Υπουργείο Εσωτερικών Μετάβαση στο περιεχόμενο
Κυπριακή Δημοκρατία Υπουργείο Εσωτερικών
03/02/2021 08:02:11 AM

Ο Υπουργός Εσωτερικών συναντήθηκε με τον Πρόεδρο του Δημοκρατικού Συναγερμού για την κατεδάφιση των Διατηρητέων Οικοδομών, ιδιοκτησίας της Ιεράς Αρχιεπισκοπής

02-02-2021 13:48


Ο Υπουργός Εσωτερικών κ. Νίκος Νουρής συναντήθηκε με τον Πρόεδρο του Δημοκρατικού Συναγερμού κ. Αβέρωφ Νεοφύτου.
Ο κ. Νουρής ερωτήθηκε από δημοσιογράφο για τον λόγο της επίσκεψης του Προέδρου του Δημοκρατικού Συναγερμού σήμερα στο Υπουργείο Εσωτερικών, στο πλαίσιο δηλώσεων του μετά τη συνάντηση με τον Πρόεδρο και μέλη της Εκτελεστικής Επιτροπής της Ένωσης Δήμων Κύπρου. Ο κ. Νουρής απάντησε ότι «η επίσκεψη του Πρόεδρου του Δημοκρατικού Συναγερμού, που ήταν εκτός προγράμματος, ήταν σε συνέχεια επισκέψεων που έκανε για να δει την κατάσταση με την κατεδάφιση των διατηρητέων στον χώρο της Αρχιεπισκοπής».
Ο Υπουργός ενημέρωσε ότι «το πρωί, στο Υπουργείο, είχαμε μια σύσκεψη με το Τμήμα Πολεοδομίας και Οικήσεως και τις Υπηρεσίες Διατήρησης».
Σημείωσε ότι «η θέση ξεκάθαρα του Υπουργείου Εσωτερικών, που θα εκφραστεί και εντός του πρωινού (βλ. σχετική ανακοίνωση) μετά από την αυτοψία που θα γίνει από μέρους του Τμήματος Πολεοδομίας και Οικήσεως, είναι ότι θα πρέπει να ενεργοποιηθούν οι μηχανισμοί που επιβάλλουν αποκατάσταση της κατεδάφισης. Δεν νοείται να κατεδαφίζουμε με αυτόν τον συγκεκριμένο τρόπο τον πολιτισμό μας. Και θέλουμε, λοιπόν, να τηρηθούν οι άδειες της πολεοδομικής άδειας που εκχωρήθηκε από την αρχή αδειοδότησης, που στην προκειμένη περίπτωση είναι ο Δήμος Λευκωσίας. Το Τμήμα Πολεοδομίας και Οικήσεως του Υπουργείου Εσωτερικών, όμως, θα βοηθήσει τα μέγιστα και την αδειοδοτούσα Αρχή, και ενδεχόμενα και το Τμήμα Αρχαιοτήτων αν εμπλέκεται, για το συγκεκριμένο θέμα, για να μπορέσουμε ακριβώς να πάμε σε διαδικασία αποκατάστασης».
Ερωτηθείς εάν ο εργολάβος που ανέλαβε την κατεδάφιση θα έχει ευθύνες, ο Υπουργός διευκρίνισε ότι «όλα αυτά προνοούνται από τη νομοθεσία», οι πρόνοιες της οποίας, όπως είπε, είναι ξεκάθαρες.
«Επαναλαμβάνω όμως ότι- και ακριβώς έχοντας δίπλα μου και τους εκπροσώπους των Τοπικών Αρχών -θέλω να πω ξεκάθαρα το εξής: αυτή είναι η πεμπτουσία του θεσμού της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Η αρμόδια Αρχή στην προκειμένη περίπτωση είναι ο Δήμος Λευκωσίας και ο Δήμος Λευκωσίας έχει αυτή τη στιγμή την αρμοδιότητα να προχωρήσει σε όλες τις ενδεδειγμένες ενέργειες», κατέληξε ο Υπουργός.

(ΕΦυς)


Πίσω στην προηγούμενη σελίδα