αξία στη δική μας θετική αποτίμηση.

Κύριες και κύριοι,

Κάθε αντικειμενικός παρατηρητής αξιολογώντας το έργο του ΥΠΕΣ μπορεί αβίαστα να διαπιστώσει ότι το πλέον πολυθεματικό Υπουργείο της Κυβέρνησης συνέβαλε με αποφασιστικότητα στην οικοδόμηση του ανθεκτικού μοντέλου ανάπτυξης της χώρας. Οι αριθμοί, τα έργα και οι δείκτες αποδεικνύουν του λόγου το αληθές.

Στα επόμενα λεπτά θα επιχειρήσω να αποτυπώσω τις δράσεις μας στους 21 σημαντικότερους πυλώνες μεταρρυθμίσεων και πολιτικών που έχουμε υλοποιήσει.

1. Μεταρρύθμιση Τοπικής Αυτοδιοίκησης

Κορωνίδα στις μεταρρυθμιστικές μας παρεμβάσεις, η μεταρρύθμιση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Αναντίλεκτα μια από τις πλέον σημαντικές μεταρρυθμίσεις από ιδρύσεως της Κυπριακής Δημοκρατίας έγινε πραγματικότητα χάρη στη δική μας επιμονή. Την επιδιώξαμε με συνέπεια, πείθοντας τα κοινοβουλευτικά κόμματα αλλά και τους εταίρους μας, την Ένωση Δήμων αλλά και την Ένωση Κοινοτήτων. Με συναίνεση καταλήξαμε στην ψήφιση των τριών Νομοθετημάτων και ήδη βρισκόμαστε στη μεταβατική περίοδο εφαρμογής των προνοιών που η Νομοθεσία διαλαμβάνει.

Τον Ιούνιο του 2024 οι πολίτες θα έχουν στη διάθεση τους το νέο αυτοδιοικητικό σχήμα. Ο χάρτης της Αυτοδιοίκησης άλλαξε και οι νέες οντότητες θα είναι πιο ισχυρές, οικονομικά βιώσιμες, διοικητικά και οικονομικά αυτοτελείς, με δυνατότητα παροχής στους πολίτες ποιοτικότερων υπηρεσιών στο χαμηλότερο δυνατό κόστος. Οι εξοικονομήσεις που αναμένεται να υπάρξουν θα επενδύονται στην ίδια την τοπική κοινωνία.

Στην πορεία μέχρι τον Μάιο του 2024, οπότε και θα διεξαχθούν οι πρώτες εκλογές της Τοπικής Αυτοδιοίκησης με τη νέα μορφή, το Υπουργείο Εσωτερικών διαδραματίζει ήδη πολύ σημαντικό συντονιστικό και καθοδηγητικό ρόλο. Συστήσαμε την Κεντρική Συμβουλευτική Επιτροπή, παρέχοντας πληροφόρηση και εκπαίδευση τόσο στους αιρετούς όσο και στους τεχνοκράτες. Και επειδή η πρόκληση της προετοιμασίας είναι τεράστια, προχωρήσαμε στη σύναψη συμφωνίας συνεργασίας με το Υπουργείο Εσωτερικών της Ελληνικής Δημοκρατίας για την παροχή εμπειρογνωμοσύνης και τεχνογνωσίας από ειδικούς επιστήμονες και εμπειρογνώμονες.

Η σημαντικότητα αυτής της μεταρρύθμισης αναδεικνύεται και από τη συμπερίληψη της στο Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας όπου και αποτελεί προϋπόθεση η υλοποίηση της για την εκταμίευση πόρων.

- Πρόσθετα στο πλαίσιο της ομαλής μετάβασης στη νέα τάξη πραγμάτων στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, το ΥΠΕΣ προχώρησε και στη διόρθωση αριθμού επιμέρους στρεβλώσεων, ικανοποιώντας μεταξύ άλλων, ένα πάγιο αίτημα των κοινοταρχών αποκαθιστώντας πλήρως τη μηνιαία συνταξιοδοτική αποζημίωση των πρώην κοινοταρχών των κοινοτήτων των ελεύθερων περιοχών αλλά την παραχώρηση του 50% αυτής της αποζημίωσης στους πρώην κοινοτάρχες των κατεχόμενων κοινοτήτων μας.

2. Στεγαστική Πολιτική

Η στεγαστική πολιτική του Υπουργείου Εσωτερικών πέραν της πολυθεματικότητας της, χαρακτηρίζεται από μια ολιστική προσέγγιση του θέματος. Τον Ιούλιο του 2019 το ΥΠΕΣ εκπόνησε ένα νέο ολοκληρωμένο πλαίσιο στεγαστικής πολιτικής με στοχευμένες παρεμβάσεις και κίνητρα. Στόχος της κυβέρνησης η ολοκληρωμένη, ολιστική και χωρική ανάπτυξη της υπαίθρου, αλλά και των ορεινών, ακριτικών και μειονεκτικών μας περιοχών. Τα σχέδια που είναι σήμερα σε εφαρμογή είναι πλήρως εναρμονισμένα με τα σχέδια του Κυπριακού Οργανισμού Ανάπτυξης Γης αλλά και του Κεντρικού Φορέα Ισότιμης Κατανομής Βαρών.

Αφουγκραζόμενοι τα θέλω των πολιτών, πρώτα το 2021 και πολύ περισσότερο το 2022 επικαιροποιήσαμε τα Σχέδια αυτά, καθιστώντας τα εξαιρετικά γενναιόδωρα, προκειμένου να ανταποκρίνονται στις ανάγκες των πολιτών αλλά και ικανά να αντιμετωπίζουν το ολοένα αυξανόμενο κατασκευαστικό κόστος.

Από τον Ιούλιο του 2019, όταν ξεκίνησε η εφαρμογή των σχεδίων, μέχρι το τέλος του 2022, εγκρίθηκαν συνολικά 903 αιτήσεις, σε παγκύπρια κλίμακα και χορηγήθηκαν €32,5 εκ. ως χορηγίες.

Ως αποτέλεσμα του μεγάλου ενδιαφέροντος και παρά το γεγονός ότι το κράτος βρισκόταν αυτό το διάστημα σε οικονομική στενότητα λόγω της πανδημίας, το 2021 προϋπολογίσαμε για τα στεγαστικά μας σχέδια 5 εκ., τα οποία αυξήσαμε σε 15 εκ. το 2022 και σε 20 εκ. για τη φετινή χρονιά, αποδεικνύοντας την έντονη κοινωνική ευαισθησία της Κυβέρνησης, αλλά και την πρόθεση για ανάπτυξη και αναζωογόνηση και της υπαίθρου μας, προσφέροντας γενναιόδωρη οικονομική στήριξη σε νέες, κυρίως, οικογένειες, που επιθυμούν να ανοίξουν μια νέα σελίδα στη ζωή τους.

‘Ηδη στο επόμενο Υπουργικό Συμβούλιο θα εξαγγελθεί η επαναπροκήρυξη αυτών των στεγαστικών σχεδίων, στα οποία, μεταξύ άλλων, αναβαθμίζονται οι παροχές για τις ακριτικές Κοινότητες του Μάμμαρι, της Δένειας, και των Τρούλλων, που είναι χωροθετημένες εξολοκλήρου εντός της ουδέτερης ζώνης αλλά και του περίκλειστου Δήμου Αθηένου. Μεγάλος στόχος της Κυβέρνησης είναι να δούμε τη δεξαμενή των δικαιούχων να μεγαλώνει, τον αριθμό των επιλέξιμων περιοχών να διευρύνεται και τις οικονομικές παροχές να αυξάνονται, ώστε να επιτευχθεί ανάσχεση της αστυφιλίας και βελτίωση της ποιότητας ζωής των συνανθρώπων μας.

Παραγωγή Προσιτής Κατοικίας

Πρόσθετα με τα στεγαστικά μας σχέδια, η στεγαστική μας πολιτική ενισχύεται και ενθαρρύνεται με την παραγωγή προσιτής κατοικίας για την οποία παρέχουμε ενισχυμένα και γενναιόδωρα πολεοδομικά κίνητρα, τόσο στον ιδιωτικό όσο και στον ευρύτερο δημόσιο τομέα.

Τα προσφερόμενα πολεοδομικά κίνητρα στοχεύουν στην παραγωγή οικονομικά προσιτών οικιστικών μονάδων για κάλυψη των κοινωνικών αναγκών. Από το 2019, με απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου, τέθηκαν σε εφαρμογή το Ειδικό Στεγαστικό Κίνητρο Παραγωγής Προσιτής Κατοικίας και το Ειδικό Στεγαστικό Κίνητρο Δημιουργίας Αγοράς Προσιτού Ενοικίου, ενώ εκδόθηκε και σχετική Υπουργική Εντολή για το ίδιο θέμα.

Κοινό χαρακτηριστικό γνώρισμα και των τριών κινήτρων είναι η αύξηση του ανώτατου επιτρεπόμενου συντελεστή δόμησης, με σκοπό την αύξηση του συνολικού δομήσιμου εμβαδού της ανάπτυξης, για απόδοση πρόσθετων οικιστικών μονάδων για διάθεσή τους για κοινωνικούς σκοπούς. Τόσο τα κίνητρα όσο και η εντολή επικαιροποιήθηκαν το 2020 ενώ επεκτάθηκε η εφαρμογή τους μέχρι τις 31.12.2023, ώστε να δοθεί περιθώριο στους πολλούς ενδιαφερόμενους να τα αξιοποιήσουν. Ηδη σε τρεις πόλεις στη Λευκωσία, τη Λάρνακα και τη Λεμεσό βρίσκονται υπό μελέτη και κατασκευή ανάλογα έργα.

Προσφυγική Πολιτική

Χωριστό μέρος της στεγαστικής μας πολιτικής αφορά τους πρόσφυγές μας. Ο προσφυγικός κόσμος έχει επωμιστεί τα μεγαλύτερα βάρη από την τουρκική εισβολή και τη συνεχιζόμενη κατοχή και η Κυβέρνηση ακόμα και μέσα στις τρέχουσες δύσκολες οικονομικές συγκυρίες, συνέχισε και συνεχίζει να στηρίζει τον προσφυγικό κόσμο.

Έμπρακτη απόδειξη η στοχευμένη στεγαστική προσφυγική πολιτική, η οποία διακρίνεται από πληθώρα υποστηρικτικών ενεργειών και δράσεων, στη βάση μελετημένου και συγκροτημένου σχεδιασμού, για την οποία διατέθηκαν συνολικά €247 εκ. για την περίοδο 2019 – 2022 ενώ για την τριετία 2023-2025 προϋπολογίστηκαν άλλα €210 εκ.

Η προσφυγική στεγαστική πολιτική μας αποτυπώνεται:

· Στα σχέδια απόκτησης στέγης εκτοπισθέντων, τα οποία αναθεωρήθηκαν αυξάνοντας σημαντικά τόσο τα εισοδηματικά όρια όσο και την οικονομική ενίσχυση που παρέχεται στους εκτοπισθέντες για απόκτηση κατοικίας. Επίσης, απλοποιήθηκαν οι διαδικασίες επιταχύνοντας τον χρόνο εξέτασης και έγκρισης των αιτήσεων ενώ,

· Το σχέδιο επιδότησης ενοικίου εκτοπισθέντων, αυξήθηκε κατά 25% για όλους τους δικαιούχους.

Πρόσθετα, λαμβάνοντας υπόψη τις σημερινές συνθήκες της αγοράς, η ΥΜΑΠΕ έχει ήδη προχωρήσει σε αναθεώρηση των κριτηρίων και των ποσών της επιδότησης ενοικίου, ενώ βελτίωσε την ταχύτητα εξυπηρέτησης των δικαιούχων με αναβάθμιση του μηχανογραφικού συστήματος.

Κυβερνητικοί οικισμοί και οικισμοί αυτοστέγασης

Πρόσθετα με τα δύο προαναφερθέντα σχέδια και με γνώμονα την αναγκαιότητα για περαιτέρω βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης των εκτοπισμένων συμπολιτών μας, αναπτύξαμε μια σειρά από βελτιωτικές παρεμβάσεις και υποστηρικτικά έργα για τους διαμένοντες στους προσφυγικούς συνοικισμούς από το Τμήμα Πολεοδομίας και Οικήσεως. Το εύρος των βελτιωτικών παρεμβάσεων μας τόσο στους κυβερνητικούς οικισμούς όσο και στους οικισμούς αυτοστέγασης απαντούν στις κριτικές ότι αδιαφορήσαμε για τους εκεί διαμένοντες. Βεβαίως και πρέπει να γίνουν ακόμα περισσότερα, όμως πρέπει να έχουμε υπόψη μας ότι μιλούμε για πολύ μεγάλο αριθμό οικοδομών, ενώ οι παρεμβάσεις κάθε άλλο παρά ευκαταφρόνητες μπορούν να χαρακτηριστούν. Πιο συγκεκριμένα,

(α) Με το «Πρόγραµµα αναδόμησης, επιδιόρθωσης / ενίσχυσης και ριζικής βελτίωσης των κτηρίων στους Κυβερνητικούς Οικισμούς» μόνο για την περίοδο 2018-2023 κτίστηκαν 7 νέες πολυκατοικίες συνολικού κόστους €15,5 εκ., ενώ είναι σε εξέλιξη άλλες 2 πολυκατοικίες. Ακόμα επιδιορθώσαμε 96 κατοικίες με δαπάνη €5,9 εκ.. Μέσα στο 2023 είναι προγραμματισμένες πρόσθετες επιδιορθώσεις που θα στοιχίσουν πρόσθετα €10,5 εκ.

(β) Επίσης με το Πρόγραμμα «Αποτίμησης της στατικής επάρκειας υφιστάμενων πολυκατοικιών στους Κυβερνητικούς Οικισμούς» υλοποιήσαμε την αναδόμηση πέντε πολυκατοικιών και οκτώ κατοικιών και ελέγξαμε τη στατική επάρκεια άλλων 155 πολυκατοικιών με το συνολικό κόστος να φτάνει τα €4,2 εκ.

(γ) Οι παρεμβάσεις μας όμως στους προσφυγικούς συνοικισμούς δεν σταματούν εδώ. Με το «Πρόγραμμα Προσθήκης ανελκυστήρων» ολοκληρώσαμε την εγκατάσταση ανελκυστήρων σε μεγάλο αριθμό πολυκατοικιών με κόστος €7,6 εκ., και κατασκευάστηκαν ράμπες για την εξυπηρέτηση ατόμων με κινητικά προβλήματα με κόστος €250 χιλ.

(δ) Την περίοδο 2018-2022 προχωρήσαμε και σε εκτεταμένες συντηρήσεις κυβερνητικών οικισμών και οικισμών αυτοστέγασης, όπως και διάφορες υποδομές τους σε όλες τις επαρχίες με συνολικό κόστος €33,6 εκ.

Οικισμοί Αυτοστέγασης

Ακόμα ολοκληρώσαμε τον διαχωρισμό 187 οικοπέδων στην Επαρχία Λεμεσού, με κόστος €3 εκ. ενώ παράλληλα είναι σε εξέλιξη ο διαχωρισμός 220 πρόσθετων οικοπέδων παγκύπρια, συνολικής αξίας €4.6 εκ.

Διάθεση Οικοπέδων σε Οικογένειες με χαμηλά εισοδήματα

Παρά το γεγονός ότι από το 2013 ανεστάλη το σχέδιο διάθεσης Οικοπέδων σε Οικογένειες με χαμηλά εισοδήματα, το Υπουργικό Συμβούλιο πρόσφατα υιοθέτησε εισήγηση του ΥΠΕΣ για διεύρυνση των εισοδηματικών κριτηρίων του συγκεκριμένου σχεδίου ώστε να καταστεί δυνατή η διάθεση σε μεγαλύτερο αριθμό δικαιούχων οικογενειών, αδιάθετων και κενών οικοπέδων, σε διάφορες Κοινότητες. Χαρακτηριστικά αναφέρεται πως μέχρι το τέλος του 2022 παραχωρήθηκαν με αυτό τον τρόπο 252 αδιάθετα οικόπεδα σε δικαιούχες οικογένειες ενώ εγκρίθηκε ο κατ΄ εξαίρεση διαχωρισμός άλλων 102 οικοπέδων τα οποία και θα παραχωρηθούν.

Διαχείριση Τουρκοκυπριακών Περιουσιών

Το ΥΠΕΣ όμως είναι και ο κηδεμόνας διαχείρισης των Τ/Κ. Μιας μεγάλης περιουσίας την οποία επίσης αξιοποιούμε προς όφελος του προσφυγικού μας κόσμου. Αναλαμβάνοντας το ΥΠΕΣ δήλωσα στην αρμόδια Κοινοβουλευτική Επιτροπή Προσφύγων ότι παρατηρούνται σοβαρές στρεβλώσεις στον τρόπο διάθεσης και διαχείρισης των Τ/Κ και εξήγγειλα αλλαγές στη Νομοθεσία.

Σήμερα αισθάνομαι ικανοποίηση που υλοποίησα αυτή τη δέσμευσή μου και η Βουλή των Αντιπροσώπων θα έχει ενώπιον της να ψηφίσει τα τρία νεα Νομοσχέδια που βρίσκονται ήδη στη Νομική Υπηρεσία, μέσω των οποίων εξορθολογίζεται η διαχείριση. Το έργο αυτό έγινε κατορθωτό μετά από μελέτη που εκπονήθηκε από ιδιωτικό οίκο αλλά και ανταλλαγή απόψεων και εισηγήσεων με τους κοινωνικούς εταίρους και τα κόμματα, στους οποίους παρουσιάστηκε η πρόταση μας στο πλαίσιο της Συμβουλευτικής Επιτροπής τον περασμένο Ιούνιο.

Πρόσθετα με τον εξορθολογισμό της διαχείρισης των Τ/Κ περιουσιών, μετά από καταγγελίες για κακοδιαχείριση που τέθηκαν ενώπιον μου, ορίστηκε ερευνώσα λειτουργός η οποία μελέτησε τις καταγγελίες και εξέδωσε πόρισμα. Λόγω της σοβαρότητας των όσων το πόρισμα διαλαμβάνει, αυτό διαβιβάστηκε στον Γενικό Εισαγγελέα για διερεύνηση διάπραξης τυχόν ποινικών αδικημάτων από υπαλλήλους της υπηρεσίας.

Συνολικά μέσα από τις συγκεκριμένες ενέργειες μας είμαστε βέβαιοι ότι και η διαχείριση θα βελτιστοποιηθεί και οι παραχωρήσεις θα γίνονται προς τους πραγματικά δικαιούχους, αξιοκρατικά στη βάση κριτηρίων και με πλήρη διαφάνεια τερματίζοντας τις διάφορες δικαιολογημένες πολλές φορές μεμψοιμοιρίες.

3. Μεταρρύθμιση πολεοδομικής και οικοδομικής αδειοδότησης

Η Κυβέρνηση του Προέδρου Αναστασιάδη δικαιούται να υπερηφανεύεται ότι παραδίδει τηνχώρα με τους ρυθμούς ανάπτυξης να είναι σήμερα από τους υψηλότερους στην ΕΕ. Αυτό βέβαια δεν έγινε τυχαία. Είναι το αποτέλεσμα μιας συλλογικής προσπάθειας, στην οποία το ΥΠΕΣ έχει τη δική του συνεισφορά μέσω μιας άλλης σημαντικής μεταρρύθμισης.

Αυτή της ταχείας πολεοδομικής και οικοδομικής αδειοδότησης αλλά και της παροχής γενναιόδωρων πολεοδομικών κινήτρων που αθροιστικά συνέβαλαν στη ραδγαία οικοδομική ανάπτυξη.

Αποτιμώ ως μια από τις σημαντικότερες μεταρρυθμίσεις υπέρ των πολιτών την εισαγωγή της ταχύρρυθμης πολεοδομικής και οικοδομικής αδειοδότησης με την οποία εκδίδονται πλέον άδειες σε συγκεκριμένους τομείς μέσα σε 20 μέρες.

Είναι ένα από τα σημαντικότερα επιτεύγματά μας, γιατί αποτελεί το εργαλείο με το οποίο πετύχαμε να κινήσουμε τις δυσκίνητες μηχανές της γραφειοκρατίας, αλλά και της καταπολέμησης της διαφθοράς. Αυτό έγινε εφικτό με την επιμονή μας για απλοποίηση των διαδικασιών, την εισαγωγή της ηλεκτρονικής διακυβέρνησης στην πολεοδομία αλλά και τη συνεργασία με τους ιδιώτες μελετητές που αναλαμβάνουν πλέον την ευθύνη πληρότητας της μελέτης και της συμβατότητάς της με τις πρόνοιες της νομοθεσίας.

Το πρώτο στάδιο της ταχύρρυθμης αδειοδότησης, που αφορούσε την έκδοση πολεοδομικής άδειας μέχρι διπλοκατοικία, σε οικόπεδο ή υπό δημιουργία οικόπεδο, τέθηκε σε εφαρμογή την 1η Οκτωβρίου του 2020. Εκτοτε και μέχρι σήμερα, υποβλήθηκαν 4.700 αιτήσεις και εκδόθηκαν μέσα σε 20 μόνο μέρες, περισσότερες από 3700 άδειες.

Από την 1η Σεπτεμβρίου του 2022, επεκτείναμε την ταχύρρυθμη αδειοδότηση η οποία πλέον καλύπτει αναπτύξεις μέχρι τέσσερις κατοικίες ή μέχρι 12 κατοικίες στη σειρά ή μέχρι 20 οικιστικά διαμερίσματα, ή ακόμα και μεικτές εμπορικές/γραφειακές/ή και οικιστικές αναπτύξεις μέχρι και 1.000 τμ.

Με αυτόν τον τρόπο τερματίσαμε οριστικά την ταλαιπωρία τόσο των πολιτών όσο των επαγγελματιών ανάπτυξης γης, ενώ όλες οι αιτήσεις υποβάλλονται ηλεκτρονικά, μέσω του συστήματος «ΙΠΠΟΔΑΜΟΣ», που τέθηκε σε εφαρμογή από τον περασμένο Ιούνιο. Ακόμα και τα σχετικά τέλη πληρώνονται ηλεκτρονικά μέσω της κυβερνητικής πύλης, κάτι που διευκολύνει ακόμη περισσότερο την εξυπηρέτηση των πολιτών αλλά και των επαγγελματιών.

Η πολεοδομική και οικοδομική μεταρρύθμιση θα ολοκληρωθεί με το επανάνοιγμα της Βουλής, με την ψήφιση, του Νομοσχεδίου που τιτλοφορείται «Ο Περί της Διευκόλυνσης Στρατηγικών Αναπτύξεων Νόμος» και αφορά στην ταχύρρυθμη αδειοδότηση μέσα σε 12 μήνες των λεγόμενων μεγάλων αναπτύξεων με κόστος πέραν των €20 εκ.. Ένα Νομοσχέδιο το οποίο περιλαμβάνεται ως προαπαιτούμενο και στο Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας. Αδιαμφισβήτητα, η πολεοδομική μεταρρύθμιση, με την ολοκλήρωσή της θα συμβάλει καθοριστικά στην περαιτέρω υποστήριξη της οικονομικής δραστηριότητας, της δημιουργίας νέων θέσεων εργασίας, αλλά και της ενίσχυσης του προφίλ της χώρας μας ως ενός ιδανικού επενδυτικού προορισμού.

4. Πολεοδομικά Κίνητρα

Συνεπής στη θέση ότι οι παρεμβάσεις πρέπει να είναι ολιστικές και όχι αποσπασματικές, υποστηρίζουμε την πολεοδομική και οικοδομική ανάπτυξη με την παροχή γενναιόδωρων και στοχευμένων πολεοδομικών κινήτρων.

Μέσω αυτών των παροχών, δημιουργήσαμε πρόσθετες επιχειρηματικές ευκαιρίες ενώ τα σχέδια νομιμοποίησης αυθαιρεσιών και μικρών παρατυπιών, όπως η αλλαγή χρήσης μιας κατοικίας σε επαγγελματική στέγη ή ακόμα και παραχώρησης αύξησης στον συντελεστή δόμησης, σε αυτή την περίοδο της οικονομικής κρίσης αποδείχθηκαν εξαιρετικά επωφελή αφού δόθηκε η δυνατότητα να εισρεύσουν στα ταμεία του κράτους σημαντικά έσοδα από την έκδοση τίτλων ιδιοκτησίας αλλά και στους πολίτες να αξιοποιήσουν τις αναξιοποίητες μέχρι εκείνη τη στιγμή περιουσίες τους.

Μέχρι τον Νοέμβριο του 2022, χορηγήθηκαν 771 άδειες σε αιτητές που αξιοποίησαν τα κίνητρα για την ανάκαμψη της αναπτυξιακής δραστηριότητας, ενώ άλλες 2311 άδειες δόθηκαν σε αιτητές που αξιοποιήσαν τα μέτρα για νομιμοποίηση και αδειοδότηση αυθαίρετων και νέων κατασκευών σε εγκριμένες αναπτύξεις.

Η συγκροτημένη πολεοδομική παρέμβασή μας ολοκληρώνεται αυτή την περίοδο με τη δημοσίευση των αναθεωρημένων Τοπικών Σχεδίων και των Σχεδίων Περιοχής για την ύπαιθρο.

Και βέβαια δεν πρέπει να παραγνωρίζεται ότι πέραν της έναρξης της διαδικασίας αναθεώρησης των Τοπικών Σχεδίων των τεσσάρων μεγάλων αστικών συμπλεγμάτων Λευκωσίας, Λεμεσού, Λάρνακας και Πάφου, βρίσκονται υπό εκπόνηση τα Τοπικά Σχέδια του Ακάμα, του Παραλιμνίου-Αγίας Νάπας-Δερύνειας αλλά και της Πέγειας, ενώ έχει ήδη δημοσιευθεί το Σχέδιο Περιοχής Κέντρου Λεμεσού.

Από τις 9 Δεκεμβρίου του 2022 ξεκινήσαμε τη διαδικασία αναθεώρησης και τροποποίησης των Πολεοδομικών Ζωνών στην ύπαιθρο, με στόχο ένα λειτουργικό, αειφόρο, περιβαλλοντικά φιλικό και ισόρροπο σχεδιασμό, ενώ τον Μάιο 2022 δημοσιεύσαμε τη Δήλωση Πολιτικής στην Περιοχή των Βάσεων Ακρωτηρίου και Δεκέλειας, γεγονός που επιτρέπει την για πρώτη φορά αξιοποίηση τεράστιων εκτάσεων γης εντός των Βρεττανικών Βάσεων. Αυτό ήταν το αποτέλεσμα της επιτυχούς διαπραγμάτευσης από τον ίδιο τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας ενός διαχρονικού αιτήματος, για αξιοποίηση των Ε/Κ περιουσιών εντός των Βρεττανικών Βάσεων.

Αστικός Αναδασμός

Τέλος η βέλτιστη αξιοποίηση της γης γίνεται πράξη με μια ακόμα μεταρρύθμιση στον χώρο της πολεοδομίας που επίσης τίθεται ενώπιον της Βουλής για ψήφιση και αφορά στη Νομοθεσία για τον αστικό αναδασμό. Με την ψήφιση αυτού του Νομοθετήματος θα καταστεί δυνατή η ορθολογιστική ανάπτυξη των μέχρι σήμερα αναξιοποίητων, περίκλειστων τεμαχίων που βρίσκονται εντός των ζωνών ανάπτυξης.

Δικαιωματικά λοιπόν στο ΥΠΕΣ ισχυριζόμαστε ότι ποτέ άλλωτε στον χώρο της πολεοδομίας δεν υλοποιήθηκαν τόσης σημασίας παρεμβάσεις που αντιμετωπίζουν το σύνολο των προβλημάτων.

5. Ανάδειξη του κέντρου της πρωτεύουσας

Ο 5ος πυλώνας δράσης αφορά μια πολύ σημαντική τοπική παρέμβαση στην εντός των τειχών πόλη της Λευκωσίας. Με μια σειρά από πολυθεματικές παρεμβάσεις στοχεύουμε στη βελτίωση του δομημένου περιβάλλοντος και στην αναζωογόνηση του ιστορικού κέντρου της πρωτεύουσας.

Το όραμα της Κυβέρνησης Αναστασιάδη για την πρωτεύουσα του κράτους και ιδιαίτερα του ιστορικού της κέντρου, είναι η άρση της αποψίλωσης και η δημιουργία εκείνων των υποδομών ώστε η Λευκωσία να αντανακλά την ιστορία, την πολιτιστική παράδοση και να αποπνέει την παλιά της αίγλη. Το ΥΠΕΣ με τη συνεισφορά του ΤΠΟ και τη στήριξη του ΥΠΟΙΚ, εκπονήσαμε και υλοποιούμε ένα στοχευμένο σχέδιο ανάπτυξης που διακρίνεται από δράσεις που αλληλοσυμπληρώνονται, για να αντιμετωπίσουν ολιστικά τις προκλήσεις για την αναβίωση του ιστορικού κέντρου.

Η απόφαση και η συμφωνία μεταφοράς της Αρχιτεκτονικής Σχολής του Πανεπιστημίου Κύπρου στο κτήριο του σχολείου Φανερωμένης, είναι η πρώτη μεγάλη δραστική παρέμβαση που τροχοδρομήθηκε.

Παράλληλα, ανακοινώσαμε δέσμη πολεοδομικών και χρηματοδοτικών κινήτρων για ενθάρρυνση ιδιωτικών αναπτύξεων όπως,

· το Σχέδιο Χορηγιών για δημιουργία Φοιτητικών Εστιών,

· το Σχέδιο Χορηγιών για ενίσχυση της Επιχειρηματικής Δραστηριότητας,

· το Σχέδιο Χορηγιών για απόκτηση ιδιόκτητης κατοικίας,

· τα αναβαθμισμένα κίνητρα για Διατηρητέες Οικοδομές και

· τα πολεοδομικά κίνητρα για αναπτύξεις και επανάχρηση.

· Πρόσθετα, στην τελευταία συνεδρία του Υπουργικού Συμβουλίου εγκρίθηκε η επέκταση του Σχεδίου Αναζωογόνησης της πράσινης γραμμής για την περίοδο 2023 – 2027 με δαπάνη 30 εκατομμυρίων που καλύπτει την εκτέλεση μεγάλου αριθμού έργων αναπλασης και εξωραισμού.

Με τις δράσεις αυτές στοχεύουμε πέραν της επαναφοράς της οικονομικής δραστηριότητας, στην αναβάθμιση του δομημένου περιβάλλοντος, την προσέλκυση επισκεπτών και κατοίκων στο κέντρο και αναμένουμε ότι θα προκαλέσει και ενθάρρυνση της νεανικής δραστηριότητας.

Αθροιστικά με αυτές τις παρεμβάσεις μας στην περιτειχισμένη πόλη, στην επόμενη συνεδρία του Υπουργικού Συμβουλίου, το ΥΠΕΣ θα θέσει για έγκριση το μεγαλεπήβολο μας σχέδιο της ανάδειξης της ευρύτερης περιοχής του Κέντρου της Λευκωσίας και της μετεξέλιξης της Λεωφόρου Σεβέρη ως του κεντρικού άξονα των δημόσιων υπηρεσιών του κράτους με την ανέγερση στον χώρο της Αρχιγραμματείας των νέων κτηρίων των Υπουργείων Εσωτερικών, Μεταφορών αλλά και Δικαιοσύνης.

Επίσης προβλέπεται η συντήρηση και επανάχρηση των υφιστάμενων ιστορικών κτηρίων της Αρχιγραμματείας καθώς και η δημιουργία μεγάλου πλατειακού χώρου μπροστά από τα τρία Υπουργεία, ενός επίσης μεγάλου υπόγειου χώρου στάθμευσης με πέραν των 600 χώρων στάθμευσης, έργα που θα συγκροτήσουν ένα αναβαθμισμένο διοικητικό κέντρο, όπως αρμόζει σε μια ευρωπαϊκή πρωτεύουσα.

Η παρέμβαση στο χώρο θα ολοκληρωθεί με την περιμετρική επέκταση του γραμμικού πάρκου του Πεδιαίου μέσω της οποίας διασυνδέεται η ανατολική με τη δυτική πλευρά της πόλης, ενώ θα υπάρξει και προσθήκη μεγάλων χώρων πρασίνου. Με αυτά τα έργα που σχεδιάστηκαν και προκηρύσσονται άμεσα, το αστικό κέντρο της Λευκωσίας θα αλλάξει όψη ολοκληρωτικά.

6. Διατήρηση της Πολιτιστικής Κληρονομιάς

Κυρίες και κύριοι,

Επιτρέψετε μου να πω πως δηλώνουμε περήφανοι, που ως Υπουργείο Εσωτερικών έχουμε πρωτοστατήσει και στον τομέα της προστασίας, της διατήρησης και της ανάδειξης της αρχιτεκτονικής και πολιτιστικής κληρονομιάς του τόπου μας.

Από τον περασμένο Οκτώβριο παρουσιάσαμε και θέσαμε σε εφαρμογή τα νέα σχέδια αποκατάστασης των διατηρητέων οικοδομών, τα οποία αξιολογήθηκαν ως τα πλέον γενναιόδωρα και πλουσιοπάροχα μεταξύ όλων των κρατών μελών της ΕΕ. Μάλιστα, κατά την εκπόνησή τους λήφθηκαν υπόψη και οι πρόσφατες αυξήσεις στον κατασκευαστικό τομέα γι’ αυτό και το τελικό προσφερόμενο ποσό ανά τ.μ., αυξήθηκε μέχρι και κατά 43%.

Με το σχέδιο καλύπτεται το 50% των δαπανών συντήρησης και αποκατάστασης των οικοδομών, ενώ αυξήθηκε και το ποσό της χορηγίας στις €100.000. Οι αιτητές θα βοηθηθούν ακόμα και στην περίπτωση συντήρησης του κελύφους της οικοδομής με τη χορηγία να καλύπτει μέχρι και τα 2/3 του κόστους με μέγιστο ποσό 20,000 ευρώ που θα χορηγείται μάλιστα ενδιάμεσα των εργασιών.

Εφαρμόζουμε ακόμα για πρώτη φορά στη χώρα μας τη διαδικασία της ηλεκτρονικής καταγραφής και ψηφιοποίησης των αρχιτεκτονικών κτισμάτων, πρόνοια που περιλήφθηκε και στο Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, κάτι που δείχνει τη σημασία και τη σπουδαιότητά του.

Ακόμα την πενταετία 2018 – 2023 κηρύξαμε ως διατηρητέες 629 οικοδομές, εκδόθηκαν 902 Πολεοδομικές Άδειες και δόθηκαν 262 εγκρίσεις για χρηματοδοτικά κίνητρα αλλά και 746 εγκρίσεις για μεταφορά συντελεστή δόμησης με τις χορηγίες να φτάνουν συνολικά τα €18.4εκ. ως απευθείας επιχορήγηση σε ιδιοκτήτες διατηρητέων οικοδομών.

7. Πολεοδομικά Έργα -Τμήμα Πολεοδομίας και Οικήσεως

Η αναπτυξιακή δράση του Υπουργείου Εσωτερικών δεν περιορίζεται όμως στα προαναφερθέντα. Αντικατοπτρίζεται και στον μεγάλο αριθμό Πολεοδομικών Έργων του Τμήματος Πολεοδομίας και Οικήσεως που είτε έχουν ολοκληρωθεί, είτε βρίσκονται σε εξέλιξη.

Την περίοδο 2018-2023 έγιναν 50 αναπλάσεις κτηρίων σε παγκύπρια κλίμακα έναντι δαπάνης €125 εκ. Ακόμα υλοποίηθηκαν ή βρίσκονται σε εξέλιξη 27 έργα με συνολικό κόστος €98.5 εκ.

Πολεοδομικά Οδικά Έργα

Πρόσθετα ολοκληρώσαμε 10 οδικά έργα, άλλα 10 βρίσκονται υπο εκτέλεση και 13 ξεκινούν άμεσα με συνολικό κόστος 188 εκατομμύρια ευρώ.

8. Ανάπτυξη και αναβάθμιση της υπαίθρου

Αναπτυξιακά έργα Επαρχιακών Διοικήσεων

Κυρίες και Κύριοι, για το ΥΠΕΣ βραχίονα υλοποίησης έργων αποτελούν και οι Επαρχιακές μας Διοικήσεις. Πρόσθετα με τα έργα του ΤΠΟ το ίδιο διάστημα υλοποιήθηκαν από τις Επαρχιακές Διοικήσεις έργα συνολικής δαπάνης €247,7 εκ. ενώ αξίζει να αναφερθεί πως για την περίοδο 2023-2025 σε Δήμους και Κοινότητες σε όλη την επικράτεια της χώρας το ποσό που προυπολογίστηκε για έργα θα ανέλθει στα €632 εκ. και επιμερίζεται ισόρροπα μεταξύ των αστικών και των περιοχών της υπαίθρου.

Πολιτική Στήριξης Περιοχών της Υπαίθρου

Η στήριξη της υπαίθρου μας είναι κατι περισσότερο από ύψιστη προτεαιότητα της Κυβέρνησης του Προέδρου Αναστασιάδη. Μόνο για την τριετία 2023-2025 έχουμε κατανέμει ποσό ύψους €450 εκ. για στήριξη των περιοχών της υπαίθρου, μέσω διάφορων δράσεων οι οποίες περιλαμβάνουν αναπτυξιακά έργα, εφαρμογή στεγαστικών σχεδίων, παροχή οικονομικής βοήθειας σε κατοίκους ορεινών αλλά και απομακρυσμένων περιοχών.

Ποτέ άλλοτε δεν δόθηκε από καμία άλλη προηγούμενη κυβέρνηση τέτοιας έκτασης στήριξη προς την ύπαιθρό μας.

Μαζί δε με το σύνολο των αναπτυξιακών μας δράσεων το ΥΠΕΣ τροχοδρόμησε και την αναθεώρηση της Δήλωσης Πολιτικής για την Ύπαιθρο, αλλά και τη Δήλωση Πολιτικής Τροόδους, που επίσης περιλαμβάνει σειρά στοχευμένων χωροταξικών πολιτικών για την ανάπτυξη των ορεινών περιοχών.

Επιδόματα για στήριξη των κατοίκων της υπαίθρου

Συμπληρωματικά με τα σχέδια αλλά και τα έργα υποδομής στηρίζουμε τους κατοίκους που διαβιούν σε ορεινές και απομακρυσμένες μέσω επίσης μιας στοχευμένης επιδοματικής πολιτικής :

(α) Επίδομα για Στήριξη των Κατοίκων Ορεινών Περιοχών

Από το 2019, παραχωρούμε στους μόνιμους κατοίκους 119 ορεινών κοινοτήτων, με υψόμετρο άνω των 600 μέτρων, επίδομα στήριξης, το οποίο εκτάκτως για τη διετία 2021 και 2022 δόθηκε αυξημένο κατά 50 % στους κατοίκους των ορεινών περιοχών, σε μια προσπάθεια αντιμετώπισης των δυσμενών καιρικών συνθηκών, αλλά και των κοινωνικοοικονομικών συνθηκών.

Με αυτή μας την επιδότηση, μόνο για το 2021 επωφελήθηκαν περίπου 19.000 άτομα, προερχόμενα από 8.100 νοικοκυριά, με συνολική δαπάνη ύψους €4,2εκ. ενώ το 2022, οι δικαιούχοι αυξήθηκαν σε περίπου 21.200 άτομα, προερχόμενα από 9.600 νοικοκυριά, με το συνολικό ποσό που καταβλήθηκε να ανέρχεται στα €9,5εκ περίπου. (Στο ποσό αυτό περιλαμβάνονται και τα εφάπαξ επιδόματα τα οποία καταβλήθηκαν και για τις δύο χρονιές εντός του 2022).

(β) Επίδομα για Στήριξη των Μόνιμων Κατοίκων Απομακρυσμένων Περιοχών

Από το 2021, υιοθετήσαμε επίσης χωρίς κανένα εισοδηματικό κριτήριο, ετήσιο επίδομα σε μη συνταξιούχους εργαζόμενους κατοίκους 130 απομακρυσμένων κοινοτήτων, οι οποίες βρίσκονται σε απόσταση τουλάχιστον 40χλμ από αστικό κέντρο ή και σε μικρότερη απόσταση (30-39χλμ) από αστικό κέντρο αλλά σε υψόμετρο μεγαλύτερο ή ίσο των 700μ.

Το 2021, το επίδομα που παραχωρήθηκε ανήλθε στο €1εκ ενώ το 2022, δόθηκαν €2,2 εκ. και επωφελήθηκαν περίπου 6.700 άτομα, προερχόμενα από 2.400 νοικοκυριά.

Και τα δύο αυτά επιδοματικά σχέδια αξιολογούνται κάθε χρόνο και ήδη για το 2023 θα επαναπροκηρυχθούν σημαντικά βελτιωμένα.

Υλοποίηση της Εθνικής Στρατηγικής Ανάπτυξης Ορεινών Κοινοτήτων (ΕΣΑΟΚ)

Το αδιάλειπτο ενδιαφέρον της Κυβέρνησής μας για την ύπαιθρο, μορφοποιήθηκε από τον Ιούλιο 2019, με απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου το οποίο υιοθέτησε την Εθνική Στρατηγική Ανάπτυξης Ορεινών Κοινοτήτων Τροόδους (ΕΣΑΟΚ). Σημαντική συμβολή στην ανάπτυξη αυτής της στρατηγικής διαδραμάτισε ο Επίτροπος Ορεινών Κοινοτήτων Κώστας Χαμπιαούρης τον οποίο και ιδιαίτερα ευχαριστώ για τη συνεισφορά του.

Στη βάση αυτής της στρατηγικής εγκρίθηκε και εφαρμόζεται το λεπτομερές σχέδιο δράσης για τις 115 ορεινές κοινότητες της κεντρικής οροσειράς Τροόδους (Επαρχίες Λευκωσίας και Λεμεσού) ενώ αποφασίστηκε η υλοποίηση 265 έργων/δράσεων από διάφορα Υπουργεία και Υφυπουργεία με χρονικό όριο υλοποίησης έως και το τέλος του 2030. Ηδη έχουν ολοκληρωθεί 183 από αυτές τις δράσεις με δαπάνη 239,3 εκατομμυρίων ευρώ.

Είναι ξεκάθαρο ότι με αυτές τις στοχευμένες παρεμβάσεις που υλοποιήσαμε και όσες άλλες βρίσκονται σε εξέλιξη, συνδράμουμε αποφασιστικά στην αναστροφή του κύματος αστυφιλίας αλλά και στην αναγέννηση των ορεινών μας περιοχών, καθιστώντας τις ελκυστικούς τόπους μόνιμης διαβίωσης για νέες κυρίως οικογένειες, για επενδυτές αλλά και επιχειρηματίες. Σταδιακά, συστηματικά και μεθοδευμένα το όραμά μας για την αναβίωση της κυπριακής υπαίθρου, γίνεται πράξη.

9. Διαχείριση Γης

Κυρίες και κύριοι, στο ΥΠΕΣ ανήκει και η αρμοδιότητα της διαχείρισης της ακίνητης ιδιοκτησίας. Ενός από τους κορυφαίους συντελεστές προόδου, ευημερίας και ανάπτυξης της κυπριακής οικονομίας. Το Τμήμα Κτηματολογίου και Χωρομετρίας αποτελεί ίσως τον σημαντικότερο πυλώνα κοινωνικοοικονομικής ανάπτυξης της χώρας μας και η βελτίωση στους δείκτες αποδοτικότητας τα δύο τελευταία χρόνια για την αξιόπιστη διαχείριση της γης είναι πραγματικά θεαματική.Το γεγονός ότι το 2020 κατατέθηκαν 14.663 πωλητήρια έγγραφα, τα οποία αυξήθηκαν σε 20.779 το 2022 βεβαιώνει του λόγου το αληθές.

Θεσμοθετήσαμε ακόμα τη διενέργεια γενικής εκτίμησης της γης κάθε τρία χρόνια, ενώ απλοποιήσαμε τις διαδικασίες διεκπεραίωσης των δικαιοπραξιών, κάτι που οδήγησε στη δυνατότητα αύξησης της αποδοτικότητας.

Προχωρήσαμε, επίσης, με την εισαγωγή της μηχανογράφησης και της ηλεκτρονικής διακυβέρνησης στο Κτηματολόγιο, μειώσαμε δραστικά τον αριθμό των εκκρεμούντων τίτλων ιδιοκτησίας ακινήτων αναγκαστικού εκσυγχρονισμού, και από τις 45.000 που εκκρεμούσαν το 2015 αυτοί μειώθηκαν στο τέλος του 2022 σε 9.845. Η σημασία αυτού του επιτεύγματος επιβεβαιώνεται και από την συμπερίληψη και αυτής της δράσης ως υποχρέωσή μας στο Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας.

Την ίδια ώρα σμικρύναμε τους χρόνους εξέτασης των απαλλοτριώσεων, ενώ αναθεωρήσαμε και το θεσμικό πλαίσιο απλουστεύοντας το σύστημα καταβολής αποζημιώσεων προς τους δικαιούχους.

10. Κυπριακό Επενδυτικό Πρόγραμμα

Το 2007 η τότε Κυβέρνηση αποφάσιζε τη λειτουργία του Κυπριακού Επενδυτικού Προγράμματος (ΚΕΠ). Προφανώς και δεν έγιναν όσα έπρεπε να γίνουν από την πρώτη στιγμή της λειτουργίας του κάτι που δυστυχώς επέτρεψε να εμφανιστούν παθογένειες και να γίνουν καταχρήσεις που έβλαψαν τα συμφέροντα της χώρας μας τόσο στην Κύπρο όσο και στο εξωτερικό. Η Κυβέρνηση Αναστασιάδη κληρονόμησε ένα σχέδιο παραχώρησης Κυπριακής ιθαγένειας για το οποίο δεν υπήρχε κανένα συγκεκριμένο πλαίσιο ελέγχου ακόμα και για Πολιτικά Εκτεθειμένα Πρόσωπα.

Παρά τα προβλήματα το ΚΕΠ ήταν ένα πολύ σημαντικό εργαλείο που βοήθησε στην ανοικοδόμηση της οικονομίας μας στη δύσκολη περίοδο της οικονομικής κρίσης προσφέροντας άμεσα αλλά και έμμεσα οφέλη στην οικονομία του τόπου, με κρατικά έσοδα αλλά και συνεισφορά στην ανάπτυξη της οικοδομικής βιομηχανίας, μεσούσης μάλιστα της μνημονιακής περιόδου.

Η Κυβέρνηση του Προέδρου Αναστασιάδη όταν διαπίστωσε την αναγκαιότητα για αυστηρότερο έλεγχο των αιτήσεων από πρόσωπα ψηλού ρίσκου ή/και Πολιτικά Εκτεθειμένα Πρόσωπα, προχώρησε στη θέσπιση και δημοσιοποίηση προνοιών ώστε αυτές οι κατηγορίες προσώπων να μην έχουν το δικαίωμα απόκτησης πολιτογράφησης.

Πρόσθετα των ελέγχων που το Υπουργείο Εσωτερικών διενεργούσε, τον Φεβρουάριο του 2019 με απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου εισήχθησαν αποτελεσματικότεροι μηχανισμοί ελέγχου δέουσας επιμέλειας με τη συνεργασία με τρεις διεθνώς αναγνωρισμένους οίκους του εξωτερικού οι οποίοι επιφορτίστηκαν με τη διενέργεια ενδελεχών και λεπτομερών ελέγχων όλων των αιτήσεων. Σταδιακά τα κριτήρια του προγράμματος αλλά και οι μηχανισμοί εποπτείας και δέουσας επιμέλειας ενισχύθηκαν με σημαντικότερη εξέλιξη την ψήφιση από τη Βουλή των Αντιπροσώπων των Κανονισμών του προγράμματος, τον Ιούλιο του 2020.

Όμως οι διαφαινόμενες καταχρήσεις οδήγησαν στον οριστικό τερματισμό του ΚΕΠ με απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου την 1η Νοεμβρίου 2020, απόφαση για την οποία ενημερώθηκε άμεσα και η Ευρωπαική Επιτροπή. Κατά την 31η Οκτωβρίου 2020, τελευταία ημέρα παραλαβής αιτήσεων, ενώπιον του Υπουργείου Εσωτερικών εκκρεμούσαν 691 αιτήσεις επενδυτών και 722 αιτήσεις μελών των οικογενειών τους.

Το Υπουργείο Εσωτερικών εφαρμόζοντας πλήρως όλους τους ελέγχους δέουσας επιμέλειας, αφού εξασφάλισε τις απαραίτητες νομικές γνωματεύσεις των νομικών μας συμβούλων, εξέτασε τις εκκρεμούσες αιτήσεις και διαβίβασε στο Υπουργικό Συμβούλιο μέχρι τις 31 Ιουλίου 2021 όλες τις εκκρεμούσες αιτήσεις για λήψη απόφασης. Το Υπουργικό Συμβούλιο ενέκρινε συνολικά 390 αιτήσεις και απέρριψε τις 1023.

11. Προσέλκυση Επιχειρήσεων και Επενδύσεων

Μετά τον τερματισμό του ΚΕΠ το ΥΠΕΣ σε συνεργασία με το Υπουργείο Εμπορίου δραστηριοποιήθηκαν σε μια προσπάθεια αναπλήρωσης των εσόδων μέσω προσέλκυσης ξένων εταιρειών και επενδύσεων στη χώρα μας, η οποία δεν είχε καμία σχέση με την παραχώρηση υπηκοοτήτων.

Από την 1η Ιανουαρίου 2022, θέσαμε σε εφαρμογή ένα νέο Σχέδιο προσέλκυσης επιχειρήσεων και επενδύσεων το οποίο μόλις στον πρώτο χρόνο εφαρμογής του προσέλκυσε στη χώρα μας 9900 νέες εταιρείες ξένων συμφερόντων και το Υπουργείο Εσωτερικών εξέδωσε ήδη 12,402 άδειες διαμονής σε απασχολούμενους και 10,027 σε μέλη των οικογενειών τους. Ο αριθμός αυτός είναι υπερδιπλάσιος σε σχέση με τις εγγραφές του 2021, γεγονός που απλά επιβεβαιώνει την επιτυχία του νέου προγράμματος. Η απόλυτα πετυχημένη πολιτική μας οφείλεται σε μεγάλο βαθμό και στην για πρώτη φορά εισαγωγή της πολιτικής για προσέλκυση των ψηφιακών νομάδων (digital nomads).

12. Ηλεκτρονική Διακυβέρνηση

Κυρίες και κύριοι, ζούμε στην εποχή της ηλεκτρονικής διακυβέρνησης και το ΥΠΕΣ δεν θα μπορούσε να αποτελέσει την εξαίρεση στον κανόνα.

Ως Υπουργείο προχωρήσαμε με ταχύτατους ρυθμούς στην πλήρη ψηφιοποίηση των διαφόρων υπηρεσιών μας. Στο Κτηματολόγιο με την εισαγωγή του προγράμματος DLS portal, στο Τμήμα Πολεοδομίας και Οικήσεως με την εισαγωγή του προγράμματος ΙΠΠΟΔΑΜΟΣ το οποίο ρυθμίζει την αδειοδότηση και την ψηφιοποίηση της αρχιτεκτονικής κληρονομιάς, στην Υπηρεσία Ασύλου αναβαθμίζοντας το σύστημα εγγραφών το οποίο διασυνδέσαμε με τις συναφείς υπηρεσίες και το Δικαστήριο, στο Τμήμα Μετανάστευσης για την έκδοση αδειών διαμονής, για την ανανέωση της ηλεκτρονικής ταυτότητας αλλά και την εισαγωγή των βιομετρικών ταυτοτήτων και διαβατηρίων. Πρόσθετα το ΥΠΕΣ ανέλαβε τη διαχείριση του συστήματος «ΕΤΙΑΣ» το οποίο αφορά στον έλεγχο ασφάλειας στα σημεία εισόδου στην Δημοκρατία, των ταξιδιωτών τρίτων χωρών, που δεν χρειάζονται θεώρηση εισόδου, ενώ με πρόσφατη απόφαση αναλαμβάνουμε και την ευθύνη διαχείρισης του Συστήματος Διαλειτουργικότητας EU-LISA με σκοπό την ενίσχυση της ασφάλειας των συνόρων μας και την ανταλλαγή πληροφοριών μεταξύ των κρατών μελών σε θέματα ασφάλειας.

Η ηλεκτρονική διακυβέρνηση εισήχθη όμως και στην Υπηρεσία Θήρας και Πανίδας, με την οποία διευκολύνονται οι πολίτες στην πληρωμή και έκδοση αδειών κυνηγίου, την εγγραφή των κυνηγετικών σκύλων και πολλά άλλα.

Τέλος, για πρώτη φορά ενόψει των Προεδρικών Εκλογών, δώσαμε τη δυνατότητα ηλεκτρονικής εγγραφής των νέων εκλογέων, καθώς και τη δημιουργία πλατφόρμας για ψηφιακή διακυβέρνηση των Σωματείων και Ιδρυμάτων. Είναι ξεκάθαρο ότι η εισαγωγή της ψηφιοποίησης οδηγεί τάχιστα το ΥΠΕΣ στην ολιστική μετάβαση στην ηλεκτρονική διακυβέρνηση.

13. Εθνικό Σχέδιο Ασφάλειας Οργανωμένων Παραλιών «ΣΑΛΑΜΙΣ»

Για δεκαετίες η διαχείριση των παραλιών μας ήταν κατακερματισμένη χωρίς να διασφαλίζεται η ασφάλεια των λουομένων. Το 2018 το Υπουργείο Εσωτερικών μέσω των Επαρχιακών Διοικήσεων, εφάρμοσε πιλοτικά ένα ενιαίο σχέδιο ναυαγοσωστικής προστασίας των οργανωμένων παραλιών με την επωνυμία Εθνικό Σχέδιο Ναυαγοσωστικής Προστασίας «ΣΑΛΑΜΙΣ». Το εφάρμοσε στις Επαρχίες Λεμεσού, Λάρνακας και Πάφου και βασίζεται σε διεθνή πρότυπα και συντάχθηκε με την αρωγή του Κέντρου Συντονισμού, Έρευνας και Διάσωσης (ΚΣΕΔ) της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Το 2021, έγινε η μεγάλη αλλαγή: επεκτείναμε την εφαρμογή του «ΣΑΛΑΜΙΣ» και στις Επαρχίες Λευκωσίας και Αμμοχώστου, παρέχοντας αναβαθμισμένο επίπεδο ναυαγοσωστικής ασφάλειας στις παραλίες καλύπτοντας πλέον όλη την επικράτεια των ελεγχομένων από την Δημοκρατία περιοχών.

Ταυτόχρονα με την επέκταση του σχεδίου στο σύνολο της επικράτειας προχωρήσαμε με τον σχεδιασμό και την τοποθέτηση νέων ναυαγοσωστικών σύγχρονων πύργων σε 45 σημεία Παγκύπρια, θεσπίσαμε πρόγραμμα εκπαίδευσης των ναυαγωσωστών, ενώ εξοπλίσαμε τις ναυαγοσωστικές υπηρεσίες με σύγχρονο εξοπλισμό και μηχανήματα.

14. Έλεγχος Σωματείων και Ιδρυμάτων

Για σειρά ετών η Κύπρος ήταν δέκτης αρνητικών αξιολογήσεων από τη Moneyval στα θέματα εκσυγχρονισμού των Νομοθεσιών που αφορούσαν στην εγγραφή και λειτουργία των Σωματείων και Ιδρυμάτων.

Προχωρήσαμε στον εκσυγχρονισμό και ψήφιση νέας Νομοθεσίας, που μας έδωσε το δικαίωμα διαγραφής πέραν των 2.410 Σωματείων και Ιδρυμάτων που δεν πληρούσαν τα νέα κριτήρια. Ως αποτέλεσμα είχαμε τη θεαματική αναβάθμιση της αξιολόγησης μας από την Moneyval.

15. Ενίσχυση της Προστασίας των Πολιτών

Στο ΥΠΕΣ ανήκει και η πολιτική προστασία των πολιτών. Παρά το γεγονός ότι υπάρχουν πολλά ακόμα που πρέπει να γίνουν στον τομέα αυτό, εντούτοις η ανάθεση στην Πολιτική Άμυνα του συντονισμού και της εποπτείας του Βασικού Εθνικού Σχεδίου «ΖΗΝΩΝ», το οποίο μέχρι πρότινος ήταν αρμοδιότητα του Υπουργείου Άμυνας, μας έδωσε πρόσθετες αρμοδιότητες. Η Πολιτική Αμυνα έχει επίσης να επιδείξει σημαντικό ρόλο και έργο στις πρόσφατες καταστροφικές πυρκαγιές, στην εξυπηρέτηση ευπαθών ομάδων, αλλά και σε θεομηνίες ενώ εκσυγχρονίζεται εισάγοντας σύντομα σύστημα έγκαιρης τηλεφωνικής προειδοποίησης των πολιτών σε περιπτώσεις κινδύνου. Σημαντική ακόμα και η συνδρομή της στις μεταναστευτικές κρίσεις που αντιμετωπίζουμε με την παρουσία των μελών της στα κέντρα υποδοχής μεταναστών.

16. Στήριξη στις Θεομηνίες και συμφορές

Το ΥΠΕΣ δεν είναι απλά «παρών» σε κάθε δύσκολη στιγμή των πολιτών αλλά με τη συνδρομή των Επαρχιακών Διοικήσεων έχουμε παρέμβει αποφασιστικά σε όλα τα καταστροφικά φαινόμενα που έπληξαν την χώρα τα τελευταία χρόνια. Είτε αναφερόμαστε στην πυρκαγιά στην Ορεινή Λάρνακας είτε στις πρόσφατες θεομηνίες στις Επαρχίες Αμμοχώστου και Λάρνακας.

Πέραν της άμεσης παρουσίας μας επί εδάφους για παροχή βοήθειας, οι υπηρεσίες του ΥΠΕΣ προχώρησαν σε ελάχιστο χρόνο στην καταγραφή των ζημιών με το Υπουργείο να συνεισφέρει οικονομικά στην αποκατάσταση τόσο των πληγέντων όσο και των έργων υποδομής.

Το συνολικό ποσό της οικονομικής βοήθειας και άλλων χορηγιών που διατέθηκε για τη στήριξη των πληγέντων την πενταετία 2018 – 2022 ανήλθε στα €6 εκ. περίπου.

17. Έργα αποκατάστασης και συντήρηση οικοδομών

Πέραν της πολιτικής άμυνας η ασφάλεια των πολιτών υπηρετείται από το Υπουργείο Εσωτερικών και μέσω άλλων υπηρεσιών μας.

Μεταξύ των σημαντικότερων παρεμβάσεων μας για την αποκατάσταση της ασφάλειας είναι και το έργο στο Πισσούρι, όπου μέσω δημοπράτησης της Επαρχιακής Διοίκησης Λεμεσού κατασκευάστηκε έναντι δαπάνης €7 εκ., πασσαλότοιχος για προστασία των υφιστάμενων οικιστικών αναπτύξεων, ενώ προκηρύχθηκε διαγωνισμός για πρόσθετα υποστηρικτά έργα με προϋπολογισμό €39 εκ.

Επίσης, προωθήσαμε διαδικασία στήριξης βράχων ή/και σταθεροποίησης του εδάφους σε κρατικά τεμάχια εντός των ορίων αριθμού Δήμων. Στον Δήμο Αγλαντζιάς, μέσω της Επαρχιακής Διοίκησης Λευκωσίας, χρηματοδοτήσαμε τη μελέτη και προωθήσαμε τη σταδιακή καταβολή ποσού €560.000 για τη στήριξη των κρατικών τεμαχίων.

Οι επικίνδυνες οικοδομές είναι ένα δεύτερο σημαντικό κεφάλαιο στο οποίο δραστηριοποιηθήκαμε ώστε να αρθεί η επικινδυνότητα, να προστατευτεί η πολιτιστική μας κληρονομιά και βεβαίως να προαχθεί η προστασία της ανθρώπινης ζωής και της δημόσιας ασφάλειας.

Για το θέμα αυτό συνεργαστήκαμε με το ΕΤΕΚ, ετοιμάσαμε σχετικό νομοσχέδιο, με το οποίο τροποποιούμε τον περί Ρυθμίσεως και Οικοδομών Νόμο, δίνοντας, μεταξύ άλλων, στις αρμόδιες Αρχές εργαλεία για αποτελεσματική αντιμετώπιση των επικίνδυνων οικοδομών. Την ίδια ώρα αυξήσαμε την κρατική επιχορήγηση για περιπτώσεις που χρήζουν άμεσης στήριξης, από τις €5.000 στις €20.000.

Πρόσθετα, προωθούμε τον θεσμό της τακτικής επιθεώρησης των οικοδομών, δίκην ΜΟΤ, ως μέτρο προληπτικού χαρακτήρα, καθώς και τη διαδικασία επιβολής κυρώσεων από μέρους των αρμοδίων Αρχών. Είμαστε βέβαιοι ότι σταδιακά με την εισαγωγή αυτών των μέτρων θα πετύχουμε την προσδοκώμενη αλλαγή, τόσο στη στήριξη και ασφάλεια όσο και στην αισθητική των πόλεων και των χωριών μας.

18. Μέσα Μαζικής Επικοινωνίας

Στο ΥΠΕΣ ανήκει και ο φορέας επικοινωνίας του κράτους, το ΓΤΠ. Την υπό συζήτηση περιόδο στις δράσεις του ΓΤΠ καταγράφεται μια σπουδαία επιτυχία. Αναφέρομαι στην ψηφιοποίηση μέσω του συγχρηματοδοτούμενου προγράμματος «Ψηφιακός Ηρόδοτος ΙΙ», πρωτογενούς υλικού, 500,000 σελίδων, που αφορά το αρχείο των εφημερίδων, μέσα από το οποίο σκιαγραφείται η Ιστορία και ο πολιτισμός του τόπου μας από την αποικιοκρατία μέχρι και σήμερα.

Την ίδια περίοδο το ΓΤΠ μέσα από τη διενέργεια 141 εκστρατειών που υλοποίησε, πέτυχε να ενημερώσει το κοινό για θέματα που αφορούν στην υγεία, την ασφάλεια, την κοινωνία και τις πολιτικές του κράτους.

Τον Δεκέμβριο 2022 ολοκληρώθηκε από το ΓΤΠ και η προεργασία για την αναθεώρηση του Περί Τύπου Νόμου και ετοιμάστηκε το σχετικό Νομοσχέδιο που ρυθμίζει κενά και παραλείψεις του υφιστάμενου Νόμου ιδιαίτερα σε σχέση με τα διαδικτυακά ΜΜΕ. Το Νομοσχέδιο θα κατατεθεί σύντομα στη Βουλή για ψήφιση.

19. Διαχείριση Ευρωπαϊκών Πόρων

Τέλος του 2023 ολοκληρώνεται η προηγούμενη προγραμματική περίοδος κατά την οποία το ΥΠΕΣ πέτυχε όλους ανεξαιρέτως τους χρηματοοικονομικούς στόχους που τέθηκαν από την ΕΕ. Την ίδια απορροφητικότητα αναμένω ότι θα επιδείξει το ΥΠΕΣ και για τη νέα προγραμματική περίοδο 2021-2027 κατά την οποία θα διαχειριστεί ευρωπαϊκά κονδύλια για έργα συνολικής δαπάνης ύψους €399,3 εκ.

20. Άσυλο και Μετανάστευση

Κυρίες και κύριοι, το μεταναστευτικό δεν είναι κυπριακό θέμα. Είναι παγκόσμιο πρόβλημα το οποίο δυστυχώς η διεθνής κοινότητα δεν κατάφερε μέχρι σήμερα να διαχειριστεί αποτελεσματικά. Η Κύπρος βιώνει σήμερα μια πρωτόγνωρη μεταναστευτική κρίση. Το γεγονός ότι το 95% των παράτυπων μεταναστών που αφικνούνται στην Δημοκρατία προέρχεται από τις διελεύσεις από την Πράσινη Γραμμή, επιβεβαιώνει τόσο τη θέση μας για εργαλειοποίηση του μεταναστευτικού από την Τουρκία, όσο και γιατί επιμένουμε στην αναγκαιότητα ανακοπής των ροών με αποτρεπτικά μέσα που ήδη εφαρμόζονται επί εδάφους.

Τα τελευταία πέντε χρόνια η Κύπρος αποτελεί το κράτος μέλος με τον μεγαλύτερο αριθμό αιτητών ασύλου, αφού την περίοδο αυτή λάβαμε 63.303 αιτήσεις. Συνολικά αιτητές ασύλου και πρόσωπα που έχουν ήδη λάβει καθεστώς προστασίας, έφτασαν να αποτελούν το 6% του πληθυσμού της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Για τη διαχείριση του προβλήματος, το ΥΠΕΣ προχώρησε σε δραστικές διορθωτικές κινήσεις στα θέματα πολιτικής αλλά και υποδομών.

(α) Μηδενίσαμε τις αιτήσεις ασύλου που προέρχονταν από εικονικούς γάμους με αλλαγή της Νομοθεσίας.

(β) Περιορίσαμε δραστικά τους εικονικούς φοιτητές με αποφάσεις του Υπουργικού Συμβουλίου.

(γ) Συνάψαμε συμφωνία επανεισδοχής με τον Λίβανο, περιορίζοντας δραστικά τις θαλάσσιες ροές από τη γειτονική χώρα.

(δ) Επιταχύναμε τις διαδικασίες της πρωτοβάθμιας εξέτασης των αιτήσεων ασύλου, με τις αιτήσεις να ολοκληρώνονται εντός δέκα ημερών. Αυτό έγινε κατορθωτό αυξάνοντας τους εξεταστές της Υπηρεσίας από 12 σε 63, ενώ έχουμε ήδη προκηρύξει διαγωνισμό για την πρόσληψη ακόμα 27 εξεταστών.

(ε) Αυξήσαμε τους δικαστές του ΔΔΔΠ από 2 σε 10.

(στ) Από την 1η του Γενάρη του 2021 που εφαρμόζουμε τις ταχύρρυθμες διαδικασίες μέχρι τέλος Δεκεμβρίου του 2022 εκδόθηκαν 16.005 αποφάσεις, αριθμός τετραπλάσιος απ΄ ό,τι συνέβαινε προηγουμένως.

(ζ) Διασυνδέσαμε ηλεκτρονικά όλες τις συναρμόδιες υπηρεσίες.

(η) Τροποποιήσαμε τους διαδικαστικούς κανονισμούς του Διοικητικού Δικαστηρίου Διεθνούς Προστασίας για ταχύρρυθμη εξέταση των προδήλως αβάσιμων υποθέσεων, ενώ

(θ) ολοκληρώνεται σύντομα από την Επίτροπο Νομοθεσίας ο πλήρης εκσυχγρονισμός του περί Προσφύγων Νόμου.

(ι) Δημιουργήσαμε Γραφείο Επιστροφών κάτω από τον Υπουργό πετυχαίνοντας από τον πρώτο χρόνο λειτουργίας του, να καταστήσουμε την Κύπρο χώρα πρότυπο που πέτυχε τον μεγαλύτερο αριθμό επιστροφών από όλα τα κράτη μέλη με 7600 επιστροφές εντός του 2022.

(κ) Πετύχαμε να συνάψουμε συμφωνίες και πρωτόκολλα επιστροφών με αριθμό τρίτων χωρών όπως την Ινδία, το Νεπάλ, το Βιετνάμ, το Πακιστάν και το Μπαγκλαντές και ευελπιστούμε σύντομα και με το Κογκό.

(λ) Στον Ευρωπαϊκό χώρο, έγινε μια συνεχής και συστηματική προσπάθεια για ευαισθητοποίηση των ευρωπαίων εταίρων μας, ώστε η Ευρώπη να είναι σήμερα αρωγός στο πρόβλημα που η Κύπρος αντιμετωπίζει.

(μ) Πετύχαμε την υπογραφή τεσσάρων μνημονίων συναντίληψης και στήριξης:

(ι) για τη χρηματοδότηση για την ανέγερση του νέου Κέντρου Φιλοξενίας και του Προαναχωρησιακού Κέντρου ύψους €67,5 εκ. από την Ευρωπαική Επιτροπή

(ιι) παροχής οικονομικής βοήθειας 10 εκ. από την Ελβετία, τα οποία θα αξιοποιηθούν για την ανέγερση των νέων κτηρίων της Υπηρεσίας Ασύλου.

(ιιι) βοήθεια 1 εκ. από την Τσεχία και 1 εκ. από την Ουγγαρία για τη χρηματοδότηση των εθελούσιων επιστροφών μεταναστών των οποίων οι αιτήσεις έχουν απορριφθεί ενώ,

(iv) το 2022 ξεκίνησε και βρίσκεται σε εξέλιξη σχέδιο μετεγκατάστασης μικρού αριθμού αιτητών ασύλου σε άλλα κράτη μέλη όπως η Γαλλία, η Γερμανία, η Βουλγαρία και το Λουξεμβούργο με τις διαδικασίες να είναι ήδη σε εξέλιξη.

Διαχείριση Ουκρανών Προσφύγων

Πρόσθετα από τους μετανάστες, είχαμε να διαχειριστούμε και τους Ουκρανούς πρόσφυγες. Την ίδια ώρα η Κύπρος, όπως και όλα τα υπόλοιπα κράτη μέλη της Ευρώπης, κλήθηκαν να αντιμετωπίσουν μια νέα ανθρωπιστική κρίση, ως αποτέλεσμα της Ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία. Στην Κύπρο έφτασαν πέραν των 78.000 ουκρανών προσφύγων εκ των οποίων 16.000 παραμένουν μέχρι και σήμερα. Το ΥΠΕΣ ανέλαβε την υποχρέωση υποδοχής και εγγραφής των Ουκρανών προσφύγων, οι οποίοι σήμερα απολαμβάνουν της πλήρους στήριξης της Κυβέρνησης.

21. Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας

Κυρίες και κύριοι, φτάνοντας στο τέλος θέλω να κάνω μια αναφορά στο Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας. Η Κυβέρνηση πέραν του προγραμματισμού, της υλοποίησης μεγάλου αριθμού αναπτυξιακών έργων, αλλά και της εισαγωγής ενός επίσης μεγάλου αριθμού μεταρρυθμίσεων που κυριολεκτικά άλλαξαν τη χώρα, παραδίδει και μια σημαντική παρακαταθήκη, την οποία θα πρέπει να αξιοποίησει κατάλληλα η όποια επόμενη κυβέρνηση.

Το Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας και τα όσα αυτό διαλαμβάνει είναι η κληρονομιά της Κυβέρνησης του Προέδρου Αναστασιάδη για την Κύπρο του αύριο.

Σε αυτό το κληροδότημα το Υπουργείο Εσωτερικών έχει την ευθύνη υλοποίησης οκτώ δράσεων για έργα και μεταρρυθμίσεις και αφορούν στη δημόσια υγεία και πολιτική προστασία, στην ενίσχυση της ανθεκτικότητας και της ανταγωνιστικότητας της οικονομίας στην πορεία προς μια ψηφιακή εποχή.

Κυρίες και Κύριοι,

Δηλώνω περήφανος για το έργο που μαζί με τους συνεργάτες μου επιτελέσαμε. Ευχαριστώ τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας πρώτα και πάνω απ΄όλα, για την εμπιστοσύνη με την οποία με περιέβαλε. Οι δράσεις και οι παρεμβάσεις του κατ’ εξοχήν πλησιέστερου προς τους πολίτες Υπουργείου της Κυβέρνησης, όπως έχουν αναλυθεί, είναι απτή απόδειξη της ανθρωποκεντρικής πολιτικής της Κυβέρνησής μας.

Στη δεκαετή διακυβέρνηση μας κληθήκαμε να απαντήσουμε σε αλλεπάλληλες προκλήσεις και τα καταφέραμε. Αντιμετωπίσαμε με επιτυχία τρεις μεγάλες κρίσεις. Όχι μόνο δεν πισωγυρίσαμε τη χώρα, αλλά επιλέγοντας τον δρόμο της ανάπτυξης, του εκσυγχρονισμού και της κοινωνικής ευημερίας, δικαιωθήκαμε.

Οι αριθμοί και τα επιτεύγματα μαρτυρούν του λόγου το αληθές. Περιθώρια βελτίωσης πάντοτε υπάρχουν, λάθη και παραλείψεις πάντοτε θα συμβαίνουν. Το σημαντικό είναι να αναγνωρίζεις τα λάθη σου για να μην επαναλαμβάνονται.

Στο ΥΠΕΣ, αυτό κάναμε πράξη και με συγκεκριμένο σχεδιασμό καταφέραμε σε διάφορους τομείς, να βελτιώσουμε την εξυπηρέτηση και την καθημερινότητα των πολιτών, στηρίζοντας ιδιαίτερα τους νέους μας που αποτελούν και το μέλλον αυτού του τόπου.

Κάθε αντικειμενικός παρατηρητής μπορεί εύκολα να διαπιστώσει ότι οι αλλαγές που έχουμε επιφέρει στις διάφορες υπηρεσίες, οι μεταρρυθμίσεις που εφαρμόσαμε, τα έργα που επιτελέστηκαν, έχουν αλλάξει την εικόνα της χώρας θεαματικά. Τόσο στα αστικά κέντρα όσο και στην ύπαιθρο. Και το Υπουργείο Εσωτερικών είχε καθοριστικό ρόλο σε αυτή την προσπάθεια.

Αυτό το τεράστιο ομολογουμένως έργο δεν θα μπορούσε να γίνει πραγματικότητα από κανένα Υπουργό χωρίς τη στήριξη των συνεργατών του.

Οφείλω λοιπόν ένα μεγάλο ευχαριστώ σε όλους τους συνεργάτες μου στο Υπουργείο, τον ΓΔ του Υπουργείου, τον Διευθυντή του Γραφείου μου, τους Διευθυντές των Τμημάτων, τους Επάρχους και τους λειτουργούς σε όλες τις Επαρχίες που στήριξαν και υλοποίησαν τις πολιτικές αποφάσεις, τους κοινωνικούς εταίρους που σε αγαστή συνεργασία και συνεννόηση καταφέραμε να υλοποιήσουμε σημαντικά έργα και μεταρρυθμίσεις που αποτελούν παρακαταθήκη.

Θέλω επίσης να ευχαριστήσω όλους εσάς, τους εκπροσώπους των Μέσων Ενημέρωσης για την εξαιρετικά εποικοδομητική συνεργασία που είχαμε.

Πάνω απ΄όλα όμως θέλω να εκφράσω την εκτίμησή μου στους επώνυμους και ανώνυμους συμπατριώτες μας, που όχι μόνο αγκάλιασαν ποικιλότροπα τις πολιτικές μας, αλλά με τον δικό τους τρόπο μάς επικοινώνησαν την άποψή τους, τη θεση και την αντίδρασή τους. Ολους αυτούς που βρήκαν τον τρόπο και μας έδωσαν στήριξη και ώθηση για να υλοποιήσουμε αυτό που σχεδιάσαμε και το οποίο αντικατοπτρίζεται και στο σχεδιασμό της επόμενης τριετίας. Είμαι βέβαιος ότι το ΥΠΕΣ θα συνεχίσει να είναι πρωτοπόρο και την επόμενη μέρα.

Σας ευχαριστώ.

(Για την παρουσίαση του Υπουργού πατήστε εδώ)

(ΕΦυς/ΕΠ/ΣΧ)


Πίσω στην προηγούμενη σελίδα