Υπουργείο Εσωτερικών Μετάβαση στο περιεχόμενο
Κυπριακή Δημοκρατία Υπουργείο Εσωτερικών
28/05/2021

Ομιλία του Γενικού Εφόρου Εκλογών Δρα Κώστα Α. Κωνσταντίνου στη συνέντευξη Τύπου για τις Βουλευτικές Εκλογές

Θα ήθελα να σας καλωσορίσω στη σημερινή συνέντευξη Τύπου και να σας ευχαριστήσω για την εδώ παρουσία σας.

Βρισκόμαστε στην τελική φάση της εκλογικής διαδικασίας, σε πραγματικά πρωτόγνωρες συνθήκες, λόγω της πανδημίας. Πρόκειται για μαραθώνια προσπάθεια, που ξεκίνησε εδώ και μήνες από το Υπουργείο Εσωτερικών, τις Επαρχιακές Διοικήσεις και πολλές άλλες υπηρεσίες, ώστε σήμερα να είμαστε έτοιμοι να ανταποκριθούμε με επιτυχία στην αποστολή, που μας ανατέθηκε από την πολιτεία.

Σκοπός της διάσκεψης είναι να ενημερώσουμε για τη διοργάνωση των βουλευτικών εκλογών, που θα διεξαχθούν την προσεχή Κυριακή, παραθέτοντας γενικές πληροφορίες και στοιχεία, καθώς επίσης να πληροφορήσουμε αναφορικά με τη διαδικασία και τον ορθό τρόπο ψηφοφορίας.

Είμαι βέβαιος, πως με τη δική σας πολύτιμη συνδρομή, η απαιτούμενη πληροφόρηση θα φτάσει σε όλους τους ψηφοφόρους και ιδιαίτερα στους νέους, οι οποίοι δεν έχουν εμπειρίες από προηγούμενες εκλογές. Μετά την εισαγωγική ενημέρωσή μου θα είμαι στη διάθεσή σας για υποβολή ερωτήσεων, έτσι ώστε να δοθεί η ευκαιρία να αναπτυχθούν καλύτερα οι διάφορες πτυχές των εκλογών και κατ’ επέκταση να υπάρξει πληρέστερη κατατόπιση του κοινού.

Αναμφίβολα, οι εκλογές θεωρούνται η πιο ουσιαστική λειτουργία ενός δημοκρατικού πολιτεύματος και η πιο απτή έκφραση της λαϊκής κυριαρχίας και συνεπώς δεν μπορεί παρά να αποτελούν ορόσημο στην πολιτική ζωή ενός τόπου.

Ως Γενικός Έφορος Εκλογών, με υποχρέωση εφαρμογής της Εκλογικής Νομοθεσίας, θεωρώ υποχρέωσή μου να καλέσω όλους τους ψηφοφόρους να προσέλθουν στις κάλπες για να ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα και να διατυπώσουν με υπεύθυνο τρόπο την επιλογή για τα πρόσωπα, που επιθυμούν να τους εκπροσωπήσουν στη Βουλή των Αντιπροσώπων, κατά την επόμενη πενταετία. Θα ήθελα να τονίσω, πως η αποχή από τη ψηφοφορία ισοδυναμεί με αποφυγή ανάληψης ευθύνης και εκχώρηση του δικαιώματος αυτού σε όσους θα προσέλθουν στις κάλπες.

Η διεξαγωγή δημοκρατικών και αδιάβλητων εκλογικών αναμετρήσεων έχει καταστεί παράδοση στον τόπο μας. Στόχος μας είναι όπως σε κάθε νέα εκλογική διαδικασία να παρουσιάζουμε καλύτερες επιδόσεις πολιτικής και εκλογικής συμπεριφοράς. Αυτό επιτυγχάνεται πρωτίστως με την υπευθυνότητα, τη συνεργασία και την κατανόηση, που επιδεικνύουν οι κύριοι συντελεστές που συμμετέχουν ενεργά στην εκλογική διαδικασία, δηλαδή οι αρμόδιες κρατικές υπηρεσίες, τα πολιτικά κόμματα, οι υποψήφιοι που διεκδικούν την εκλογή τους και ασφαλώς οι πολίτες, με τη σύνεση και την ανταπόκρισή τους. Δεν έχω την παραμικρή αμφιβολία, πως και σε αυτές τις εκλογές οι πολίτες θα προσέλθουν με τάξη, ηρεμία και ωριμότητα για να ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα.

Οι Έφοροι Εκλογής και τα επιτελεία τους, έχουν εργασθεί σκληρά και συντονισμένα την τελευταία περίοδο για να οργανώσουμε με κάθε λεπτομέρεια όλες τις διαδικασίες και φάσεις των εκλογών, κατά τρόπο που να διασφαλίζεται η αδιάβλητη και δημοκρατική διεξαγωγή τους. Σε κάθε πτυχή και κάθε στάδιο έχουν εμπλακεί και οι εκπρόσωποι των κομμάτων/υποψηφίων, και θέλω να διαβεβαιώσω, πως όλες οι διαδικασίες γίνονται σε συνεννόηση μαζί τους. Με την ευκαιρία αυτή επιθυμώ να εκφράσω τις θερμές μου ευχαριστίες προς όλους τους εμπλεκόμενους για την αγαστή συνεργασία και την ειλικρινή κατανόηση που επέδειξαν, κάτι που συνέβαλε σημαντικά στην ομαλή και αποτελεσματική προετοιμασία και αυτής της εκλογικής διαδικασίας. Ευελπιστώ ότι το πνεύμα συναντίληψης και συνεργασίας θα συνεχιστεί μέχρι την ολοκλήρωσή της.

Ιδιαίτερες ευχαριστίες θα ήθελα να εκφράσω και προς όλους εσάς τους εκπροσώπους των έντυπων, ηλεκτρονικών και τηλεοπτικών Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης για την ουσιαστική συμβολή σας στην έγκυρη και έγκαιρη ενημέρωση όλων των θεμάτων, που άπτονται της εκλογικής διαδικασίας. Αναλογιζόμενοι την καθοριστική σημασία της ορθής πληροφόρησης το Υπουργείο Εσωτερικών, ως Αρμόδια Αρχή έχει προχωρήσει στις αναγκαίες διευθετήσεις ώστε να δοθούν οι απαραίτητες διευκολύνσεις, για να μπορείτε με τη σειρά σας να ενημερώνετε απρόσκοπτα το κοινό για τη ροή των εκλογικών αποτελεσμάτων.

Ενημερώνω, πως οι εκλογές αυτές εποπτεύονται από κλιμάκιο του Οργανισμού για την Ασφάλεια και Συνεργασία στην Ευρώπη και θα αναμένουμε με ενδιαφέρον τις παρατηρήσεις και εισηγήσεις τους.

Υγιεινολογικά πρωτόκολλα

Οι εκλογές αυτές θα γίνουν κάτω από αυστηρά υγιεινολογικά πρωτόκολλα, που έχουν εκδοθεί για τον σκοπό αυτό σε συνεργασία με το Υπουργείο Υγείας, τα οποία καλώ όλους να εφαρμόσουμε πιστά, ώστε να διασφαλιστεί η διεκπεραίωση των εκλογών χωρίς κανένα κίνδυνο για την υγεία του καθενός μας. Τα πρωτόκολλα αυτά αφορούν στην ψηφοφορία, στα κινητά εκλογικά κέντρα, στη διαλογή των ψήφων, στις τελετές ανακήρυξης και στις προεκλογικές εκδηλώσεις.

Ειδικότερα, έχει καταρτιστεί πρωτόκολλο για τη ψηφοφορία, το οποίο μεταξύ άλλων προβλέπει τήρηση απόστασης δύο μέτρων από κάθε πρόσωπο, που θα βρίσκεται στο κέντρο, με εξαίρεση οικογένειες και τους υπαλλήλους, που θα χειρίζονται τον κατάλογο και θα δίδουν τα ψηφοδέλτια, οι οποίοι θα εργάζονται πίσω από διαφανές προστατευτικό κάλυμμα.

Προϋποθέσεις εισόδου σε εκλογικό κέντρο

Στη βάση του ίδιου πρωτοκόλλου, κανείς δεν θα εισέρχεται σε εκλογικό κέντρο, χωρίς τη χρήση μάσκας. Οι μάσκες των ψηφοφόρων δεν μπορεί να έχουν οποιοδήποτε διακριτικό, που να φανερώνει την πρόθεση τους για το τι θα ψηφίσουν. Με εξαίρεση τους εκλογείς, όσοι θα βρίσκονται στα εκλογικά κέντρα (υπάλληλοι, εκπρόσωποι κομμάτων, ΜΜΕ) θα πρέπει:

  • Να έχουν διενεργήσει εξέταση ταχείας ανίχνευσης αντιγόνου για την ασθένεια του COVID19, την προηγούμενη μέρα, ή
  • Να κατέχουν έγκυρο πιστοποιητικό εμβολιασμού για την ασθένεια του COVID-19 από τη Δημοκρατία, το οποίο να δεικνύει ότι έχουν ολοκληρώσει το εμβολιαστικό σχήμα και έχει παρέλθει το χρονικό διάστημα των 7 ημερών από την τελευταία δόση, ή
  • Έχουν διαγνωστεί θετικοί/ες στην ασθένεια του COVID-19 και δεν έχει παρέλθει διάστημα 6 μηνών από την ημερομηνία δειγματοληψίας της αρχικής εργαστηριακής τους διάγνωσης.

Οι εκλογείς μπορούν να ψηφίσουν είτε με το εκλογικό τους βιβλιάριο είτε με το δελτίο ταυτότητάς τους. Εξαίρεση αποτελούν οι εγκλωβισμένοι, οι οποίοι μπορούν να ψηφίσουν παρουσιάζοντας οποιοδήποτε έγγραφο της Δημοκρατίας, το οποίο φέρει τη φωτογραφία τους. Υπενθυμίζω, πως πλέον δεν σφραγίζουμε τα εκλογικά βιβλιάρια, αλλά όλοι οι εκλογείς υπογράφουν στον εκλογικό κατάλογο, στον χώρο που βρίσκεται δίπλα από τα στοιχεία τους.

Προτού αναφερθώ στις οργανωτικές λεπτομέρειες θα ήθελα να επαναλάβω ορισμένα βασικά πράγματα:

(α)     Οι προεκλογικές συγκεντρώσεις και γενικά οι κομματικές δραστηριότητες λήγουν απόψε τα μεσάνυκτα. Κατά την προηγούμενη και την ημέρα της ψηφοφορίας απαγορεύονται οι πολιτικές διαφημίσεις, δηλώσεις και εκδηλώσεις που έχουν άμεση ή έμμεση σχέση με τις εκλογές. Κομματικές και προσωπικές διαφημίσεις υποψηφίων σε διαφημιστικές πινακίδες ή σε άλλους χώρους, πρέπει να αφαιρεθούν, ώστε από απόψε τα μεσάνυχτα να μην υπάρχουν.

Παρακαλώ επίσης, όπως αποφευχθεί η αποστολή προεκλογικών ηλεκτρονικών μηνυμάτων σε κινητά τηλέφωνα πολιτών ή άλλως πως, γιατί και αυτή η ενέργεια αποτελεί παραβίαση της νομοθεσίας. Καλώ τα εκλογικά επιτελεία, αλλά και κάθε υποψήφιο ξεχωριστά, να αποφύγουν να χρησιμοποιήσουν τη σύγχρονη τεχνολογία για να επηρεάσουν τους εκλογείς ή να διασπείρουν φήμες, όταν η προεκλογική εκστρατεία έχει ουσιαστικά και κατά νόμο περατωθεί.

Επίσης, απαγορεύεται η μετάδοση ή δημοσίευση ειδήσεων ή ανακοινώσεων που έχουν σχέση άμεσα ή έμμεσα με τις εκλογές, εκτός από ανακοινώσεις ή ειδήσεις που μεταδίδονται από τον Έφορο Εκλογής ή με εξουσιοδότησή του.

Σημειώνω, πως οι εφημερίδες του Σαββάτου μπορούν να δημοσιεύσουν μόνο ειδήσεις από τις προεκλογικές συγκεντρώσεις της σημερινής μέρας.

Σημειώνεται περαιτέρω, πως δίδεται η δυνατότητα στους πολιτικούς αρχηγούς, όπως μετά την άσκηση του εκλογικού τους δικαιώματος, έξω από τα εκλογικά κέντρα προβούν σε δηλώσεις προς τα ΜΜΕ, οι οποίες αναμένω ότι θα είναι μέσα σε θεμιτά πλαίσια.

(β)     Κανείς δεν μπορεί να ψηφίσει χωρίς να προσκομίσει το εκλογικό του βιβλιάριο ή το δελτίο ταυτότητας της Δημοκρατίας, έστω και αν είναι γραμμένος στον εκλογικό κατάλογο. Μόνη εξαίρεση από τον κανόνα αυτό αποτελούν οι εγκλωβισμένοι, οι οποίοι μπορούν να προσκομίσουν οποιοδήποτε έγγραφο της Δημοκρατίας που φέρει τη φωτογραφία τους. Όλοι συνεπώς θα πρέπει να μεριμνήσουν να έχουν μαζί τους ένα από αυτά τα έγγραφα, κατά την προσέλευσή τους στο εκλογικό κέντρο που έχουν κατανεμηθεί. Υπενθυμίζω, ότι τα Γραφεία Επάρχων θα δέχονται αιτήσεις για αντικατάσταση εκλογικών βιβλιαρίων, λόγω απώλειας, μέχρι αύριο στις 1.00 μ.μ.

(γ)     Ο κάθε ψηφοφόρος πρέπει να γνωρίζει εκ των προτέρων το εκλογικό κέντρο στο οποίο θα ψηφίσει. Η Υπηρεσία Εκλογών και όλοι οι Έφοροι Εκλογής θα έχουν αρμόδιους λειτουργούς και κατά την ημέρα των εκλογών για να ενημερώνουν σχετικά τους ψηφοφόρους.

Το Υπουργείο Εσωτερικών εξέδωσε ανακοινώσεις, όπου καταγράφονται οι πηγές πληροφόρησης που υπάρχουν για να ενημερωθεί κάθε πολίτης για το εκλογικό του κέντρο. Τα μέσα αυτά αφορούν στην αναζήτηση στο διαδίκτυο, στην αποστολή γραπτού μηνύματος sms και σε τηλεφωνική κλήση είτε σε παγκύπριο αριθμό είτε σε αριθμούς στις Επαρχιακές Διοικήσεις και στην Υπηρεσία Εκλογών. Στο σημείο αυτό θα ήθελα να παρακαλέσω, όπως επαναλάβετε την προώθησή τους για υπενθύμιση και διευκόλυνση του κοινού.

(δ)     Απαγορεύεται, τόσο στους εκλογείς όσο και στους εκπροσώπους των κομμάτων/ υποψηφίων, να κάμουν χρήση του κινητού τους τηλεφώνου εντός των εκλογικών κέντρων και για το ζήτημα αυτό σημειώνω ότι έχουν δοθεί αυστηρές οδηγίες στους προεδρεύοντες των εκλογικών κέντρων. Ο μοναδικός που μπορεί να χρησιμοποιήσει κινητό τηλέφωνο εντός του εκλογικού κέντρου είναι ο προεδρεύων, για σκοπούς επικοινωνίας με τον Έφορό του.

Στο Υπουργείο Εσωτερικών και τις Υπηρεσίες του, που έχουν την ευθύνη για την οργάνωση και διεξαγωγή των εκλογών, έγινε το τελευταίο δίμηνο μια εντατική και μεθοδική δουλειά, ώστε όλα να είναι έτοιμα στην ώρα τους, μέσα στα πολύ στενά χρονικά πλαίσια που ορίζει ο Νόμος.

Πρώτη μέριμνα ήταν η συμπλήρωση και ετοιμασία του εκλογικού καταλόγου, βάσει του οποίου θα διεξαχθούν οι εκλογές, αλλά και του ειδικού εκλογικού καταλόγου για τα εκλογικά κέντρα του εξωτερικού.

Ο συνολικός αριθμός των εγγεγραμμένων εκλογέων, που έχουν δικαίωμα ψήφου στις μεθαυριανές εκλογές, ανέρχεται στους 557.589, ο οποίος είναι κατά 14.674 μεγαλύτερος απ΄ αυτόν των βουλευτικών εκλογών του 2016 και αποτελεί το μεγαλύτερο εκλογικό σώμα που είχαμε ποτέ, σε εθνικές εκλογές.

Εγγεγραμμένοι ψηφοφόροι
Εκλογική Περιφέρεια
2021
2016
Λευκωσία
196.194
193.192
Λεμεσός
115.002
111.809
Αμμόχωστος
114.194
110.880
Λάρνακα
58.333
56.027
Πάφος
45.050
42.428
Κερύνεια
28.816
28.579
Σύνολο (περιλαμβάνονται 712 Τουρκοκύπριοι)
557.589
542.915
Ειδικός κατάλογος εγκλωβισμένων Εκλ. Περ. Αμμοχώστου
197
179
Ειδικός κατάλογος εγκλωβισμένων Εκ. Περ. Κερύνειας
50
50
Ειδικός εκλογικός φυλακισμένων
265
262
Σύνολο εγγεγραμμένων ψηφοφόρων
558.101
543.406

Η εκλογική περιφέρεια με τους περισσότερους εκλογείς είναι η Λευκωσία με 196.194 ψηφοφόρους και ακολουθεί η Λεμεσός με 115.002, η Αμμόχωστος με 114.194, η Λάρνακα με 58.333, η Πάφος με 45.050 και η Κερύνεια με 28.816 εκλογείς.

Υπάρχουν περιπτώσεις, που στις ίδιες κάλπες ψηφίζουν εκλογείς από διαφορετικές εκλογικές περιφέρειες. Έτσι τους καλούμε να προσέξουν, ότι το ψηφοδέλτιο που τους δόθηκε είναι αυτό της εκλογικής τους περιφέρειας, και επίσης πως είναι κατάλληλα σφραγισμένο με την επίσημη σφραγίδα της Δημοκρατίας.

Οι γυναίκες εκλογείς ανέρχονται 283.032 (50,76%) και οι άνδρες 274.557 (49,24%). Επίσης, το 14,73% των εκλογέων έχουν ηλικία μικρότερη των 30 ετών και το 18,55% μεγαλύτερη των 70 ετών.

Κατανομή εκλογέων κατά ηλικία και φύλο
Ηλικία
Άνδρες
Γυναίκες
Σύνολο
18-19
4.451
52,34%
4.054
47,66%
8.505
1,52%
20-29
37.744
51,23%
35.936
48,77%
73.680
13,21%
30-39
51.378
51,14%
49.091
48,86%
100.469
18,02%
40-49
44.653
49,59%
45.394
50,41%
90.047
16,15%
50-59
45.018
49,57%
45.799
50,43%
90.817
16,29%
60-69
45.023
49,68%
45.611
50,32%
90.634
16,25%
70+
46.290
44,75%
57.147
55,25%
103.437
18,55%
Σύνολο
274.557
49,24%
283.032
50,76%
557.589
 

Κατά τον πλέον πρόσφατο εκλογικό κατάλογο της τριμηνίας 2/1/2021 έως 2/4/2021, ενεγράφηκαν 15.270 νέοι εκλογείς.

Νέοι εκλογείς ανά Επαρχία
Λευκωσία
4.853
Λεμεσός
2.997
Αμμόχωστος
3.508
Λάρνακα
1.533
Πάφος
1.595
Κερύνεια
784
Σύνολο
15.270

Πέραν των πιο πάνω, δικαίωμα ψήφου έχουν άλλα 512 πρόσωπα, που είναι εγγεγραμμένα σε ειδικούς εκλογικούς καταλόγους και συγκεκριμένα 50 εγκλωβισμένοι της εκλογικής περιφέρειας Κερύνειας και 197 εγκλωβισμένοι της εκλογικής περιφέρειας Αμμοχώστου, καθώς και 265 φυλακισμένοι.

Οι εκλογείς έχουν κατανεμηθεί σε 1.176 εκλογικά κέντρα. Από αυτά, τα 1.166 θα λειτουργήσουν στην Κύπρο, εκ των οποίων τα 16 αφορούν την εκλογή των εκπροσώπων των Θρησκευτικών Ομάδων των Μαρωνιτών και Λατίνων και τα υπόλοιπα δέκα στο εξωτερικό. Τέσσερα από αυτά θα λειτουργήσουν στην Αθήνα, δύο στη Θεσσαλονίκη και τέσσερα στο Λονδίνο.

Υπενθυμίζω, ότι ο αντιπρόσωπος της Θρησκευτικής Ομάδας των Αρμενίων έχει ήδη ανακηρυχθεί, αφού δεν υπήρξε ανθυποψήφιος.

Εκλογικά κέντρα ανά Επαρχία
Επαρχία
Αρ. Ε.Κ. Αυτόχθονων και Εκτοπισθέτων
Αρ. Ε.Κ. Θρησ. Ομαδ. (2021)
Σύνολο Ε.Κ. Επαρχίας (2021)
2021
2016
ΜαρωνίτεςΛατίνοι
Λευκωσία
429
436
8
1
437
Αμμόχωστος
54
334
0
0
54
Λάρνακα
192
51
1
1
193
Λεμεσός
341
188
2
1
343
Πάφος
134
131
1
1
135
Εξωτερικό
10
10
0
0
10
Σύνολο
1.160
1.150
12
4
1.176


Ο αριθμός εκλογέων ανά εκλογικό κέντρο κυμαίνεται από 36 εκλογείς στις Κέδαρες έως τους 716 εκλογείς στο Λύκειο Κύκκου Ά.

Εκλογικά κέντρα με τους μεγαλύτερους και μικρότερους αριθμούς ψηφοφόρων, ανά Επαρχία
Μεγαλύτερα Κέντρα
Μικρότερα Κέντρα
Επαρχία Λευκωσίας
Λύκειο Κύκκου Α
716
Δημοτικό Σχολείο Λειβαδιών
66
Περιφερειακό Δημοτικό Σχολείο Παλαιχωρίου
691
Κοινοτικά Κτίρια Σαραντίου
79
Επαρχία Λεμεσού
ΙΖ Δημοτικό Σχολείο Κάτω Πολεμιδιών
698
Κοινοτικό Κτίριο Παλαιόμυλου
47
Δημόσιο Νηπιαγωγείο Αγίου Τύχωνα
689
Γραφείο Κοινοτικού Συμβουλίου Κουκάς
58
Λάρνακα
Λύκειο Αρχ. Μακαρίου Γ Λάρνακας
675
Δημοτικό Σχολείο Μελίνης
83
Β Δημοτικό Σχολείο Δρομολαξιάς
669
Γραφεία Κοινοτικού Συμβουλίου Μαρί
84
Πάφος
Λύκειο Κύκκου Πάφου
669
Κοινοτικό Ιατρείο Κεδάρων
36
Περιφερειακό Δημοτικό Σχολείο Πολεμίου
663
Κοινοτικό Ιατρείο Δρύνειας
54
Αμμόχωστος
Β Δημοτικό Σχολείο Λιοπετρίου
692
Δημοτικό Σχολείο Αγίας Νάπας
516
Β Δημοτικό Σχολείο Λιοπετρίου
689
Δημοτικό Σχολείο Αγίας Νάπας
528


Οι εγκλωβισμένοι πολίτες της Δημοκρατίας της Επαρχίας Κερύνειας θα ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα στο Ενιαίο Λύκειο Κύκκου Α, Κέντρο Ρ΄, ενώ αυτοί της Επαρχίας Αμμοχώστου στο Δημοτικό Σχολείο Αχερίτου, Κέντρο Γ΄. Περαιτέρω, οι εγκλωβισμένοι εκλογείς της θρησκευτικής ομάδας των Μαρωνιτών θα ψηφίσουν στο Ενιαίο Λύκειο Κύκκου Α, Κέντρο Α΄.

Ειδικός εκλογικός κατάλογος εγκλωβισμένων
Επαρχία
Εκλογικό Τμήμα
Αρ. Κάλπης
Εκλογικό Κέντρο
Κέντρο
Αρ. Εκλογέων
ΑμμόχωστοςΑχερίτου
54
Δημοτικό Σχολείο Αχερίτου
Γ΄
197
ΚερύνειαΈγκωμη
197
Ενιαίο Λύκειο Κύκκου Α΄
Ρ΄
50
Εγκλωβισμένοι εκλογείς Θρησκευτικής Ομάδας Μαρωνιτών
ΚερύνειαΈγκωμη
1
Ενιαίο Λυκειο Κύκκου Α΄
Α΄
50


Όπως έχει καθιερωθεί, από το 2006 και εντεύθεν, σε συνεργασία με τη διεύθυνση των Κεντρικών Φυλακών, θα λειτουργήσει εκεί ειδικό εκλογικό κέντρο, στο οποίο θα στηθούν κάλπες για όλες τις εκλογικές περιφέρειες και τη Θρησκευτική Ομάδα των Μαρωνιτών.

Οι κάλπες αυτές για διαφύλαξη της μυστικότητας της ψήφου των φυλακισμένων θα μεταφερθούν για να συμψηφιστούν με προκαθορισμένες κάλπες των εν λόγω εκλογικών περιφερειών/θρησκευτικής ομάδας και στη συνέχεια θα γίνει η διαλογή και καταμέτρηση των ψηφοδελτίων των ενοποιημένων καλπών.

Κατανομή ψηφοφόρων του ειδικού εκλογικού καταλόγου των φυλακισμένων, ανά Εκλογική Περιφέρεια
Λευκωσία
91
Κερύνεια
21
Αμμόχωστος
55
Λάρνακα
37
Λεμεσός
46
Πάφος
15
Σύνολο
265
Θρ. Ομάδα Μαρωνιτών
4


Οι Τ/Κ εκλογείς έχουν κατανεμηθεί σε εκλογικά κέντρα, μαζί με Ε/Κ εκλογείς, με βάση τον τόπο διαμονής και εγγραφής τους στον εκλογικό κατάλογο. Για διασφάλιση της μυστικότητας της ψήφου τους θα χρησιμοποιήσουν το ίδιο ψηφοδέλτιο με τους Ε/Κ, αλλά για διευκόλυνσή τους, στα κέντρα αυτά, θα υπάρχουν οδηγίες ψηφοφορίας στην τουρκική γλώσσα, ενώ στα γραφεία των Επαρχιακών Διοικήσεων θα βρίσκονται σε επιφυλακή λειτουργοί τους γνώστες της τουρκικής, εάν παραστεί οποιαδήποτε ανάγκη.

Κατανομή Τουρκοκυπρίων εκλογέων κατά Επαρχία
Λευκωσία
120
Λεμεσός
235
Αμμόχωστος
5
Λάρνακα
169
Πάφος
183
Σύνολο
712

Ειδικός εκλογικός κατάλογος COVID-19

Όπως γνωρίζετε, μετά από σχετική τροποποίηση της Νομοθεσίας, για τη συγκεκριμένη εκλογή, οι εκλογείς που είναι επιβεβαιωμένα κρούσματα του κορωνοϊού COVID-19, με βάσει τα στοιχεία που τηρούνται στο Υπουργείο Υγείας, και που κατά τη μέρα ψηφοφορίας θα βρίσκονται σε περιορισμό, σύμφωνα με το εν ισχύ Διάταγμα του Υπουργού Υγείας, το οποίο εκδίδεται με βάση τον περί Λοιμοκαθάρσεως Νόμο, με αποτέλεσμα να μη μπορούν να μεταβούν σε εκλογικό κέντρο για να ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα, μπορούν, σε περίπτωση που το επιθυμούν, να υποβάλουν ηλεκτρονικά αίτηση για να εγγραφούν σε προσωρινό ειδικό εκλογικό κατάλογο, ώστε να ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα στη διεύθυνση συνήθους διαμονής τους ή στον χώρο νοσηλείας τους.

Η αίτηση για εγγραφή στον ειδικό αυτό εκλογικό κατάλογο γίνεται στην ιστοσελίδα του Υπουργείου Εσωτερικών, στη διεύθυνση aps.elections.moi.gov.cy και θα λειτουργεί μέχρι σήμερα η ώρα 6:00. Για να γίνει αποδεκτή η αίτηση θα πρέπει να υπάρξει επιβεβαίωση, ότι ο/η εκλογέας που την υπέβαλε, αποτελεί επιβεβαιωμένο κρούσμα του κορωνοϊού COVID-19, μέσω των στοιχείων που τηρούνται για τον σκοπό αυτό στο Υπουργείο Υγείας. Για σκοπούς προστασίας των δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα των ψηφοφόρων που εγγράφονται στον ειδικό εκλογικό κατάλογο, αυτός δεν θα δημοσιευτεί.

Διαδικασία ψηφοφορίας σε ειδικά εκλογικά κέντρα

Οι εκλογείς που θα εγγραφούν στον ειδικό εκλογικό κατάλογο, θα ψηφίσουν σε ειδικά κινητά εκλογικά κέντρα, που θα στελεχωθούν από δύο υπαλλήλους και μέλη της Αστυνομίας Κύπρου. Η ψηφοφορία αυτή θα γίνει στη βάση οδηγού, που έχει γίνει για τον σκοπό αυτό. Περαιτέρω, εκδόθηκε ανακοίνωση, με την οποία θα επεξηγείται ο τρόπος ψηφοφορίας, για όσους θα εγγραφούν στον ειδικό αυτό εκλογικό κατάλογο.

Για τον ίδιο σκοπό λειτουργεί τηλεφωνικό κέντρο στον αριθμό 22 867879, από τις 08:00 π.μ. μέχρι τις 07:00 μ.μ. για καθοδήγηση όσων επιθυμούν να εγγραφούν στον ειδικό κατάλογο.

Για σκοπούς προστασίας των προσωπικών δεδομένων των εκλογέων, δεν συμμετέχουν οι εκπρόσωποι των συνδυασμών στη διαδικασία ψηφοφορίας, στα ειδικά κινητά εκλογικά κέντρα.

Οι εκλογείς θα ενημερώνονται τηλεφωνικώς από τον Προεδρεύοντα υπάλληλο και εάν δεν ανταποκρίνονται, θα θεωρείται ότι απέχουν της ψηφοφορίας. Εάν το συνεργείο απομακρυνθεί από την οικεία, επειδή δεν ανταποκρίνεται ο εκλογέας, δεν θα επιστέφει.

Αντί υπογραφής στον κατάλογο, στην περίπτωση αυτή οι εκλογείς θα υπογράφουν έντυπο συμμετοχής στη ψηφοφορία, που θα τοποθετείται σε ειδικό κιτίο. Σημειώνεται, πως θα ενημερωθούν οι Προεδρεύοντες των κανονικών εκλογικών κέντρων, ώστε οι εκλογείς αυτοί να αφαιρεθούν από τον κατάλογό τους, προκειμένου να μην υπάρξει δυνατότητα κάποιος να ψηφίσει δύο φορές.

Η εκκίνηση των κινητών εκλογικών κέντρων θα γίνει από συγκεκριμένους χώρους, όπου θα γίνει σφράγιση των ψηφοδελτίων και των καλπών. Οι χώροι αυτοί μπορούν να επιθεωρηθούν από τους εκπροσώπους των συνδυασμών, οι οποίοι έχουν ενημερωθεί σχετικά.

Η καταμέτρηση και διαλογή των ψήφων από τις κινητές κάλπες θα γίνει στον χώρο αφετηρίας τους, όπου θα αναμιχθούν και θα γίνει η καταμέτρηση και η διαλογή.

Στελέχωση εκλογικών κέντρων

Οι Έφοροι Εκλογής έχουν στο μεταξύ ολοκληρώσει την εργασία για τη στελέχωση των εκλογικών κέντρων, με πολύ όμως μεγάλη δυσκολία και προσπάθεια. Αύριο, θα γίνουν και οι διορισμοί για τα κινητά εκλογικά κέντρα, από υπάλληλους που επιλέγηκαν ειδικά για το σκοπό αυτό.

Οι αιτήσεις για εργασία στις εκλογές ήταν περιορισμένες, τόσο από τους υπαλλήλους, όσο ιδιαίτερα από τους ανέργους πτυχιούχους και έτσι είναι αρκετοί που θα εργαστούν για πρώτη φορά. Για το λόγο αυτό δόθηκε ιδιαίτερη έμφαση στην κατάλληλη εκπαίδευση του προσωπικού, έτσι που η ψηφοφορία και η καταμέτρηση των ψήφων και γενικά η έκδοση των αποτελεσμάτων να προχωρήσει όσο το δυνατό πιο γρήγορα και ομαλά.

Την ημέρα των εκλογών αναμένεται ότι θα εργασθούν γύρω στα 7.800 άτομα, που θα καλύψουν όλες τις φάσεις των εκλογών, δηλ. την ψηφοφορία, διαλογή και καταμέτρηση των ψήφων, τη φρούρησή τους, την ασφαλή μεταφορά και παράδοση των καλπών και την έκδοση των εκλογικών αποτελεσμάτων. Αυτοί κατανέμονται σε 5.200 άτομα στα εκλογικά κέντρα, 500 στις γραμματείες, καθώς επίσης 2.100 είναι αστυνομικοί.

Υπενθυμίζω, ότι και στην παρούσα εκλογή, θα στελεχώνουν τα εκλογικά κέντρα και άνεργοι πτυχιούχοι, ο αριθμός των οποίων προσεγγίζει τους 450, που είναι κατά πολύ μικρότερος από τις προηγούμενες εκλογικές διαδικασίες.

Ώρες ψηφοφορίας

Οι ώρες ψηφοφορίας είναι από τις 7.00 π.μ. μέχρι τις 6.00 μ.μ., με διάλειμμα μιας ώρας, μεταξύ 12.00 μ. – 1.00 μ.μ., σε ό,τι αφορά τα εκλογικά κέντρα σε Κύπρο και Ελλάδα, ενώ για τα εκλογικά κέντρα στο Ηνωμένο Βασίλειο, οι ώρες που έχουν καθοριστεί είναι από τις 8.00 π.μ. μέχρι τις 4.00 μ.μ., με διάλειμμα μεταξύ 12.00 μ. – 12.30 μ.μ., τοπική ώρα, ώστε οι κάλπες να κλείσουν την ίδια ώρα παντού.

Η διαλογή και καταμέτρηση των ψήφων θα γίνει επιτόπου, στα ίδια τα εκλογικά κέντρα, ευθύς αμέσως μετά τη λήξη της ψηφοφορίας.

Παρουσία εκπροσώπων συνδυασμών

Σύμφωνα με τη Νομοθεσία, οι εκπρόσωποι των συνδυασμών και των υποψηφίων μπορούν να παρακολουθούν τη διαδικασία ψηφοφορίας, καθώς επίσης της διαλογής και καταμέτρησης των ψήφων και μπορούν να φέρουν το έμβλημα των συνδυασμών, που εκπροσωπούν.

Ψηφοδέλτια

Εκτυπώθηκαν 600.000 ψηφοδέλτια τα οποία ήδη τοποθετήθηκαν στις κάλπες και βρίσκεται σε εξέλιξη η διαδικασία παράδοσής τους στους προεδρεύοντες. Τα ψηφοδέλτια έχουν τυπωθεί σε χαρτί ασφαλείας, διαφορετικού χρώματος για κάθε εκλογική περιφέρεια.

Ψηφοδέλτια
Εκλογική Περιφέρεια
Χρώμα
Λευκωσία
Λευκό
Λεμεσός
Κίτρινο (καναρινί)
Αμμόχωστος
Μπλε
Λάρνακα
Ροζ
Πάφος
Πράσινο
Κερύνεια
Κερασί

Ορθόδοξος τρόπος ψηφοφορίας

Ο ορθόδοξος τρόπος με τον οποίο πρέπει να ψηφίσει κάποιος είναι απλός. Ο εκλογέας δεν έχει παρά να σημειώσει ένα από τα επιτρεπόμενα σημεία «+» ή «χ» ή «√» μέσα στο μεγάλο τετράγωνο που βρίσκεται κάτω από τη στήλη του συνδυασμού της εκλογής του, ή στο τετραγωνάκι που βρίσκεται δίπλα από το όνομα ενός από τους ανεξάρτητους υποψηφίους, στις εκλογικές περιφέρειες που κατέρχονται τέτοιοι υποψήφιοι, αν επιλέξει να ψηφίσει ανεξάρτητο υποψήφιο.

Σταυροί προτίμησης

Επιπρόσθετα, ο εκλογέας μπορεί, να εκδηλώσει την προτίμησή του σε ορισμένους υποψήφιους του συνδυασμού της εκλογής του, σημειώνοντας σταυρό προτίμησης μέσα στο μικρό τετραγωνάκι που βρίσκεται δίπλα από το όνομά τους.

Ο αριθμός των σταυρών προτίμησης, που ο εκλογέας δικαιούται να σημειώσει σε υποψηφίους του συνδυασμού της εκλογής του, είναι πέντε για τη Λευκωσία, τρεις για τη Λεμεσό και την Αμμόχωστο, δύο για τη Λάρνακα και από ένας για την Πάφο και την Κερύνεια. Τονίζεται, ότι η σημείωση σταυρών προτίμησης δεν είναι υποχρεωτική, ούτε και είναι υποχρεωμένος ο εκλογέας να τοποθετήσει όλους τους σταυρούς προτίμησης, που προβλέπονται στον Νόμο. Η τυχόν τοποθέτηση περισσότερων σταυρών προτίμησης, από τον αριθμό που προβλέπει ο Νόμος, καθιστά τους σταυρούς προτίμησης άκυρους, αλλά η ψήφος που δόθηκε στον συνδυασμό θεωρείται έγκυρος.

Υπενθυμίζω, ότι οι επικεφαλής των κομμάτων δεν χρειάζονται σταυρό προτίμησης, γι’ αυτό δίπλα από τα ονόματά τους, στο ψηφοδέλτιο, δεν υπάρχει τετραγωνάκι, εκτός εάν επέλεξαν διαφορετικά, οπότε έχουν και αυτοί τετραγωνάκι δίπλα από το όνομά τους.

Έγκυρα ψηφοδέλτια

Έγκυρα είναι τα ψηφοδέλτια που φέρουν στο εξωτερικό τους μέρος την επίσημη σφραγίδα, καθώς και ένα από τα καθορισμένα σημεία, μέσα στο μεγάλο ορθογώνιο, που βρίσκεται κάτω από τη στήλη του συνδυασμού της προτίμησης.

Σε ό,τι αφορά τους μεμονωμένους υποψηφίους, φέρουν ένα από τα καθορισμένα σημεία μέσα στο μικρό ορθογώνιο που βρίσκεται δίπλα από τη στήλη του Υποψηφίου της προτίμησης.

Πότε ένα ψηφοδέλτιο είναι άκυρο

Υπάρχουν διάφοροι λόγοι για τους οποίους ένα ψηφοδέλτιο μπορεί να είναι άκυρο. Οι κυριότεροι όμως λόγοι, είναι οι εξής:

(α)       Όταν το ψηφοδέλτιο δεν είναι σφραγισμένο με την επίσημη σφραγίδα στο εξωτερικό του μέρος. Με βάση τον Εκλογικό Νόμο, ο προεδρεύων υπάλληλος κάθε εκλογικού κέντρου, οφείλει να μεριμνήσει για να σφραγισθούν όλα τα ψηφοδέλτια στο εξωτερικό τους μέρος, με ειδική σφραγίδα, προτού αυτά παραδοθούν στους εκλογείς για να ψηφίσουν. Επομένως, αν ένα ψηφοδέλτιο δεν φέρει την επίσημη σφραγίδα είναι άκυρο, γι’ αυτό τόσο οι προεδρεύοντες όσο και οι εκλογείς πρέπει να βεβαιώνονται ότι το ψηφοδέλτιο που παραδίδουν και παραλαμβάνουν, αντίστοιχα, είναι κατάλληλα σφραγισμένο.

(β)       Αν δεν μπορεί να εξακριβωθεί απ’ αυτό η θέληση του εκλογέα, όπως: π.χ. το λευκό ψηφοδέλτιο.

(γ)       Όταν ο εκλογέας ψηφίζει δύο ή περισσότερους συνδυασμούς ή ένα συνδυασμό και ένα ανεξάρτητο υποψήφιο ή δύο ανεξάρτητους υποψηφίους.

(δ)       Όταν ο εκλογέας σημειώσει οποιαδήποτε άλλα σημεία ή αριθμούς ή γράμματα, εκτός από εκείνα που καθορίζονται στο Νόμο, δηλ. «+» ή «χ» ή «√».

(ε)        Όταν φέρει οποιοδήποτε σημείο ή χαρακτηριστικό, το οποίο θα μπορούσε να οδηγήσει άμεσα ή έμμεσα στην αναγνώριση της ταυτότητας του εκλογέα. Αυτός είναι και ο λόγος για τον οποίο θεωρούνται άκυρα τα ψηφοδέλτια, που φέρουν σημεία ή αριθμούς ή γράμματα άλλα από εκείνα που καθορίζονται στον Νόμο, ή στα οποία οι εκλογείς χρησιμοποιούν πένα διαφορετικού χρώματος από το μπλε και το μαύρο.

Με βάση την ισχύουσα Νομοθεσία τα λευκά ψηφοδέλτια είναι άκυρα, αλλά αυτά καταμετρούνται και καταχωρούνται χωριστά για στατιστικούς σκοπούς.

Υποψηφιότητες

Τις 56 έδρες της Βουλής διεκδικούν συνολικά 658 υποψήφιοι, 651 από 15 εκλογικούς κομματικούς συνδυασμούς και επτά μεμονωμένες υποψηφιότητες. Περιλαμβάνονται 160 γυναίκες, ποσοστό 24,31%. Το 2016 οι υποψήφιοι ήταν 493 και περιλάμβαναν 108 γυναίκες, ποσοστό 21,90%. Τη θέση του Εκπροσώπου των Μαρωνιτών διεκδικούν δύο υποψήφιοι, ενώ τη θέση των Λατίνων τρεις υποψήφιοι. Ο εκπρόσωπος των Αρμενίων έχει εκλέγει χωρίς ανθυποψήφιο και ανακηρύχθηκε στις 13/5/2021.


Κατεβάστε το αρχείο Acrobat 28.5.2021_omilia genikou eforou eklogon.pdf

Πίσω στην προηγούμενη σελίδα