Υπουργείο Εσωτερικών Μετάβαση στο περιεχόμενο
Κυπριακή Δημοκρατία Υπουργείο Εσωτερικών
01/12/2021

O Υπουργός Εσωτερικών συναντήθηκε με Αντιπροσωπεία της Ομάδας Φιλίας Γαλλίας -Κύπρου στη Γαλλική Εθνοσυνέλευση

01-12-2021 13:28

Την προσδοκία της στήριξης της Γαλλικής Προεδρίας της ΕΕ σε θέματα μετανάστευσης και πολιτικής προστασίας, εξέφρασε ο Υπουργός Εσωτερικών κ. Νίκος Νουρής σε συνάντηση με Αντιπροσωπία Ομάδας Φιλίας Γαλλίας -Κύπρου στη Γαλλική Εθνοσυνέλευση.

Ο Υπουργός Εσωτερικών, μετά το πέρας της συνάντησης, η οποία πραγματοποιήθηκε στο Υπουργείο Εσωτερικών νωρίς το πρωί, προέβη σε δηλώσεις.

Ανάφερε ότι κατά τη συνάντηση έχει γίνει ανταλλαγή απόψεων σε θέματα κοινού ενδιαφέροντος, προεξάρχοντος, όπως σημείωσε, του μεταναστευτικού και της πολιτικής προστασίας.

Αναφερθείς στο θέμα της πολιτικής προστασίας και κατάσβεσης πυρκαγιών, εξέφρασε την πεποίθηση πως είναι ένα θέμα που, με την ανάληψη της Γαλλικής Προεδρίας, προσδοκεί να αναδειχθεί εκ νέου, «ώστε να δημιουργήσουμε αυτό που είχε ξεκινήσει, αλλά δεν προχώρησε». Αφορά, πρόσθεσε, στη δημιουργία βάσης διαφόρων τύπων πυροσβεστικών αεροσκαφών στην Κύπρου, που στόχο θα έχει να συνδράμει στην προσπάθεια αντιμετώπισης των πυρκαγιών και των φυσικών καταστροφών τόσο στην Κύπρο όσο και στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου.

Ο Υπουργός σε ό,τι αφορά στο θέμα της μετανάστευσης, πέραν της παρουσίασης του προβλήματος που η Κύπρος αντιμετωπίζει, είπε, ότι έχει ζητηθεί η συνδρομή της επερχόμενης Γαλλικής Προεδρίας της ΕΕ, στη διαχείριση των πολλών ιδιαιτεροτήτων που η χώρα αντιμετωπίζει.

Εξήγησε ότι χρειαζόμαστε στήριξη και βοήθεια για τη φύλαξη και εποπτεία της πράσινης γραμμής, «η οποία δεν είναι το εξωτερικό μας σύνορο, αλλά είναι ο χώρος από τον οποίο διέρχονται στη συντριπτική τους πλειοψηφία, προερχόμενοι από την Τουρκία παράνομα μετανάστες».

Πρόσθεσε ο κ. Νουρής ότι υπάρχει επιπλέον η αναγκαιότητα για σύναψη συμφωνιών με τρίτες χώρες και επιτάχυνση των διαδικασιών επιστροφής, που είναι τα προβλήματα που τόσο η Κύπρος, όσο και ολόκληρη η Ευρώπη αντιμετωπίζει.

Ο Υπουργός εξέφρασε τέλος την ικανοποίηση για την κατανόηση που επέδειξε με τις τοποθετήσεις της η γαλλική Αντιπροσωπία και εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι, στο πλαίσιο της πολύς καλής συνεργασίας σε όλα τα επίπεδα, η Κύπρος μπορεί να προσδοκία ότι κατά το επόμενο εξάμηνο, κατά τη διάρκεια της Γαλλικής Προεδρίας της ΕΕ, θα δούμε αυτά τα συγκεκριμένα ζητήματα να προχωρούν με θετική κατάληξη.

Από την πλευρά της η επικεφαλής της Ομάδας Φιλίας Γαλλίας-Κύπρου κα Nadia Essayan, αφού ευχαρίστησε τον Υπουργό Εσωτερικών είπε ότι συζητήθηκαν θέματα τα οποία είναι πάρα πολύ σημαντικά για την Κύπρο και για την ΕΕ.

Ανάφερε ότι το πρόβλημα της μετανάστευσης ήταν στο επίκεντρο της συζήτησης, σημειώνοντας ταυτόχρονα την αναγκαιότητα η Κυπριακή Δημοκρατία να στηριχθεί τόσο διαχείριση των μεταναστευτικών ροών, όσο και στην ενίσχυση των συνεργιών με τις τρίτες χώρες. Η επί τόπου επίσκεψη στην Κύπρο συνέβαλε στην καλύτερη κατανόηση των ζητημάτων που η χώρα αντιμετωπίζει, όπως επίσης και στην ενίσχυση των εξαίρετων σχέσεων μεταξύ των δυο χωρών, τις οποίες υπογράμμισε και ο Υπουργός Εσωτερικών, είπε η κα Essayan.

Εξέφρασε, τέλος, την πεποίθηση ότι κατά η διάρκεια της Γαλλικής Προεδρίας της ΕΕ ο Πρόεδρος της Γαλλίας Emmanuel Macron θα συνεισφέρει στη διαχείριση των ζητημάτων που έχουν τεθεί.

(ΕΦυς)


Πίσω στην προηγούμενη σελίδα