Υπουργείο Εσωτερικών Μετάβαση στο περιεχόμενο
Κυπριακή Δημοκρατία Υπουργείο Εσωτερικών
13/12/2021 09:00:53 AM

Απάντηση του Υπουργείου Εσωτερικών στις δηλώσεις του Γενικού Γραμματέα Κ.Ε. ΑΚΕΛ για τα στεγαστικά σχέδια της υπαίθρου

13-12-2021 08:44

Την ώρα που η Κυβέρνηση τριπλασιάζει τον προϋπολογισμό των στεγαστικών σχεδίων για το 2022, την ώρα που μέχρι τέλος Νοεμβρίου επωφελήθηκαν των στεγαστικών μας σχεδίων, 465 αιτητές με την οικονομική βοήθεια να ξεπερνά τα €15,6 εκατομμύρια, στο ΑΚΕΛ, δια του Γενικού τους Γραμματέα κ. Στεφάνου Στεφάνου, σπεύδουν να χαρακτηρίσουν τη στεγαστική πολιτική της κυβέρνησης ως ανεπαρκή.

Θέλουμε να υπενθυμίσουμε στο ΑΚΕΛ, ότι είναι αυτή η Κυβέρνηση που έμπρακτα και για πρώτη φορά έθεσε ως προτεραιότητα την αντιμετώπιση των προβλημάτων της υπαίθρου, διαμορφώνοντας γενναιόδωρα στεγαστικά σχέδια για απόκτηση κατοικίας σε ορεινές, μειονεκτικές, απομακρυσμένες αλλά και ακριτικές περιοχές. Σχέδια που απευθύνονται κυρίως στους νέους μας. Και παρά το γεγονός ότι αυτά τα σχέδια τέθηκαν σε εφαρμογή τον περασμένο Μάρτη, αυτά ήδη αναθεωρούνται, ώστε να επαναπροκηρυχθούν αρχές του 2022 με πρόσθετα βελτιωμένα κίνητρα που θα τα καταστήσουν ακόμα πιο ελκυστικά.

Γιατί θέλουμε να δούμε τη δεξαμενή των δικαιούχων να μεγαλώνει, τον αριθμό των επιλέξιμων περιοχών να διευρύνεται και τις οικονομικές παροχές να αυξάνονται, φτάνοντας μέχρι και τις 80,000 για τους δικαιούχους αιτητές.

Ο τριπλασιασμός των πιστώσεων για το 2022, εν μέσω μάλιστα της υγειονομικής κρίσης, αποδεικνύει τη ξεκάθαρη στοχοπροσήλωση της Κυβέρνησης για ανάπτυξη και αναζωογόνηση της υπαίθρου μας.

Αναγνωρίζοντας μάλιστα τις ιδιαιτερότητες, αλλά και τις δυσκολίες όσων επιλέγουν την παραμονή στις απομακρυσμένες περιοχές των ορεινών μας περιοχών, θεσπίσαμε πρόσθετο επίδομα διακίνησης ώστε να διευκολύνουμε την μετάβαση και διακίνηση τους. Χορηγούμε επίσης όσους διαμένουν σε υψόμετρο άνω των 600μ., αλλά και όσους κατοικούν σε περιοχές που απέχουν τουλάχιστον 40χλμ από τα αστικά κέντρα, με ειδικό επίδομα για το οποίο περιλήφθηκε ποσό ύψους €7,5εκ. στον Προϋπολογισμό του 2022.

Για την Κυβέρνηση η αναζωογόνηση της υπαίθρου ιεραρχείτε πολύ ψηλά στις προτεραιότητες μας. Και είναι γι΄ αυτό που παράλληλα με τις επιδοματικές μας πολιτικές αναθεωρούμε τη Δήλωση Πολιτικής για την Ύπαιθρο και την αντίστοιχη για το Τρόοδος, οι οποίες περιλαμβάνουν σειρά στοχευμένων χωροταξικών πολιτικών για την ανάπτυξη των ορεινών περιοχών.

Αναγνωρίζοντας επίσης, ότι διαχρονικά η ύπαιθρος αφέθηκε χωρίς τις ενδεδειγμένες υποδομές, με οδηγία του ιδίου του Προέδρου της Δημοκρατίας, για την τριετία 2022-2024 έχουμε προγραμματίσει σειρά αναπτυξιακών έργων ύψους €440 εκ., μέσα από τον προϋπολογισμό του Υπουργείου Εσωτερικών.

Το ΑΚΕΛ επιλέγει να αγνοεί αυτές τις πραγματικότητες προκειμένου να εξυπηρετήσει την κομματική του ατζέντα με δήθεν «φιλολαϊκές» ευαισθησίες. Θα ήταν ενδιαφέρον να ακούσουμε ποια ήταν η πολιτική στήριξης της υπαίθρου της δικής τους διακυβέρνησης και ποια αναπτυξιακά έργα μας άφησαν σαν παρακαταθήκη. Έναντι του μαρασμού και της εγκατάλειψης που μας κληροδότησαν, εμείς απαντούμε με στοιχεία και έργα.

Και θα είναι πολύ ενδιαφέρον να δούμε εάν τελικά το ΑΚΕΛ θα υποστηρίξει την υλοποίηση αυτών των έργων και αυτών των στεγαστικών σχεδίων για την ύπαιθρο μας, ψηφίζοντας τα σχετικά κονδύλια που περιλαμβάνονται στον προϋπολογισμό του 2022.

Εδώ θα είμαστε για να παρακολουθούμε και να αξιολογήσουμε τη συμπεριφορά και τη στάση του κόμματος της αντιπολίτευσης.

(ΕΦυς)


Πίσω στην προηγούμενη σελίδα