Υπουργείο Εσωτερικών Μετάβαση στο περιεχόμενο
Κυπριακή Δημοκρατία Υπουργείο Εσωτερικών
18/10/2023

Ανακοίνωση του Υπουργείου Εσωτερικών για την Ευρωπαϊκή Ημέρα κατά της Εμπορίας Προσώπων – 18 Οκτωβρίου

Για 17η χρονιά τιμάται στα κράτη μέλη της ΕΕ, η Ευρωπαϊκή Μέρα κατά της Εμπορίας Προσώπων. Η εμπορία προσώπων αποτελεί τη σύγχρονη μορφή δουλείας που καταρρακώνει την ανθρώπινη αξιοπρέπεια και παραβιάζει θεμελιώδη ανθρώπινα δικαιώματα. Τα θύματα συχνά στρατολογούνται, μεταφέρονται και στεγάζονται με τη χρήση βίας, καταναγκασμού ή απάτης και εξαναγκάζονται να ζουν σε απάνθρωπες συνθήκες, οι οποίες περιλαμβάνουν τη σεξουαλική τους εκμετάλλευση, την καταναγκαστική εργασία ή παροχή υπηρεσιών, την επαιτεία, τη συμμετοχή σε παράνομες δραστηριότητες, ή την αφαίρεση οργάνων. Υπολογίζεται ότι κάθε χρόνο, 21 εκατομμύρια άνθρωποι πέφτουν θύματα εμπορίας, οι 800.000 στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Η Κύπρος λόγω της γεωγραφικής της θέσης αποτελεί πρώτο σημείο εισόδου πολλών μεταναστών στην Ευρώπη και κατ’ επέκταση αποτελεί χώρα προορισμού θυμάτων εμπορίας προσώπων. Η εμπειρία καταδεικνύει ότι η σεξουαλική εκμετάλλευση και η εκμετάλλευση στην εργασία αποτελούν τις πιο συνηθισμένες μορφές εμπορίας προσώπων στην Κύπρο.

Το κράτος καταβάλλει κάθε δυνατή προσπάθεια τόσο για την πρόληψη αλλά και την ευαισθητοποίηση του κοινού για τη σοβαρότητα του φαινομένου. Η Κυπριακή Δημοκρατία μέσω των αρμόδιων υπηρεσιών, προβαίνει σε δράσεις για την κατάρτιση των δημόσιων λειτουργών για τον έγκαιρο εντοπισμό και χειρισμό θυμάτων εμπορίας προσώπων. Η Κύπρος εφαρμόζει ένα ολοκληρωμένο νομικό και στρατηγικό πλαίσιο για την αντιμετώπιση του φαινομένου και συμμορφώνεται πλήρως με το ευρωπαϊκό κεκτημένο και άλλες διεθνείς Συμβάσεις.

Σημαντική εξέλιξη για το 2023, αποτελεί η πρώτη καταδίκη πελάτη σε υπόθεση εμπορίας προσώπων για χρήση υπηρεσιών σεξουαλικής φύσεως από θύμα εμπορίας προσώπων μετά την τροποποίηση της σχετικής νομοθεσίας το 2019. Με την τροποποίηση της νομοθεσίας έχουν αυξηθεί κατά πολύ οι ποινές για την διάπραξη των αδικημάτων της εμπορίας και εκμετάλλευσης προσώπων, συμπεριλαμβανομένης και της ζήτησης ή/και χρήσης υπηρεσιών των θυμάτων, αλλά και ο αποκλεισμός της υπεράσπισης ότι ο κατηγορούμενος δεν γνώριζε ότι το πρόσωπο από το οποίο ζήτησε ή εισέπραξε ή χρησιμοποίησε υπηρεσίες σεξουαλικής φύσεως, ήταν θύμα εμπορίας ή/και εκμετάλλευσης.

Η Κύπρος, τα τελευταία δύο χρόνια βρίσκεται στην Κατηγορία Α στην Παγκόσμια Έκθεση των ΗΠΑ για την εμπορία προσώπων, δηλαδή ανάμεσα στις χώρες που πληρούν τα ελάχιστα κριτήρια για πλήρη αντιμετώπιση της εμπορίας προσώπων. Επιπρόσθετα, το 2023, στην αξιολόγηση της Κύπρου από την Ομάδα Εμπειρογνωμόνων για την εμπορία του Συμβουλίου της Ευρώπης (GRETA), παρατίθεται κατάλογος θετικών διαπιστώσεων, καθώς και εισηγήσεις για βελτίωση του νομικού και στρατηγικού πλαισίου στην Κύπρο για αντιμετώπιση της εμπορίας προσώπων.


Πίσω στην προηγούμενη σελίδα